Fujitsu Lifebook E733 – companion de nădejde pentru utilizatori din mediul business

24.08.2013
Fujitsu Lifebook E733 - companion de nădejde pentru utilizatori din mediul business

Parte din seria Lifebook E de la Fujitsu, acesta este un notebook cu design clasic, ce atrage prin finisaje de bună calitate, autonomia foarte bună a bateriei şi pachetul de dotări adaptat mediului business.

Fujitsu Lifebook E733

Descriere

Fujitsu Lifebook E733 se prezintă într-o carcasă elegantă finisată cu aluminiu şlefuit, măsurând nu mai mult de 2.7 cm în cel mai gros punct. Construcţia este solidă şi realizată cu atenţie la detalii, reflectând ambiţiile unui produs de clasă premium. În ciuda greutăţii de 1.6Kg, Lifebook E733 se bucură de un acumulator generos, încadrat perfect cu profilul îngust al carcasei.

În răspuns pentru cerinţele mediului business, Lifebook E733 pune la dispoziţie un ecran de 13.3 inch cu filtru mat, tastatură chiclet de bună calitate, touchpat cu suprafaţă generoasă şi cititor de amprente poziţionat chiar pe restpad. Tot pentru mediul business, Lifebook E733 pune la dispoziţie un Smart Card reader, respectiv slot pentru card-uri SD/MMC.

Lista dotărilor continuă cu o pereche formată din webcam Full HD şi microfon-dual, numai bune pentru sesiuni de videoconferinţă cu partenerii de afaceri.

Fujitsu Lifebook E733 - videoproiectorul încorporat

Susţinerea prezentărilor este ajutată cu un videoproiector retractabil, integrat chiar în carcasa laptopului. Dotat cu sursă de lumină LED, acesta poate lua rolul unui al doilea monitor pentru laptop, cu rezoluţie 1366×768 pixeli. Din păcate folosirea ca şi monitor secundar nu este tocmai practică, deoarece imaginea poate fi proiectată numai în lateral-dreapta şi nu paralel cu ecranul principal. În schimb, videoproiectorul se poate dovedi un accesoriu util pentru susţinerea de prezentări ad-hoc în faţa unei audienţe puţin numeroasă. Experienţa poate fi completată cu sistemul audio integrat, format din două difuzoare stereo destul de puternice.

Opţiunile pentru conectivitate includ 3 conectori USB 3.0 (dintre care unul permite alimentarea dispozitivelor USB în timp ce laptopul este oprit, conector Ethernet LAN, ieşiri VGA şi DisplayPort, conectori pentru căşti şi microfon extern (jack 3.5mm), respectiv suport pentru conectarea la staţie de andocare şi sistem antifurt (Kensington Lock).

Fujitsu Lifebook E733 - cititorul de amprente

În sprijinul unei utilizări îndelungate, fără vizite neprevăzute la centrul de service, sistemul de răcire a fost prevăzut cu filtru de anti-praf, ce poate fi extras cu uşurinţă de utilizator pentru curăţare.

În funcţie de nevoi, din lista dotărilor opţionale mai putem alege conectivitate 3G, unitate optică DVD/Blu-ray Writer, o a doua baterie auxiliară, respectiv accesoriu Weight saver pentru reducerea greutăţii finale.

Fujitsu oferă utilizatorilor atât opţiunea sistemului Windows 8, dar şi Windows 7 Pro 64 bit, livrat preinstalat împreună cu suita de aplicaţii Fujitsu destinate mediului business.

Specificaţii

Fujitsu Lifebook E733 este construit în jurul unei platforme Intel cu chipset QM77, echipată în cazul de faţă cu un procesor Core i5-3230M la 2.6 GHz (3.2 GHz Turbo), respectiv 4GB memorie RAM. Configuraţia prezentată include hard disk de 500GB cu viteză 5400RPM şi interfaţă SATA III, însă trebuie ştiut că producătorul oferă şi opţiunea înlocuirii sale cu un SSD performant, bazat pe formatul 2.5 inch. În funcţie de bugetul alocat, acesta poate avea capacitate de 128, 256 sau 512GB.

Fujitsu Lifebook E733 - capacul finisat cu aluminiu şlefuit

Fujitsu Lifebook E733 – detalii tehnice

  • Ecran: 13.3″, TN, 1366 x 768 pixeli, backlight LED
  • Sunet: Realtek ALC269, difuzoare stereo
  • CPU: Intel Core i5-3230M, 2.6 GHz (3.2 GHz Turbo), dual-core + HT, 3MB cache, TDP 35W, 22nm
  • Chipset: HM77
  • GPU integrat: Intel HD Graphics 4000
  • GPU dedicat: nu
  • RAM: 4GB DDR3 (3.85GB utili), upgrade maxim 16GB
  • HDD: 500 GB / 5400 RPM
  • SSD: nu
  • Unitate optică: nu
  • Reţea: 802.11 a/b/g/n, Gigabit LAN,
  • Conectori: 3 x USB 3.0, VGA, DisplayPort, căşti, microfon, card reader, SmartCard slot
  • Altele: webcam Full HD, microfon dual, videoproiector incorporat
  • Sistem de operare: Windows 8
  • Baterie: Li-Ion 72 Whr
  • Dimensiuni: 321 x 228x 20 – 27 mm
  • Greutate: 1.6 kg

Experienţa în utilizare

Încă de la primul contact, Fujitsu Lifebook E733 impresionează prin aspectul său elegant, pus în valoare cu suprafeţe din metal şlefuit şi tastatura iluminată. Silenţioasă şi confortabilă, aceasta vine echipată cu butoane bine diferenţiate, acoperite cu un material ce nu reţine urme de transpiraţie. Restpad-ul acomodează un touchpad wide destul de spaţios, potrivit atât pentru ghidarea cursorului sub interfaţa Windows 7, dar şi navigarea interfeţei Metro din Windows 8.

Fujitsu Lifebook E733

Pe carcasă mai găsim un buton ECO, util pentru activarea rapidă a modului de economisire a bateriei, respectiv un buton pentru activarea/dezactivarea interfeţei de reţea. În rest, funcţia de iluminare a tastaturii, volumul sonor şi luminozitatea ecranului pot fi ajustate rapid apăsând tasta Fn, în combinaţie cu tastele marcate pentru funcţii suplimentare.

Chiar dacă nu atinge luminozitate record, ecranul prevăzut cu filtru mat este perfect utilizabil în încăperi bine iluminate, iar difuzoarele stereo sunt puternice şi redau sunet clar.

Echipat cu hard disk mecanic, Fujitsu Lifebook E733 este puţin lent la pornirea sistemului de operare şi încărcarea aplicaţiilor. Însă odată ce depăşim aceste etape experienţa în utilizare devine mult mai plăcută, procesorul din familia Intel Ivy Bridge ne părând să limiteze performanţa resimţită în aplicaţii. În cantitate de 4GB (3.88GB accesibili sistemului de operare), memoria RAM este suficientă pentru cerinţele aplicaţiilor folosite de obicei cu un astfel de laptop.

Fujitsu Lifebook E733 - touchpad-ul şi tastatura iluminată

În schimb, hard disk-ul mecanic cu timp de acces măsurat la 17.1 ms are o contribuţie importantă asupra experienţei în utilizarea de zi cu zi, ce nu este tocmai pozitivă, motiv pentru care recomand înlocuirea sa cu dispozitiv SSD de generaţie recentă, eventual păstrând hard disk-ul pentru folosirea ca dispozitiv de stocare extern.

Fujitsu Lifebook E733 – teste sintetice

  • PCMark Vantage 64 bit – 7569 (Memories – 4838, Gaming – 7165, HDD – 16570)
  • PCMark 7 – 592 (Productivity 2925)
  • 3DMark 11 – E1077 (Graphics 943, Physics 3106, Combined 824)
  • Cinebench R11.5 (OpenGL / CPU) – 12,57 fps / 2,97 pts
  • HD Tune Pro – Average: 90,9 MB/s, Burst: 225 MB/s, Timp de acces: 17,1 ms
  • WinRAR 4.2 – 3144 KB/s
  • SuperPI 1.5 XE – 12,38 secunde
  • Pornire Windows: 45 secunde

Cu filtrul anti-praf proaspăt curăţat, Fujitsu Lifebook E733 atinge o temperatură pentru CPU de 50°C la funcţionarea în gol, respectiv 80°C dacă apelăm la aplicaţia Prime95 pentru încărcarea la maximum a nucleelor de calcul. În ambele situaţii, ventilatorul responsabil cu circulaţia aerului rămâne silenţios, zgomotul generat fiind aproape inaudibil în condiţii de utilizare normală. Chiar dacă temperatura raportată pentru procesor poate urca la valori destul de mari, căldura disipată cu ajutorul sistemului de răcire este bine izolată de suprafeţele exterioare ale carcasei, ce rămân aproape reci la atingere.

Autonomie

Fujitsu Lifebook E733 este livrat cu un adaptor AC de mici dimensiuni, dar cam fierbinte în funcţionare şi nu foarte puternic, astfel că acumulatorul Li-Ion din dotare (72 Whr) este încărcat în totalitate după cel puţin 3,5 ore de aşteptare. În schimb, autonomia obţinută este foarte bună.

Fujitsu Lifebook E733 - acumulatorul din dotare

Alegând mai întâi profilul Power Saver pentru optimizarea consumului de anergie, cu luminozitatea ecranului la 70% şi placa de reţea dezactivată, putem viziona filme cu rezoluţie Full HD timp de 6 ore neîntrerupt. Nici la navigare pe internet lucrurile nu stau mai rău, autonomia obţinută fiind de 5 ore şi 40 minute, chiar dacă conexiunea la reţeaua wireless a fost menţinută în permanenţă.

Concluzie

Cu performanţe competitive, aspect plăcut şi autonomie peste medie, Fujitsu Lifebook E733 poate fi o alegere excelentă pentru cei aflaţi în căutarea unui laptop business pentru folosire zilnică. Pe lângă calităţile deja menţionate, Lifebook E733 plusează cu opţiuni pentru expansiune, cum ar fi instalarea unui al doilea dispozitiv de stocare sau acumulator auxiliar în locaşul rezervat de obicei pentru unitatea optică, respectiv garanţia Fujitsu cu perioadă de valabilitate 2 ani.

Însă Lifebook E733 poate fi mai mult decât un laptop pentru serviciu, ecranul de calitate mulţumitoare şi sistemul audio cu performanţe peste medie fiind suficiente pentru vizionarea ocazională a unui film, iar dacă dorim o experienţă multimedia mai bogată putem activa videoproiectorul din dotare.

Părţi pozitive

Aspect placut si finisaje de bună calitate
Autonomie peste medie
Ecran si difuzoare cu performanţe mulţumitoare
Tastatură şi touchpad de bună calitate
Cititor de amprente şi videoproiector încorporat
Filtru anti-praf ce poate fi curăţat de utilizator

Părţi negative

Ecran cu unghiuri de vizibilitate modeste, specifice tehnologiei TN

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult