Asus Zenbook 13 cu ecran OLED, un preț fantastic pentru ceea ce oferă

26.10.2021
Asus Zenbook 13 cu ecran OLED, un preț fantastic pentru ceea ce oferă

A avea un ultrabook pe care l-am putea considera high-end practic datorită folosirii unui ecran OLED nu mai este o opțiune exclusivă pentru cei care au un buget mare pentru a-și cumpăra un nou laptop.

ASUS Zenbook 13 OLED este o opțiune Ultrabook dotat cu cel mai nou hardware Intel, design compact și, mai presus de toate, un ecran OLED, care iese în evidență mai presus de orice altceva. Dar dacă există ceva care vă va stârni interesul, este prețul său, care, în multe variante, este mult sub 1.000 de euro.

De exemplu, Asus Zenbook 13 OLED UX325EA cu procesor Intel® Core™ i5-1135G7, 13.3″, Full HD, 8GB, 512GB SSD, Intel Iris Xᵉ Graphics, este, la eMAG, la un preț de doar puțin peste 3.000 de lei. Cu o baterie de 67 Wh, tastatură iluminată, Windows Hello, hard SSD de 512 GB și placă grafică Intel Iris Xe, totul la doar 1,14 kg în greutate, este un laptop mai mult decât „dotat” pentru prețul său.

Cu designul celebru deja al cercurilor concentrice plecând din logo-ul ASUS și un finisaj metalic, ASUS Zenbook 13 OLED nu are nevoie de prea multe introduceri la nivel de design. Este clar recunoscut ca un model Zenbook de câteva generații. La fel și finisajul care preia amprentele digitale și murdăria prea ușor. Nimic nu este gratuit…

ASUS Zenbook 13 OLED este un ultrabook „pur sânge”, după dimensiune și greutate. Este compact, cu o grosime sub 1,4 cm și greutatea sa depășește cu puțin un kilogram: 1,14 kg. Cu aceste dotări, este un laptop foarte confortabil de manevrat și transportat.

Finisajul metalic este bine îngrijit, dar fără a fi extraordinar. Se situează oarecum sub nivelul de detaliu al gamelor superioare (și scumpe) de ultrabook-uri. Dar există detalii bune, cum ar fi că ecranul are o marjă largă de înclinare și aceasta servește la ridicarea ușoară a tastaturii pentru a face tastarea mai confortabilă.

Tocmai ecranul ocupă o bună parte din față, cu dimensiuni reduse ale ramelor laterale și ceva mai puțin la cele superioare și inferioare. Procentul de utilizare al frontului este de 88%, conform producătorului.

Conectivitatea acestui laptop corespunde îndeaproape cu utilizarea care pare cea mai logică pentru un asemenea echipament. Avem la dispoziție un port USB-A 3.2 Gen1 și un cititor de carduri microSD în partea dreaptă, precum și un port HDMI 2.0b și două USB-C Thunderbolt 4 compatibile cu încărcare și ieșire video în partea stângă. Pe acea parte se află LED-ul cu informații despre încărcarea bateriei, care se realizează prin USB-C.

Ceva ce ne lipsește în designul ASUS Zenbook 13 OLED este cititorul de amprente, care nu este disponibil. În schimb, avem o cameră web IR care este compatibilă cu Windows Hello, dar funcționează destul de bine ca identificare biometrică atunci când există lumină, dar oferă o calitate HD mediocră atunci când o folosim pentru apeluri video.

Tehnologie OLED la un preț accesibil

ASUS a decis să dea totul cu tehnologia OLED în acest an 2021. Multe dintre cele mai bune ultrabook-uri și laptopuri non-gaming care ies la vânzare în aceste luni înainte de sfârșitul anului au tehnologia OLED ca una dintre marile lor atracții.

ASUS Zenbook 13 OLED este, probabil, cel mai interesant din punct de vedere al raportului calitate/preț.

Ecranul ASUS Zenbook 13 OLED este unul cu tehnologie OLED care nu renunță la niciunul dintre beneficiile pe care ni le asigură această tehnologie. Avem o luminozitate maximă de aproximativ 550 de niți, ceea ce îl face să respecte standardul VESA Display HDR True Black 500. Oferă un timp de răspuns de 0,2 ms și procesare pe 10 biți pentru a obține mai mult de 1 milion de culori posibile.

Deși nu oferă o rezoluție 4K, a avea un ecran OLED la acest preț nu este obișnuit

Ecranul, cu un contor de 1.000.000:1, poate afișa 100% din spațiul de culoare DCI-P3 și 133% din spațiul sRGB cu validare Pantone. Este, de asemenea, un ecran certificat de TÜV Rheinland și SGS în rolul său de a reduce intensitatea luminii albastre.

Ceea ce poate atrage atenția asupra acestui ecran este rezoluția acestuia. Nu este asociat cu obișnuitul 4K dar rămâne într-un 1080p mai corect, suficient pentru această diagonală și obiectivul principal al laptopului, precum și potențial benefic pentru autonomie.

Ecranul are o vizualizare corectă în aer liber datorită luminozității și contrastului ridicat, deși nu ne aflăm în fața unui ecran cu sistem anti-reflexie. Nici nu este un ecran tactil, lucru care ne îngrijorează mult mai puțin.

În secțiunea de sunet, avem difuzoare situate în partea de jos a echipamentului. ICEPower este responsabil pentru aspectul tehnic, mizând si pe personalizarea Harman/Kardon. Rezultatul este acceptabil atât pentru putere, cât și pentru fidelitate, dar fără a putea spune că vom fi fascinați de reproducerea basului, de exemplu.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult