Framework: un laptop complet modular care poate fi upgradat și modificat asemeni unui PC desktop

27.02.2021
Framework: un laptop complet modular care poate fi upgradat și modificat asemeni unui PC desktop

Probabil cea mai mare problemă a laptop-urilor din prezent este lipsa posibilității de upgrade sau reparațiile din ce în ce mai complexe, care necesită echipament specializat. Aceste dezavantaje sunt consecințe ale miniaturizării, însă Framework, un start-up din San Francisco propune un computer ultra-portabil care permite însă toate aceste posibilități. Noul computer se numește Framework și poate fi dezasamblat, upgradat, personalizat și reparat acasă, fără a apela la un service specializat.

Laptop-ul Framework permite upgrade intern, dar și personalizare cu accesorii modulare

Ideea din spatele Framework nu este foarte diferită față de cea din spatele telefoanelor modulare de acum câțiva ani. Practic, compania va produce un șasiu și multiple module, care pot fi atașate de această carcasă. Există patru port-uri de top „Expansion Card” pe carcasa principală a computerului, iar utilizatorii pot alege să atașeze sau să detașeze ceea ce au sau nu au nevoie.

De exemplu, există un card USB-C care permite încărcare la 50W, oferă suport pentru USB 4 și permite afișarea prin acest port pe un display folosind modul de funcționare DisplayPort. Există și un card USB-A, pentru cei care au nevoie să atașeze accesorii pe acest standard, un card cu HDMI sau DisplayPort pentru conectarea de ecrane și proiectoare, dar și un slot microSD, cât și card-uri de expansiune de 250 sau 1 TB pentru extinderea stocării. Framework vorbește și despre dezvoltarea altor card-uri în viitor pentru alte accesorii sau funcționalități.

Nu în ultimul rând, aceste card-uri pot fi atașate pe oricare parte a computerului, unde ai nevoie de ele. Dacă ai nevoie de un HDMI pe partea stângă, poți să atașezi card-ul acolo. Dacă te muți și ai nevoie de port pe partea dreaptă, poți face această schimbare.

De altfel, chiar și componentele interne ale laptop-ului pot fi personalizate. Framework promite posibilitatea de a schimba întreaga placă de bază în viitor, pentru a putea instala un procesor mai nou, sau o baterie mai mare sau mai nouă, stocare sau memorie RAM. Desigur, ecranul va putea fi schimbat ușor, dar și tastatura. În acest caz poți schimba chiar layout-ul tastelor cu unul în altă limbă, de exemplu.

Chiar dacă permite modificări, laptop-ul este compact și ușor

La exterior, laptop-ul Framework arată „normal”, similar cu un MacBook. De altfel, fondatorul companiei, Nirav Patel, a lucrat la Apple în trecut și a fost angajat și la Oculus înainte. Scopul acestui computer este să creeze dispozitive care să limiteze poluarea cu deșeuri din dispozitive electronice. Astfel, un laptop nu va trebui să ajungă la gunoi după ce devine depășit din punct de vedere hardware, acesta putând evolua constant.

Primele modele vor fi echipate cu ecrane de 13,5” pe format 3:2, vor oferi procesoare Intel din generația a 11-a, vor permite instalarea de până la 64 GB memorie RAM și 4 TB SSD, și integrează webcam cu filmare la 1080p 60FPS. Greutatea va fi de numai 1,3 kg, iar grosimea șasiului de 15mm. Lansarea este programată pentru vara anului 2021 și va putea fi livrat atât ca un laptop obișnuit, cât și complet dezasamblat, la cerere.

sursa: Frame.work, via Gizmodo

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult