ASUS ROG Zephyrus: ultraportabil de gaming cu „de toate” [REVIEW]

27.02.2018
ASUS ROG Zephyrus: ultraportabil de gaming cu „de toate” [REVIEW]
Design, construcţie, ergonomie şi specificaţii

Anul 2017 este cel care ne-a adus pentru prima dată laptop-uri de gaming cu adevărat portabile, echipate cu hardware puternic într-un corp subţire şi uşor. Din păcate, n-am apucat să punem mâna mai repede pe ASUS ROG Zephyrus, singurul model de laptop testat de noi cu cip video NVIDIA Max-Q în cursul anului trecut fiind modelul Acer Triton 700 într-o variantă prototip, pe care n-am putut-o testa pe îndelete. Începem astfel seria de teste pentru laptop-uri de gaming din 2018 cu modelul de top de la ASUS, un laptop care a reuşit să ne impresioneze din mai multe puncte de vedere.

Design, construcţie, ergonomie

Design-ul lui ROG Zephyrus este probabil primul lucru care lasă un pasionat de tehnologie fără cuvinte. Având în vedere hardware-ul integrat în acest laptop, este incredibil cât de subţire este carcasa sa şi cât de multe opţiuni de conectivitate are. Desigur, nu va putea concura cu un model ROG cu carcasă mai groasă, însă patru USB-uri Type-A, un USB Type-C şi un port HDMI sunt lucruri pe care nu le întâlneşti în general pe laptop-uri de dimensiuni similare.

Carcasa este realizată din metal şi se simte foarte plăcut la atingere, sistemul având un aspect ceva mai simplist la prima vedere decât alte modele „de gaming”. Capacele închise la culoare sunt completate de accente poortocalii pe margini, acestea fiind inspirate de seria de produse Strix de la ASUS. Adevărata surpriză a acestui laptop este însă momentul în care ridicăm capacul, întrucât această acţiune dezvăluie mai multe lucruri.

Cea evidentă este că tastatura şi trackpad-ul au fost mutate din poziţiile standard de pe laptop-urile obişnuite în partea de jos. Astfel, avem de a face cu o tastatură iluminată RGB cu butoane mari, dar parcă puţin cam sensibile la atingere şi un combo trackpad/numpad în partea din dreapta. Acesta se află într-o poziţie interesantă, fiind parcă mai confortabil decât un trackpad sub tastatură. Este ciudat însă modul de funcţionare numpad, care dezactivează cursorul de pe ecran, aprinde LED-urile din spatele trackpad-ului şi împarte suprafaţa lui în căsuţe separate cu cifre şi semne matematice. Trackpad-ul este însă puţin cam îngust pentru anul 2018, fiind mai degrabă util pentru situaţii de urgenţă şi nu pentru utilizare de zi cu zi.

Spaţiul de deasupra tastaturii este complet gol, aici fiind găzduite la interior toate componentele laptop-ului, cât şi sistemul de răcire. Acesta din urmă este cel de-al doilea lucru pe care îl putem observa atunci când ridicăm capacul. Partea de jos a computerului se separă de restul corpului, făcând loc pentru coolere să tragă mai mult aer pentru a răci componentele interne. Acesta pare să fie secretul din spatele dimensiunilor reduse ale lui ROG Zephyrus, ASUS decorând această parte cu LED-uri pentru a evidenţia măiestria inginerilor săi în construcţia acestui model.

Mai curios însă este ceea ce se găseşte în pachetul lui Zephyrus. Acesta este primul laptop pe care l-am văzut să se livreze cu o şurubelniţă, aceasta fiind folosită pentru a-l putea deschide. Desigur, producătorii nu se aşteaptă ca utilizatorii să îşi deschidă laptop-urile pentru depanare, însă rolul şurubelniţei este să ajute la curăţarea coolerelor. De asemenea, acesta este al doilea laptop pe care l-am văzut să fie livrat cu un palmrest. Acesta se ataşează în partea de jos a tastaturii şi ar trebui să ofere o experienţă mai plăcută în utilizarea la birou. Desigur, fără un birou drept, acesta nu va putea fi folosit. Pachetul include şi un adaptor de la Ethernet Gigabit la USB Type A şi nu în ultimul rând, întrucât trackpad-ul este nepotrivit pentru gaming, ASUS oferă în pachet şi un mouse Strix, ceva ce sperăm să vedem pe viitor şi în pachetele altor laptop-uri de gaming scumpe.

Având în vedere preţul unui laptop de acest gen, construcţia se ridică la nivelul aşteptărilor, cu menţiunea că partea mobilă de la bază ar putea să se deterioreze în cazul unui accident. Este unul dintre puţinele laptop-uri de gaming pe care le-am testat care nu scârţâie în utilizare şi totodată unul dintre puţinele pe care nu prea ai cum să le upgradezi. Nu există uşiţe uşor accesibile pentru upgrade-ul RAM-ului sau unităţii de stocare şi nici spaţiu pentru un HDD, sau un al doilea SSD.

Utilizarea fără palmrest nu este ideală, lucru care sugerează că acest laptop a fost construit pentru a fi folosit la un birou, portabilitatea fiind luată în considerare ca un bonus, în ciuda dimensiunilor şi a greutăţii reduse.

Specificaţii

 • Nume: ASUS ROG Zephyrus (GX501)
 • Ecran: 15.6”, IPS, Full HD @ 120 Hz, anti-glare, G-SYNC
 • CPU: Intel Core i7-7700HQ (4-core, 2.80-3.80 GHz, 6MB cache)
 • GPU: NVIDIA GeForce GTX 1080 Max-Q, 8 GB GDDR5
 • RAM: 24 GB – DDR4 2400Hz
 • SSD: 1 x 512 GB NVMe M.2, Samsung
 • Sunet: stereo
 • Conectivitate: LAN 10/100/1000 Mbps, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.1, 4 x USB 3.0, 1x USB Type-C 3.1, HDMI, DisplayPort, 1 x 3.5 mm jack (combo)
 • Alte dotări: tastatura RGB, trackpad/numpad combo
 • Acumulator:  4 celule
 • Sistem de operare: Windows 10 Home (64 bit)
 • Greutate: 2,26 kg
 • Accesorii: palmrest detaşabil, şurubelniţă torx, adaptor Ethernet, mouse ASUS Strix

 

Experienţa de utilizare, software, performanţă şi concluzii

Experienţa de utilizare

ROG Zephyrus este unul dintre laptop-urile foarte plăcute în utilizare în special în gaming. În timp ce multe alte modele de laptop-uri de gaming pot fi folosite şi în alte activităţi mai complexe (nu că acesta nu ar fi), faptul că este echipat cu un display cu frecvenţă mare şi cu hardware de top îl recomandă în special pentru rularea de jocuri video. Alte activităţi nu vor avea prea multe de câştigat de pe urma acestora.

Atunci când laptop-ul este utilizat fără palmrest, marginea portocalie poate fi deranjantă în timp, aceasta fiind puţin cam ascuţită. De asemenea, faptul că trackpad-ul este mai înalt decât este lat duce la câteva situaţii în care simpla mutare a cursorului dintr-o parte în cealaltă a display-ului poate fi mai greoaie decât în mod normal.

Când vine vorba despre temperaturi de operare şi zgomot, Zephyrus este undeva la mijlocul spectrului. Laptop-ul atinge nişte temperaturi destul de înalte în utilizare, iar carcasa poate deveni foarte caldă la atingere, în special în zona de deasupra tastaturii. Cele două coolere fac zgomot perceptibil, însă nu la fel de deranjant ca în cazul altor modele similare. Totuşi, performanţa este afectată în anumite cazuri de temperaturile ridicate, însă chiar şi aşa, aceasta este în limitele pe care ne-am obişnuit să le primim de la laptop-uri de gaming.

Componenta audio este de departe cea mai dezamăgitoare, sunetul difuzoarelor stereo fiind lipsit de volum, lipsit de bas şi la putere maximă pot chiar distorsiona. Fiind vorba despre un laptop de gaming, cu siguranţă acesta a fost gândit pentru utilizare alături de o pereche de căşti, însă este dezamăgitor faptul că difuzoarele folosite pe un computer atât de scump nu sunt nici măcar la un nivel mediu şi nu pot fi recomandate nici măcar pentru redarea de muzică prin streaming.

Software

ASUS livrează toate laptop-urile sale de gaming cu două pachete software. Primul este ROG Gaming Center, vechiul AEGIS cu o nouă denumire, loc în car e putem vedea configuraţia hardware a computerului, starea sa, temperatura curentă şi putem seta câteva profile de utilizare.

Cea de-a doua aplicaţie este AURA, care controlează sistemul de iluminare. Aceasta nu poate însă decât să seteze o singură culoare pe întreaga tastatură sau să coloreze diferit zonele ASD şi QWER. În ciuda faptului că tastatura are LED-uri RGB, iluminarea nu poate fi configurată individual pentru fiecare tastă. Trackpad-ul şi LED-urile care iluminează zona din jurul sistemului de răcire nu sunt configurabile.

Cele două aplicaţii oferă astfel doar funcţionalitate de bază, Gaming Center fiind mai mult o soluţie pentru monitorizare, nu şi pentru configurare, în timp ce funcţionalitatea AURA este foarte limitată.

Performanţă

Zephyrus de la ASUS ar putea fi apreciat de către mulţi utilizatori chiar şi dacă nu ar fi foarte performant, doar din prisma design-ului, însă fiind vorba despre un laptop ROG, avem aşteptări ridicate atunci când vorbim despre puterea sa brută.

Am rulat testele obişnuite pe acest model, cu setări pe cele mai înalte profile, atât în rezoluţie Full HD, cât şi în 4K (avem de a face totuşi cu un laptop echipat cu GTX 1080, totuşi), iar rezultatele sunt în limitele aşteptărilor. Fiind vorba despre un model cu GPU NVIDIA din seria Max-Q, era de aşteptat ca performanţa sa să nu se ridice chiar la nivelul unui 1080 normal, ci să fie mai degrabă apropiată de cea a unui 1070. Adevărul este că modelul Max-Q de 1080 este undeva între un 1070 de laptop şi un 1080 de laptop.

Majoritatea jocurilor vor depăşi 100 de cadre pe secundă pe setări maxime în Full HD, display-ul de 120 Hz putând oferi o experienţă foarte bună în utilizare, în special datorită funcţionalităţii G-Sync, în timp ce în 4K (pe un ecran extern) multe vor fi jucabile, însă vor necesita scăderea nivelului de detalii. Pentru un computer atât de portabil, astfel de performanţă este ieşită din comun, ceea ce ne oferă speranţe mari pentru generaţiile următoare de laptop-uri de gaming, care ar putea fi la fel de portabile, însă mult mai performante şi mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie.

 

Gaming

Joc 1080p 2160p
Ashes of the Singularity 59,60 FPS 41,30 FPS
BioShock: Infinite 142,76 FPS 58,20 FPS
Deus Ex: Mankind Divided 65,00 FPS 23,70 FPS
Dirt: Rally 99,97 FPS 76,18 FPS
Dragon Age: Inquisition 106,1 FPS 36,40 FPS
FarCry: Primal 88,00 FPS 39,00 FPS
Gear of War 4 110,40 FPS 37,70 FPS
Grand Theft Auto V 108,46 FPS 50,84 FPS
Hitman 88,74 FPS 47,37 FPS
Middle-Earth: Shadow of Mordor 139,85 FPS 53,30 FPS
Rainbow Six: Siege 117,80 FPS 35,30 FPS
Rise of the Tomb Raider 105,08 FPS 38,83 FPS
The Division 90,60 FPS 33,80 FPS
Thief 103,90 FPS 44,30 FPS
Total War: Warhammer 77,40 FPS 39,40 FPS

Testele sintetice dezvăluie însă alte câteva lucruri interesante, legate în special de stocarea lui ROG Zephyrus. Avem de a face cu un SSD extrem de rapid, care poate atinge viteze de transfer de peste 1,5 GB/s. Dacă ar fi ceva ce ţine acest model de laptop în urmă este procesorul Kaby Lake i7-7700HQ, care ar fi putut fi înlocuit cu un Coffee Lake mai nou, cu mai multe nuclee, care l-ar fi recomandat pentru utilizare în domeniul editării video şi, de ce nu, în streaming live pe Twitch sau YouTube.

Benchmarks

Test Scor
3DMark Fire Strike 14.062 puncte
3DMark Fire Strike Ultra 4.144 puncte
3DMark Time Spy 5.690 puncte
3DMark Sky Diver 31.046 puncte
Cinebench R15 OpenGL: 95,03 FPS, CPU: 746 cb
WinRar 7.542 KB/s
HDTune SSD (Read) 1.485,9 MB/s
CrystalDiskMark SSD Seq Q32TI Read: 3.096,2 MB/s Write: 1.679,5 MB/s
CrystalDiskMark SSD 4K Q32TI Read: 484,3 MB/s Write: 391 MB/s

 

Concluzii

ASUS ROG Zephyrus pare să fie momentan o demonstraţie de forţă. Cu un preţ atât de mare, este posibil ca acesta să nu fie produs în multe exemplare şi nici să nu existe o cerere foarte mare pe piaţă. Totuşi, acesta, asemeni lui Triton 700 de la Acer, setează un exemplu pentru laptop-urile de gaming din viitor. Cei care vor o mică bucată din acel viitor, au posibilitatea să o cumpere chiar acum. Restul cu siguranţă vor aştepta modelele de laptop-uri de gaming ultraportabile şi accesibile.

Părţi pozitive

Design impresionant
Performanţă de top
Accesorii incluse în pachet
Portabilitate

Părţi negative

Sistemul de răcire este destul de zgomotos
Trackpad-ul putea fi mai bun
Iluminarea RGB a tastaturii lasă de dorit