HP a livrat aplicaţii spyware pe PC-urile cu sistem Windows 10 fără a cere acceptul utilizatorilor

29.11.2017
HP a livrat aplicaţii spyware pe PC-urile cu sistem Windows 10 fără a cere acceptul utilizatorilor

După ce un gest similar s-a transformat într-o serioasă lovitură de imagine pentru gigantul Lenovo, acum este rândul şi celor de la HP să fie acuzaţi că-şi spionează proprii utilizatori instalând aplicaţii spyware pe dispozitivele comercializate.

În cazul e faţă, suspectul principal este o aplicaţie numită HP TouchPoint Analytics Client. Strecurată într-un calup de actualizări şi instalată fără a cere permisiunea utilizatorilor, aceasta se conectează zilnic la servere deţinute de HP şi încarcă date generate pe PC-urile utilizatorilor.

În mod ironic, vestea posibilei încălcări a intimităţii utilizatorilor a apărut la scurt timp după ce chiar HP a adus în atenţia publicului această aplicaţie, anunţând planuri pentru dezactivarea serviciului TouchPoint Analytics pe motiv că tehnologiile folosite vor fi de acum integrate cu serviciul HP Device as a Service (DaaS) Analytics. Aparent, laptopurile care au instalat pachetul TouchPoint Analytics au probleme cu autonomia bateriei, respectiv temperaturi de funcţionare semnificativ mai mari decât cele care nu folosesc această aplicaţie.

Tot mai răspândită în ultimii ani, „recoltarea” de date cu scopul de a urmări comportamentul utilizatorilor şi vinde mai departe informaţiile companiilor de publicitate este o practică cel puţin discutabilă, dat fiind faptul că PC-urile comercializate de HP se află în proprietatea utilizatorilor.

Din fericire, aplicaţia inclusă în pachetul HP Touchpoint Manager poate fi dezinstalată fără probleme, vizitând secţiunea Programs and Features din meniul Control Panel. 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult