Dell Latitude E5530 – solid şi performant

04.10.2012
Dell Latitude E5530 - solid şi performant

Dacă vei căuta laptop-ul Dell Latitude E5530 pe site-ul oficial al producătorului, vei vedea că el este recomandat pentru companiile mici şi mijlocii cu medii IT controlate, pentru care securitatea datelor este importantă. El dispune de o serie de facilităţi ce nu se regăsesc pe laptopurile pentru utilizatorul de rând. Asta nu înseamnă că Latitude E5530 nu poate fi achiziţionat de către o persoană fizică interesată de aceste facilităţi avansate.

Dell Latitude E5530 - un laptop business

Construcţie

Dell Latitude E5530 este creat pentru segmentul business şi vine cu o carcasă ranforsată cu un schelet din aliaj de magneziu. Capacul ecranului este din aluminiu, restul carcasei fiind construit din plastic de calitate, cu diverse texturi. Rama ecranului mat este mai abrazivă, însă restpad-ul are o textură foarte fină şi plăcută la atingere. Brâul argintiu ce înconjoară laptopul îi conferă un aspect atractiv. Fiind un model de 15.6”, Latitude E5530 oferă o abundenţă de porturi şi conectori. O parte din ele sunt amplasate şi pe colţurile din spate.

O altă facilitate specifică laptopurilor business este conectorul pentru docking station de pe faţa inferioară. Nu ştiu cîţi au nevoie de aşa ceva, însă ecranul poate fi rabatat la 180 de grade, balamalele fiind ferme şi precise. În plus, ecranul se deschide prin culisarea unui sistem de fixare. Pe latura din faţă a portabilului găsim un comutator pentru placa de reţea wireless, iar deasupra tastaturii se găsesc trei butoane pentru controlul volumului.

Dell Latitude E5530 - o parte din conectori sunt în spate

Tastatura

Se pare că tastatura chiclet nu este foarte apreciată în mediul business. Cea a lui Dell Latitude E5530 are butoane mari şi iluminate. Sunt disponibile patru niveluri de iluminare, iar distanţa mică dintre butoane face ca LED-urile albe să nu fie vizibile aproape deloc. În plus, tastatură este rezistentă la vărsarea lichidelor. Tastele au o cursă bună şi după o perioadă de acomodare, un utilizator experimentat poate să scrie foarte rapid cu ea. Cursorii sunt bine diferenţiaţi, iar tasta Del este evidenţiată cu o protuberanţă.

Am apreciat şi prezenţa unor taste multimedia şi a unui buton rapid pentru Calculator deasupa pad-ului numeric. Touchpad-ul este puţin cam mic, însă are o rezoluţie bună, două butoane mari, separate şi oferă un scroll cu două degete foarte precis. Nu putea lipsi nici un trackpoint în mijlocul tastaturii, asistat de trei butoane. Touchpad-ul şi trackpoint-ul pot fi dezactivate cu ajutorul unui buton rapid de pe tastatură.

Dell Latitude E5530 - tastatură, touchpad şi trackpoint

Ecranul

Dell Latitude E5530 nu putea să nu aibă un ecran cu filtru mat. Nu s-ar fi potrivit pentru profilul utilizatorilor săi. Din păcate, nici cel oferit nu impresionează. Este un ecran mai mult decât decent, cu o rezoluţie standard de 1366×768 şi unghiuri de vizibilitate puţin peste medie. Culorile sunt bine reproduse, iar timpul de răspuns nu este mare. Pentru această serie de portabile de la Dell există o opţiune pentru un ecran cu rezoluţie full HD, disponibilă şi în ţara noastră.

Specificaţii

  • Ecran: 15.6”, 1366×768, mat, iluminat cu LED
  • CPU: Intel Core i5-3320M, 2,6 GHz, 3 MB cache, 3,3 GHz Turbo, dual core, HT, 22 nm, 35 W TDP
  • Chipset: Intel QM77 Express
  • GPU integrat: Intel HD Graphics 4000, 650-1.200 MHz
  • GPU dedicat:
  • RAM: 1 x 4 GB DDR 3
  • HDD: 500 GB, 7.200 RPM, 16 MB buffer, Seagate
  • Unitate optică: DVD RW
  • Reţea: LAN, 802.11a/g/n dual band, Bluetooth 4.0
  • Conectori: 1 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, eSATA/USB 3.0, HDMI, VGA, Express Card
  • Altele: card reader SD, webcam HD, tastatură iluminată
  • Sistem de operare: Windows 7 Ultimate SP1 64 bit
  • Baterie: 6 celule, 5.300 mAh, 60 Wh
  • Dimensiuni: 388 x 251 x 33 mm
  • Greutate: 2,38 kg

Dell Latitude E5530 - suport pentru docking station

Dotări

O parte din dotările lui Dell Latitude E5530 nu sunt atît de evidente. Dacă performanţele configuraţiei sunt uşor de perceput prin viteza cu care sunt realizate anumite sarcini, facilităţile pentru protecţia datelor sunt mai puţin vizibile. Laptopul include un senzor de cădere, care va opri harddisk-ul înainte de impact. Probabilitatea ca el să se strice şi utilizatorul să piardă datele este mult mai redusă. Deşi nu este prezent pe modelul de faţă, Latitude E5530 poate fi dotat şi cu un cititor de amprente pentru securizarea accesului.

Performanţe

Aşa cum vedem din lista de specificaţii de mai sus, laptopul este motorizat de-o platformă cu procesor Ivy Bridge. Asta înseamnă că el oferă performanţe bune comparativ cu alte modele actuale. El nu este recomandat pentru sarcini foarte complexe, ce necesită o putere de calcul cât mai mare. Procesorul Intel Core i5 poate face faţă şi la astfel de provocări, însă pentru ele este recomandată de cele mai multe ori o placă video dedicată. Un upgrade de memorie la 8 GB sau alegerea unui model cu procesor Intel Core i7 i-ar putea ajuta pe cei care au nevoi de procesare sporite.

Dell Latitude E5530 - capacul din aluminiu

PCMark Vantage 64 bit – 7.171 (Productivity – 6.360)
PCMark 7 Basic – 2.258
3DMark Vantage Entry – 12.553 (GPU 13.725 / CPU 9.993)
3DMark Vantage High – 3.051 (GPU – 2.477)
3DMark11 – P 624
Cinebench R11.5 – 13,67 fps / 3,07 pts

Autonomie

Lucrând în mediul office, bateria lui Dell Latitude E5530 a oferit o autonomie de patru ore şi 20 minute. Testul a fost realizat folosind profilul de sistem Power Saver şi având luminozitatea ecranului redusă la 40%. În timpul testului am redactat documente office, am navigat pe Internet folosind placa de reţea wireless şi am ascultat muzică în fundal folosind o pereche de căşti.

Pentru testul multimedia am folosit un film 720p. Am folosit acelaşi profil Power Saver, însă luminozitatea ecranului am crescut-o de la 40% la 60%. Am dezactivat placa de reţea wireless, iar pentru redarea sunetului am folosit o pereche de căşti. Folosind un player video cu suport pentru decodare prin placa video, autonomia multimedia a lui Dell Latitude E5530 a fost de patru ore şi 20 minute.

Dell Latitude E5530 - un sistem de răcire eficient şi silenţios

Alte aspecte

Nu pot spune că a fost o surpriză faptul că laptopul nu s-a încălzit în timpul testelor de performanţă. Nicio suprafaţă pe care o atinge mâna în mod normal nu devine destul de caldă încât să deranjeze. Cât despre sistemul de răcire, acesta este foarte eficient şi foarte silenţios. Temperatura procesorului nu a depăşit 70 de grade pe parcursul testelor. Difuzoarele integrate sunt mai mult decât decente, însă volumul nu impresionează.

Preţ şi disponibilitate

Configuraţia testată mai sus este disponibilă în ţara noastră la un preţ de aproximativ 3.200 lei, cu sistemul de operare Ubuntu. Cei care doresc în plus un ecran full HD trebuie să scoată din buzunar încă 500 lei. Un model cu procesor Intel Core i7 şi ecran full HD premium costă aproape 4.400 lei.

Dell Latitude E5530 - solid şi profesionist

Concluzie

La finalul testului, Dell Latitude E5530 mi-a lăsat impresia unui laptop solid, construit cu atenţie; un dispozitiv care ar trebui să aibă un ciclu de viaţă cât mai lung, aşa cum afirmă chiar producătorul. Mi-ar fi plăcut ca ecranul să aibă o rezoluţie mai mare, ca în carcasă să fie integrată şi o placă video dedicată, însă Dell are alte modele cu astfel de facilităţi. Chiar dacă nu sunteţi angajat într-o companie mare, Dell Latitude E5530 se poate dovedi un partener de nădejde, putând înlocui cu brio un sistem desktop la birou sau acasă.

Părţi pozitive

construcţie solidă
ecran cu filtru mat
răcire eficientă şi silenţioasă
tastatură excelentă
autonomie bună

Părţi negative

Urmărește Go4IT.ro pe Google News