HP ProBook 455G2 Review

HP ProBook 455G2 Review
Prezentare, specificaţii

Parte din gama de buget a producătorului HP, ProBook 455 G2 este un laptop cu ecran HD de 15.6˝, motorizat de platforma AMD Kaveri şi sistemul de operare Windows 8.1. Promovat drept un laptop accesibil pentru acasă şi la birou, modelul atrage atenţia prin construcţia surprinzător de robustă şi finisajele de o calitate peste media categoriei de preţuri în care este încadrat.

HP ProBook 455G2

Descriere

HP ProBook 455 G2 vine echipat cu o tastatură chiclet oferind şi grup de taste numerice, touchpad generos prevăsut cu taste silenţioase pentru click stânga/dreapta, difuzoare stereo poziţionate sub ecran şi webcam cu microfon pentru sesiunile de videoconferinţă. Lista dotărilor continuă cu inscriptor CD/DVD, Card Reader, patru conectori USB 3.0, ieşiri HDMI şi VGA, respectiv conector Gigabit LAN şi modul WiFi N pentru acces la internet.

Carcasa este fabricată integral din plastic, dar finisată la exterior pentru obţinerea unui aspect de metal şlefuit. În schimb, pentru mai multă rezistenţă la uzură capacul ecranului este acoperit cu un finisaj cauciucat, durabil şi aderent, dar cam greu de menţinut curat.

Singurul compromis notabil sesizabil la exterior este ecranul cu rezoluţie 1366×768 pixeli, cam mică pentru diagonala de 15:6°. Bine iluminat şi perfect utilizabil sub lumină puternică, ecranul cu tehnologie TN este dezavantajat şi de unghiurile de vizibilitate cam restrictive pe verticală, afectând contrastul perceput atunci când nu privim imaginea direct din faţă.

HP ProBook 455G2 – specificaţii

 • Ecran: 15.6”, TN, 1366 x 768 pixeli, strat protector mat
 • CPU: AMD A10-7300 APU (1,9 GHz nominal, 3.2 GHz Boost), quad-core
 • GPU: Radeon R6
 • GPU dedicat:  nu
 • RAM: 8 GB DDR3 (6.95GB utili)
 • HDD: 1TB
 • SSD: nu
 • Unitate optică: CD/DVD-RW
 • Reţea: 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0
 • Conectori: 4x USB 3.0, SD Card Reader, HDMI, VGA, ieşire pentru căşti
 • Sistem de operare: Windows 8.1
 • Baterie: 40 Wh
 • Dimensiuni: 375 x 263 x 25,5 mm
 • Greutate: 2,3 kilograme
 • Altele: tastatură chiclet cu grup de taste numerice, webcam HD, difuzoare stereo

HP ProBook 455G2

La interior, HP ProBook 455G2 ascunde o platformă AMD cu nucleu A10-7300 pe 28nm, conţinând CPU quad-core la 1.9GHz (până la 3.2GHz în mod Turbo) şi GPU Radeon R6. Configuraţia este completată cu 8GB memorie RAM (6.95GB disponibili pentru sistemul de operare) şi un hard disk de 1TB. Căldura generată de procesorul cu TDP 19W şi componentele aflate la interior este evacuată prin lateral-stânga, fantele de aerisire dimensionate generos şi ventilatorul surprinzător de puternic reuşind să păstreze temperaturile în limite confortabile pe întreaga suprafaţă a carcasei.

Primele impresii si experienţa în utilizare

Ecran, sistem audio, webcam

În timp ce alte portabile cu sistem Windows 8.1 au îmbrăţişat ecrane tactile lucioase, care pot fi rotite sau pliate peste spatele carcasei pentru folosire în mod tabletă, ProBook 455G2 rămâne la formatul clasic, oferind un ecran cu tratament anti-glare fixat cu balamale obişnuite. Gândit în principal pentru lucrul la birou, ecranul de tip TN nu impresionează decât prin luminozitate, calitatea imaginii în ansamblu fiind mai degrabă modestă. Un aspect de luat în seamă pentru cei cu vedere mai slabă, rezoluţia 1366×768 întinsă pe o diagonală generoasă de 15.6˝ face mai uşor de citit textul redat pe ecran.

HP ProBook 455G2

Difuzoarele stereo amplasate la baza ecranului redau sunet clar şi destul de bine echilibrat în gama frecvenţelor medii. Audiţia este fără distorsiuni dacă păstrăm un volum moderat, fidelitatea audio fiind în general suficientă pentru utilizatori mai puţin pretenţioşi. Totuşi, pentru muzică şi filme este preferabil să apelăm la o pereche de căşti.

Camera Web foloseşte rezoluţie 720p şi are un nivel de zgomot cam mare, însă expunerea este bună chiar şi în condiţii mai proaste de iluminare, folosirea sa pentru sesiunile de videoconferinţă nepunând probleme.

Tastatură şi touchpad

Tastatura acompaniată cu un restpad spaţios este surprinzător de comodă. Tastele bine diferenţiate sunt silenţioase la apăsare şi au o cursă destul de lungă. Totuşi, pot fi sesizate mici scăpări la partea de ergonomie, cum ar fi tasta Space cam scurtă şi tasta Enter insuficient delimitată de tastele adiacente. Grupul de taste numerice este binevenit, însă restrângerea grupului de taste direcţionale i-ar putea nemulţumi pe cei obişnuiţi să le folosească pentru derularea documentelor.

Surpriză plăcută pentru un laptop de buget, touchpad-ul este spaţios şi a fost prevăzut cu taste individuale pentru click stânga/dreapta, uşor de apăsat şi foarte silenţioase. În plus, acesta suportă comenzi prin gesturi şi comenzi tap-to-click, compensând parţial pentru lipsa ecranului touch.

Performanţe, răcire şi autonomie

Performanţe, răcire şi autonomie

Ajutat de platforma AMD Kaveri, HP ProBook 455G2 oferă un bun raport performanţă/preţ, acoperind atât partea de productivitate unde procesorul quad-core cu frecvenţă de până la 3.2GHz (în modul boost) nu pune probleme aplicaţiilor obişnuite pentru birou, cât şi jocurilor pentru PC mai puţin solicitante, ajutate de nucleul Radeon R6.

 • 3DMark Ice Storm: 37205
 • 3DMark Cloud Gate: 4499
 • 3DMark Sky Diver: 2796
 • 3DMark Fire Strike: 1267
 • Cinebench 11.5 (GPU): 33.01fps
 • Cinebench 11.5 (CPU multi-core): 1,73 pts
 • Cinebench 11.5 (CPU single-core): 0.45 pts
 • HDTune (min/max/avg): 46.9/110.1/83.2 MB/s
 • WinRAR: 2467 Kb/s

Dacă în testele multi-core, soluţia AMD A10 reuşeşte să ţină pasul cu alternativele furnizate de Intel pentru laptopuri puţin costisitoare, în ce priveşte performanţa single-core nucleul Kaveri este încă departe de nivelul competiţiei. Lăsând la o parte rezultatele în benchmark-uri, experienţa folosirii de zi cu zi ne arată că platforma AMD este suficient de puternică pentru a nu afecta serios productivitatea, situaţiile când procesorul A10 îşi arată limitele fiind destul de rare.

HP ProBook 455G2 - capacul cu finisaj cauciucat

Din fericire la partea de GPU lucrurile stau mult mai bine, nucleul Radeon R6 prevăzut cu 384 procesoare de shader şi 1GB memorie video (partajată din memoria de sistem) putând înlocui cu succes o placă video din gama entry-level. Totuşi, nu ar trebui să ne aşteptăm la o experienţă cursivă de joc cu titlurile moderne pentru PC.

Pe toată durata testelor zgomotul produs de ventilator a rămas în limite confortabile, sistemul de răcire uşor supradimensionat nepărând să pună probleme platformei AMD A10, a cărei temperatură oscilează între 50°C la funcţionarea în gol şi nu mai mult de 75°C în timpul sesiunilor de jocuri.

HP ProBook 455G2 - acumulatorul detaşabil

HP ProBook 455G2 foloseşte un acumulator cu o capacitate de 40 Whr, ocupând un spaţiu destul de mic în carcasă. Din păcate aportul mic la greutatea finală de 2.3Kg vine cu un compromis semnificativ la partea de autonomie. În condiţiile în care luminozitatea a fost reglată la 60%, o valoare suficient de ridicată pentru a oferi o imagine luminoasă, ProBook 455G2 a oferit un timp de redare video de numai 2 ore şi 50 minute, respectiv 2 ore şi 45 minute la navigare web.

HP ProBook 455G2

Concluzii

Recomandat prin aspectul său plăcut, finisaje de bună calitate şi o construcţie suficient de solidă, HP ProBook 455G2 poate fi o alegere inspirată pentru un laptop de serviciu puţin costisitor. Pentru preţul de aproximativ 2000 Lei ne alegem cu o configuraţie echilibrată, oferind hard disk încăpător şi suficientă memorie RAM. Chiar dacă nu stabileşte recorduri de performanţă sau eficienţă energetică, platforma cu procesor AMD A10-7300 nu pune probleme aplicaţiilor actuale, chiar dacă uneori timpii de aşteptare sunt ceva mai lungi. La final, singurele compromisuri notabile rămân autonomia bateriei măsurată la mai puţin de 3 ore şi prestanţa modestă a ecranului cu tehnologie TN.

Părţi pozitive

Aspect exterior plăcut şi finisaje de bună calitate
Hard disk încăpător şi suficientă memorie RAM
Performanţe 3D

Părţi negative

Calitata imaginii nu impresionează
Autonomia putea fi mai bună
Performanţe CPU

Tags:
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult