ASUS ZenBook UX305 review

27.02.2015
ASUS ZenBook UX305 review
Prezentare, construcţie, design, dotări, specificaţii

ASUS Zenbook UX305 a fost anunţat în cadrul expoziţiei IFA Berlin 2014, însă promisiunea lansării până la finalul anului nu a fost onorată iar interesantul Ultrabook a ajuns pe piaţă abia la începutul lunii februarie. Una dintre primele implementări Intel Core M de la ASUS, UX305 ne-a atras atenţia cu greutatea şi dimensiunile reduse, cu ecranul QHD+ şi cu sistemul pasiv de răcire, iar acum rămâne de văzut dacă acesta se va şi ridica la înălţimea aşteptărilor.

Prezentare, construcţie şi design

Designerii care se ocupă de linia de tablete ASUS au debutat în forţă cu modelele originale Transformer dar au devenit extrem de previzibil pe parcurs, însă cei care se ocupă de proiectarea laptopurilor ZenBook reuşesc să se achite mult mai bine de sarcini. Deşi cârcotaşii au afirmat iniţial că aspectul gamei se apropie cam mult de emblematicul MacBook, ASUS a reuşit să folosească tot felul de trucuri de design şi să menţină atractivitatea liniei sale de Ultrabook-uri.

ASUS ZenBook UX305: un laptop uşor şi elegant

Din punct de vedere constructiv şi estetic, noul ZenBook UX305 nu dezamăgeşte şi continuă în direcţia cu care ASUS ne-a obişnuit. Laptopul păstrează profilul lateral în formă de pană, însă acesta este mult mai discret iar carcasa are acum o grosime de numai 12,3 milimetri, ceea ce-i permite companiei să se laude cu cel mai subţire laptop de 13,3” cu ecran QHD.

ASUS ZenBook UX305: o carcasă cu o grosime de numai 12,3 milimetri

Carcasa este fabricată integral din aluminiu, iar ASUS a reuşit să îmbunătăţească aspectul general prin utilizarea unui număr mai mic de părţi componente şi reducerea numărului de îmbinări şi şuruburi vizibile. Corpul principal al laptopului este fabricat dintr-o singură bucată de aluminiu eloxat care oferă o suprafaţă netedă şi un finisaj semi-mat, partea inferioară a acestuia fiind şi ea confecţionată din acelaşi material. Acest capac inferior este prins cu zece şuruburi sigilate care împiedică accesul la componentele interne. 

ASUS ZenBook UX305: o carcasă fabricată integral din aluminiu

Capacul ecranului este fabricat tot din două bucăţi distincte din aluminiu. Partea exterioară a acestuia este decorată cu deja cunoscutul model radial ASUS, este drept, acesta fiind ceva mai discret ca de obicei, si este mai lucioasă decât restul carcasei. Marginile laterale ale acestui capac şi rama ecranului au însă acelaşi aspect mat ca restul carcasei. Faptul că ZenBook UX305 foloseşte un sistem de răcire pasiv contribuie pozitiv la impresia generală, liniile carcasei nefiind întrerupte de vreo fantă pentru răcire.

ASUS ZenBook UX305: o balama solidă, dar cu deschidere de numai 135 de grade

Nefiind un laptop multimedia convertibil, ASUS a utilizat o balama care are o deschidere de numai 135 de grade. Dacă lipsa unui sistem de deschidere de 360 de grade poate fi scuzată, este regretabil că ASUS nu a ales o balama cu deschidere de 180 de grade, care face mai confortabilă utilizarea în anumite condiţii şi este un sistem de protecţie eficient împotriva accidentelor. Balamaua este însă foarte solidă, ecranul stă ferm în orice poziţie l-am ancora, iar rama ecranului ascunde doi magneţi puternici care ţin ferm închis întregul ansamblu.

ASUS ZenBook UX305: suprafaţa de aluminiu reţine uşor amprentele

Subţire şi cu o greutate de numai 1,2 kilograme, ASUS ZenBook UX305 este foarte atractiv pentru cei care călătoresc des cu un laptop după ei. Acesta poate fi strecurat uşor în bagaje, poate fi manevrat fără nici o problemă cu o singură mână iar construcţia este foarte bună. În ciuda profilului subţire, carcasa metalică este foarte rigidă şi pare suficient de solidă pentru a rezista unui tratament mai puţin grijuliu, evident în măsura în care nu vă vor deranja inerentele zgârieturi care vor apărea pe pelicula eloxată subţire. Din păcate, suprafaţa ceva mai lucioasă a capacului reţine foarte uşor amprentele, iar acest comportament putând fi observat şi pe celelalte suprafeţe, este drept, într-o mai mică măsură.

Dotări şi specificaţii

Toate componentele laptopului Zenbook UX305 sunt înghesuite într-o corp cu o grosime de numai opt milimetri, însă ASUS a reuşit să implementeze o conectică surprinzător de bogată. Ultrabook-ul oferă trei porturi USB 3.0, toate cu o poziţionare bună, o ieşire video Micro HDMI, un card reader SD şi o ieşire audio jack de 3,5 milimetri. Deoarece inginerii ASUS abia au reuşit să găsească loc pentru conectorii USB, interfaţa Ethernet este oferită sub forma unui adaptor cu conector USB 3.0.

ASUS ZenBook UX305: adaptor Ethernet extern cu conectare USB 3.0

 • Ecran: 13,3”, IPS, 3200 x 1800 pixeli, strat protector mat
 • CPU: Intel Core M 5Y10 (800 MHz nominal, 2 GHz Turbo Boost), dual-core, Hyper-Threading
 • Chipset: Broadwell-Y PCH
 • GPU: Intel HD 5300
 • GPU dedicat:  nu
 • RAM: 8 GB DDR3 (nedetaşabil)
 • HDD: nu
 • SSD: 256 GB, SanDisk SD7SN3Q256G
 • Unitate optică: nu
 • Reţea: 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0
 • Conectori: 3x USB 3.0, SD Card Reader, Micro HDMI
 • Sistem de operare: Windows 8.1
 • Baterie: 45 Wh
 • Dimensiuni: 324 x 226 x 12.3 mm
 • Greutate: 1,2 kilograme
 • Altele: adaptor Ethernet cu conectivitate USB 3.0, webcam HD 
Ecran, sistem audio, webcam, tastatură, touchpad

Ecran, sistem audio, webcam

Într-o vreme în care multe Ultrabook-uri au adoptat ecranele tactile lucioase şi formatul convertibil, Zenbook UX305 este una dintre puţinele excepţii care poate satisface pretenţiile utilizatorilor care doresc un sistem ultra-portabil gândit în principal pentru lucru.

ASUS a ales un panou IPS cu o rezoluţie de 3200 x 1800 pixeli, ecranul remarcându-se prin culorile saturate frumoase, nivelul de negru mulţumitor, luminozitatea maximă ridicată şi contrastul bun. Din păcate, calibrarea implicită nu este prea griozavă, dar chiar şi o ajustare manuală fără colorimetru poate scoate la iveală calităţile reale ale ecranului. La fel ca în cazul celorlalte laptopuri cu rezoluţie ridicată, experienţa în mediul desktop Windows 8.1 nu este pe deplin satisfăcătoare din cauza rutinelor de scalare nu tocmai perfecte implementate de către Microsoft şi a lipsei suportului HDPI din unele aplicaţii, doar mediul grafic Modern UI reuşind să pună cu adevărat în valoare ecranul Quad HD+. Cei care sunt deranjaţi de această problemă pot alege însă versiunea cu rezoluţie Full HD, scăpând astfel de dureri de cap şi economisind totodată şi nişte bani.

Producătorul a renunţat la stratul tactil, un lucru care-i va dezamăgi pe cei care folosesc în mod curent aplicaţiile Modern UI. ASUS a ales în schimb să acopere ecranul cu un strat protector mat, acest aspect fiind o raritate în ziua de astăzi şi fiind un motiv de bucurie pentru cei care lucrează mult în aer liber sau spaţii puternic iluminate şi detestă din tot sufletul panourile lucioase.

ASUS ZenBook UX305: ecran IPS cu rezoluţie QHD+ şi strat protector mat

Difuzoarele stereofonice amplasate pe laturile capacului inferior nu sunt prea impresionante la o primă vedere deoarece au dimensiuni reduse şi un grilaj protector cam des. Deşi nu este un Ultrabook multimedia, ASUS Zenbook UX305 reuşeşte să ofere totuşi o prestaţie audio mai mult decât satisfăcătoare. Cele două difuzoare au o putere suficient de ridicată şi o fidelitate bună în gama înaltelor şi mediilor, acestea fiind trase în jos doar de rezonanţa uşor metalizată a sunetului şi de răspunsul necorespunzător în domeniul frecvenţelor joase. Sistemul audio ICEpower este astfel suficient de bun pentru audiţii ocazionale şi este superior soluţiilor pe care le găsim implementate de obicei pe Ultrabook-urile business.

ASUS ZenBook UX305: un sistem audio compact, dar suficient de bun

Camera Web implementată de ASUS foloseşte un senzor cu o rezoluţie de 1 MP. Acesta are un nivel de zgomot cam mare iar limitările infimei rezoluţii îşi spun cuvântul, însă nivelul de detalii este acceptabil iar expunerea este bună chiar şi în condiţii mai proaste de iluminare.

Tastatură şi touchpad

Tastatura este amplasată într-o adâncitură care aduce butoanele la aceeaşi înălţime cu suprafaţa pe care se sprijină mâinile, implementarea fiind astfel surprinzător de ergonomică pentru o carcasă atât de subţire. ASUS a ales un aranjament aproape standard cu 82 de taste, singura deficienţă cu adevărat exasperantă fiind amplasarea butonului Power în colţul din dreapta-sus. Cei care sunt obişnuiţi cu tastatura de MacBook probabil că nu vor comenta nimic, însă cei care s-au obişnuit să găsească acolo butonul Delete vor trece prin câteva momente neplăcute şi vor mulţumi de fiecare dată în gând pentru existenţa funcţiei Suspend.

Deoarece spaţiul carcasei este limitat, tastatura nu poate oferi o cursă prea mare. Butoanele compensează în schimb cu o rezistenţă iniţială ridicată, un aspect care elimină o parte din potenţialele apăsări accidentale adiacente, şi cu o cursă lină şi plăcută. Distanţa dintre taste este suficient de bună pentru o utilizare confortabilă nepresărată cu prea multe apăsări accidentale greşite.

Deşi Zenbook UX305 este în mod evident un produs care pune accentul pe dotări, tastatura nu are un sistem de iluminare, iar acest aspect este dezamăgitor în cazul unui laptop cu un preţ de 4000 de lei.

ASUS ZenBook UX305: o tastatură bună cu un buton Power amplasat neinspirat

Touchpad-ul are o suprafaţă amplă de 105 x 75 de milimetri şi foloseşte o suprafaţă de contact cu fricţiune redusă fabricată din sticlă. Soluţia tehnică adoptată de ASUS este una banală, care foloseşte un singur buton fizic şi defineşte butonul dreapta prin analiza software a suprafeţei de contract. Din punct de vedere hardware, touchpad-ul este foarte plăcut de utilizat, însă software-ul dezvoltat de către ASUS a reuşit să fie chiar mai enervant decât cunoscutul panou de control Synaptics.

Aplicaţia ASUS Smart Gestures pune în valoare mediul grafic Windows 8.1 prin implementarea unor gesturi cu două sau trei degete şi suplineşte lipsa unui ecran tactil prin adăugarea unor gesturi speciale pentru activarea Charms sau Menu Bar. Aceste detalii poate că sună bine pe hârtie, însă în realitate am fost nevoiţi să dezactivăm aproape toate opţiunile suplimentare pentru a obţine un touchpad simplu pe care să ne putem baza.

ASUS ZenBook UX305: un touchpad spaţios care trebuie îmblânzit din software

Performanţe, răcire, autonomie şi concluzii

Performanţe, răcire şi autonomie

Anunţate la COMPUTEX 2014 şi lansate în toamna anului, procesoarele Core M de la Intel sunt interesante deoarece au fost primele care au beneficiat de procesul de fabricaţie pe 14 nanometri specific micro-arhitecturii Broadwell. Până acum, cele mai economice procesoare Intel au fost cele din gama ULV, însă Core M coboară mai jos frecvenţele de tact, foloseşte unele trucuri suplimentare de design pentru controlul dinamic al frecvenţei şi se laudă cu un consum de numai 4,5W care permite utilizarea unor soluţii pasive de răcire. Concepute să fie implementate în laptopurile foarte subţiri şi uşoare sau în tabletele foarte puternice, procesoarele Core M fac însă şi concesii atunci când vine vorba de puterea de calcul.

Primul laptop cu Intel Core M testat de noi a fost Yoga 3 Pro de la Lenovo, acesta folosind un procesor tactat la 1,1 GHz care beneficiază de răcire activă, însă ASUS a optat pentru un model inferior tactat la 800 MHz şi un sistem de răcire pasiv. După cum ştiam deja, Intel Core M nu este impresionant din punct de vedere al puterii, iar implementarea ASUS este penalizată suplimentar de frecvenţa redusă de tact.

 • PCMark Home: 1519
 • PCMark Creative: 1666
 • PCMark Work: 1994
 • 3DMark Ice Storm: 26420
 • 3DMark Cloud Gate: 1383
 • 3DMark Sky Diver: 848
 • Cinebench 11.5 (GPU): 14,2 fps
 • Cinebench 11.5 (CPU): 1,41 pts
 • HDTune (min/max/avg): 254/334/323 MB/s

În testele single-core, soluţia Core M este superioară celor Atom cu nuclee Silvermont datorită arhitecturii superioare, însă este totodată inferioară soluţiile Intel Core ULV din cauza frecvenţei reduse de tact. Atunci când vine vorba de multiprocesare, avansul faţă de soluţiile Atom moderne se micşorează, iar UX305 oscilează practic undeva între un Intel Atom quad-core şi un Intel Core i3 ULV. Acest aspect face ca Zenbook UX305 să fie bun pentru lucrul cu aplicaţii uzuale de birou, browsing sau redare multimedia UHD, însă în mod clar acest laptop nu este o soluţie pentru cei care folosesc aplicaţii pretenţioase. Interfaţa grafică HD 5300 este suficient de puternică pentru aplicaţiile care folosesc OpenGL sau DirectX şi depăşeşte mai vechile HD 4000 pe care le ştim de la Core i3 sau Core i5, însă performanţa acesteia este penalizată în schimb de un alt factor: răcirea.

ASUS a ales un sistem de răcire pasiv, iar acest aspect este bine-venit în cazul unui laptop ultraportabil care va fi plimbat mult prin bagaje deoarece utilizatorul scapă de grija prafului care se adună prin fantele de răcire şi de zgomotul enervant al ventilatoarelor. Atunci când nu este folosit, procesorului de pe UX305 are o temperatură de 45-50 de grade, iar căldura degajată de partea inferioară a carcasei este suficient de mare pentru fi sesizabilă. Într-un regim normal de lucru, procesorul se opreşte undeva în gama 60-65 de grade. Într-un regim intensiv de lucru însă, temperatorul procesorului a urcat la 87-88 de grade, iar carcasa laptopului a devenit de-a dreptul fierbinte în partea inferioară şi suficient de caldă pentru a fi deranjantă în zona tastaturii.

ASUS ZenBook UX305: carcasa subţire nu are o răcire prea eficientă

Poate că temperaturile ceva cam ridicate nu ar fi chiar deranjante ţinând cont de beneficiul indiscutabil al unui laptop complet tăcut, dacă eficienţa discutabilă a sistemului de răcire nu ar afecta performanţele unui procesor de la bun început cam anemic. După cum se observa din graficul ataşat, procesorul Core M 5Y10 nu a avut nici o problemă să utilizeze frecvenţa maximă de tact de 2 GHz în timpul testelor de productivitate, iar acest lucru este valabil şi în utilizarea normală de zi cu zi.

Atunci când vine însă vorba de sarcini 3D complexe, procesorul devine prea cald, coboară la neimpresionanta frecvenţă nominală de 800 MHz, performanţele sunt penalizate vizibil, iar ideea de a te distra cu un joc pe un astfel de sistem poate fi exclusă din start. Puterea grafică este suficientă pentru utilizarea jocurilor Modern Ui din Windows Store, însă cum acestea sunt în general optimizare pentru controlul tactil iar ZenBook UX305 nu dispune de aşa ceva, utilizatorul nu se va putea bucura nici de acestea.

ZenBook UX305 foloseşte o baterie cu o capacitate de 45W şi ne-am fi aşteptat ca aceasta să ofere o autonomie îndelungată ţinând cont de consumul redus al procesorului Core M. În condiţiile în care luminozitatea a fost reglată la 50 de procente, o valoarea suficient de ridicată pentru a oferi o imagine luminoasă cu nuanţe curate de alb, ZenBook UX305 a oferi 4:55 ore pentru redarea video şi 4:10 ore pentru browsing. Valorile nu sunt deloc impresionante pentru o platformă hardware cu un consum de numai 4,5W, iar acest aspect este un dezavantaj major dacă ţinem cont că ar fi trebuit să fie unul dintre avantaje. În cazul în care alegeţi versiunea cu ecran Full HD, ASUS promite un spor de circa 20 de procente, însă impresia negativă nu poate fi ştearsă.

Concluzii

Un laptop destinat celor care îşi doresc un laptop frumos, uşor şi subţire pentru lucru, ZenBook UX305 este impresionant din multe puncte de vedere. Ultrabook-ul ASUS oferă o carcasă solidă şi bine construită care este fabricată integral din aluminiu, un ecran IPS frumos cu rezoluţie mare şi strat protector mat, un sistem audio bun şi o tastatură confortabilă. Puterea de calcul nu impresionează, însă aceasta este mai mult decât suficientă pentru un regim obişnuit de lucru. Laptopul dezamăgeşte însă prin eficientă scăzută a sistemului pasiv de răcire şi prin autonomia cam mică pentru un produs care ar fi trebuit să strălucească tocmai la acest capitol, preţul de 4000 de lei (sau 3500 lei în cazul versiunii cu ecran Full HD) fiind astfel prea ridicat pentru ce ni se oferă. 

Părţi pozitive

dimensiuni şi greutate
ecran IPS QHD+ mat de bună calitate
carcasă metalică solidă
conectivitate bună
design şi finisaje

Părţi negative

autonomie sub aşteptări
temperaturi ridicate
preţ mare pentru performanţele Core M
tastatură fără iluminare