Dell Inspiron 13 7347 review

Dell Inspiron 13 7347 review
Performanţe, răcire, autonomie, concluzii

Performanţe, răcire şi autonomie

Un Ultrabook convertibil standard, Dell Inspiron 13 7347 pare o copie la indigo a altor modele similare de care ne-am mai lovit şi oferă o configuraţie standard bazată pe un procesor dual-core cu HyperThreading Intel Core i5-4210U. Performanţele se încadrează şi ele în nota obişnuită, Ultrabook-ului Dell fiind o maşină portabilă puternică pentru aplicaţii uzuale, dar mediocru atunci când vine vorba de jocuri.

Dell Înspiron 13: acces rapid la componentele interne

Mai puţin inspirată este alegerea unităţii interne de stocare. Pentru a reduce preţul, Dell a ales o unitate hibridă  de la Seagate care include un HDD cu o capacitate de 500GB şi un cache SSD cu o capacitate de 8GB. În ciuda acestui cache, performanţele nu sunt deloc impresionante, iar Inspiron 13 nu poate concura cu modelele similare care folosesc unităţi SSD.

  • PCMark 8 Home: 2078
  • PCmark 8 Creative: 1986
  • PCMark 8 Work: 2724
  • 3DMark Fire Strike: 484
  • 3DMark Sky Diver: 2254
  • 3DMark Cloud Gate: 3939
  • 3DMark Ice Storm: 33352
  • Cinebench 11.5 OpenGL: 15,37 fps
  • Cinebench 11.5 CPU: 2,59 pts
  • HDTune (min/max/avg): 53,7/114,3/89,9 MB/s

Având o capacitate cam mică de 47 Wh, bateria nu oferă o autonomie prea grozavă. Fără să fie cu adevărat slab la acest capitol, laptopul Dell nici nu impresionează deoarece oferă doar 4:20 ore de redare video continuă şi puţin sub 5 ore de utilizare într-un regim de birou obişnuit. Ambele teste au fost făcute cu luminozitatea la 75 de procente, care este pragul minim pe care l-am considerat acceptabil.

  • Autonomie video: 4:20 ore
  • Autonomie office: 4:55 ore

Sistemul de răcire cu radiator şi heatpipe este eficient şi tăcut, Dell punând accentul mai ales pe cea din urmă caracteristică. Într-un regim normal de utilizare, temperatura carcasei este doar cu puţin mai ridicată decât cea a mediului ambiant, iar execuţia unor sarcini intensive pe o perioadă mai mare de timp se soldează cu încălzirea sesizabilă dar nederanjantă a jumătăţii dinspre balama a capacului ventral şi încălzirea slabă a zonei de deasupra tastaturii.

Dell Inspiron 13: un sistem de răcire eficient şi tăcut

Chiar dacă temperatura ventrală a părut uneori puţin cam mare, procesorul nu a depăşit de fapt niciodată pragul de 68 de grade şi nu a intrat niciodată în throttle, ceea ce este un dovadă elocventă a capacităţii bune de transfer şi disipaţie a sistemului de răcire. Mai mult, ventilatorul a fost tăcut în timpul utilizării normale şi a devenit vag sesizabil doar în timpul unei sesiuni de stres făcute cu Prime95. La această prestaţie superioară a sistemului de răcire se adaugă şi poziţionarea foarte bună a fantei de evacuare de sub balama, care direcţionează zgomotul şi căldura departe de utilizator. Poate că temperaturile în sarcină ar fi putut fi şi mai mici, însă este clar că Dell a încercat să obţină un sistem silenţios cu orice preţ.

Concluzii

Deşi are unele minusuri, cum ar fi uniformitatea deficitară a iluminării ecranului, stocarea internă cam lentă sau autonomia sub aşteptări, Dell Inspiron 13 7347 rămâne un Ultrabook convertibil foarte atrăgător care se remarcă prin designul deosebit, ecranul IPS cu culori frumoase, tastatura bună şi răcirea eficientă şi tăcută. Chiar dacă este puţin mai greu decât rivalii săi direcţi, produsul Dell rămâne un sistem cu o carcasă solidă şi o portabilitate bună care va fi un partener optim pentru deplasări. Cea mai mare problemă a acestui Ultrabook este însă preţul de aproximativ 4000 de lei, cam mare pentru ceea ce se oferă şi care se apropie periculos de cel cerut de Lenovo pentru Yoga 2 Pro, un Ultrabook care oferă stocare SSD de 128GB, ecran QHD+ şi o carcasă mai subţire şi mai uşoară.

Părţi pozitive

design 2-în-1 elegant
ecran IPS bun
răcire performantă şi tăcută
construcţie rigidă
tastatură de bună calitate

Părţi negative

HDD cam lent
autonomia sub aşteptări
difuzoarele şi touchpad-ul puteau fi mai bune
neuniformitatea şi puterea mică a iluminării ecranului

Urmărește Go4IT.ro pe Google News