Dell Inspiron 13 7347 review

Dell Inspiron 13 7347 review
Prezentare, construcţie, design, specificaţii

Eforturile sincronizare ale companiilor Intel şi Microsoft de a promova laptopurile Ultrabook şi sistemul de operare Windows 8.1 s-au materializat într-o multitudine de modele convertibile cu ecran tactil care au atacat aproape toate segmentele de piaţă. Făcând parte din segmentul intermediar, Dell Inspiron 13 7347 încearcă să atragă utilizatorii cu o carcasă elegantă, o configuraţie devenită deja standard şi un preţ ceva mai redus decât cel al modelelor rivale similare de la Lenovo sau ASUS.

Prezentare, construcţie şi design

Anunţat în această vară împreună cu mai compacta dar şi mai puţin puternica versiune cu ecran de 11,6”, Dell Inspiron 13 se remarcă încă de la primul contact prin aspectul elegant. Amintind oarecum de cunoscutul design original Nokia Lumia, Dell Inspiron 13 oferă o carcasă perfect plată cu muchii bine conturate, colţuri drepte şi margini semicilindrice care se armonizează perfect cu suprafeţele drepte pe care le unesc. Singura excepţie de la această planeitate predominantă este uşoara teşitură care înconjoară capacul detaşabil ventral, însă cum această zonă este practic invizibilă, nota generală a designului nu este tulburată.

Dell Inspiron 13: un laptop cu design elegant

Cu excepţia ramei ecranului şi a siglei lucioase de pe capac, carcasa este vopsită cu o culoare gri uniformă care imită foarte bine aspectul aluminiului şlefuit şi dă o notă suplimentară de eleganţă. Butoanele au dimensiuni reduse şi un colorit similar, acestea camuflându-se foarte bine în materialul carcasei. La această notă de minimalism contribuie şi construcţia monobloc, carcasa laptopului Inspiron 13 neavând îmbinări şi şuruburi vizibile decât în zona capacului inferior.

Dell Inspiron 13: plat şi uniform

Carcasa este fabricată integral din plastic, însă acest aspect nu trebuie să dezamăgească deoarece este vorba de un material de bună calitate. Turnate din câte o singură bucată de material plastic, carcasa şi capacul ecranului au un finisaj mat foarte fin care pare aproape cauciucat, suprafaţa remarcându-se şi prin faptul că nu reţine prea multe amprente sau mizerie.

Dell Inspiron 13: carcasă cu muchii bine trasate şi margini semicilindrice

Ecranul este înconjurat de o ramă neagră fabricată dintr-un material plastic similar şi este acoperit cu un strat protector lucios şi rigid. Pentru a-l proteja de contactul direct cu tastatura, ecranul este înconjurat de o ramă subţire cauciucată.

Singurele componente metalice ale carcasei sunt balamalele ecranului. Având o deschidere de 360 de grade, acestea facilitează transformarea laptopului într-un stand multimedia sau într-o tabletă de mari dimensiuni şi se remarcă prin cursa lină dar foarte fermă. Pentru o rigiditate superioară, capacul ecranului este ancorat atunci când este închis de un sistem magnetic cu două puncte de contact.

Dell Inspiron 13: modul tabletă

Designul frumos al celor de la Dell nu este însă lipsit de probleme. Carcasa are margini foarte subţiri, un aspect care o face uşor de apucat cu o singură mână, însă butonul Power a trebuit micşorat şi a devenit greu de nimerit, conectorul Ethernet a dispărut iar unicul LED de pe rama frontală este mic şi anemic.

Deşi este fabricată integral din plastic, carcasa laptopului Dell Inspiron 13 are o construcţie foarte bună. Dincolo de aspectul atractiv şi rezistenţa la mizerie, carcasa ne-a plăcut deoarece este foarte rigidă şi oferă un suport foarte ferm pentru tastatură, iar capacul ecranului are şi el o rezistenţă foarte bună la torsiune.

Laptopul are o grosime de 19,4 milimetri, care este bună pentru un Ultrabook convertibil, dar nici nu impresionează dacă ţinem cont că rivalul Yoga 2 Pro este cu circa 4 milimetri mai subţire. Greutatea este şi ea redusă, de numai 1,66 kilograme, însă produsul Lenovo mai sus menţionat reuşeşte să aibă şi aici un avantaj cu cele 1380 de grame ale sale. Dell Inspiron 13 7347 încearcă însă să atragă utilizatorii cu un preţ ceva mai mic, iar parametrii fizici sunt suficient de buni pentru a-l face o alternativă convingătoare.

Dotări şi specificaţii

Din punct de vedere al dotărilor, Dell Inspiron 13 se încadrează în nota cu care ne-au obişnuit alte Ultrabook-uri. În interior, singura componentă remarcabilă este adaptorul Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac cu arhitectură MIMO 2×2, care nu mai este o noutate, dar nici este suficient de comun pentru a fi trecut cu vederea. Partea stângă a carcasei oferă un port HDMI, două porturi USB 3.0 şi conectorul audio jack de 3,5 milimetri, în timp ce pe latura stângă putem găsi un port USB 2.0, un card reader SD şi singura dotare mai deosebită: un stylus.

Dell Înspiron 13: două porturi USB 3.0 şi unul HDMI

Arătând ca un simplu buton atunci când este ascuns în canalul său protector, stylus-ul foloseşte un sistem cu arc pentru andocare şi este uşor de extras sau de băgat la loc. Sistemul de prindere este bine gândit, o apăsarea accidentală a muchiei laterale nefiind suficient de puternică pentru a-l extrage din locaşul său, iar lungimea sa de 10,5 centimetri probabil că a pus ceva probleme inginerilor nevoiţi să-l implementeze într-o carcasă subţire de Ultrabook.

Dell Inspiron 13: un port USB 2.0, card reader SD/MMC şi stylus-ul

  • Ecran: 13,3”, IPS, 1920 x 1080 pixeli, strat tactil capacitiv 10 puncte
  • CPU: Intel Core i5- 4210U, 1,7 GHz, 2,4 GHz Turbo
  • Chipset: HM87
  • GPU: Intel HD4400
  • GPU dedicat:  nu
  • RAM: 8 GB DDR3 (1 slot)
  • HDD: SSHD, Seagate ST500LM000, 500GB, 5400 rpm, 8GB SSD cache
  • SSD: nu
  • Unitate optică: nu
  • Reţea: Bluetooth 4.0, Intel AC-7265, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, 2×2
  • Conectori: 2 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, 1 x HDMI
  • Sistem de operare: Windows 8.1
  • Baterie: 43 Wh, 3 celule
  • Dimensiuni: 330,12 x 222 x 19,41 mm
  • Greutate: 1.66 kg
  • Altele: Stylus, card reader SD/MMC, webcam HD

Părţi pozitive

design 2-în-1 elegant
ecran IPS bun
răcire performantă şi tăcută
construcţie rigidă
tastatură de bună calitate

Părţi negative

HDD cam lent
autonomia sub aşteptări
difuzoarele şi touchpad-ul puteau fi mai bune
neuniformitatea şi puterea mică a iluminării ecranului

Urmărește Go4IT.ro pe Google News