ASUS ROG la CES 2022: laptop-uri de gaming cu DDR5, procesoare de ultimă generație și GPU 3080 Ti

05.01.2022
ASUS ROG la CES 2022: laptop-uri de gaming cu DDR5, procesoare de ultimă generație și GPU 3080 Ti

ASUS a prezentat la CES 2022 noile sale laptop-uri de gaming din gamele ROG și TUF. Acestea sunt echipate cu cele mai noi procesoare și cipuri grafice de la AMD și NVIDIA și beneficiază de noi tehnologii de răcire, ecrane bazate noi tipuri de paneluri și fac trecerea de la ecrane 16:9 la ecrane 16:10. De altfel, ASUS a anunțat și o nouă metodă de certificare a ecranelor, numită ROG Nebula, care va asigura unele dintre cele mai importante specificații pentru gaming, precum culori naturale, rezoluții înalte, refresh rate ridicat și timp de răspuns scăzut.

Prezentarea de la CES s-a concentrat pe faptul că majoritatea capabilităților și tehnologiilor noi vor fi prezente pe toate modelele din gama ROG Strix G. Toate folosesc DDR5, toate beneficiază de un MUX Switch pentru a îmbunătăți performanța pe display-ul nativ al laptop-ului, și toate beneficiază de încărcare rapidă și încărcare prin USB Type-C. Mai mult, răcirea este asigurată de ventilatoare cu mai multe heatpipe-uri, ventilatoare cu lamele mai subțiri și cu liquid metal în loc de pastă termoconductoare.

Configurațiile includ procesoare de până la Intel Core i9 din generația 12 sau Ryzen 6000 și cipuri grafice Radeon din gama 6000, cât și NVIDIA GeForce RTX din seria 3000, inclusiv noile modele RTX 3080 Ti și RTX 3070 Ti. Iată și câteva dintre modelele prezentate de ASUS:

ROG Strix Scar 15/Scar 17

Modelele Strix Scar sunt dedicate jucătorilor de eSports și nu se schimbă radical din punct de vedere al design-ului exterior față de modelele de anul trecut. Acestea folosesc însă pentru prima dată Liquid Metal de la Thermal Grizzly, pentru temperaturi cu până la 15 grade Celsius mai mici în utilizare.

Acestea folosesc ecrane QHD la 240 Hz sau Full HD la 360 Hz, ambele cu timp de răspuns de 3 milisecunde și Adaptive Sync. Configurațiile pot atinge valori impresionante, precum Intel Core i9-12900H, un procesor 14-core, cu un GPU GeForce RTX 3080 Ti și 64 GB RAM DDR5 la 4.800 MHz. SSD-ul poate fi configurat din fabrică cu până la 2 TB, cu încă un slot PCI Express 4.0 liber pentru adăugarea unui alt SSD. Mai mult, laptop-ul oferă un acumulator de 90 Wh, pentru autonomie ridicată, încărcare la 100W prin Type-C, Wi-Fi 6E și beneficiază și de Thunderbolt 4.

ROG Zephyrus Duo 16

Conceptul de laptop cu două ecrane rămâne o prioritate pentru ASUS, iar modelul Duo 16 din 2022 va aduce acest concept la un nou nivel.

Cea mai importantă noutate este faptul că Zephyrus Duo 16 vine cu un ecran special, nemaivăzut pe laptop-uri până acum. Acesta poate opera la două rezoluții și la două frecvențe diferite. Cei care își doresc rezoluție înaltă și fluiditate ridicată pot folosi acest monitor de 16” în format 4K la 120 Hz, însă cei care vor gaming de calitate înaltă la framerate-uri de până la 240 Hz, îl pot folosi în Full HD. Totul se face nativ, iar pentru comutarea între moduri este necesară utilizarea aplicației Armoury Crate și un restart.

Zephyrus Duo 16 vine cu procesoare de până la nivelul Ryzen 9 6980HX, monitor QHD la 165 Hz sau cel Dual Spec 4K/1080p, mufă HDMI 2.1 pentru afișarea rezoluției 4K la 120 Hz pe un monitor extern, două SSD-uri de până la 4TB în RAID0, GeForce RTX 3080 Ti (16 GB GDDR6) și 64 GB memorie DDR5-4800.

ROG Zephyrus G14

Zephyrus G14 a devenit rapid cel mai popular laptop de gaming de la ASUS ROG, oferind în anii trecuți o combinație aproape imbatabilă de performanță, design și dimensiuni scăzute, cu foarte puține compromisuri. Modelul din 2022 îmbunătățește anumite elemente și lasă altele neschimbate, în timp ce aduce configurația la zi.

În primul rând, matricea de LED-uri de pe spatele ecranului este acum mai detaliată, putând oferi acum animații mai detaliate. Apoi, sistemul de răcire a primit o nouă cameră de vapori, care permite o răcire mai eficientă și acoperă 48% din placa de bază de la interior. Și aceasta folosește liquid metal în locul pastei termoconductoare.

Configurațiile ajung la procesoare AMD Ryzen 9, plăci grafice Radeon RX6800S cu MUX Switch, ecran QHD la 120 Hz și memorie DDR5. Toate acestea sunt disponibile la un consum de 105W și acumulator de 76Wh, într-un computer de numai 1,65 kg și grosime de 18,5mm.

ROG Flow Z13

Anul trecut, ASUS a „inventat” o nouă gamă de laptop-uri de gaming, subțiri și ușoare. Aceasta se numea X13 și beneficia de un design de ultrabook și un GPU integrat de bază, cu posibilitatea de a adăuga un GPU extern pe o nouă interfață proprietară, numită XG Mobile.

ROG Flow Z13 este cea de-a doua generație de computer de acest gen, care renunță la design-ul de laptop, pentru un design de tabletă cu tastatură detașabilă. Dispozitivul are 12mm grosime și cântărește doar 1,1 kg și beneficiază de aceeași tehnologie de răcire cu Vapor Chaber precum Zephyrus G14. Acest model folosește de asemenea procesor Core i9-12900H de la Intel, Wi-Fi 6E și vine chiar și cu un GPU integrat: un RTX 3050 Ti.

Chiar dacă are un ecran mic, de 13”, Flow Z13 folosește paneluri 4K la 60 Hz sau Full HD la 120 Hz și un stylus pentru suprafața touch. Tastatura cu iluminare RGB este inclusă în pachet, însă cipul grafic extern pe interfață XG Mobile nu este. Cei care au deja unul de la Flow X13 de anul trecut vor putea să îl folosească și pe noul model.

Aceste laptop-uri vor fi lansate de către ASUS pe parcursul anului 2022, însă nu avem încă prețuri pentru fiecare model în parte, sau data la care vor ajunge în magazine.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult