IEC a standardizat încărcătorul universal pentru laptopuri, dar rămâne de văzut cine îl va adopta

IEC a standardizat încărcătorul universal pentru laptopuri, dar rămâne de văzut cine îl va adopta

Probabil că orice utilizator care a avut sau are mai multe laptopuri s-a lovit de problema încărcătoarelor incompatibile, fiecare producător adoptând anumiţi parametri tehnici şi conectori proprietari care se schimbă uneori de la generaţie la generaţie. International Electrotechnical Commission, organizaţia care se ocupă de standardizarea diverselor tehnologii din domeniul electronicii şi electrotehnicii, a anunţat că a finalizat specificaţiile unui încărcător universal pentru laptopuri.

Organizaţia afirmă că producătorii de echipamente livrează anual miliarde de încărcătoare, incluzându-le si pe cele pentru laptopuri, iar acestea folosesc tensiuni sau intensităţi diferite, conectori diferiţi şi respectă standarde diferite. Din acest motiv, utilizatorii sunt forţaţi să transporte un încărcător compatibil pentru fiecare laptop pe care-l folosesc şi au dificultăţi cu înlocuirea exemplarelor defecte, mai ales în cazul unor laptopuri mai vechi. Miliardele de încărcătoare vândute şi utilizate sunt şi o sursă importantă de poluare, IEC estimând că încărcătoarele scoase din uz sunt responsabile pentru generarea a nu mai puţin de 500.000 de tone de deşeuri electronice în fiecare an.

Noile specificaţii tehnice publicate ieri de către International Electrotechnical Commission descriu aspectele critice ale unui încărcător universal pentru laptopuri, cum ar fi tipul de conector, performanţa, parametrii electrici, interoperabilitatea şi respectarea normelor împotriva poluării. Pe baza acestui set de specificaţii, producătorii interesaţi vor putea dezvolta încărcătoare noi care vor fi compatibile cu diverse tipuri de laptopuri, un prim pas către eliminarea acestora din cutia fiecărui portabil vândut.

În acest moment, International Electrotechnical Commission nu a dezvăluit dacă se bucură de sprijinul vreunui producător.  Acum doi ani, International Electrotechnical Commission a lansat un set similar de specificaţii pentru încărcătoarele telefoanelor mobile, iar acesta este integrat în 82% din reglementările obligatorii europene, ceea ce ne face să sperăm că şi noul încărcător universal pentru laptopuri ar putea avea şanse de materializare.  

Încărcător universal nestandardizat pentru laptopuri

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News