ASUS ROG GX700: performanţă „mobilă” fără limite [REVIEW]

18.06.2016
ASUS ROG GX700: performanţă „mobilă” fără limite [REVIEW]
Construcţie, design, prezentare şi specificaţii tehnice

De cele mai multe ori testăm la Go4it produse pe care mulţi dintre cititori le-ar putea cumpăra şi încercăm pe cât posibil să oferim păreri obiective despre acestea, care i-ar ajuta în cazul unei achiziţii. Din când în când însă, ajunge în redacţie şi câte un produs atât de exclusivist, încât probabil că majoritatea nici nu ar fi luat în considerare că l-ar putea cumpăra. Printre acestea se regăseşte şi vârful de gamă al laptop-urilor de gaming de la ASUS, modelul ROG GX700, primul laptop cu răcire pe lichid, care poate lejer să înlocuiască un desktop de gaming. Acest laptop nu numai că este produs într-o ediţie foarte limitată, însă este şi foarte scump, fiind accesibil numai celor cu buzunare foarte adânci.

Construcţie, design, prezentare

Cei care au mai văzut în trecut laptop-uri de gaming din seria ROG (Republic of Gamers) de la ASUS probabil ştiu la ce să se aştepte în termeni de design şi construcţie. GX700 nu reinventează aspectul extern al acestor dispozitive, fiind în continuare realizat din materiale robuste şi păstrând designul inspirat de maşini de curse şi avioane de vânătoare. Modelul de faţă vine cu o construcţie din metal şi plastic, care conferă încă din primele momente siguranţa unui produs premium. Capacul display-ului şi o mare parte din elementele din jurul tastaturii sunt realizate din metal, în timp ce rama display-ului, tastatura şi partea de jos sunt realizate din plastic.

Spre diferenţă de modelele de laptop-uri de gaming high-end cu display de 17” din seria ASUS ROG, GX700 este puţin mai subţire, sistemul său de răcire fiind complet modificat. Deşi include în continuare ventilatoare, acestea sunt alăturate unui sistem de răcire pe lichid, care duc performanţa la un complet alt nivel. Desigur, pentru a activa răcirea pe lichid, laptop-ul trebuie conectat la staţia externă de răcire, o imensitate grea, care vine cu un alimentator separat. Aceasta poartă numele de „Hydro Overclocking System” şi face exact ceea ce sugerează numele. Atunci când laptop-ul este conectat, acesta creşte frecvenţele procesorului şi plăcii video, ţinând în acelaşi timp temperatura sistemului la un nivel scăzut.

Pentru a realiza cât de mari sunt atât laptop-ul, cât şi sistemul de răcire, trebuie precizat că ambele sunt livrate într-o valiză mare, de dimensiunea unui bagaj de cală pentru zboruri. Pachetul cântăreşte undeva pe la 20 de kilograme şi vine cu tot ce ai nevoie pentru a te bucura de o experienţă de gaming de calitate. Sistemul de răcire vine cu un alimentator de 300 W, care este folosit pentru a alimenta şi laptop-ul atunci când este conectat. Cei care doresc să folosească laptop-ul separat, asemeni unui computer portabil normal, vor folosi un alt alimentator, mai mic, de 180 W, inclus de asemenea în valiză. Fiecare GX700 vine la pachet şi cu un mouse, modelul ROG Sica de la ASUS, o variantă mid-range din gama de periferice ale companiei. Având în vedere că vorbim despre un laptop premium, cu un preţ neobişnuit de mare, ne-am fi aşteptat să găsim un mouse mai scump şi mai performant în pachet.

La capitolul ergonomie, atât timp cât laptop-ul este pus pe un birou, acesta va fi foarte confortabil de utilizat. Tastatura este similară cu cea inclusă pe alte modele din gama ROG, fiind destul de mare pentru a nu deranja utilizatorii care fac trecerea de la desktop la laptop. Spaţierea dintre taste este foarte bună, iar butoanele au o cursă medie pentru un laptop, care i-ar putea deranja pe cei obişnuiţi cu tastaturi mecanice. Aceasta este retroiluminată în culoarea roşie şi include câteva butoane în plus faţă de cele obişnuite. Există butonul ROG care porneşte aplicaţia ROG Gaming Center, undeva în jurul tastelor numerice din dreapta, alături de un buton dedicat pentru înregistrări din jocuri care implicit deschide aplicaţia Xsplit, şi alte 5 taste programabile (M1-M5). Trackpad-ul are dimensiuni generoase şi funcţionează ireproşabil, însă fiind un computer care va fi folosit 99% din timp pe birou, acesta va fi înlocuit cu un mouse (care oricum este inclus în pachet).

Specificaţii tehnice

 • CPU: Intel® Core™ i7-6820HK @ 2,7 GHz (OC la 4 GHz)
 • GPU: NVIDIA GTX 980 (8 GB GDDR5)
 • RAM: 64 GB DDR4 2800OC (4 x 16 GB 2400MHz)
 • HDD: SSD 2 x 512 GB RAID0
 • Display: 17,3” IPS FHD (1920×1080) anti-glare (opţiune 4K disponibilă)
 • Reţea: Gigabit
 • Conectori: 3 x USB 3.0, audio-in/out 3.5mm, 1 x RJ45 LAN, HDMI, mini DisplayPort, slot SD, conector power, USB 3.1 Type-C, Thunderbolt 3 Type-C
 • Altele: WiFi b/g/n/ac şi Bluetooth 4.0 integrat, tastatură retroiluminată (red)
 • Sunet: Stereo
 • Sistem de operare: Windows 10
 • Dimensiuni laptop: 429 x 309 x 33 ~35 mm
 • Dimensiuni sistem de răcire: 417 x 368 x 114 mm
 • Greutate laptop: 3,9 kg / 4,3 cu încărcător
 • Greutate sistem de răcire: 4,6 kg
Ecran, sunet, autonomie, performanţă şi concluzii

Ecran, sunet

Modelul testat de noi, GX700VO, a fost echipat cu cele mai înalte specificaţii tehnice disponibile la lansarea acestui laptop. Între timp, ASUS a început să livreze şi modele cu ecran UHD (3840 x 2160 pixeli), însă noi am testat unul Full HD (1920 x 1080 pixeli). Acesta este realizat folosind un panou IPS cu frecvenţă de împrospătare a imaginilor de 75 Hz. Această caracteristică din urmă este vizibilă cel mai bine în jocuri video, unde poţi vedea în fiecare secundă 75 de cadre, lucru care asigură o fluiditate mai bună a imaginilor afişate şi implicit al timpului de răspuns în jocuri.

Chiar dacă avem de a face cu un panou IPS (cu G-Sync, chiar), care oferă culori mai bune şi unghiuri mai largi de vizibilitate faţă de un TN, ce se găseşte pe GX700 nu este la nivelul premium la care ne-am fi aşteptat. Este excelent în jocuri, capitolul care contează cel mai mult pentru acest produs, însă unghiurile de vizibilitate tot nu se ridică la nivelul pe care îl aşteptam de la un IPS. Din lateral, imaginea îşi pierde din definiţia culorilor, lucru care ar putea fi cauzat şi de pelicula anti-glare care protejează panoul. Luminozitatea este însă la un nivel superior, laptopul putând fi cu uşurinţă utilizat chiar şi în soare puternic.

La capitolul audio, GX700 nu stă chiar aşa de bine. Laptop-ul are două difuzoare de dimensiuni mici în laterale, sunetul fiind scos prin patru fante (câte două pe fiecare parte). Acestea nu sunt de ajuns pentru a oferi o experienţă confortabilă într-o cameră de dimensiuni medii. Întrucât scopul acestui laptop este gamingul la performanţă foarte înaltă, iar gamerii care se joacă pe PC folosesc de regulă căşti, nivelul redus al volumului din boxele integrate nu ar trebui să fie obligatoriu un dezavantaj.

Autonomie

GX700 oferă cel mai puternic hardware integrat într-un laptop la momentul lansării, iar toate aceste componente au nevoie de multă energie electrică. Atunci când rulează pe baterie, laptop-ul rulează la frecvenţe scăzute şi implicit oferă performanţă scăzută, însă tot nu poate să ofere mai mult de două ore de utilizare normală (browsing, muzica, filme, etc.). În cazul în care doriţi să rulaţi şi jocuri sau aplicaţii care să folosească cipul grafic, o oră, o oră şi câteva minute ar trebui să fie maximum timpului de utilizare la o singură încărcare. Practic, acumulatorul de 93 Wh este destinat celor care au nevoie rapidă de documente stocate pe laptop, sau trebuie neapărat să îşi verifice mail-ul, GX700 fiind singurul dispozitiv conectat la internet din apropiere. Pentru utilizare normală, acesta trebuie pus neapărat pe un birou şi conectat la o priză sau la sistemul de răcire.

Performanţă

Pentru testarea lui GX700 ne-am rezumat exclusiv la performanţa sa în jocuri video. Am folosit o selecţie vastă de titluri lansate în ultimii câţiva ani, care nu numai că taxează hardware-ul pe setări înalte, ci includ şi unelte de benchmarking. Acestea variază de la jocuri ceva mai vechi, precum Bioshock Infinite, Thief şi Sniper Elite 3, la unele foarte noi precum FarCry Primal, The Division şi Rise of the Tomb Raider. Desigur, nu puteau lipsi GTA V, Dragon Age Inquisition, Dirt Rally, Middle Earth Shadow of Mordor şi Batman: Arkham Knight.

Jocurile au fost rulate în general pe cele mai înalte setări posibile în rezoluţia 1080p, cu menţiunea că setarea Antialiasing a fost în anumite cazuri redusă la valoarea minimă, dar nu oprită. Fiecare joc a fost testat în două situaţii: cu laptop-ul conectat la staţia de răcire şi cu acesta pe răcirea sa standard, conectat la priză. Testarea pe baterie a fost scoasă din ecuaţie întrucât după fiecare test trebuia din nou pus la încărcat pentru a nu risca oprirea în timpul testării. Rezultatele reflectă framerate-ul mediu afişat de fiecare joc în parte.

Rezultate testare cu răcire pe lichid

Joc Framerate mediu
Ashes of the Singularity 35,4 FPS
Batman: Arkham Knight 66 FPS
BioShock: Infinite 106,7 FPS
Dirt: Rally 93,64 FPS
The Division 60,3 FPS
Dragon Age: Inquisition 57 FPS
FarCry: Primal 59 FPS
Grand Theft Auto V 100,61 FPS
Middle Earth: Shadow of Mordor 89,93 FPS
Rise of the Tomb Raider 73,13 FPS
Sniper Elite 3 154,7 FPS
Thief  72,1 FPS

Rezultate testare cu răcire standard

Joc Framerate mediu
Ashes of the Singularity 27,7 FPS
Batman: Arkham Knight 52 FPS
BioShock: Infinite 73,49 FPS
Dirt: Rally 71,04 FPS
The Division 60,2 FPS
Dragon Age: Inquisition 37,8 FPS
FarCry: Primal 40 FPS
Grand Theft Auto V 66,52 FPS
Middle Earth: Shadow of Mordor 72,26 FPS
Rise of the Tomb Raider 43,21 FPS
Sniper Elite 3  111,2 FPS
Thief  52,2 FPS

Este interesant de observat faptul că răcirea pe apă, care activează automat un profil de overclocking oferă în multe cazuri performanţă mai bună cu 30-40% faţă de acelaşi hardware fără overclocking. Sunt şi alte situaţii în care performanţa în plus este neglijabilă, iar altele în care nu există nicio diferenţă (The Division, de exemplu).

Important de menţionat este faptul că sistemul de răcire pe apă foloseşte două ventilatoare destul de mari pentru a ţine lichidul la o temperatură scăzută. În timpul testelor, acestea au pornit la viteză foarte mare şi făceau zgomot cu un nivel destul de ridicat al volumului. Desigur, dacă te joci cu căştile pe urechi, probabil că nu vei fi deranjat de acest lucru. Uimitor este însă faptul că atunci când am testat laptopul folosind răcirea internă, acesta a scos un nivel scăzut de zgomot, în comparaţie cu alte laptop-uri de gaming, chiar şi de la ASUS.

Concluzii

Rezultatele vorbesc de la sine. GX700 este probabil cel mai puternic laptop pe care îl puteţi cumpăra în acest moment. Desigur, acum că au apărut pe piaţă noile plăci grafice de la NVDIA şi AMD, acesta nu se mai poate lupta de la egal la egal cu PC-urile high-end, însă în continuare poate oferi cea mai bună performanţă pentru un produs „mobil”.

Cu siguranţă însă, mobilitatea este discutabilă. Pentru a căra ROG GX700 în geamantanul în care este livrat, va trebui să renunţi la unul dintre bagajele obişnuite în călătorii, iar pentru a-l ţine după tine la serviciu ai nevoie de un ghiozdan destul de mare (ASUS vinde modelul Nomad, în care GX700 are loc lejer).

Şi acum, să vorbim puţin despre preţ. Am omis să menţionez exact preţul acestui computer, întrucât mulţi vor închide fereastra din prima doar după citirea lui. Deşi iniţial a fost lansat la un preţ de peste 20.000 lei în România, GX700 a ajuns acum la un preţ de pornire de 17.000 lei pentru varianta cu 32 GB memorie RAM şi SSD de 512 GB. În plus, cei care cumpără un astfel de computer din România, primesc automat o excursie în weekend în Europa de două persoane.

Este clar că acest model (alături de urmaşul său GX800 anunţat de curând, cu două GPU-uri GTX 980 în SLi) nu este un computer pentru oricine. De fapt este un computer doar pentru cei mai înstăriţi dintre gameri, care îşi doresc cel mai bun produs exclusivist din gama sa. GX700 este mai degrabă o demonstraţie de forţa din partea ASUS, care reuşeşte cu brio să dărâme preconcepţiile legate de performanţele unui laptop. Aşteptăm acum cu mare interes noul GX800, pentru a vedea cât de mult va îmbunătăţi performanţa încă un GPU în plus şi cu siguranţă varianta bazată pe noile GPU-uri NVIDIA cu arhitectură Pascal pentru mobil, care încă nu au fost anunţate în mod oficial.

Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult