Asus G2S-A1, mărimea contează

23.08.2007
Asus G2S-A1, mărimea contează
Multimedia şi gaming

Ecran şi componente

Windows Vista Ultimate rulează excelent pe Asus G2S-A1. E şi normal, acesta fiind dotat cu:

– procesor Intel core 2 Duo T7500 la 2,2 GHz (pe platformă Santa Rosa)
– placă de bază Intel 965 PM Express
2 GB SDRAM DDR2 667 MHz (expandabili la 4 GB)
HDD 160 GB S-ATA (5400 rpm, 8 Mb cache)
– placă video nVidia GeForce 8600M GT (256MB VRAM)

Ele asigură un rating Vista de 4,7 (maxim 6). Laptop-ul însă este tras în jos de HDD-ul cu doar 5400 rpm.

Rating Vista

Cât despre ecran, stiţi deja că Asus G2S-A1 este dotat cu un monstru de 17,1”. Ce nu ştiţi este că el e glossy şi că rezoluţia sa nativă e WUXGA (1920 x 1200 px ). Calitatea imaginii este senzaţională, însă vă va lua puţin până să vă obişnuiţi cu dimensiunea (standard a) fonturilor pe acest ecran. Pentru mine, trecerea de la 1280 x 800 px la 1920 x 1200 px a fost cam bruscă, oblingându-mă să mă cam bag cu nasul în monitor.

Una peste alta, ecranul este splendid şi beneficiază de unghiuri de vizibilitate foarte bune, iar lucrul în Photoshop sau Corel este un adevărat deliciu pe el. Windows Vista se mişcă foarte bine pe acest sistem, precum am mai spus, chiar dacă în cazul unor aplicaţii mai complexe ne-am cam dori mai mult de 2 GB RAM

Multimedia şi gaming

Cu o configuraţie de vârf şi fiind declarat un laptop destinat gaming-ului, ASUS G2S-A1 trebuia supus testului jocurilor.

Însă înainte de aceasta am rulat un test 3D Mark 2006, iar rezultatele au fost destul de bunicele: 2401 puncte (1920 x 1200 px) şi 3654 (1280 x 1024 px), ambele cu setările grafice la maxim. Satisfăcătoare pentru un sistem de gaming şi grozave pentru un laptop de gaming.

Rating 3dMark 2006

Din lipsă de timp (şi jocuri), doar NFS Carbon şi Test Drive Unlimited au făcut cunoştinţă cu Asus-ul G2S-A1. Destul ca să ne facem o impresie. La rezoluţia de 1280 x 1024 px, ambele jocuri rulează fluent la detalii maxime pe Windows Vista (spre 40 fps) dar chiar şi la rezoluţia nativă 1920 x 1200 px se mişcă decent (cu uşoare sacadări rareori). Ar fi fost interesant de probat titluri ca Gothic 3 sau S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl, cunoscute ca avide de resurse…

Asus G2S-A1 este ideal şi pentru vizualizat materiale video, datorită procesorului puternic şi ecranului cu diagonală mare. Chiar şi clipurile full HD (1080 p) vor fi redate fără pic de problemă. Singurul neajuns ar fi lipsa unei unităţi optice HD, Asus-ul fiind echipat standard cu DVD-RW 8x.

Ecranul

În caz că aveţi un Asus G2S-A1 şi o antenă TV, dar nici un televizor, nu disperaţi. Laptop-ul vine şi cu Tunner TV extern, împreună cu telecomandă…

Ne-am fi aşteptat la ceva mai mult de la boxele unui astfel de notebook. Ele asigură o audiţie de calitate medie dar suferă puţin la capitolul volum. Oricum, fiind un sistem “desktop replacement”, puţini vor utiliza boxele interne ale lui G2S-A1 în mod normal.

Concluzii. Pro şi contra

Autonomie şi funcţionalitate

Nimeni nu se aştepta ca acest colos să se bucure de o autonomie prea mare nu? Mai ales în condiţiile utilizării unei baterii cu doar 8 celule… Ei bine, Asus-ul G2S-A1, cu luminozitatea la maxim, Bluetooth şi Wi-fi pornit, a rezistat loop-ului 3D mark 2006, ce îl solicită din plin, cam 75 de minute. Desigur, s-ar putea stoarce probabil spre 120-150 de minute din această baterie, reducând luminozitatea şi rulând aplicaţii lejere. Ceea ce este, trebuie să recunosc, o autonomie chiar bunicică pentru un astfel de colos.

Ca o observaţie, nu recomand utilizarea lui Asus G2S-A1 decât pe birou, deoarece căldura degajată în partea sa inferioară atinge temperaturi deloc plăcute. Şi chiar şi partea superioară se încălzeşte, lucru caracteristic notebook-urilor Asus… Însă când se înghesuie atât de multe componente de vârf în corpul unui notebook, nu prea putem face mari pretenţii.

Asus G2S-A1

Concluzii

Una peste alta, Asus G2S-A1 mi-a lăsat o impresie placută. Arată binişor, se miscă grozav şi în plus beneficiază şi de o autonomie la care nu m-as fi aşteptat. Dar, pentru că tot timpul există un dar, Asus G2S-A1 nu e deloc ieftin. Configuraţia de bază începe de la 2000$ în SUA şi poate urca prin adăugarea de diverse opţionale, ca mai multă memorie RAM sau un disc optic Blu-ray / HD-DVD. Totuşi, modelele asemănătoare de la Dell, HP, Alienware sau Apple au preţuri şi mai piperate

Plusuri

[+] laptop de calitate, atât tehnic cât şi estetic
[+] ecran mare cu rezoluţie 1920 x 1200 px
[+] performanţe bune în utilizarea de zi cu zi
[+] performanţe bune în jocuri
[+] autonomie a bateriei puţin peste aşteptări
[+] preţ acceptabil pentru nivelul de performanţe

Minusuri

[-] boxe cu volum cam slab
[-] multe suprafeţe lucioase ce iubesc praful şi amprentele
[-] mare şi greu (comparativ cu un laptop classic, de 15”)
[-] toate USB-urile sunt plasate într-un singur colţ, în partea din spate

O primă impresie

Asus G2S-A1 nu este un laptop ca toate altele. De ce? Pentru că el nu a fost creat pentru a fi portabil, ci pentru a fi un echipament destinat celor mai înrăiţi gameri, într-un corp de notebook. Astfel, monstrul de aproape 4,5 kg cu ecran de 17,1” este dotat cu tehnologii de ultimă oră, care ar trebui să ruleze cu uşurinţă chiar şi cele mai pretenţioase jocuri pentru PC.

Prima impresie

Un Asus G2S-A1 a poposit de curând şi în redacţia go4it.ro , la mine pe birou, parcă aşteptându-mă să revin din concediu pentru a-l butona. Prima reacţie a fost: Uau, ce e cu matahala asta? Pentru că dimensiunile laptop-ului (40 x 30 x 4.5 cm) sunt considerabil superioare cele ale unui notebook obişnuit, de 15,4”.

Asus G2S-A1

Construcţie

Cu toate acestea, primul lucru care l-am făcut a fost să îl deschid. Carcasa exterioară pare a fi confecţionată din metal şlefuit şi arată chiar bine, la fel ca şi finisajul interior din aluminiu şi materiale ce imită fibra de carbon. Cam multe suprafeţe lucioase ce parcă sunt îndrăgostite de amprente, fapt ce face laptop-ul puţin greu de întreţinut, mai ales în condiţiile căldurilor insuportabile ale unei veri în Bucureşti.

Laptop-ul lasă impresia de robusteţe, lucru demonstrat şi de soliditatea construcţiei. Un mic test pe care îl fac cu orice laptop ce îmi pică în mână este să apăs uşor faţa sa superioară, pentru a vedea cât de rezistentă este. Dacă ea se va îndoi foarte puţin înseamnă că ecranul din interior nu va avea de suferit. In caz contrar, în timp pot apărea probleme din cauza transportului… Oricum nu recomand dezlipirea Asus-ului G2S-A1 de pe birou decât în condiţii extreme, greutatea pachetului complet cu tot cu accesorii (care nu sunt deloc puţine), urcând spre 7-8 kg…

Tastatura este una clasică, fără Numpad, dar plăcută la atingere şi practică utlizării în viaţa de zi cu zi. Touchpad-ul este puţin mai rugos ca cel al altor modele Asus (F3T), lucru de apreciat, utilizarea sa fiind foarte precisă.

tastatura si touchpad-ul

Asus G2S-A1 vine şi cu o serie de Bling Bling-uri. Două leduri mari, roşii, pe lateralele ecranului, clipesc atunci când procesorul lucrează din plin. Aşadar, adio jucat la serviciu fără să ştie nimeni: ele te vor da de gol. De un design deosebit se bucură şi „ochiul” aflat sub touchpad, ce se aprinde atunci când pornim laptop-ul, fiind luminat în aceeaşi culoare roşie. Ah, şi să nu uit de micul ecran LED din partea superioară stangă a tastaturii, care poate afişa ce mesaje dorim, după cum se poate vedea şi din poză…

Ecranul Led
Ochiul rosu Ochiul rosu