Ce Mac să cumperi în 2021: ghid pentru alegerea computerului Apple perfect

18.08.2021
Ce Mac să cumperi în 2021: ghid pentru alegerea computerului Apple perfect

Deși anul trecut am fost în plină criză, Apple și-a îndeplinit promisiunea de a prezenta primul Mac cu cipuri dezvoltate „in house” înainte de sfârșitul anului 2020, compania dezvăluind atunci primele computere cu care au făcut tranziția de la Intel la Apple Silicon. Cele mai norocoase au fost Mac Mini, MacBook Air și MacBook Pro 13 inci.

Această perioadă este așadar complicată și confuză pentru utilizatorii care doresc să își reînnoiască echipamentul cu un nou Mac, trecerea de la procesoarele Intel la Apple urmând să dureze aproximativ doi ani.

În această postare intenționăm să risipim îndoielile și să clarificăm ideile celor care nu sunt hotărâți dacă să folosească un Mac cu procesor M1 sau să continue cu cele cu Intel.

Apple Silicon sau Intel?

Inima noilor computere Mac cu cipuri de la Apple este intitulată M1, primul procesor dezvoltat de compania din California. Punctul forte al acestui nou procesor este eficiența energetică, promițând o autonomie de aproximativ 20 de ore pe MacBook Pro sau 17 ore pe MacBook Air, dar fără a sacrifica puterea, deoarece sistemul și aplicațiile sunt optimizate pentru a beneficia la maximum de el, chiar dacă nu au cele mai noi specificații de ultimă generație de pe piață.

Deși viitorul Apple Silicon pare promițător, trebuie avut în vedere faptul că primele luni (sau ani) vor fi decisive în domeniul software-ului. Dezvoltatorii trebuie să își adapteze aplicațiile la noua platformă și, în timp ce mari companii, cum ar fi Adobe sau Microsoft, lucrează la adaptarea la noua arhitectură, poate fi o problemă importantă pentru echipele mai mici și poate dura ceva timp pentru a le pregăti.

Pentru cei mai simpli utilizatori, care utilizează computerul pentru navigarea pe Internet, e-mail, consum de conținut multimedia, automatizare de birou și retușare ocazională de fotografii sau video utilizând programe Apple, nu sunt de așteptat probleme. Cu toate acestea, în cazul utilizatorilor care necesită energie brută pentru a-și desfășura munca, tranziția poate fi mai dificilă.

Dacă acest ultim caz este al tău, ți-am ș recomanda să aștepți câteva luni pentru a vedea cum progresează problema și dacă software-ul pe care îl folosești funcționează și răspunde nevoilor tale. Dacă, dimpotrivă, ai nevoie de un computer nou cu urgență, am opta pentru un model cu procesor Intel. Dacă ești îngrijorat de asistență, acesta probabil va avea aproximativ șapte ani de actualizări, deoarece tranziția nu pare a fi la fel de dificilă ca PowerPC la Intel.

Oricum, nu este nevoie să îți faci griji cu privire la compatibilitatea software-ului, deoarece toate programele care funcționează pe computerele Intel vor funcționa și pe computere cu un cip M1 prin intermediul tehnologiei de traducere Rosetta 2 până când versiunile adaptate sunt oferite de dezvoltatori.

Laptop sau desktop?

Un alt punct cheie atunci când cumperi un computer Mac nou este să fii clar dacă vrei un desktop sau un laptop. În timp ce laptopul permite funcționarea mobilă oriunde, desktopul este de obicei mai puternic și are un ecran integrat mai mare în cazul iMac.

Dacă alegi laptopul, este interesant de observat că acesta poate fi conectat la un monitor extern în cazul în care vrei să lucrezi mai confortabil în timp ce ești acasă sau la birou și există modele care funcționează ca un hub și permit echipamentelor să fie alimentat prin portul USB-C.

În acest sens, este necesar să analizezi modul tău de utilizare a computerului, cum se potrivește locului de muncă și dacă există proiecții viitoare care ar putea necesita anumite modificări. Dacă urmează să fie folosit în principal într-un spațiu de birou specific, un desktop poate fi o opțiune mai bună și, prin urmare, nu există nicio îngrijorare cu privire la autonomie / baterie / că performanța sa este limitată în vreun fel.

Recomandări:

MacBook Pro de 13 inci

Unul dintre laptopurile pe care Apple le-a reînnoit cu noul procesor M1 este MacBook Pro de 13 inci. Acesta este un model destinat domeniului profesional și pentru locuri de muncă mai solicitante.

MacBook Pro de 16 inci

Celălalt laptop pentru profesioniști este MacBook Pro de 16 inci, cel mai puternic model din catalog . Acesta nu este încă disponibil cu noile procesoare Apple, integrând deocamdată cipuri Intel i7 sau i9 de generația a 9-a, deși cu plăci grafice dedicate AMD Radeon Pro și pornind de la 16 GB RAM.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult