Cum arată și cât costă cel mai ieftin Macbook Pro de 15” pe OLX. Pe care să îl cumperi

18.07.2020
Cum arată și cât costă cel mai ieftin Macbook Pro de 15” pe OLX. Pe care să îl cumperi

Computerele Apple sunt singurele pe care sistemul de operare macOS rulează nativ, fără diverse hack-uri și fără bătăi de cap. Desigur, acestea sunt și unele dintre cele mai scumpe computere de pe piață, iar seria MacBook Pro, în special în varianta cu ecran de 15” este la mare căutare în special în rândul celor care își doresc computere de lucru pe care să se poată baza. Totuși, mulți au bugete limitate atunci când vine vorba despre cumpărarea unul MacBook Pro și apelează la piața second hand. Dacă vrei să cumperi un model MacBook Pro de 15”, iată care este cel mai ieftin de pe OLX și la ce trebuie să fii atent înainte să îl cumperi.

Cel mai ieftin MacBook Pro de 15″ de pe OLX nu este cel pe care ți-l dorești

Căutările noastre au dezvăluit că cel mai ieftin model MacBook Pro de 15” cu toate piesele funcționale, costă doar 630 de lei. Totuși, există un motiv foarte bun pentru care nu veți dori să îl cumpărați. În primul rând, vorbim despre un MacBook Pro de 15” fabricat în 2009, adică în urmă cu 11 ani. Fiind un computer atât de vechi, acesta este echipat și cu o configurație hardware mult depășită.

Vorbim despre un procesor Intel Core 2 Duo la 2,8 GHz, 4 GB memorie RAM și un HDD de 320 GB. Vânzătorul spune că acumulatorul computerului este nou, deci ar putea să ofere autonomie destul de bună, însă deja Apple nu mai produce de ani buni baterii pentru acest model, deci probabil că este vorba despre o componentă alternativă. Bateriile neoficiale pentru laptop-uri de obicei nu sunt la fel de performante precum cele originale.

Modelul MacBook Pro de 15″ din 2015 este cel pe care vrei să îl cumperi de pe OLX

Totuși, care ar fi cel mai ieftin MacBook Pro de 15” pe care să îl luați în considerare de pe OLX?  Ei bine, acesta ar fi modelul din 2015. Acesta este ultimul model de MacBook Pro care venea cu toate port-urile de conectivitate uzuale și oferă o performanță similară cu modelul MacBook Pro lansat un an mai târziu, în 2016, care a introdus design-ul folosit și pe modelele din prezent.

Trebuie însă să luați în considerare un lucru. Aceste modele sunt foarte scumpe având în vedere vechimea lor, însă în același timp, sunt computere încă destul de capabile, chiar și la cinci ani de la lansare. Astfel, cel mai ieftin MacBook Pro de 15” pe care ar merita să îl cumperi, pornește de la un preț de 4.299 lei la SH.

MacBook Pro 15″ 2015 cu grafică integrată

În acest buget însă, primești un sistem destul de puternic. Este vorba despre un sistem echipat cu un procesor Intel Core i7 la 2,2 GHz, cu 16 GB memorie RAM, SSD de 512 GB și cip grafic Intel Iris Pro de 1,5 GB. Important de menționat că acest model vine și cu port-uri USB Type-A standard, cu port Thunderbolt/Mini-DP, cititor de carduri și integrează conectorul de încărcare MagSafe, care se conectează magnetic la computer.

De asemenea, acest model integrează tastatura clasică de Mac, cu butoane acționate în foarfecă, mult mai rezistente decât modelele mai recente cu butoane „Butterfly”. Vânzătorul spune că bateria încă ține 4-5 ore.

MacBook Pro 15″ 2015 cu grafică dedicată

Și dacă ai la dispoziție încă 400 de lei, ai putea cumpăra un model superior, care integrează și un cip grafic dedicat de la AMD. Am găsit un model aproape identic, la 4.700 lei, echipat cu cip grafic AMD Radeon R9 M370X de 2 GB, mult mai performant decât modelul Intel. De fapt, și acest model integrează cipul grafic Intel, însă folosește soluția AMD în aplicații 3D mai pretențioase. În cazul de față, vânzătorul spune că bateria este aproape nouă, având doar 44 de cicluri de încărcare.

Având în vedere că un modelele MacBook Pro de 15” nu se mai produc, iar modelele de 16” pornesc de la un preț de 13.599 lei în magazinele de specialitate, un MacBook Pro mai vechi la o treime din preț, care oferă cam 60-70% din performanță nu este tocmai o afacere rea.

La ce trebuie să fii atent atunci când cumperi un MacBook Pro de 15″ de pe OLX

Lovituri pe carcasă

Înainte de a cumpăra computerul va trebui însă să verifici câteva lucruri. În primul rând, să fii foarte atent la carcasa din aluminiu. La lovituri, aceasta rămâne cu semne permanente, care pot fi ușor identificate. Dacă vânzătorul nu le menționează, probabil că dorește să le ascundă. Nu cumpărați computere lovite decât dacă sunteți de acord cu asta și dacă le testați în prealabil. De preferat să faceți asta doar în persoană, nu prin curier.

Atenție la contul iCloud!

De asemenea, verificați înainte ca acesta să fie resetat și să aibă toate conturile vânzătorului șterse. Asemeni unui iPhone, orice MacBook poate fi atașat de un cont iCloud, iar acesta nu poate fi scos decât după ce utilizatorul original îl dezactivează. Nu ar strica nici să verificați codul serial pe site-ul Apple pentru a verifica proveniența, data primei activări și alte detalii.

Verificați atent funcționalitatea

Verificați bine fiecare buton în parte pentru a vă asigura că funcționează. Verificați atent ecranul folosind mai multe fundaluri de diverse culori pentru a putea vedea dacă există sau nu pixeli „morți” sau blocați. Mare atenție la protecția din sticlă a ecranului pentru a nu fi zgâriată, pătată sau ciobită și fiți atenți în special la șuruburile de pe partea de jos a computerului. Dacă acestea sunt uzate, computerul ar fi putut fi desfăcut pentru reparații acasă sau la centre neautorizate. De asemenea, testați, pe cât posibil toate mufele: USB, jack audio, etc.

Poate că un computer din 2015 de peste 4.000 de lei nu vi se pare o afacere bună în 2020, dar în cazul unui MacBook Pro de 15”, sunt puține lucruri pe care acest computer nu le poate face în comparație cu un model de 16” din 2019.

Ambele primesc aceleași actualizări de sistem, inclusiv noul macOS 11 Big Sur, ambele pot face editări video în rezoluții mari și pot fi folosite pentru editare foto, producție de muzică și orice alt tip de activități care necesită putere de procesare, în special dacă aveți neapărată nevoie de sistemul de operare macOS și de aplicațiile pe care acesta le poate rula. Desigur, mulți laudă în special stabilitatea sistemului de operare Apple, ceva ce este foarte important în special în mediul profesional.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult