Lenovo IdeaPad S210 – laptop accesibil cu Windows 8 şi ecran touch

Lenovo IdeaPad S210 - laptop accesibil cu Windows 8 şi ecran touch

IdeaPad S210 este cel mai ieftin laptop touchscreen din oferta Lenovo, oferit cu sistemul de operare Windows 8 şi ecran de 11.6 inch cu rezoluţie HD. Modelul echipat cu procesor Intel pe 22nm din familia Ivy Bridge se face remarcat prin construcţia suplă şi elegantă, demnă de un ultraportabil modern.

Lenovo IdeaPad S210

Prezentare

Departe de austeritatea inspirată de unele laptopuri entry-level, IdeaPad S210 se prezintă într-o carcasă suplă şi atent finisată, ce aminteşte de gama sistemelor Ultrabook. Desigur, finisajele din plastic alb texturat nu se pot ridica la nivelul suprafeţelor din metal şlefuit întâlnite la produsele high-end din categoria mai sus menţionată, iar procesorul din gama Pentium ULV este cu siguranţă mai lent decât alternativele Core i3/i5 rezervate celor cu bugete mai generoase. Experienţa obţinută cu sistemul Windows 8 animat pe ecranul cu interfaţă multi-touch este însă cât se poate de autentică şi nu lasă impresia că Lenovo ar fi făcut compromisuri de neiertat cu IdeaPad S210.

Lenovo IdeaPad S210 - capacul cu finisaj texturat

Prezentat într-o carcasă bine îmbinată, care nu flexează şi nu trosneşte la apăsare, IdeaPad S210 nu încearcă să păcălească privirea cu ornamente lucioase aplicate din exces. În schimb, avem parte de suprafeţe din plastic uşor de întreţinut şi plăcute la atingere, care nu alunecă sub palmele transpirate şi nu reţin urmele de amprente. Corpul cu greutate de 1.4 Kg şi o grosime ce nu depăşeşte 2.2 cm adăposteşte o tastatură chiclet destul de aerisită şi prevăzut cu butoane dedicate pentru click stânga/dreapta. Tastatura este silenţioasă şi are o cursă medie de apăsare, fiind un bun companion pentru redactarea documentelor lungi. Cei atenţi la detalii vor remarca însă tendinţa acesteia de a flamba vizibil în porţiunea centrală, dar şi zgomotul cam mare produs la apăsarea butoanelor fizice aşezate sub touchpad. Însă ambele sunt probleme minore, care nu vor deranja prea mult la folosirea de zi cu zi.

Lenovo IdeaPad S210 - ecranul de 11.6 inch, cu rezoluţie HD şi interfaţă touch

Principalul element de atracţie, ecranul cu interfaţă touch se află în spatele unui scut din plastic întins până spre marginea exterioară, încadrată cu o ramă proeminentă confecţionată din cauciuc alb. Deşi apreciez sensibilitatea şi precizia interfeţei touch, nu pot să nu remarc trăsăturile caracteristice unui ecran TN ieftin: unghiuri de vizibilitate mediocre şi tendinţa de pierdere rapidă a contrastului la înclinarea ecranului faţă/spate. Nici luminozitatea maximă nu impresionează, fiind suficientă pentru necesarul unei încăperi iluminate artificial, dar fără a putea compensa lumina solară prezentă în spaţii deschise. Folosirea unei surse de lumină LED puţin mai slabă are totuşi şi unele avantaje, contribuind la sporirea autonomiei bateriei.

Sunetul este redat cu o pereche de difuzoare stereo montate sub restpad. Soluţia dă rezultate bune atât tip cât laptopul este aşezat pe masa de birou, unde obţinem o audiţie de calitate mulţumitoare, cu sunet cald şi fără prea multe distorsiuni. Dacă în schimb preferăm să ţinem laptopul pe picioare, obstrucţionarea involuntară a perforaţiilor pentru difuzoare poate pune probleme.

Lenovo IdeaPad S210 - poziţionarea difuzoarelor nu este ideală

Cu un design simplu şi practic, Lenovo IdeaPad S210 lasă la vedere doar butonul Power iluminat de un LED alb, respectiv LED-urile Power şi HDD poziţionate în dreptul touchpad-ului. Conectorii fizici sunt dispuşi pe cele două laturi ale carcasei: 1x USB 3.0 şi 1x USB 2.0, ieşire HDMI şi conector pentru căşti, port Ethernet LAN şi un slot pentru card SD/MMC.

Contrar aşteptărilor pentru un produs din gama sa de preţ, IdeaPad S210 este alimentat cu un adaptor AC de mici dimensiuni, aproape rece în timpul funcţionării şi prevăzut cu un conector solid, de forma mufei pentru cablul USB,.

Sistemul de ventilaţie evacuează aerul cald printr-o fantă de dimensiuni generoase, prevăzută în partea stângă a carcasei. Mulţumită procesorului cu TDP de 17W, laptopul este silenţios iar temperatura carcasei se păstrează în limite acceptabile indiferent aplicaţiile pe care le rulăm. Temperatura raportată pentru procesor variază între 45 C la funcţionarea în gol şi poate ajunge la 60 C dacă testăm limitele sistemului de răcire cu aplicaţia LinX. Trebuie ştiut că scenariul simulat în acest mod este unul extrem, iar temperatura măsurată în regim de utilizare normal de regulă nu se apropie de acest prag.

Lenovo IdeaPad S210 - ughiul maxim de deschidere a ecranului

Performanţe

Pentru a nu depăşi bugetul propus, Lenovo a optat pentru o platformă Intel din generaţia anterioară, bazată pe chipsetul HM77 Express şi un reprezentant entry-level al familiei de procesoare Ivy Bridge. Echipat cu doar 2MB memorie cache şi două nuclee la 1.8GHz lipsite de facilităţi avansate, cum ar fi tehnologia HyperThreading şi modul Turbo, procesorul Pentium 2117U este un exemplar cu performanţe modeste după standardele actuale, dar totuşi suficiente pentru a face faţă cerinţelor sistemului Windows 8 şi aplicaţiile uzuale, cum sunt browser-ul web şi clientul de mesagerie instant. Facilităţile pentru accelerare hardware a conţinutului video oferite de interfaţa Intel HD Graphics ne asigură vizionarea în condiţii optime chiar a filmelor cu rezoluţie 1080p, în timp ce facilităţile pentru accelerare 3D ne permit să ne relaxăm încercând unele jocuri mai puţin pretenţioase.

Lenovo IdeaPad S210 – principalele specificaţii

  • Ecran: 11.6″, TN, 1366 x 768 pixeli, tactil capacitiv
  • Sunet: Dolby Advanced Audio v2
  • CPU: Intel Pentium 2117U, 1.8 GHz, dual-core, 2MB cache, TDP 17W, 22nm
  • Chipset: HM77
  • GPU integrat: Intel HD Graphics
  • GPU dedicat: nu
  • RAM: 4GB DDR3
  • HDD: 500 GB / 5400 RPM
  • SSD: nu
  • Unitate optică: nu
  • Reţea: 802.11 a/b/g/n, Ethernet
  • Conectori: 1 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, HDMI, audio out jack 3,5 mm, card reader
  • Altele: webcam 720p, microfon încorporat, Bluetooth 4.0
  • Sistem de operare: Windows 8
  • Baterie: Li-Ion 3 celule
  • Dimensiuni: 299 x 207 x 6-22.3mm
  • Greutate: 1,4 kg

Lenovo IdeaPad S210 - design simplu şi elegant

În cantitate de 4GB (3.88GB accesibili sistemului de operare), memoria RAM este suficientă pentru cerinţele aplicaţiilor folosite în mod normal cu un astfel de laptop. Nu acelaşi lucru poate fi spus despre hard disk-ul mecanic, care deşi oferă spaţiu de stocare generos pentru colecţia de filme şi muzică (500GB în configuraţia prezentată), respectiv viteze de transfer care pot depăşi 100Mb/s , este sever limitat în privinţa timpului de acces, măsurat la 19.8 ms. Din păcate problema nu poate fi remediată decât cu un upgrade costisitor, cate presupune înlocuirea hard disk-ul instalat cu un dispozitiv SSD de generaţie recentă.

Dacă bugetul alocat nu permite decât alegerea configuraţiei standard oferită de producător, IdeaPad S210 va încărca sistemul Windows 8 după aproximativ un minut. Aplicaţiile se deschid şi ele destul de greu, însă odată ce depăşim această etapă ne putem bucura de performanţe decente, fără prea multe pauze nedorite.

Lenovo IdeaPad S210 – teste sintetice

  • PCMark 7 Basic – 2206
  • 3DMark 11 – E642 (Graphics 554, Physics 1730, Combined 565)
  • Cinebench R11.5 (OpenGL / CPU) – 8.76 fps / 1.44 pts
  • HD Tune – Average: 78.6 MB/s, Maximum: 107.8 MB/s, Timp de acces: 19.8 ms
  • WinRAR 4.2 – 1741 KB/s
  • SuperPI 1.5 XE 1MB – 22.01 secunde
  • Timp pornire Windows 8 – 57 secunde

Autonomie

Înzestrat cu un acumulator Li-ion compus din 3 celule (putere 36 Whr), IdeaPad S210 este un laptop suplu şi uşor, care poate fi strecurat fără probleme în rucsac sau servietă.

Lenovo IdeaPad S210 - acumulatorul detaşabil

Mulţumită ecranului de 11.6 inch nu foarte luminos şi procesor cu TDP 17W (care include şi consumul interfeţei grafice), Lenovo IdeaPad S210 obţine rezultate acceptabile în testele de autonomie. Astfel, cu profilul Power Saver de economisire a anergiei şi luminozitatea ecranului redusă la 70%, respectiv placa de reţea dezactivată, putem viziona fără probleme un film de lung metraj înregistrat în format Full HD, acumulatorul cedând după 2 ore şi 40 minute de redare continuă. La navigare pe internet, folosind placa de reţea integrată, autonomia obţinută este de aproximativ 3 ore.

Lucrul cu documente text, folosind acelaşi profil Power Saver, respectiv placa de reţea dezactivată şi luminozitatea ecranului redusă până aproape de valoarea minimă, permite obţinerea unei autonomii de peste 4 ore.

Concluzie

Lenovo IdeaPad S210 poate fi bună alegere pentru cei aflaţi în căutarea unui laptop cu ecran touch din categoria “ieftin şi bun”. Condiţia esenţială este să-i acceptăm de la bun început micile neajunsuri, apreciind-ui totodată calităţile: carcasa solidă şi aspectuoasă, tastatura de bună calitate, greutatea nu foarte mare, configuraţia bazată pe Ivy Bridge şi hard disk-ul încăpător.

Laptopul Lenovo IdeaPad S210 poate fi achiziţionat în configuraţia prezentată şi din magazinele online din ţara noastră, la un preţ situat în jurul sumei de 2100 Lei.

Părţi pozitive

Ecran touch
Design placut si constructie compactă
Tastatură şi touchpad de bună calitate
Greutate redusă
Funcţionare silenţioasă
Configuraţie echilibrată, cu suficientă memorie RAM şi spaţiu de stocare

Părţi negative

Panoul cu tehnologie TN nu este dintre cele mai strălucite
Pentru o configuraţie bazată pe Intel Ivy Bridge, autonomia bateriei este modestă
Plasarea difuzoarelor sub rest-pad nu este alegerea ideală pentru o audiţie în condiţii optime
Soluţie de stocare cu performanţe modeste

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult