ASUS ROG Zephyrus S17 review: un laptop de gaming (aproape) perfect

08.10.2021
ASUS ROG Zephyrus S17 review: un laptop de gaming (aproape) perfect

Republic of Gamers, faimosul brand ASUS, a fost unul dintre primele sub care am început să vedem inovație în domeniul laptop-urilor de gaming. În ultimii câțiva ani, compania a făcut trecerea de la „monștri” de 5-6 kilograme, cu sisteme de răcire imense și chiar laptop-uri cu răcire pe apă, la unele dintre cele mai compacte computere portabile de pe piață. Un astfel de model este și ROG Zephyrus S17, un computer compact și performant, care ne demonstrează cum poate să arate un desktop replacement în 2021.

ROG Zephyrus S17 aplică toate lecțiile de design pe care ASUS le-a învățat de-a lungul timpului

Faptul că acest laptop este inclus în gama ROG Zephyrus dezvăluie încă de la început câteva detalii despre construcția sa. Vorbim astfel despre un laptop cu dimensiuni compacte pe majoritatea axelor, în ciuda faptului că avem de a face cu un ecran QHD de 17” integrat. Acesta este subțire și relativ ușor pentru dimensiunile sale și oferă o gamă completă de port-uri de conectivitate pe laterale. Avem de toate, de la USB Type-A la Type-C, HDMI, jack de căști și chiar un port Ethernet pentru rețea pe fir.

Dar gama Zephyrus din ultimii ani a integrat și o altă caracteristică: un sistem de răcire rabatabil, care permite un flux de aer mult mai eficient. Iar ROG Zephyrus S17 beneficiază din plin de acest sistem. Atunci când ridici display-ul, tastatura este automat ridicată la un unghi de 5 grade, lucru care permite atât răcirea mai eficientă, dar și o poziție mai confortabilă în utilizare. Tastatura nu poate fi coborâtă decât atunci când ecranul este coborât, fiind folosit un sistem mecanic rezistent pentru a ține fantele de aerisire deschise.

ROG Zephyrus S17 side

În cutia lui Zephyrus S17 sunt incluse însă două adaptoare de priză, nu doar unul. Avem un încărcător de capacitate mare, cu putere de 280W pentru alimentarea laptop-ului atunci când este necesară întreaga performanță a computerului, dar există și un adaptor de priză mai mic, de 100W. Acesta este realizat pentru a fi luat în deplasări și funcționează pe port-ul USB-C, deci poate fi folosit și pentru alimentarea altor dispozitive. Ideea este ca adaptorul puternic să rămână la biroul de acasă, unde probabil te și joci pe laptop, în timp ce pentru călătorii, productivitate portabilă sau pentru mers la birou, poți folosi încărcătorul mai mic, care este mai ușor de cărat.

Design-ul lui ROG Zephyrus S17 este însă foarte plăcut. ASUS s-a îndepărtat deja de ceva vreme de elementele colorate de pe carcasele laptop-urilor sau de luminițe foarte stridente. Laptop-ul este realizat din metal de culoare complet neagră, cu un model subtil pe capacul ecranului, alături de logo-ul ROG. Ecranul la rândul său are o ramă subțire de jur-împrejur și integrează chiar și un webcam în partea de sus. Faptul că ASUS a renunțat la strategia anterioară de a elimina webcam-urile de pe laptop-urile de gaming este o veste bună.

ROG Zephyrus S17 front

Tastatura este de dimensiuni normale și include în partea din dreapta și un numpad, ceva ce vedem din ce în ce mai rar pe laptop-uri, în special pe cele de gaming. Tastele sunt bine spațiate și folosesc switch-uri opto-mecanice care oferă un feedback bine definit, atât tactil, cât și auditiv. De asemenea, fiecare tastă este iluminată cu LED-uri RGB, care pot fi configurate în aplicația Armoury Crate. Ceva inedit pe acest model este rotița de deasupra tastaturii. Aceasta poate fi configurată pentru diverse funcții și oferă click-uri satisfăcătoare la fiecare mișcare.

Sunt două lucruri care ies în evidență, ambele puncte pozitive pentru acest model. În primul rând, avem un buton power cu senzor de amprentă integrat. Înregistrarea amprentei este rapidă, iar senzorul funcționează foarte bine, fiind necesară o simplă atingere rapidă. Cea mai bună parte este că odată apăsat la pornire, nu mai este nevoie să îl atingi atunci când intri în Windows. Amprenta este citită și autentificată chiar înainte de pornirea sistemului de operare. Cel de-al doilea avantaj este însă trackpad-ul, de dimensiuni generoase, care renunță la butoane fizice. Toată suprafața poate fi apăsată pentru un click satisfăcător. ASUS folosește un trackpad mai bun și decât pe alte modele de productivitate pe acest model.

ROG Zephyrus S17 wasd

Configurația lui Zephyrus S17 este una de top

ROG Zephyrus S17 este unul dintre cele mai performante și totodată printre cele mai scumpe laptop-uri de gaming de pe piață. Asta pentru că ASUS a integrat tot ceea ce ți-ai putea dori de la un astfel de computer, de la componente de top, la un display rapid de rezoluție înaltă, tastatură foarte performantă și toate asistate de un sistem de răcire foarte eficient. Să le luăm pe rând.

Configurația lui ROG Zephyrus S17 în varianta pe care am testat-o include procesorul Intel Core i9-11900H, 32 GB RAM, un cip grafic NVIDIA GeForce RTX 3080 cu 16 GB memorie video și un SSD de 2 TB pe format M.2 NVMe PCI-Express 4.0 X4. Practic, acestea sunt cele mai performante componente de laptop disponibile în acest moment.

ROG Zephyrus S17 back detail

Toate acestea sunt răcite de un sistem care trage aerul pe sub tastatură și din partea de jos și îl scoate prin fantele laterale și prin cele din spate. ASUS spune că acest sistem este cu 25% mai eficient și reduce zgomotul cu 5db față de generațiile anterioare. Pentru a ajuta și mai mult la răcire, compania a folosit Liquid Metal în locul pastei termoconductoare tradiționale, pentru a face transferul de la suprafața procesorului către soluția de răcire. Rezultatul ar trebui să fie reducerea căldurii cu 25% la suprafața laptop-ului, în punctele de contact cu mâna.

Adevărul este că, în utilizare, sunt slabe șanse să atingi zone cu adevărat fierbinți, chiar și atunci când rulează cele mai complexe jocuri. Asta pentru că, tastatura, zona care se încinge de obicei cel mai mult la laptop-uri de gaming, este deja ridicată și rămâne rece constant. Doar în partea de lângă trackpad, în stânga, am observat căldură în utilizare, însă nimic cu adevărat deranjant. Într-adevăr însă, sunetul ventilatoarelor, chiar și la turație maximă în modul Turbo, nu este atât de mare pe cât m-aș fi așteptat. În niciun caz nu sunt silențioase, mai ales pe profilul Turbo.

ROG Zephyrus S17 top

Am fost plăcut surprins de temperaturile lui ROG Zephyrus S17. Deși este un laptop subțire de 2,6 kg, acesta nu atinge limitele superioare de temperatură. Vorbim despre un maximum de 80 de grade pentru GPU și de 90-95 de grade pentru CPU. Se pare că utilizarea Liquid Metal își face cunoscută prezența, rareori fiind posibilă păstrarea unui procesor Intel de top într-un laptop subțire sub limita de 100 de grade. Totuși, performanța acestui cip susținută este pe la 3,5 GHz la temperaturi maxime și 4 GHz pe la 90 de grade. Testul a fost realizat cu Prime 95, un test extrem, care nu arată performanța reală a procesorului. În majoritatea jocurilor, procesorul nu va sta niciodată în 100% utilizare și 90 de grade. Media pe care am întâlnit-o este mai degrabă pe la 75-80 de grade în situații reale de utilizare.

Toate caracteristicile laptop-ului sunt controlate din software-ul Armoury Crate, care permite accesul atât la funcții precum overclocking, atât automat prin profiluri de performanță, fie manual, prin accesul la puterea maximă pe care o pot folosi CPU sau GPU, sau chiar frecvențele pentru GPU. De aici poți configura inclusiv o curbă de răcire pentru ventilatoare, dar și luminițele RGB sincronizate cu AURA Sync de la ASUS.

Ecranul QHD este foarte rapid și bine configurat

ASUS oferă două posibilități de configurare pentru Zephyrus S17 la capitolul display, însă consider că doar una singură ar fi fost de ajuns: cea pe care am testat-o. La diagonală de 17”, un ecran cu rezoluție QHD pe laptop este mai mult decât de ajuns, iar frecvența crescută a ratei de împrospătare, la 165 Hz este perfectă pentru capabilitățile acestui laptop. Imaginile afișate sunt clare, cu multe detalii, iar culorile sunt extrem de bine redate, datorită faptului că ASUS a insistat să obțină chiar și pe laptop-uri de gaming validare Pantone, suport pentru Dolby Vision, luminozitate de 500 nits și gamut extins de culoare, care acoperă 100% din standardul DCI-P3.

ROG Zephyrus S17 screen

Există și opțiunea de 4K 120 Hz, dar în afară de consum ridicat de baterie, la această diagonală nu apar alte avantaje. Cu aceste specificații, ai putea, în teorie, chiar să și lucrezi într-un domeniu creativ pe acest laptop. Desigur, după o calibrare, care este posibilă direct în aplicația Armoury Crate. Avantajul ecranului QHD 165Hz este însă că beneficiază și de suport complet pentru tehnologia G-SYNC de la NVIDIA, pe când monitorul 4K are doar „adaptive sync” generic. Și acel standard este recunoscut de NVIDIA, dar G-SYNC-ul are și alte avantaje precum posibilitatea de a folosi NVIDIA Reflex și alte tehnologii proprietare care să reducă latența în jocuri.

Tot la capitolul ecran, trebuie să menționez că, fiind un panel IPS, acesta beneficiază de avantajele, dar și dezavantajele tehnologiei. Avantajul este că este oferă culori plăcute și nu este supus riscului burn-in, așa cum sunt modelele mai recente de productivitate cu ecrane OLED. De asemenea, tehnologia este destul de matură acum, așa că latența nu mai este o problemă. Totuși, în secvențele mai întunecate, se vede că nivelul de negru nu este destul de puternic. Panelurile VA și în special OLED fac o treabă mult mai bună în astfel de situații, datorită contrastului mult mai bun. În cele din urmă, iluminarea panelului nu este uniformă, cu porțiuni vizibile de backlight bleeding pe fundal negru. Chiar și așa, acesta este unul dintre cele mai bune ecrane de gaming pe care le-am întâlnit până acum pe un laptop.

Tastatura opto-mecanică vine și cu alte avantaje care nu sunt imediat evidente

În cele din urmă, avem tastatura, care folosește switch-uri opto-mecanice noi, exclusive acestui laptop. Acestea folosesc lasere, integrate în fiecare tastă, pentru o declanșare rapidă la apăsare, cu precizie de 0,2ms, care nu suferă de pe urma dezavantajelor tehnologiilor mecanice tradiționale, care au nevoie de „debounce” pentru a nu înregistra încă o apăsare la revenirea tastei în poziția inițială.

ROG Zephyrus S17 wheel

Experiența de tastare este foarte plăcută și neașteptat de rapidă pentru o tastatură de laptop, însă zgomotul produs de taste ar putea să nu fie pe placul tuturor utilizatorilor. Cei care lucrează în spații comune, alături de alte persoane, ar putea să îi deranjeze pe colegi, în timp ce gamerii care stau pe chat audio cu coechipierii ar putea să îi deranjeze cu click-urile în timpul sesiunilor de joc. Asta nu înseamnă că avem de a face cu o tastatură „slabă”, ci cu una care ar putea să nu fie pe placul tuturor.

Cei care apreciază rotițele de volum de pe tastaturile de gaming de desktop vor aprecia cu siguranță și rotița de pe tastatura acestui laptop. În mod implicit, volumul este setat pe această rotiță, dar poți configura și volumul microfonului, scroll în paginile de internet, luminozitatea ecranului sau luminii sau poți folosi rotița pentru a schimba între aplicațiile deschise, sau chiar pentru a crește viteza ventilatoarelor din aplicația Armoury Crate.

Chiar și sunetul este neașteptat de bun pe Zephyrus S17

Un alt capitol la care nu mă așteptam să fiu surprins a fost componenta audio. Deși avem de a face cu difuzoare de câte 1W (două la număr), sunetul este foarte puternic, iar compatibilitatea cu tehnologia Dolby Atmos asigură amplificarea sunetului, chiar și atunci când nu este redat conținut în format Dolby. Iar ASUS pare să fi investit ceva efort și pentru a îmbunătăți microfoanele integrate, oferind multiple moduri de captare a vocii (cardioid, stereo, omnidirecțional), dar și tehnologie de anulare a zgomotului pentru aceste microfoane.

ROG Zephyrus S17 front screen

Și pentru a continua cu lucrurile surprinzătoare, chiar și performanța pe baterie este peste medie. Poți folosi laptop-ul pentru funcții office, care nu necesită prea multă putere de procesare, pentru câteva ore bune. Aproximativ 4 ore pe modul „better battery” și chiar mai mult dacă folosești modul „energy saving”.

Performanța lui ROG Zephyrus S17 se apropie de maximum posibil pe un laptop de gaming

Toate deciziile pe care ASUS le-a luat în legătură cu ROG Zephyrus S17 par să fie în direcția realizării unui computer de gaming de top, iar un astfel de computer, echipat cu cele mai performante componente disponibile, trebuie să poată rula jocuri la cele mai înalte detalii. Așa că am supus și acest model testelor în unele dintre cele mai pretențioase jocuri disponibile (care oferă și un tool de benchmark). Assassin’s Creed Valhalla, Red Dead Redemption 2, The Division 2, Watch Dogs Legion și chiar noul Metro Exodus: Enhanced Edition (care folosește exclusiv ray tracing), au fost printre jocurile pe care le-am testat. Toate au fost setate pe cel mai înalt profil disponibil în joc (Very High/Ultra), inclusiv cu AA-ul setat implicit, cu V-Sync off.

Am testat în două rezoluții, în 1080p și în 1440p, întrucât ecranul de 17” arată bine chiar și atunci când scazi rezoluția la 1080p, așa că cei care vor mai multă performanță și sunt de acord să renunțe la puține detalii, pot face asta fără probleme. Rezultatele sunt în limitele așteptărilor, întrucât ASUS a configurat acest computer cu un TDP de 125W pentru cipul RTX 3080, care poate fi ajustat dinamic în jocuri până la 140W. Asta sugerează un nivel de performanță ridicat, chiar dacă nu tocmai comparabil cu ceea ce oferă RTX 3080 pe desktop. Este curios însă faptul că NVIDIA oferă 16 GB memorie pe laptop alături de 3080, dar numai 10 GB pe desktop.

ROG Zephyrus S17 side screen

Nu, acesta nu este cel mai puternic laptop de gaming de pe piață, însă se apropie destul de mult de performanța maximă posibilă, în ciuda dimensiunilor reduse.

Gaming

3DMark

PCMark 10

Benchmarks

  • Cinebench R23 – 13.060
  • CrystalDiskMark SEQ1M Q8T1 – Read: 6.958 MB/s / Write: 5118 MB/s
  • CrystalDiskMark SEQ1M Q1T1 – Read: 4.470 MB/s / Write: 4.469 MB/s

Spre final, aș dori să vorbesc puțin despre câteva aspecte interesante ale acestui laptop pe care nu le-am putut încadra în alte locuri. ASUS oferă 16 GB de memorie lipită pe placa de bază și un slot de memorie care poate fi folosit pentru a adăuga încă o plăcuță. Modelul testat avea 32 GB din fabrică, aceasta fiind probabil cea mai bună configurație, întrucât poate rula în mod dual channel fără probleme. ASUS spune că acest laptop suportă maximum 48 GB RAM, deci poate fi instalată o plăcuță de 32 GB, dar nu aș recomanda asta.

De asemenea, modelul ROG Zephyrus S17 testat este configurat cu un SSD Samsung 980 Pro de 2 TB. Laptop-ul include însă trei slot-uri M.2, putând fi configurat cu până la 3 SSD-uri, în mod independent, sau chiar în Raid0. Cei care au nevoie de multă stocare internă rapidă au opțiuni multiple de configurare pe acest model.

Concluzii

ROG Zephyrus S17 pare să fie laptop-ul de gaming de la ASUS fără compromisuri. Singurul lucru care îl ține puțin în urmă este formatul compact, care poate limita în anumite situații performanța. Totuși, ASUS a configurat totul atât de bine încât nu prea ai motive să nu fii mulțumit de ceea ce oferă acest laptop. De la ecran, la procesor și GPU, răcire, tastatură și design, totul este la un nivel foarte înalt, Zephyrus S17 fiind probabil depășit de alte modele la câte unul sau două capitole, dar cu greu la toate celelalte.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult