Asus G750JX – un laptop perfect pentru amatorii de jocuri

30.09.2013
Asus G750JX - un laptop perfect pentru amatorii de jocuri

Asus are multă experienţă în domeniul laptopurilor pentru jocuri. Seria G este de multe generaţii pe piaţă şi acum este integrată în gama de produse Republic of Gamers. Nu cred că trebuie să mai explic cărei categorii de utilizatori li se adresează. Revenind însă la experienţa producătorului, trebuie spus că acest dispozitiv pare să fie cel mai rafinat pe care l-am testat până acum. Nu spun că laptopurile anterioare din serie nu surprindeau prin construcţie, răcire sau performanţe. Vreau să subliniez faptul că mi-a fost aproape imposibil să găsesc vreun punct slab la Asus G750JX.

Asus G750JX - laptop pentru pasionaţii de jocuri

Construcţie

O reţetă bună poate fi folosită ori de câte ori este nevoie. Aşa se face că Asus nu a modificat foarte mult forma per ansamblu a laptopului. Cele două zone de ventilaţie din spate au fost păstrate, însă au fost mutate aproape de laturi în comparaţie cu modelul anterior. Balamalele ecranului nu sunt vizibile atunci când acesta este deschis, ele fiind amplasate la o oarecare distanţă de latura din spate a lui G750JX. Tastatura şi touchpad-ul sunt integrate într-un singur panou din aluminiu, foarte frumos finisat. Acestea sunt observaţiile pe care le face un utilizator atunci când ia primul contact cu portabilul pentru jocuri.

După mai multe ore petrecute în compania lui, înţelegi că ai de-a face cu un laptop solid, bine construit şi greu. Da, nu poţi să te aştepţi ca un laptop capabil să ruleze foarte bine jocuri de ultimă generaţie să cântărească la fel de mult ca un ultrabook de 15”. Doar bateria de 89 Wh cântăreşte aproximativ 500 g. În plus, chiar dacă nu pare atât de mare, Asus G750JX are o diagonală de 17.3” şi este în altă ligă. Dacă mai pui şi încărcătorul pe lângă el, întreg pachetul ajunge la aproape 6 kg şi ai nevoie de un rucsac serios pentru a-l muta.

Asus G750JX - o carcasă foarte bine finisată

Cu mai mulţi ani în urmă, Asus aducea pe piaţă laptopuri cu sigla Lamborghini. Modelul de top avea fantele de aerisire din spate cu un design similar grilei posterioare a bolizilor italieni. Designul lui G750JX este similar. De data aceasta el nu te mai duce cu gândul la un anumit model de maşină, însă îţi dă de înţeles că ai de-a face cu un bolid din segmentul portabilelor. În ciuda faptului că măsoară 50 mm în cel mai gros punct, laptopul are un profil ce pare mai îngust. Designerii s-au jucat cu formele şi G750JX pare mult mai zvelt decât modelele anterioare.

Conectorii lui Asus G750JX sunt amplasaţi pe latura stângă şi pe cea dreaptă. Ar fi fost culmea ca producătorul să facă vreo economie şi să nu ofere patru porturi USB 3.0. Alături de ele găsim ieşirele video HDMI şi VGA, mufa LAN şi două ieşiri audio. Pe latura stângă avem şi un cititor de carduri. Surpriza vine în forma unui conector Thunderbolt, pe care l-am văzut până acum la portabilele Apple. Oferind o lăţime de bandă de până la 10 Gbps, el este compatibil cu o serie limitată de periferice de top. Deasupra ecranului se află o cameră web, flancată de două microfoane. Logo-ul Republic of Gamers de pe capacul ecranului este iluminat, dar nu ostentativ.

Asus G750JX - conectorii

Designul lui Asus G750JX este curat şi bine închegat, însă două componente au avut de suferit. Mi-a luat ceva timp să găsesc boxele laptopului. Una se află pe latura inferioară, însă aceea emite doar sunetele joase. Laptopul are astfel un sistem 2.1. Boxele principale se află la baza ecranului, pe aceeaşi linie cu balamalele. Ele trebuie să emită sunetul printr-o fantă relativ îngustă. Vom vedea mai târziu cum afectează aceasta performanţele lor. Pe faţa inferioară a laptopului se află un capac ce oferă acces la slot-urile de memorie şi la HDD-uri. Da, am spus HDD-uri deoarece Asus G750JX are două, în cea mai bună configuraţie posibilă.

Tastatură şi touchpad

Pentru cei care se grăbesc, tastatura şi touchpad-ul laptopului de gaming sunt excelente. Asus a înţeles că această interfaţă este foarte importantă pentru un jucător şi a oferit butoane cu o cursă lungă, de 2,5 mm. Feedback-ul la apăsare este foarte bun şi te duce cu gândul la ce oferă Lenovo în segmentul de top. De asemenea, producătorul taiwanez a scos în exteriorul blocului de taste cele patru săgeţi. Acum nu mai trebuie să te uiţi după ele şi nici nu vei apăsa alte taste din greşală. Tastatura este iluminată, utilizatorul având posibilitatea să aleagă intensitatea. Iluminarea este încă vizibilă pe sub buton, însă nu atât de mult ca la alte portabile testate anterior. În plus, tastatura este uşor înclinată în faţă, ceea ce-o face mai ergonomică. Ca un utilizator care scrie foarte repede, pot să spun că utilizarea ei a fost o plăcere.

Asus G750JX - o tastatură aproape perfectă

Pentru că spaţiul este suficient, Asus G750JX are un touchpad foarte generos. Mai mult, producătorul are o mare bilă albă pentru faptul că nu a folosit un touchpad care se apasă pe toată suprafaţa. El are la bază două butoane mari, cu un feedback bun la apăsare. Nu veţi juca FPS-uri pe touchpad-ul lui G750JX, însă la nevoie el este foarte util. Precizia este foarte bună, iar scroll-ul cu două degete se face fără probleme.

Ecranul

Asus G750JX este un laptop pentru jocuri. Logica spune că ecranul trebuie să performeze bine în jocuri înainte de toate. Deşi sunt un mare fan al matricelor IPS, nu mi-ar fi plăcut să întâlnesc una la laptopul de faţă. Asus m-a surprins cu panoul lui G750JX. La un prim contact cu el, panoul parea că are culorile specifice IPS-ului. Cum unghiurile de vizibilitate sunt de obicei definitorii, le-am verificat pe acestea. Ele sunt mai mari decât la o matrice TN obişnuită, dar nu la fel de mari ca la un ecran IPS. Căutând mai multe detalii despre acest subiect am aflat că Asus a folosit o matrice TN cu unghiuri de vizibilitate optime mai mare şi un gamut extins.

Aceasta pare să fie soluţia optimă pentru un astfel de laptop. Un singur test mai era necesar pentru ca Asus G750JX să primească nota 10 la acest capitol: performanţa în jocuri. Cum în Crysis 3, Metro Last Light şi DiRT 3 nu am obervat ghosting, nota menţionată mai sus este binemeritată.

Specificaţii

  • Ecran: 17.3”, 1920×1080, TN, gamut extins
  • CPU: Intel Core i7-4700HQ, 2,4 GHz, 6 MB cache, 3,4 GHz Turbo, quad core, 22 nm, 47 W TDP
  • Chipset: Intel HM87 Express
  • GPU integrat:
  • GPU dedicat: Nvidia GeForce GTX 770M, 3 GB GDDR5
  • RAM: 24 GB (3 x 8 GB), DDR3, 1600 MHz, Hynix
  • SSD: 256 GB, Lite-On LCT-256M3S, SATA 600
  • HDD: 750 GB, 7200 RPM, 16 MB cache, Western Digital
  • Unitate optică: Blu-ray combo
  • Reţea: LAN, 802.11ac, Bluetooth 4.0
  • Conectori: 4 x USB 3.0, HDMI, VGA, Thunderbolt, RJ-45, 2 x audio
  • Altele: webcam HD, card reader, sistem audio 2.1
  • Sistem de operare: Windows 8 Pro 64 bit
  • Baterie: 89 Wh, 5.900 mAh
  • Dimensiuni: 410 x 318 x 17-50 mm
  • Greutate: 4,8 kg

Asus G750JX - butoanele direcţionale sunt bine amplasate

Dotări

Se poate spune că Asus G750JX are dotări perfecte pentru laptop de gaming. Producătorul a folosit unul din cele mai performante procesoare mobile, cu un preţ de catalog de 380 $. Cu patru nuclee native, 6 MB cache şi o frecvenţă de bază de 2,4 GHz, el promite performanţe rar întâlnite pe piaţa laptopurilor. Sistemul de răcire trebuie să facă faţă unui TDP de 47 W, o valoare foarte mare faţă de cei 11-15-17 W pe care-i întâlnim la ultrabook-uri. Lipsa plăcii video integrate este specifică procesoarelor performante de la Intel. De obicei ele sunt puse alături de plăci video din clasa medie sau high end, iar autonomia nu este importantă pentru sistemele în care sunt integrate.

Cea mai performantă placă video mobilă cu un singur GPU de la Nvidia este GeForce GTX 780M. Acest laptop va fi oferit cu ea, însă modelul testat de noi a venit cu modelul imediat inferior, GeForce GTX 770M. Veţi vedea în continuare că aceasta nu a fost neapărat o problemă, comportamentul portabilului în jocuri fiind excelent. Performanţele sunt susţinute şi de faptul că placa video este dotată cu memorie GDDR5. Cât despre memoria RAM, producătorul a fost foarte generos. 24 GB sunt o nimica toată la preţul total al portabilului.

Asus G750JX - difuzoarele se află în spatele grilei metalice

Am spus mai devreme că Asus G750JX are cea mai bună configuraţie din punct de vedere al stocării. În carcasa amplă este suficient loc pentru două HDD-uri, iar producătorul a oferit un SSD de 256 GB şi un HDD de 750 GB. Asta înseamnă că este suficient loc atât pentru sistemul de operare şi aplicaţiile aferente, cât şi pentru mai multe jocuri pe SSD. HDD-ul de 750 GB este potrivit pentru filme, muzică, fotografii şi orice altceva.

În lista de specificaţii a lui Asus G750JX apar câteva dotări oarecum exotice la momentul actual. Plăcile de reţea compatibile 802.11ac nu sunt încă foarte populare, dar modelul de faţă vine cu una. De asemenea, conectorii Thunderbolt nu se întâlnesc frecvent la portabilele ce rulează Windwows nativ. La G750JX găsim unul pe latura dreaptă. Unitatea optică Blu-ray este uşor de justificat pentru un laptop din această categorie.

Asus G750JX - un profil subţire pentru un laptop de gaming

Performanţe

Reţeta folosită de producător este aproape perfectă pentru acest capitol. Avem un procesor puternic, o placă video performantă şi un şasiu cât se poate de potrivit pentru a le acomoda şi răci. Când procesorul este în sarcină, sistemul de răcire nu este foarte zgomotos. Ventilatoarele nu se aud aproape deloc, iar aerul cald este evacuat exclusiv în partea din spate a lui Asus G750JX. Lipsa plăcii video integrate m-a făcut să cred că autonomia office a portabilului va fi foarte redusă. Aşa cum vom vedea mai jos, m-am înşelat.

PCMark 7 – 6.133 (Productivity – 5.510)
3DMark11 – P 5.038 / X 1.713
3DMark 2013 Fire Strike – 3.133
3DMark 2013 Cloud Gate – 14.791
Cinbench R11.5 – 64,91 fps / 6,42 pts

Jocuri

Placa video a lui Asus G750JX nu este cea mai puternică de la Nvidia la momentul actual. Ea este însă destul de capabilă pentru a permite rularea jocurilor de ultimă generaţie la rezoluţia nativă a ecranului şi cu setării medii sau mai mari. Lista de mai jos ar trebui să fie relevantă. Nu am vrut să forţez sistemul pentru a vedea cât de bine merg jocurile cu setările maxime. Am făcut ceea ce cred că vor face majoritatea utilizatorilor: am folosit setările cele mai bune, ce îmi permiteau rularea jocului fluent.

Metro Last Light – DX11, Medium, AF 4x, SSAA Off – 40 fps
DiRT 3 – Ultra, 8xQCSAA, V-Sync – 50 fps
Crysis 3 – High, FXAA, AF 1x – 41 fps

Fiind un laptop pentru jocuri, era necesar să văd cum se comportă atunci când încerci să te joci folosind doar bateria din dotare. Ei bine, acest scenariu nu este recomandat. Acumulatorul de faţă are o capacitate decentă, însă vine cu o limitare: laptopul poate extrage din el curent în anumite limite. Atunci când sistemul detectează că alimentatorul a fost deconectat, consumul este limitat pentru procesor şi în mod special pentru placa video.

Să luăm spre exemplu titlul Crysis 3, pe care l-am rulat mai mult decât decent cu laptopul alimentat. Mă aşteptam să reduc setările atunci când am trecut pe baterie, însă nu atât de mult. De la o medie de 41 fps, pe aceleaşi setări, jocul rula pe baterie cu 10-15 fps. Am reuşit să-l fac jucabil după ce am redus rezoluţia la 1280×720, am eliminat opţiunile de Anti Aliasing şi am folosit profilul Low. Nu ştiu cum vi se pare vouă, dar asta este o limitare serioasă. Pe care însă o înţeleg.

Asus G750JX - un sistem de răcire eficient

Asus G750JX nu este un laptop cu care să te joci pe tren sau în avion. Este un dispozitiv ce necesită un anumit curent pentru a funcţiona la performanţe maxime. Bateria nu-l poate oferi. Pentru a face o mică paralelă, un utilizator nu va cumpăra o sursă de alimentare de ieftină, de 450 W, pentru un sistem desktop cu procesor Intel Core i7 şi o placă video high end.

Autonomie

În testul de lucru în mediul office, laptopul de faţă a oferit o autonomie de trei ore şi 35 minute. Am folosit profilul de sistem Power4Gear Battery Saving, iar luminozitatea ecranului a fost redusă la 40%. În timpul testului am navigat pe Internet folosind placa de reţea wireless, am editat documente office şi am ascultat muzică în fundal, folosind o pereche de căşti. Pentru testul de autonomie multimedia am redat un film full HD. Am folosit acelaşi profil de sistem, însă luminozitatea ecranului a fost de 50%. Timpul de redare a fost de trei ore şi 10 minute.

Pentru testul de autonomie în jocuri am folosit profilul de sistem Power4Gear High Performance. Aşa cum am explicat mai sus, performanţele sistemului au fost foarte reduse. Cu luminozitatea ecranului la 50%, am reuşit să mă joc două ore şi 10 minute, un timp destul de mare în comparaţie cu alte portabile pentru gaming testate de-a lungul timpului.

Asus G750JX - subwoofer-ul de pe faţa inferioară

Alte aspecte

Nu am fost mulţumit de difuzoarele lui Asus G750JX. Problema nu a fot cu acel subwoofer. El reuşeşte să redea câteva frecvenţe în plus. Difuzoarele se aud însă puţin înfundat şi nu se potrivesc cu un laptop de gaming. Recomand oricând o pereche de căşti pentru redare audio.

Preţ şi disponibilitate

În configuraţia testată, Asus G750JX este disponibil la preţul de aproximativ 7.400 lei. Dacă se renunţă la SSD-ul de 256 GB şi memoria RAM este redusă la 8 GB, preţul scade la 5.700 lei. Modelul de top vine cu placa video Nvidia GeForce GTX 780M, include SSD-ul menţionat, 32 GB RAM şi are un preţ de 9.000 lei. Cea mai accesibilă versiune vine cu placa video Nvidia GeForce GTX 765M, fără SSD şi cu 8 GB RAM. Ea costă 5.300 lei.

Asus G750JX - un laptop pentru jocuri uşor de recomandat

Concluzie

Decizia ca Asus G750JX să primească o recomandare din parte Go4it.ro a fost una foarte uşoară. Cei care doresc un portabil pentru jocuri trebuie să se uite în primul rând la acest model. Performanţele sistemului, ecranul şi tastatura sunt printre cele mai bune pe care le-am văzut la un laptop. De asemenea, Asus G750JX demonstrează că un portabil pentru jocuri nu trebuie să fie zgomotos şi fierbinte. Doar dimensiunile rămân o indicaţie clară a segmentului în care se încadrează laptopul. Pot trece astfel foarte uşor peste difuzoarele mediocre. Cât despre performanţele dispozitivului atunci când este alimentat de la baterie, ele nu sunt reprezentative pentru laptop.

Părţi pozitive

performanţe foarte bune
sistem de răcire capabil
ecran de calitate
carcasă bine construită
tastatură bună
SSD + HDD

Părţi negative

difuzoare modeste

Urmărește Go4IT.ro pe Google News