ASUS ZenBook UX533 review: ultraportabil premium foarte performant

19.03.2019
ASUS ZenBook UX533 review: ultraportabil premium foarte performant

ASUS demonstrează în fiecare an cu seria de laptop-uri ZenBook UX că poate să construiască laptop-uri subţiri şi performante, acestea fiind unele dintre cele mai populare din portofoliul său. Acestea sunt dedicate productivităţii, însă pun un accent sporit pe design şi construcţie, iar noul UX533 continuă această tradiţie, compania taiwaneză reuşind să integreze un laptop de 15” în corpul unuia de 14”, alături de un GPU dedicat de la NVIDIA, şi nu unul din gama entry-level, ci unul care poate rula chiar şi jocuri video.

ASUS ZenBook UX 533 – design şi construcţie

La o privire rapidă, UX533 de la ASUS este un ZenBook obişnuit, cu o construcţie metalică, o textură „Zen” pe capacul exterior şi destule port-uri de conectivitate pentru a asigura lucrul la un birou sau în deplasare. Acesta nu beneficiază de un port Ethernet, însă ASUS oferă un adaptor pe USB Gigabit în pachet, pentru cei care au nevoie de o conexiune pe fir. Laptop-ul este decorat cu accente aurii, însă acestea sunt subtile, doar grila metalică de deasupra tastaturii şi capetele balamalei ieşind astfel în evidenţă.

Atunci când deschizi laptop-ul realizezi însă de ce modelul UX533 este special: acesta are un display de 15,6” în diagonală, o ramă extrem de subţire de jur-împrejur şi o tastatură completă, inclusiv tastele numerice din dreapta, în ciuda faptului că vorbim despre un laptop foarte subţire, de dimensiunile unui model care în mod tradiţional ar fi livrat cu display de 14”. ASUS a reuşit să realizeze acest lucru folosind partea de jos a display-ului drept „proptea” pentru partea de jos a laptop-ului, atunci când display-ul este în poziţie normală, tastatura fiind înclinată la un unghi foarte confortabil în utilizare.

Avem de a face cu un trackpad de dimensiuni medii, care se apasă pe toată suprafaţa, cu un click subtil dar bine pus la punct, o tastatură ASUS „standard”, bine spaţiată şi iluminată cu LED-uri albe nu foarte puternice (nici pe nivelul 3/3 de luminozitate). ASUS a reuşit să integreze câte un port USB Type-A pe fiecare parte, un USB Type-C compatibil cu standardul DisplayPort, un HDMI 2.0 şi un card reader SD, ceva ce mulţi utilizatori de camere foto vor aprecia.

ASUS ZenBook UX533 este solid construit, carcasa acestuia fiind foarte densă, iar aluminiul folosit foarte puternic, fiind greu de îndoit. Laptop-ul nu „scârţâie” în utilizare, iar display-ul acoperit cu o suprafaţă mată, îl recomandă pentru utilizare şi în lumină puternică, unde alte modele ar putea reflecta becurile sau lumina soarelui. Cu o greutate de numai 1,6 kg, acesta poate fi laptop-ul pe care să îl ai cu tine oriunde, fără a renunţa la ecranul de dimensiuni generoase sau la performanţă.

ASUS ZenBook UX533 – specificaţii

  • Ecran: 15,6”, Full HD (1.920 x 1.080 pixeli), anti-glare
  • CPU: Intel Core i7-8565U @ 1,8 GHz (boost până la 4,6 GHz)
  • GPU: Intel UHD Graphics 620 + NVIDIA GeForce GTX 1050 Max-Q 2 GB GDDR5
  • RAM: 8 GB DRR4
  • SSD: Kingston 256 GB NVMe
  • Sunet: Stereo
  • Conectivitate: Wi-Fi 802.11ac, 1 x USB 3.1 gen 1 Type-A,  1 x USB 3.1 Gen 2 Type-A, 1 x USB 3.1 Gen 2 Type-C, 1 X HDMI 2.0, 1 x jack 3,5 mm combo, 1 x cititor carduri SD
  • Alte dotări: tastatură iluminată în trei trepte, cameră infraroşu compatibilă Windows Hellp
  • Acumulator: 73 Wh, 4 celule
  • Greutate: 1,6 kg
  • Sistem de operare: Windows 10 Pro

ASUS ZenBook UX533 – experienţa în utilizare

Trebuie menţionat faptul că acesta nu este un laptop pentru cei care caută întotdeauna soluţii economice. Seria ZenBook UX include în general şi modele mai ieftine, însă varianta UX533 este clar o soluţie premium pentru productivitate, dedicată celor care sunt dispuşi să plătească în plus pentru câteva avantaje clare.

Unul ar fi design-ul şi greutatea. Da, există laptop-uri mai mari şi mai grele care ar putea să depăşească în performanţă acest model, însă ar fi probabil seminificativ mai greu de cărat într-un ghiozdan zi de zi. Faptul că întreaga construcţie este semnificativ mai mică, asigură posibilitatea de a purta laptop-ul şi într-o geantă mai mică, nu doar în cele pentru laptop-uri de 15”.

Apoi vine vorba despre componentele mai importante, care nu sunt tot timpul evidente. Un ecran IPS Full HD nu mai este ceva tocmai rar în zilele noastre, însă unul cu protecţie mată care afişează culorile corect pentru a putea fi folosite chiar şi la editare video sau foto (calibrat pentru a afişa 100% din standardul sRGB) nu este prezent chiar pe toate laptop-urile de pe piaţă. De asemenea, acumulatorul de 73Wh cu patru celule promite până la 17 ore de autonomie conform specificaţiilor. În testele noastre, în utilizare normală, fără prea multă utilizare a cipului grafic, se apropie mai degrabă de 8-10 ore, însă chiar şi aşa, avem o zi întreagă de lucru posibilă pe baterie, cu posibilitatea de a extinde acest timp folosind un profil economic.

De asemenea, ASUS integrează şi alte avantaje pe care cei din mediul business cu siguranţă le vor aprecia. Avem de a face cu o cameră cu infraroşu compatibilă cu Windows Hello pentru autentificare fără parolă, microfoane compatibile cu Amaxon Alexa cu certificare Harman/Kardon şi un sistem audio decent, însă nu tocmai impresionant, lipsa intensităţii frecvenţelor fiind simţită în redarea de muzică. Desigur, acest lucru este normal pentru un laptop subţire, fiind puţin spaţiu disponibil la interior pentru incinte mai mari ale difuzoarelor.

Şi că tot suntem la capitolul sunet, ZenBook UX533 este un model foarte silenţios. Acesta poate rula în general fără să pornească coolerele sau cu ele la o turaţie foarte mică atunci când este folosit pentru aplicaţii office, iar la turaţie maximă acestea abia dacă se aud. Tastatura rămâne relativ rece în utilizare, partea de deasupra fiind ceva mai caldă atunci când sunt folosite şi procesorul si cipul grafic NVIDIA. Este important de menţionat că în utilizare alături de aplicaţii 3D, autonomia laptop-ului scade semnificativ, cipul grafic GeForce GTX 1050 Max-Q fiind un consumator destul de mare.

De altfel, laptop-ul poate rula şi jocuri video, în special din gama eSports şi titluri mai vechi, fiind semnificativ mai puternic decât cipul Intel UHD Graphics 620 integrat în procesorul Intel Core i7-8565. Totuşi, acest laptop nu a fost construit pentru aşa ceva, deci am preferat să nu intrăm în prea multe detalii cu jocurile pe el. Este o opţiune, însă nu va excela la acest capitol.

ASUS ZenBook UX533 – Performanţă

La nivel de performanţă brută, UX533 va satisface nevoile celor care sunt în target, însă nu le va depăşi aşteptările. Avem de a face cu un procesor Intel Core i7 din gama U, deci un model mai puţin puternic. Acesta beneficiază de 4 nuclee şi 8 fire de execuţie, însă funcţionează la o frecvenţă de 1,8 GHz standard, cu posibilitatea de boost de până la 4,6 GHz. Desigur, sistemul de răcire compact din UX533 nu îl va lăsa să funcţioneze la frecvenţa de boost decât pe perioade foarte scurte, în medie acesta urcând pe termen lung pe la 3,3 GHz, cu momente în care depăşeşte 4 GHz, însă scade treptat în timp chiar şi până la 2,9 – 3 GHz atunci când temperatura este prea ridicată.

Modelul pe care l-am testat este echipat cu 8 GB memorie RAM, însă există şi o versiune cu 16 GB. Este important de menţionat faptul că ASUS a integrat memoria RAM pe placa de bază, deci dacă aveţi nevoie de mai multă memorie RAM, ar trebui să o faceţi de la început, întrucât upgrade-ul nu este o opţiune.

Stocarea vine standard pe format NVMe, modelele cu 256 şi 512 GB oferind viteză PCIe 3.0 x2, iar cel de 1 TB PCIe x4. Astfel, performanţa SSD-ului va fi foarte bună în toate configuraţiile, însă modelul de top va fi considerabil mai rapid. Comparat cu un SSD SATA însă, chiar şi modelul de bază cu 256 GB a reuşit să ofere o viteză dublă de transfer.

Rezultate teste:

  • CrystalDiskMark Seq Q32T1: Read 1.176,3 MB/s / Write 307,9 MB/s
  • CrystalDiskMark 4KiB Q8T8: Read 343,3 MB/s / Write 77,02 MB/s
  • CineBench R15: CPU 656 cb / OpenGL 97,64 FPS
  • WinRar: 8.154 KB/s
  • PCMark 8: 4.882 puncte

Concluzii

ASUS UX533 este un laptop foarte bine pus la punct, fiind bine construit, puternic pentru dimensiunile sale şi bine echipat. Din păcate însă, acesta are un mare dezavantaj, care îi va ţine pe mulţi departe de el: preţul. La peste 7.000 de lei, acesta este clar un laptop premium pentru cei care ştiu ce cumpără. Este greu de crezut că acesta va deveni laptop-ul de zi cu zi al unui student sau al cuiva care lucrează la birou exclusiv în suita Office.

Galerie foto

Totuşi, profesioniştii care au nevoie de un computer cu Windows uşor şi performant cu siguranţă vor vedea avantajele acestui model, acesta fiind capabil la un nivel de bază să atingă toate punctele importante: autonomie bună, ecran mare, tastatură completă, portabilitate, posibilitatea de a lucra în software pretenţios precum Adobe Photoshop sau Premiere, cât şi gaming pe detalii scăzute, sau jocuri mai puţin solicitante.

 

Părţi pozitive

Design şi construcţie premium
Performanţă foarte bună pentru dimensiunile oferite
Ecran anti-glare bine calibrat
Autonomie foarte bună
Trackpad plăcut în utilizare

Părţi negative

Nu are un port Ethernet intern, fiind livrat cu adaptor USB
RAM-ul este lipit pe placa de bază, fiind imposibil de upgradat
Difuzoarele stereo sunt destul de „anemice”

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult