Bun la toate: BenQ Joybook S41

16.06.2008
Bun la toate: BenQ Joybook S41
Dotări şi performanţe. Concluzie

Configuraţie

Versiunea sosită la test este echipată cu un procesor Intel Core 2 Duo T5550 tactat la 1830 MHz şi cu 2 MB L2 Cache. Memoria RAM de 2 GB ocupă ambele sloturi, deci entuziaştii hardware vor fi nevoiţi să renunţe la ambele module în cazul unui upgrade. Placa video nVidia GeForce 8600M GS 256 MB recomandă laptop-ul gamerilor fără pretenţii prea mari, iar HDD-ul de 160 GB şi 5400 rpm consider că este suficient de încăpător pentru un utilizator care nu face comerţ cu filme de pe torente.

Elementele secundare sunt camera Web de 1.3 MP, modulul Wi-Fi 802.11 b/g, reţeaua ethernet Gigabit LAN 10/100/1000 Mbps, 8x DVD Writer-ul, cititorul de carduri 5 in 1 şi, surpriză, modemul (cred că nici pentru persoanele de vârsta a III-a nu mai este interesant). Adaptorul Bluetooth, deşi specificat pe cutie, lipseşte din configuraţie.

Bateria ce va ţine notebook-ul treaz la drum are şase celule cu o capacitate maximă de 4800 mAh. Desigur, este Li-Ion.

BenQ JoyBook S41

Performanţe

Cum spuneam la început, BenQ S41 este un notebook cu înclinaţii către gaming. Imediat după instalarea sistemului de operare Windows Vista (iniţial am încercat XP-ul, dar la scurt timp l-am eradicat din cauza problemelor cu driverele – BenQ oferă pe CD doar drivere de Vista şi Linux) şi cu succes de această dată a driverelor, am căutat câteva jocuri preferate pentru a putea face o comparaţie cu sistemul meu desktop, dotat cu o placă video aparent apropiată ca performanţe (GeForce 8600 GT).

Jocurile rulate au fost Heroes of Might and Magic V, Medal of Honor Airborne şi NFS ProStreet. Pentru toate am selectat rezoluţia nativă a display-ului (1280 x 800 pixeli). Primul dintre el şi cel mai vechi a rulat fluent, dar cu anti-aliasing şi anisotropic filtering setate la mijloc. În cazul celorlalte două jocuri, BenQ S41 şi-a atins limitele. Au început să apară momentele de sacadare şi asta fără să activez filtrele de calitate mai sus menţionate. Nu am cutezat să instalez Crysis, însă pentru doritorii de senzaţii extreme recomand setări sub medie (undeva spre low) la rezoluţia nativă.

3DMark 2006 a fost testul care mi-a clarificat părerea despre placa grafică (8600M GS 256 MB) a notebook-ului: 2755 de puncte la rezoluţia maximă suportată de 1280 x 800 pixeli. Ca o comparaţie, GeForce 8600 GT 256 MB (într-o configuraţie aproape identică, dar desktop) a scos aproape dublu, 5200 puncte. Aşadar, soluţia oferită de BenQ gamerilor nu este prea grozavă, aceştia fiind nevoiţi să se orienteze către jocuri mai vechi sau să facă foarte multe compromisuri la calitatea imaginii în cazul titlurilor de actualitate.

BenQ JoyBook S41

Ceea ce este de apreciat la BenQ S41 poate părea banal, dar trebuie să ţinem cont că nu orice notebook este înzestrat cu ieşire HDMI. Filmele în format High Definition se vor vedea mult mai bine pe un LCD performant şi de dimensiuni mai mari decât ecranul cu efect de oglindă al notebook-ului, şi asta cu un efort minim – prin conectarea unui cablu HDMI.

În afară de HDMI, puţine lucuri mai sunt de spus la capitolul multimedia. BenQ S41 nu oferă taste multimedia dedicate, iar difuzoarele stereo se aud foarte încet (2 x 1.5 Waţi). Camera web de 1.3 MP te scoate bine de tot în evidenţă, cu siguranţă vei fi îndrăgit de domnişoarele sau, după caz, domnii “pierde-vreme” de pe mess.

Autonomia se situează în limite normale. Utilizarea continuă a notebook-ului în obişnuitele aplicaţii tip Office şi la navigarea pe Internet descarcă bateria în două ore şi câteva minute, iar dacă vizionezi un film de pe DVD ai mari şanse să nu prinzi finalul deoarece acumulatorul “moare” după 1 oră şi 45 minute. Desigur, se pot face tot felul de ajustări pentru conservarea energiei. Eu am folosit schema “Balanced”, ce oferă un raport echilibrat între autonomie şi performanţe.

Accesorii

Pentru că sunt mari şansele să-l cumperi la negru (în momentul acesta nu l-am găsit pe niciun site de specialitate din ţară), ar fi bine să ştii ce se găseşte în cutie: bateria Li-Ion de 4800 mAh, CD-ul cu drivere şi aplicaţii, un CD cu un antivirus (nu am fost deloc curios să văd ce antivirus), alimentatorul şi manualul de utilizare. Cam atât.

BenQ JoyBook S41

Plusuri şi minusuri

[+] Performanţe foarte bune în mediul Office şi decente în jocuri;

[+] Construcţie solidă, cu inserţii metalice;

[+] Ieşire HDMI.

[-] Nu îl putem numi laptop de gaming;

[-] Ecranul cu efect de oglindă;

[-] Lipsa Bluetooth (deşi pe cutie este menţionat).

Concluzie

Un notebook bun la toate, fără a excela însă la vreun capitol. Cei care îşi petrec timpul cu tabele în Excel şi prezentări PowerPoint, sigur nu vor fi dezamăgiţi. Gamerii şi melomanii s-ar putea împărţi în două tabere echilibrate ca număr.

Primele impresii. Construcţie

Prima impresie

Fără să-ţi atragă privirea cu un aspect ieşit din comun, beculeţe de brad sau LED-uri pentru comunicarea cu extratereştrii, BenQ S41 Joybook se remarcă printr-o sobrietate coloristică mai rar întâlnită la un notebook cu veleităţi de gaming – este un calculator portabil dintr-o bucată din acest punct de vedere.

Ceea ce a determinat juriul RedDot să-i acorde un premiu pentru design nu au fost culorile mai mult sau mai puţin complementare şi nici cerculeţele de pe carcasă – metalul, din orice grupă ar face parte, dă întotdeauna mai bine decât plasticul (dacă spuneam plastic ieftin era deja pleonasm), iar BenQ a decis să insereze aluminiu pe câteva părţi ale notebook-ului. O alegere cât se poate de inspirată.

Ca utilizator al notebook-ului BenQ S41, vei avea mereu o senzaţie “cool” (la propriu), deoarece una dintre zonele cu finsaj de aluminiu este chiar restpad-ul (spaţiul din jurul pad-ului, cel pe care îţi aşezi palmele).

BenQ JoyBook S41

Construcţie

Ca dimensiuni, BenQ S41 se încadrează în categoria calculatoarelor portabile normale: 337 x 248 x 26.6 mm şi aproximativ 2,6 Kg masă. Grosimea creşte din partea inferioară (26,6 mm) către cea superioară şi ajunge până la 38,7 mm. Laptop-ul este bine închegat, se deschide doar dacă exerciţi o forţă verticală un pic mai accentuată decât cea de ridicare a unei sticle de bere la 0,5l. Nu este înzestrat cu vreun comutator stânga-dreapta care să-l ţină închis, tocmai de aceea opune ceva mai multă rezistenţă decât un notebook cu switch. Odată ce l-ai deschis, vei fi plăcut impresionat de tastatura full-size foarte bine spaţiată.

Ecranul larg de 14.1 inch este mai lucios decât Nicoleta Luciu, doar poartă amprenta de marketing intitulată “UltraVivid” – tehnologie care îţi oferă culori mai vii, dar în condiţii de iluminare mai puternică scade dramatic vizibilitatea. În schimb, tu te vei vedea la fel de bine ca într-o oglindă, iar dacă filmul pe care îl urmăreai te plictisea, privind la tine cu siguranţă vei descoperi lucruri mult mai interesante.

BenQ JoyBook S41

Undeva sus, în stânga şi în dreapta, se află difuzoarele stereo, iar deasupra ecranului ochiul care “veghează” – camera web.

Zonele laterale sunt populate astfel:

  • Pe dreapta: interfaţa pentru încărcarea acumulatorului, unitatea optică şi două port-uri USB;
  • Pe stânga: ieşire VGA, port HDMI, interfaţă Firewire, mufă pentru cablu modem, port LAN, două USB-uri, comutator reţea Wi-Fi, cititor de carduri şi slot PCMCIA.

Jack-urile audio (ieşire audio, line-in, microfon) sunt amplasate frontal, iar LED-urile de stare (reţea wireless, power, baterie, HDD, blocări) sunt situate pe restpad, în stânga-jos. Butonul de pornire se află vis-à-vis de LED-uri, în extrema superioară.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News