Dell Mini 9, râsul – plânsul

Dell Mini 9, râsul - plânsul

Dell este unul dintre cele mai mari nume în domeniul notebook-urilor. Un nume mare este o garanţie pentru mulţi utilizatori: "mi-am luat un Dell!". Cu alte cuvinte nu mi-am luat o chinezărie, ci un laptop produs de o companie serioasă, care ştie ce face. Dar cum reacţionezi când vezi că o astfel de companie face nişte greşeli incredibile? Depinde şi de ce parte eşti. În locul meu, care l-am testat, râzi.

Toţi marii producători, inclusiv Dell, s-au repezit flămânzi către netbook-uri, văzând că este rost de profit. Unii au avut succes, pentru că au realizat un produs bun, precum Asus sau MSI. Alţii vor alege praful de pe tobă.

Dell Mini, mini, mini…

Nu fac greşeala de a raporta Dell Mini 9 la un laptop. Este un netbook, plasat pe un anumit segment de preţ şi vine cu limitările impuse de dotările tehnice specifice. Dacă îmi cumpăr un Dell Mini 9, înseamnă cu nu vreau să joc Fall Out 3 cu detaliile grafice la maxim. În schimb îl voi compara cu alte netbook-uri pe care am avut ocazia să le testez.

Dell Mini 9

Despre ecran şi tastatură

Primul lucru pe care i-l reproşez este dimensiunea ecranului. Cei 9 inch îi găsesc inacceptabili, ar fi trebuit să aibă 10. Cineva poate spune: bine, dar ce mare diferenţă poate face un singur inch? Păi face. Şi nu doar în ceea ce priveşte ecranul, ci pentru întreg ansamblul. Ecranul este cel care dă dimensiunea unui netbook sau notebook. De exemplu, de dimensiunea ecranului depinde şi tastatura. Un ecran de dimensiuni reduse poate avea o influenţă negativă asupra tastaturii.

Dincolo de dimensiune, ecranul lui Dell Mini 9 este bun. Culorile şi luminozitatea sunt comparabile cu cele ale ecranului de la MSI Wind, iar unghiurile de vizibilitate sunt acceptabile.

Dell Mini 9

Cu tastatura este o cu totul altă poveste. Tastele sunt cât de mari pot fi la un netbook cu ecran de 9 inch. Însă, cu toate astea, nu am găsit deloc confortabil scrisul la Dell Mini 9. Dacă la alte netbook-uri m-am adaptat după câteva ore, cu Dell Mini 9 nu m-am înţeles bine nici după două zile.

Un defect al tastaturii este dimensiunea ridicol de redusă a unor taste importante precum Esc sau Tab. Dar asta nu este nimic, pe lângă greşeală monumentală pe care Dell a putut să o facă legat de tastele cu funcţii (F1, F2 etc). În primul rând, aceste funcţii nu au butoane dedicate, ci sunt atribuite comenzii Fn şi plasate pe rândul din mijloc al tastaturii (pe literele A, S, D… L). Cu alte cuvinte, dacă vrei să închizi o fereastră din tastatură, trebuie să apeşi simultan trei butoane: Fn + Alt + litera F (F4).

Şi asta nu e tot. Nu doar că nu au taste dedicate, dar funcţiile sunt incomplete. De pe tastatura lui Dell Mini 9 lipsesc F11 şi F12. Acestea au o poveste interesantă. Iniţial, Dell le-a eliminat din schemă, considerându-le probabil inutile. Apoi, la criticile clienţilor, Dell a scos un update de firmware care a plasat funcţiile F11 şi F12 pe literele Z şi X. Evident, inscripţionarea pe tastatură a acestor funcţii lipseşte. Dar nu-i problemă, după o documentare de câteva minute pe Google şi pe forumurile Dell, m-am lămurit.

Dell Mini 9

Touchpad-ul în schimb este bun. Are inclusiv funcţie de scroll, iar butoanele pentru click-urile de mouse nu ridică probleme.

Construcţie a la Dell

Construcţia este punctul forte al lui Mini 9. Este compact şi solid, fără a fi greu. Arată ca un portabil de calitate, fără a trăda că este produs cu economie de materiale.

La capitolul dotări, abifează cam tot ce-i trebuie unui netbook respectabil, inclusiv un modem de date integrat, ascuns sub baterie. Are 3 porturi USB, VGA, Ethernet, Wi-Fi, bluetooth, cititor SD/MMC, webcam, intrări pentru căşti şi microfon.

Performanţe, autonomie

Dell Mini 9 are dotările tehnice standard ale unui netbook: procesor Intel Atom la 1.6 GHz şi 1 GB Ram. Singura excepţie o face mediul de stocare, un SSD de 32 GB. Capacitatea de stocare mică a acestuia este compensată de viteza superioară unui harddisk standard.

Dell Mini 9

Bateria de 4 celule a lui Dell Mini 9, ajutată de procesor şi de SSD, reuşeşte să ofere o autonomie bună. În regim de utilizare office – Internet, Mini 9 a rezistat peste 4 ore. La redarea filmelor în format MPEG-4 (DivX sau XviD) a prestat aproximativ 3 ore şi 45 de minute.

Verdict

Pe scurt, nu mi-a plăcut Dell Mini 9. Este prea, mic iar tastatura are probleme mari. Cu problemele acestea, construcţia şi autonomia bune nu prea mai contează. Asta nu înseamnă că Mini 9 nu se poate dovedi potrivit pentru altcineva, cu alte priorităţi. Dacă nu te deranjează ecranul mic şi reuşeşti să te înţelegi cu tastatura, iar cei 32 GB îţi sunt suficienţi, Dell Mini 9 este un netbook bun.

Plusuri si minusuri:

+ construcţie solidă
+ imagine bună
+ stocare SSD
+ autonomie
+ modem integrat

– ecran de doar 8.9 inch
– tastatură cu multe probleme
– doar 32 GB spaţiu de stocare

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News