Dell Inspiron 13 7347 review

Dell Inspiron 13 7347 review
Prezentare, construcţie, design, specificaţii

Eforturile sincronizare ale companiilor Intel şi Microsoft de a promova laptopurile Ultrabook şi sistemul de operare Windows 8.1 s-au materializat într-o multitudine de modele convertibile cu ecran tactil care au atacat aproape toate segmentele de piaţă. Făcând parte din segmentul intermediar, Dell Inspiron 13 7347 încearcă să atragă utilizatorii cu o carcasă elegantă, o configuraţie devenită deja standard şi un preţ ceva mai redus decât cel al modelelor rivale similare de la Lenovo sau ASUS.

Prezentare, construcţie şi design

Anunţat în această vară împreună cu mai compacta dar şi mai puţin puternica versiune cu ecran de 11,6”, Dell Inspiron 13 se remarcă încă de la primul contact prin aspectul elegant. Amintind oarecum de cunoscutul design original Nokia Lumia, Dell Inspiron 13 oferă o carcasă perfect plată cu muchii bine conturate, colţuri drepte şi margini semicilindrice care se armonizează perfect cu suprafeţele drepte pe care le unesc. Singura excepţie de la această planeitate predominantă este uşoara teşitură care înconjoară capacul detaşabil ventral, însă cum această zonă este practic invizibilă, nota generală a designului nu este tulburată.

Dell Inspiron 13: un laptop cu design elegant

Cu excepţia ramei ecranului şi a siglei lucioase de pe capac, carcasa este vopsită cu o culoare gri uniformă care imită foarte bine aspectul aluminiului şlefuit şi dă o notă suplimentară de eleganţă. Butoanele au dimensiuni reduse şi un colorit similar, acestea camuflându-se foarte bine în materialul carcasei. La această notă de minimalism contribuie şi construcţia monobloc, carcasa laptopului Inspiron 13 neavând îmbinări şi şuruburi vizibile decât în zona capacului inferior.

Dell Inspiron 13: plat şi uniform

Carcasa este fabricată integral din plastic, însă acest aspect nu trebuie să dezamăgească deoarece este vorba de un material de bună calitate. Turnate din câte o singură bucată de material plastic, carcasa şi capacul ecranului au un finisaj mat foarte fin care pare aproape cauciucat, suprafaţa remarcându-se şi prin faptul că nu reţine prea multe amprente sau mizerie.

Dell Inspiron 13: carcasă cu muchii bine trasate şi margini semicilindrice

Ecranul este înconjurat de o ramă neagră fabricată dintr-un material plastic similar şi este acoperit cu un strat protector lucios şi rigid. Pentru a-l proteja de contactul direct cu tastatura, ecranul este înconjurat de o ramă subţire cauciucată.

Singurele componente metalice ale carcasei sunt balamalele ecranului. Având o deschidere de 360 de grade, acestea facilitează transformarea laptopului într-un stand multimedia sau într-o tabletă de mari dimensiuni şi se remarcă prin cursa lină dar foarte fermă. Pentru o rigiditate superioară, capacul ecranului este ancorat atunci când este închis de un sistem magnetic cu două puncte de contact.

Dell Inspiron 13: modul tabletă

Designul frumos al celor de la Dell nu este însă lipsit de probleme. Carcasa are margini foarte subţiri, un aspect care o face uşor de apucat cu o singură mână, însă butonul Power a trebuit micşorat şi a devenit greu de nimerit, conectorul Ethernet a dispărut iar unicul LED de pe rama frontală este mic şi anemic.

Deşi este fabricată integral din plastic, carcasa laptopului Dell Inspiron 13 are o construcţie foarte bună. Dincolo de aspectul atractiv şi rezistenţa la mizerie, carcasa ne-a plăcut deoarece este foarte rigidă şi oferă un suport foarte ferm pentru tastatură, iar capacul ecranului are şi el o rezistenţă foarte bună la torsiune.

Laptopul are o grosime de 19,4 milimetri, care este bună pentru un Ultrabook convertibil, dar nici nu impresionează dacă ţinem cont că rivalul Yoga 2 Pro este cu circa 4 milimetri mai subţire. Greutatea este şi ea redusă, de numai 1,66 kilograme, însă produsul Lenovo mai sus menţionat reuşeşte să aibă şi aici un avantaj cu cele 1380 de grame ale sale. Dell Inspiron 13 7347 încearcă însă să atragă utilizatorii cu un preţ ceva mai mic, iar parametrii fizici sunt suficient de buni pentru a-l face o alternativă convingătoare.

Dotări şi specificaţii

Din punct de vedere al dotărilor, Dell Inspiron 13 se încadrează în nota cu care ne-au obişnuit alte Ultrabook-uri. În interior, singura componentă remarcabilă este adaptorul Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac cu arhitectură MIMO 2×2, care nu mai este o noutate, dar nici este suficient de comun pentru a fi trecut cu vederea. Partea stângă a carcasei oferă un port HDMI, două porturi USB 3.0 şi conectorul audio jack de 3,5 milimetri, în timp ce pe latura stângă putem găsi un port USB 2.0, un card reader SD şi singura dotare mai deosebită: un stylus.

Dell Înspiron 13: două porturi USB 3.0 şi unul HDMI

Arătând ca un simplu buton atunci când este ascuns în canalul său protector, stylus-ul foloseşte un sistem cu arc pentru andocare şi este uşor de extras sau de băgat la loc. Sistemul de prindere este bine gândit, o apăsarea accidentală a muchiei laterale nefiind suficient de puternică pentru a-l extrage din locaşul său, iar lungimea sa de 10,5 centimetri probabil că a pus ceva probleme inginerilor nevoiţi să-l implementeze într-o carcasă subţire de Ultrabook.

Dell Inspiron 13: un port USB 2.0, card reader SD/MMC şi stylus-ul

 • Ecran: 13,3”, IPS, 1920 x 1080 pixeli, strat tactil capacitiv 10 puncte
 • CPU: Intel Core i5- 4210U, 1,7 GHz, 2,4 GHz Turbo
 • Chipset: HM87
 • GPU: Intel HD4400
 • GPU dedicat:  nu
 • RAM: 8 GB DDR3 (1 slot)
 • HDD: SSHD, Seagate ST500LM000, 500GB, 5400 rpm, 8GB SSD cache
 • SSD: nu
 • Unitate optică: nu
 • Reţea: Bluetooth 4.0, Intel AC-7265, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, 2×2
 • Conectori: 2 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, 1 x HDMI
 • Sistem de operare: Windows 8.1
 • Baterie: 43 Wh, 3 celule
 • Dimensiuni: 330,12 x 222 x 19,41 mm
 • Greutate: 1.66 kg
 • Altele: Stylus, card reader SD/MMC, webcam HD
Ecran, stylus, sunet, webcam, tastatură şi touchpad

Ecran, stylus, sunet, webcam

Ecranul are o diagonală de 13,3” şi foloseşte un panou IPS cu o rezoluţie de 1920 x 1080 pixeli. Utilizatorii pretenţioşi vor descoperi cu plăcere că Dell a ales un panou de bună calitate, acesta oferind culori frumoase, un nivel de negru suficient de bun, unghiuri ample de vizualizare şi un contrast ridicat. În mod implicit, ecranul foloseşte un nivel gama cam mic şi pare cam întunecat, însă rutinele de calibrare din Windows 8.1 pot corecta acest lucru cu minimum de efort.

Dell Inspiron 13: un ecran IPS bun cu o luminozitate cam mică

Luminozitatea maximă este însă doar mulţumitoare, aceasta atingând un nivel suficient de ridicat pentru a oferi o nuanţă curată de alb abia de la 75 de procente în sus. Mai deranjantă este însă uniformitatea slabă a ecranului, marginile laterale având zone cu o intensitate mai scăzută care devin vizibile în momentul în care fundalul este complet alb. Stratul protector beneficiază de un tratament oleofobic bun, însă reflexivitatea acestuia este cam mare şi nu se comportă prea grozav în lumina puternică.

Utilizatorii cărora stylus-ul le-a trezit interesul vor fi însă dezamăgiţi, acesta fiind un model capacitiv. Judecând după diametru de numai 4 milimetri al vârfului, se pare că Dell a folosit un panou capacitiv cu o densitate ceva mai ridicată, însă acesta rămâne în final doar un stylus capacitiv banal care nu oferă niveluri de presiune şi nu este bun pentru altceva decât selectarea elementelor interfeţei sau scrierea de mână în OneNote.

Dell Inspiron 13: stylus-ul capacitiv şi locaşul său

Pentru un laptop convertibil care trebuie să satisfacă şi pretenţiile multimedia, difuzoarele stereo amplasate pe margini sunt neimpresionante. Acestea au un volum foarte ridicat, în ciuda dimensiunilor reduse, însă fidelitatea lor este mediocră. În plus, din cauza orientării improprii, acestea vor redirecţiona înaltele departe de urechile utilizatorului şi vor oferi doar nişte medii cu rezonanţă plastifiată neplăcută şi un bass foarte anemic.

Dell Inspiron 13: difuzoare puternice, dar cu o fidelitate mediocră

Camera Web este modestă, acesta remarcându-se prin sensibilitatea bună în lumina mai puţin grozavă din interior, însă fiind penalizată de nivelul de detalii scăzut şi zgomotul mare. Acest comportament este însă suficient pentru video-conferinţele Skype sau alte activităţi V2oIP de aceeaşi natură.

Tastatură şi touchpad

Tastatura oferă un aranjament standard cu 80 de butoane, două dintre avantajele imediat vizibile fiind spaţierea foarte generoasă şi separarea clară a săgeţilor direcţionale. Mecanismul scissors este de bună calitate, remarcându-se cursa suficient de mare de circa 2 milimetri şi răspunsul elastic. Sunetul emis în timpul utilizării este foarte redus, singurele butoane care emit un zgomot cât de cât sesizabil fiind cele cu suprafaţă mare precum Spacebar, Shift, Enter sau Caps Lock.

Un neajuns al aranjării folosite de Dell este dimensiunea cam mică a unor butoane precum Backspace, tilda sau Backspace, şansele apăsării accidentale a tastelor adiacente fiind însă destul de scăzută datorită spaţierii aerisite. Iluminarea de fundal este puternică, aceasta evidenţiind lateralele butoanelor şi caracterele tipărite pe acestea. Deşi este fabricată integral din material plastic, carcasa este bine ranforsată, iar tastatură nu se torsionează sesizabil nici măcar în timpul unei sesiuni intense şi nervoase de scris.

Dell Inspiron 13: o tastatură aerisită de bună calitate

Touchpad-ul nu este, din, păcate, tot atât de impresionant. Acesta oferă o suprafaţă amplă de 10,5 x 6,5 centimetri şi are un click uşor şi tăcut, însă suprafaţa tactilă nu este prea bine aleasă. La o primă atingere, touchpad-ul pare a avea o fricţiune redusă, însă materialul uşor rugos folosit de către Dell provoacă variaţii de aderenţă şi viteză care se traduc printr-o mişcare mai puţin precisă decât ne-am fi dorit de la un astfel de produs. Nu este un touchpad de slabă calitate, însă cei care doresc o precizie perfectă vor fi uşor dezamăgiţi.

Dell Inspiron 13: un touchpad spaţios cu mici probleme

Performanţe, răcire, autonomie, concluzii

Performanţe, răcire şi autonomie

Un Ultrabook convertibil standard, Dell Inspiron 13 7347 pare o copie la indigo a altor modele similare de care ne-am mai lovit şi oferă o configuraţie standard bazată pe un procesor dual-core cu HyperThreading Intel Core i5-4210U. Performanţele se încadrează şi ele în nota obişnuită, Ultrabook-ului Dell fiind o maşină portabilă puternică pentru aplicaţii uzuale, dar mediocru atunci când vine vorba de jocuri.

Dell Înspiron 13: acces rapid la componentele interne

Mai puţin inspirată este alegerea unităţii interne de stocare. Pentru a reduce preţul, Dell a ales o unitate hibridă  de la Seagate care include un HDD cu o capacitate de 500GB şi un cache SSD cu o capacitate de 8GB. În ciuda acestui cache, performanţele nu sunt deloc impresionante, iar Inspiron 13 nu poate concura cu modelele similare care folosesc unităţi SSD.

 • PCMark 8 Home: 2078
 • PCmark 8 Creative: 1986
 • PCMark 8 Work: 2724
 • 3DMark Fire Strike: 484
 • 3DMark Sky Diver: 2254
 • 3DMark Cloud Gate: 3939
 • 3DMark Ice Storm: 33352
 • Cinebench 11.5 OpenGL: 15,37 fps
 • Cinebench 11.5 CPU: 2,59 pts
 • HDTune (min/max/avg): 53,7/114,3/89,9 MB/s

Având o capacitate cam mică de 47 Wh, bateria nu oferă o autonomie prea grozavă. Fără să fie cu adevărat slab la acest capitol, laptopul Dell nici nu impresionează deoarece oferă doar 4:20 ore de redare video continuă şi puţin sub 5 ore de utilizare într-un regim de birou obişnuit. Ambele teste au fost făcute cu luminozitatea la 75 de procente, care este pragul minim pe care l-am considerat acceptabil.

 • Autonomie video: 4:20 ore
 • Autonomie office: 4:55 ore

Sistemul de răcire cu radiator şi heatpipe este eficient şi tăcut, Dell punând accentul mai ales pe cea din urmă caracteristică. Într-un regim normal de utilizare, temperatura carcasei este doar cu puţin mai ridicată decât cea a mediului ambiant, iar execuţia unor sarcini intensive pe o perioadă mai mare de timp se soldează cu încălzirea sesizabilă dar nederanjantă a jumătăţii dinspre balama a capacului ventral şi încălzirea slabă a zonei de deasupra tastaturii.

Dell Inspiron 13: un sistem de răcire eficient şi tăcut

Chiar dacă temperatura ventrală a părut uneori puţin cam mare, procesorul nu a depăşit de fapt niciodată pragul de 68 de grade şi nu a intrat niciodată în throttle, ceea ce este un dovadă elocventă a capacităţii bune de transfer şi disipaţie a sistemului de răcire. Mai mult, ventilatorul a fost tăcut în timpul utilizării normale şi a devenit vag sesizabil doar în timpul unei sesiuni de stres făcute cu Prime95. La această prestaţie superioară a sistemului de răcire se adaugă şi poziţionarea foarte bună a fantei de evacuare de sub balama, care direcţionează zgomotul şi căldura departe de utilizator. Poate că temperaturile în sarcină ar fi putut fi şi mai mici, însă este clar că Dell a încercat să obţină un sistem silenţios cu orice preţ.

Concluzii

Deşi are unele minusuri, cum ar fi uniformitatea deficitară a iluminării ecranului, stocarea internă cam lentă sau autonomia sub aşteptări, Dell Inspiron 13 7347 rămâne un Ultrabook convertibil foarte atrăgător care se remarcă prin designul deosebit, ecranul IPS cu culori frumoase, tastatura bună şi răcirea eficientă şi tăcută. Chiar dacă este puţin mai greu decât rivalii săi direcţi, produsul Dell rămâne un sistem cu o carcasă solidă şi o portabilitate bună care va fi un partener optim pentru deplasări. Cea mai mare problemă a acestui Ultrabook este însă preţul de aproximativ 4000 de lei, cam mare pentru ceea ce se oferă şi care se apropie periculos de cel cerut de Lenovo pentru Yoga 2 Pro, un Ultrabook care oferă stocare SSD de 128GB, ecran QHD+ şi o carcasă mai subţire şi mai uşoară.

Părţi pozitive

design 2-în-1 elegant
ecran IPS bun
răcire performantă şi tăcută
construcţie rigidă
tastatură de bună calitate

Părţi negative

HDD cam lent
autonomia sub aşteptări
difuzoarele şi touchpad-ul puteau fi mai bune
neuniformitatea şi puterea mică a iluminării ecranului