Huawei MateBook 14s review: un ultra portabil premium pentru productivitate

18.11.2021
Huawei MateBook 14s review: un ultra portabil premium pentru productivitate

Huawei are deja experiență de câțiva ani pe piața de laptop-uri, iar noul MateBook 14s demonstrează că această linie de produse a ajuns maturitate. Noul săi computer ultra portabil vine într-o formă familiară pentru cei care au urmărit gama de computere portabile a companiei, cu mici modificări în puncte cheie. Desigur, performanța, portabilitatea și autonomia, elementele cheie ale acestei categorii de dispozitive, nu au fost ignorate.

MateBook 14s este unul dintre cele mai bine construite computere din categoria sa

MateBook 14s continuă în direcția în care modelele anterioare din această gamă au mers în trecut. Vorbim despre un computer subțire de numai 16,7mm, realizat în totalitate din metal la exterior. Modelul testat a venit într-o variantă cu carcasă de culoare verde, ceva inedit pe un laptop de productivitate, majoritatea fiind livrate în culori neutre precum gri de diferite nuanțe, negru sau albastru închis. Verdele ales de Huawei este deschis la culoare, însă nu țipător, fiind în continuare un computer ușor de folosit într-un birou corporatist.

MateBook 14s front

La fel ca alte computere de productivitate din ultima perioadă, Huawei a ales un format de 3:2 pentru ecran, lucru care face forma întregului computer mai „pătrată” decât în cazul altor modele. Ecranul de 14” are o ramă foarte subțire de jur-împrejur. Camera web a fost mutată de pe tasta „secretă” din tastatură în partea de sus a ramei. Spațiul mai mare de sub ecran găzduiește doar logo-ul Huawei.

Și că tot veni vorba de logo-ul Huawei, acesta este foarte proeminent pe capacul ecranului. Spre diferență de alți producători care au început să își afișeze numele mai subtil pe computere, sau să folosească doar logo-ul companiei, Huawei a ales să folosească drept logo numele companiei. Cu siguranță va ști toată lumea ce model de laptop folosești.

MateBook 14s side

Lateralele laptop-ului găzduiesc cele câteva port-uri de conectivitate. Nu sunt multe, dar sunt utile pentru oricine lucrează într-un birou. Avem de a face cu două port-uri USB-C, un port HDMI și jack-ul de căști de 3,5mm, alături de un singur port USB Type-A pe partea din dreapta. Astfel, nu va trebui să folosiți dongle-uri pentru a conecta cele mai obișnuite accesorii pentru un laptop de productivitate: un monitor sau proiector, un mouse, o unitate de stocare externă sau un smartphone. Ce lipsește însă este un cititor de carduri, util celor care lucrează cu fotografii de pe camere foto, de exemplu. Fiind un laptop de birou și nu unul dedicat special creatorilor de conținut, nu prea avem de ce să considerăm lipsa unui cititor SD un minus.

Greutatea lui MateBook 14s este de 1,43 kg, ceva mai greu decât unele dintre cele mai ușoare computere ultra-portabile, însă diferența de greutate este justificată de construcția metalică solidă și un sistem de răcire performant, silențios și eficient. De asemenea, bateria de dimensiuni mari și faptul că include 4 difuzoare pentru redarea sunetului sunt avantaje pe care puține computere mai ușoare le oferă.

MateBook 14s front c

Tastatura este pe un format clasic pentru computere de astfel de dimensiuni, cu o tastatură completă bine spațiat, butoane de dimensiuni mari, o cursă de 1,5mm pentru apăsare și iluminare de culoare albă. De asemenea, trackpad-ul este printre cele mai mari de pe laptop-uri cu Windows de astfel de dimensiuni și nu are butoane fizice, ci doar se apasă oriunde pe suprafața sa.

Ecran fluid, sunet puternic și webcam într-o nouă poziție

Ecranul de pe Huawei MateBook 14s este un panel de 14” cu rezoluție 2.5K la 90 Hz pe format 3:2. Asta înseamnă că ai o densitate înaltă a pixelilor, spațiu mult pe verticală pentru editarea de documente sau pentru navigarea pe site-uri, cât și fluiditate înaltă, pentru o experiență de utilizare mai plăcută. În trecut, ecranele de peste 60 Hz erau folosite doar pe laptop-uri de gaming, însă Huawei MateBook 14s aduce ecranele rapide și pe computere de productivitate. Există și o scurtătură, FN + R, pentru trecerea de la 60 la 90 Hz și invers.

MateBook 14s screen

Huawei nu prezintă acest computer drept unul de creație, dar culorile ecranului sunt foarte plăcute și probabil destul de apropiate de cele naturale. Pe lângă asta, acesta este și un mare touchscreen poate să îi ajute pe cei care lucrează cu fotografii sau alte fișiere de acest gen. MateBook 14s nu vine însă cu un stylus și nici nu are un ecran rabatabil de tip 2-in-1. Touchscreen-ul este acolo mai mult pentru cazurile în care poți face ceva mai repede în acest mod decât ca o alternativă care să înlocuiască trackpad-ul.

La capitolul sunet, Huawei MateBook 14s se prezintă foarte bine, probabil fiind comparabil cu modelele MacBook de la Apple din ultima vreme. Vorbim despre patru difuzoare, două tweetere și două woofer-e, care redau un sunet puternic și bogat. Chiar dacă vorbim despre un laptop subțire și portabil, acesta poate să redea un sunet poate chiar prea puternic. De altfel, la volum maxim nu am putut asculta muzică confortabil stând în fața lui. Și cu toate acestea, sunetul nu distorsionează. Dacă redarea de sunet este importantă pentru alegerea unui laptop, Huawei MateBook 14s nu prea are cum să dezamăgească la acest capitol.

MateBook 14s webcam

Camera web este însă una obișnuită, nu este mai slabă decât cea de pe alte laptop-uri, dar nici nu reușește să le întreacă. Fiind integrată în rama de deasupra ecranului, aceasta are dimensiuni mici și doar rezoluție 720p. Având în vedere că o cameră web este necesară în general pentru conferințe pe Zoom și nu pentru filmări profesionale, aceasta este decentă și își va face treaba.

Desigur, poziția sa deasupra ecranului oferă acum o experiență de utilizare mai plăcută decât în trecut. Camera de pe modelele anterioare, din tastatură, avea o perspectivă ciudată, mai ales dacă și tastai în timpul conferințelor, degetele fiind întotdeauna în acea zonă. De asemenea, Huawei a reușit să integreze în acel spațiu și o cameră cu infraroșu, pentru recunoaștere facială prin Windows Hello.

MateBook 14s oferă performanță foarte bună și autonomie ridicată

Huawei MateBook 14s include un procesor Intel Core i5-11300H, un model quad-core cu opt fire de execuție, construit special pentru computere de birou performante. Acesta beneficiază de un GPU Intel Xe integrat, care promite performanță de până la două ori mai mare decât GPU-urile Intel UHD Graphics din generațiile anterioare. Intel îl recomandă drept un procesor cu consum declarat de 35W, dar Huawei permite folosirea lui la 45W în modul de performanță înaltă (prin scurtătura FN+P). Astfel, poți să te bucuri de autonomie ridicată și de o funcționare mai lentă a ventilatoarelor în modul standard, sau poți să renunți la puțină autonomie și să suporți puțin mai mult zgomot pentru un aport de performanță.

MateBook 14s keyboard

Cel puțin în teorie. În practică, ventilatoarele nu se fac foarte mult auzite nici măcar atunci când rulezi teste de performanță, realizate special pentru a solicita hardware-ul la maximum. Din acest punct de vedere, Huawei a făcut o treabă foarte bună.

Ce mi-a plăcut la acest model și sper să văd pe mai multe laptop-uri cu Windows, este senzorul de amprentă din butonul Power, integrat cu Windows Hello. Nu este ceva tocmai nou, însă mulți producători aleg să integreze amprenta în touchpad, de exemplu. Integrarea în butonul Power este cu atât mai bună, pentru că din momentul în care apeși butonul, computerul îți citește și amprenta. Astfel, atunci când ajungi la log-in-ul din Windows, amprenta este deja înregistrată și te trimite direct pe desktop. Desigur, MateBook 14s vine cu Windows 10 preinstalat. Acesta poate fi upgradat la Windows 11, cu siguranță. Modelul testat nu ne-a cerut upgrade la noua versiune prin Windows Update, însă.

MateBook 14s top

Referitor la consumul de energie, Huawei declară o autonomie de 11 ore de lucru în regim office și 13 ore de redare video. Aceste performanțe pot fi cu siguranță atinse, însă într-un scenariu mai realist de utilizare, cu browsing, redare video online, editare foto de bază și multe documente și e-mail-uri, poate și o conferință online, vorbim mai degrabă de vreo 7-8 ore de autonomie. Desigur, aceste valori sunt pur orientative. În funcție de activitățile realizate pe laptop, poți obține mai multă sau mai puțină performanță.

Avantajul cel mai mare al acestui laptop este însă altul. Sigur, oferă o autonomie peste medie, însă poate fi încărcat extrem de rapid cu adaptorul din pachet. Acesta are o putere de 90W și permite încărcarea completă în mai puțin de o oră.

Huawei nu aglomerează computerul cu software „inutil”

La capitolul software, Huawei oferă sistemul de operare Windows 10 Home, cu puține aplicații proprietare preinstalate. Desigur, compania instalează câteva servicii proprii pentru a asigura compatibilitatea cu Huawei Share, sistemul de transfer rapid între telefoane, tablete și laptop, cât și pentru funcționalitatea Multi-Screen collaboration, care permite utilizarea smartphone-ului direct de pe ecranul computerului, transferul de fișiere sau preluarea de apeluri.

MateBook 14s power

PC Manager este însă o aplicație care va ușura viața multor utilizatori. Aceasta poate să descarce și să instaleze cele mai noi versiuni de driver pentru toate componentele laptop-ului și poate să activeze funcții precum Huawei Share sau modul de performanță înaltă.

Singura altă aplicație preinstalată care mi-a atras atenția a fost Link Now, un serviciu de mesagerie proprietar Huawei, un soi de alternativă la iMessage sau WhatsApp, accesibil și de pe desktop. Această aplicație poate fi însă dezinstalată, pentru cei care vor un nivel cât mai scăzut de aplicații preinstalate.

Performanța lui MateBook 14s este mai înaltă decât ai avea nevoie pe un laptop de birou

Sigur, MateBook 14s este un computer plăcut în utilizare și, pentru majoritatea task-urilor uzuale la birou, este chiar poate puțin mai performant decât este necesar. Totuși, este bine să ai la dispoziție și puțină performanță înaltă pentru cele câteva momente în care ai de editat rapid un clip video, sau de editat câteva fotografii. De aceea am rulat și câteva teste de performanță uzuale pe acest model, să vedem cât de bine se comportă. Rezultatele au fost în limitele așteptărilor și chiar foarte bune pentru această categorie de produs.

MateBook 14s front side closed

Singurul lucru care mi-a atras atenția este faptul că SSD-ul de 512 GB integrat, un model de la Samsung pe format NVMe PCI-Express 3.0, este din fabrică partiționat în două: o partiție de 120 GB pentru sistem și o partiție de 337 GB pentru restul de date. O altă partiție, de 18 GB este inaccesibilă, fiind dedicată sistemului de recuperare din Windows. Practic acolo există un kit de reinstalare automată a sistemului de operare pentru situații de urgență. Am testat ambele partiții pentru performanță, iar rezultatele au fost în mare parte identice. Dacă 512 GB sau cât alegeți pentru stocare nu vă ajung, unul dintre port-urile USB-C ale laptop-ului este de tip Thunderbolt 4, deci puteți adăuga stocare externă foarte rapidă oricând.

Benchmarks

CineBench R23

  • Single-Core: 1.372
  • Multi-Core: 6.058

PCMark 10 Extended

  • Essentials: 9.402
  • Productivity: 6.342
  • Digital Content Creation: 5.125
  • Gaming566
  • Overall: 4.481

CrystalDiskMark

  • SEQ1M Q8T1: Read: 3.420 MB/s / Write: 2.989 MB/s
  • SEQ1M Q1T1: Read: 2.127 MB/s / Write: 2.251 MB/s

Concluzii

Huawei MateBook 14s este un computer de productivitate performant din toate punctele și vine și cu avantaje în plus peste alte modele similare. Vorbim despre un ecran cu rată de împrospătare ridicată, redare excelentă a sunetului, ventilatoare silențioase și autonomie înaltă cu încărcare foarte rapidă.

MateBook 14s side left

Laptop-ul intră astăzi, 18 noiembrie, la precomandă, și poate fi achiziționat de pe magazinul Huawei Store într-un pachet promoțional, alături de o boxă Huawei Sound, un mouse Huawei și un ghiozdan de la 6.499 lei.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult