Dell XPS 15z – un laptop de 15” aparte

08.11.2011
Dell XPS 15z - un laptop de 15” aparte

Prezenţa lui Dell XPS 15z în redacţia noastră a fost o adevărată surpriză. Nu ne aşteptam să-l vedem în România, deşi el a fost lansat oficial în luna mai în Statele Unite. Aşa cum ne-a obişnuit Dell, seria de laptopuri XPS vine cu modele aparte. În cazul de faţă, producătorul s-a lăudat că acesta ar fi cel mai subţire laptop de 15″. Din păcate, Sony VAIO SE a apărut ulterior şi l-a surclasat atât la greutate, cât şi la profil. Asta nu înseamnă că Dell XPS 15z nu mai este interesant. Din contră, avem multe de spus despre el.

Dell XPS 15z - un laptop de 15” subţire şi metalic

O carcasă metalică

Când te uiţi la Dell XPS 15z, trebuie să apreciezi designul care-l scoate din mulţime. Dispozitivul pare să fie format din două părţi distincte, conectate printr-o balama rotundă. Faptul că întreaga carcasă este construită din aluminiu şi aliaj de magneziu este un alt aspect demn de reţinut. Când este închis, utilizatorul atinge doar suprafeţe metalice, cu o textură fină. La interior, doar tastatura, touchpad-ul şi rama ecranului sunt din plastic de calitate.

Designul care-l scoate din mulţime

Majoritatea laptopurilor de 15″ vin cu o tastatură completă, cu pad numeric. Dell XPS 15z a renunţat la acesta pentru a oferi o pereche de boxe generoase. Ele sunt acoperite de orificii decupate în suprafaţa metalică a carcasei. Personal, nu am avut probleme cu ele, însă colegi de-ai mei şi-au exprimat o uşoară nemulţumire în legătură cu modelul decupajelor.

Butonul de pornire este amplasat central deasupra tastaturii lui Dell XPS 15z şi dispune de unul dintre puţinele LED-uri ale portabilului. Chiar şi butonul pentru Eject al unităţii optice de tip slot-in a fost integrat în tastatură. Dell XPS 15z nu are LED-uri care indică activitatea HDD-ului sau plăcii de reţea. El are însă un LED ascuns în balama ce se aprinde atunci când sistemul este alimentat sau când bateria este aproape consumată.

Dell XPS 15z - unitatea optică slot-in

Indicatorul pentru baterie

Să presupunem că vrei să lucrezi cu Dell XPS 15z fără a-l alimenta. Nu ştii însă cât de încărcată este bateria. În mod normal, ar trebui să porneşti laptopul şi să verifici în Windows autonomia estimată. Dell oferă însă o alternativă. Pe latura stângă a portabilului se găseşte un buton cu cinci LED-uri lângă el. Cu o simplă apăsare vă informează cât de încărcată este bateria, indiferent dacă laptopul este pornit, în stand-by sau oprit.

Specificaţii

Ecran: 15.6″, 1366×768, LED, filtru mat
CPU: Intel Core i5-2410M, 2,3 GHz, 3 MB cache, dual core, 2,9 GHz Turbo, HT, 35 W TDP
Chipset: Intel HM67
GPU integrat: Inte HD Graphics 3000
GPU dedicat: Nvidia GeForce GT 525M, 1 GB VRAM
RAM: 2 x 2 GB DDR3, 1.333 MHz
HDD: 500 GB, 7.200 RPM, 16 MB buffer, Seagate
Unitate optică: DVD RW
Reţea: LAN, 802.11b/g/n
Conectori: 2 x USB 3.0, eSATA/USB 2.0, HDMI, miniDP, 2 x audio
Altele: card reader, webcam, tastatură iluminată
Sistem de operare: Windows 7 Home Premium SP1 64 bit
Baterie: 8 celule, 64 Wh
Dimensiuni: 385 x 260 x 24,7 mm
Greutate: 2,51 kg

Dell XPS 15z - tastatură iluminată şi boxe mari

Dotări

Nu ştiu de ce, însă Dell oferă doar două opţiuni pentru rezoluţia ecranului lui XPS 15z: 1366×768 şi 1920×1080. Cei care vor opta pentru afişajul full HD vor primi o matrice luminoasă. Din păcate, noi am primit la test doar versiunea cu ecran HD iluminat cu LED-uri. Calitatea imaginii este bună, cu unghiuri de vizibilitate decente.

Placa video Nvidia GeForce GT 525M este singura cu care poate fi livrat portabilul şi aici avem o altă limitare greu de justificat. Cei care vor mai mult au posibilitatea să aleagă un model cu 2 GB RAM, faţă de 1 GB RAM video cât are cel de faţă. Probabil că Dell nu a vrut să atace cu XPS 15z teritoriul modelelor Alienware. Dell XPS 15z vine cu Nvidia Optimus şi face trecerea automat între plăcile video integrată şi discretă în funcţie de aplicaţia rulată şi alimentarea portabilului.

Dell XPS 15z - utilizatorul nu are acces în carcasă

Performanţe

Pe lângă procesorul Intel Core i5-2410M, XPS 15z poate fi achiziţionat şi cu Intel Core i7-2640M. Acesta din urmă ajunge la 3,5 GHz în Turbo Mode şi are doar două nuclee. Memoria RAM suportată de controller-ul de memorie este de 16 GB. Un harddisk ceva mai rapid ar fi fost de apreciat, însă Windows 7 se mişcă bine în configuraţia de mai sus.

PCMark Vantage 64 bit – 6.959 (Productivity – 5.990)
PCMark 7 Basic – 2.080
3DMark Vantage Entry – 12.901 (GPU – 15.241 / CPU – 8.832)
3DMark Vantage Performance – 3.825 (GPU – 3.216)
3DMark11 – E1.464 / P878
3DMark06 – 8.129
Cinebench R11.5 OpenGL / CPU – 22,65 fps / 2,6 pts

Autonomie

Un laptop de 15″ cu componente de ultimă generaţie care oferă o autonomie de cinci ore în mediul office nu se găseşte pe toate drumurile. Dell XPS 15z face parte din seria de laptopuri performante a producătorului de PC-uri şi comportamentul la acest capitol este cu atât mai apreciat. Testul a fost realizat folosind profilul de sistem Power Saver şi luminozitatea ecranului la 20%.

Dell XPS 15z - indicatorul offline pentru baterie

Pentru testul multimedia am folosit un film 720p şi profilul de sistem Balanced. Cu luminozitatea ecranului la 50%, bateria s-a consumat în trei ore şi 30 minute.

Alte aspecte

Sistemul de răcire al lui Dell XPS 15z îşi îndeplineşte cu brio sarcina fără a fi zgomotos. Din păcate, restpad-ul se încălzeşte în jumătatea din stânga, în acea zonă fiind probabil amplasat harddisk-ul. Tastatura chiclet iluminată este centrată pe carcasa portabilului şi mi-a lăsat o impresie bună. Utilizatorul poate selecta unul din cele două niveluri de iluminare disponbile, cu ajutorul unei taste dedicate.

Deşi au dimensiuni apreciabile, difuzoarele lui Dell XPS 15z nu au strălucit. Volumul maxim este impresionant, însă calitatea sunetului este doar acceptabilă. Ele nu se apropie de ce oferă seria N de la Asus cu ale sale incinte semnate Bang & Olufsen.

Preţ şi disponibilitate

Laptopul Dell XPS 15z este disponibil pe piaţa din România, preţul configuraţiei testate de noi fiind de aproximativ 4.400 lei.

Dell XPS 15z - conectorii amplasaţi pe-o singură latură

Concluzie

Dell ne demonstrează că poate construi un laptop aparte, un dispozitiv după care îţi întorci privirea. XPS 15z are un design atractiv, este subţire şi îmbrăcat în metal. Performanţele configuraţiei sunt bune, iar autonomia este peste medie. Din păcate, nu am fost impresionat de sistemul audio incinte generoase. Portabilul Dell XPS 15z este disponibil în ţara noastră şi poate fi luat în considerare de utilizatorii care apreciează un design aparte şi un profil subţire.

Plusuri şi minusuri:

[+] un design atractiv
[+] constucţie metalică impecabilă
[+] configuraţie de ultimă generaţie
[+] autonomie bună
[+] indicator pentru baterie independent de sistem
[+] tastatură iluminată
[-] utilizatorul nu are acces în carcasă
[-] sistemul audio este mediocru

Urmărește Go4IT.ro pe Google News