Google a lansat Chromebook Pixel: un laptop Chrome OS impresionant, dar costisitor

Google a lansat Chromebook Pixel: un laptop Chrome OS impresionant, dar costisitor

Laptopul Chromebook Pixel era doar un zvon acum două săptămâni, însă informaţiile firave despre acestea s-au materializat, şi chiar mai repede decât ne aşteptam. Google a anunţat lansarea noului laptop, primul Chromebook care-i poartă numele, iar acesta marchează o importantă schimbare de strategie pentru platforma Chrome OS.

Până acum, laptopurile sau sistemele desktop care foloseau sistemul de operare Chrome OS au fost oferite de producători precum Acer, Samsung, HP şi Lenovo, iar preţurile şi specificaţiile acestora le-au încadrat în clasa inferioară a sistemelor portabile. Noul Chromebook Pixel este însă un sistem puternic bazat pe un procesor Intel Core i5 ULV tactat la 1,8 GHz care oferă o memorie RAM de 4 GB, o stocare internă cu o capacitate de 32 GB, conectivitate Wi-Fi 802.11 a/b/g/n 2×2 şi LTE, cameră Web HD şi o baterie de 59 Wh.

Cel mai impresionant aspect al noului laptop este ecranul, care oferă  o rezoluţie de 2560 x 1700 pixeli şi un raport al aspectului de 3:2, mai puţin obişnuit, dar justificat de Google ca fiind optim pentru vizualizarea conţinutului Web. Având o diagonală de 12,85”, acesta oferă o densitate de 239 ppi, superioară versiunilor Retina ale portabilelor Macbook Pro şi cea mai mare disponibilă astăzi pe piaţă. Chromebook Pixel este totodată şi primul laptop Chrome OS care oferă un ecran tactil, panoul cu o luminozitate de 400 nits fiind ascuns după o suprafaţa capacitivă şi un strat protector Gorilla Glass.

Restul specificaţiilor includ două porturi USB 2.0, ieşire Mini DisplayPort, modul Bluetooth 3.0, un card reader SD/MMC şi tastatură cu iluminare. Carcasa monobloc fabricată din aluminiu are dimensiuni de 297.7 x 224.6 x 16.2 mm, iar greutatea sistemului este 1,52 kg.

Toate aceste aspecte sunt interesante până ajungem la preţul de 1300 de dolari (fără taxe) în cazul versiunii Wi-Fi şi 1450 de dolari (fără taxe) în cazul celei LTE, ceea ce încadrează noul Chromebook Pixel în clasa laptopurilor din clasa superioară. Este drept, în acest preţ este inclus şi un abonament Google Drive cu o capacitate de 1 TB pentru 3 ani, însă laptopul este penalizat drastic deoarece rulează un sistem de operare cloud care nu poate rula aplicaţiile desktop Windows sau OS X tradiţionale precum rivalii săi.

Chromebook Pixel este prima încercare Google de promovare a sistemului de operare Chrome OS în sectorul superior al clasei laptopurilor, însă, ţinând cont de preţuri şi disponibilitatea regională redusă (SUA şi UK), iniţiativa pare în acest moment riscantă şi supraevaluată atât timp cât Chrome OS nu va trece printr-o serie de modificări menite să-l facă mai atragător. Primul pas a fost făcut, Google anunţând că laptopul va veni însoţit de o versiune specială a suitei QuickOffice, al cărei producător a fost achiziţionat în cursul anului trecut.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News