Lenovo Legion 5 Pro (2022) review: cam tot ce ai nevoie de la un laptop de gaming high-end

24.11.2022
Lenovo Legion 5 Pro (2022) review: cam tot ce ai nevoie de la un laptop de gaming high-end

Lenovo a intrat târziu pe piața de gaming cu seria de echipamente Legion, dar și-a dovedit experiența pe piața de PC-uri, reușind să ofere produse competitive atât din punct de vedere al performanței, cât și din punct de vedere al prețurilor. Lenovo Legion 5 Pro dovedește că poți livra și un laptop foarte performant în jurul prețului de 2.000 de euro, care să poată duce cam toate jocurile pe detalii foarte înalte. Ajută și faptul că nu vorbim despre un laptop compact, ci unul cu destul loc pentru o răcire performantă, dar și pentru un ecran de dimensiuni mari.

Legion 5 Pro nu este „împopoțonat” cu luminițe RGB peste tot

La fel ca alte laptop-uri din gama sa, Lenovo Legion 5 Pro beneficiază de o construcție predominant din metal. Capacul ecranului, cu logo-ul Legion este metalic, la fel și zona din jurul tastelor. Restul finisajelor sunt din plastic, însă acesta este necesar pentru a asigura o greutate redusă. La 2,49 kg, acest laptop nu este tocmai „ușor”, dar pentru hardware-ul integrat pot pune că are o greutate și dimensiuni de medie.

Ecranul este un panel IPS de 16”, cu margini foarte subțiri de jur-împrejur și chiar și cu un webcam integrat în partea de sus. Pentru a putea face acest lucru posibil, Lenovo a apelat la ideea de „anti-notch”, adică a prelungit puțin marginea de deasupra ecranului în zona camerei. Această soluție se dovedește a fi însă una practică și din alt punct de vedere: oferă o zonă confortabilă de unde să prinzi cu degetul ecranul atunci când dorești să îl ridici.

Lenovo Legion 5 Pro front

Construcția laptop-ului este solidă, acesta fiind bine asamblat. Practic, „nu bate, nu troncăne”, și este exact cum m-aș fi așteptat de la un computer din zona de 2.000 de euro. Există destul loc pentru a integra o tastatură cu tot cu numpad, chiar dacă acesta este puțin forțat acolo. Săgețile coboară un rând, pentru a putea fi utilizate ușor în jocuri, spre diferență de cele de pe ultrabook-uri, care sunt de obicei de dimensiuni mici și înghesuite în spațiul dintre CTRL și numpad.  Forma tastelor este una obișnuită pentru computere Lenovo, iar acestea au o cursă destul de lungă și satisfăcătoare pentru gaming, dar și pentru scris.

Totuși, m-am obișnuit ca tastatura pe un laptop să fie ceva mai „centrată” și fără numpad, așa că există un timp de adaptare la acest format. La fel și trackpad-ul, este mutat puțin mai spre stânga, pentru a sta în zona tastei space. Nu de puține ori încercam să apăs pe el și realizam că nu era nimic acolo. Aș fi preferat un trackpad de dimensiuni mai mari. Totuși, fiind vorba despre un computer de gaming, acesta este aici în rol secundar, întrucât așteptarea este că îl vei folosi alături de un mouse.

Lenovo Legion 5 Pro keyboard

La partea de conectică trebuie să recunosc că sunt aproape total mulțumit. Lenovo oferă de câțiva ani deja port-uri pe spatele computerului, dar pune câteva și pe laterale pentru confort extra în utilizare. Pe spate avem port-urile importante, precum cel de alimentare (în continuare proprietar), două port-uri USB Type-A SuperSpeed, un HDMI și un USB-c cu Power Delivery, sugerând că poate fi alimentat de la acest port. Probabil însă că nu poți decât alimenta bateria, nu și restul componentelor pentru a rula la putere maximă.

Pe laterala din stânga avem două port-uri USB-C, iar pe dreapta încă un USB-A 2.0, probabil pentru un mouse, sau un adaptor wireless. Tot pe dreapta avem un jack de 3,5mm și un buton fizic pentru „privacy”. Acesta oprește la nivel hardware camera web și cu siguranță va fi apreciat. Dacă ai nevoie de cameră, o poți porni punctual.

Lenovo Legion 5 Pro ports back

Îmi este greu să înțeleg de ce producătorii de laptop-uri de gaming nu includ și un slot pentru card-uri SD, întrucât acestea sunt de multe ori folosite de către profesioniști care au nevoie atât de un computer performant pentru jocuri, cât și de unul pentru productivitate. Companiile producătoare au în ofertă computere „profesionale”, cu ecrane calibrate și plăci grafice de „studio” și slot de card, dar acelea nu au ecrane la fel de rapide și par a fi construite doar pentru un singur caz de utilizare.

Un alt lucru deranjant la Lenovo Legion 5 Pro ar fi adaptorul de priză. Acesta este ceva mai subțire decât altele de acest gen, dar este în continuare mare și greu. Este de înțeles că un adaptor de priză de 300W de 20V va fi mare, iar toată această putere este necesară pentru a alimenta computerul în full load, dar au apărut și soluții mai compacte, precum adaptoarele de priză cu GaN, care reduc considerabil dimensiunile.

Lenovo Legion 5 Pro charger

Configurația este una de top pentru un laptop din 2022

Am avut la test modelul Lenovo Legion 5 Pro într-o configurație „aproape” de top. Zic aproape, pentru că există și alte câteva opțiuni de configurare care ar face acest computer semnificativ mai scump. În cazul de față, avem un ecran de 16” cu rezoluție QHD la 165 Hz cu G-SYNC, alături de un procesor Intel Core i7-12700H, 32 GB memorie RAM și un GPU GeForce RTX 3070 Ti de la NVIDIA.

Lenovo Legion 5 Pro bottom

Singurele feluri în care ai putea îmbunătăți acest model ar fi opțiunea de procesor Core i9-12900HX și adăugarea unui SSD mai mare. Cel de 1 TB folosit pe acest model este unul foarte rapid, însă după instalarea câtorva jocuri ar putea părea că nu este chiar așa de încăpător. SSD-ul poate fi upgradat însă după achiziție, întrucât este vorba despre un model de SSD pe format M.2 2280.

Un GPU precum RTX 3070 Ti este probabil tot ceea ce ai nevoie pe un laptop de gaming vreodată. Sigur, există și RTX 3080 și RTX 3080 Ti, dar acelea sunt de obicei integrate în computere mult mai scumpe și mai mari, intrând deja în zona de desktop replacement.

Ecranul lui Legion 5 Pro este mare, de rezoluție înaltă și rapid

Ecranul lui Legion 5 Pro este unul dintre cele de calitate înaltă, cu o diagonală mare pe format 16:10 cu rezoluție QHD. Această rezoluție este chiar cea ideală pentru RTX 3070 Ti, întrucât hardware-ul este mai mult decât capabil să ruleze majoritatea jocurilor în această rezoluție, chiar și pe detalii foarte înalte și chiar cu efecte foarte avansate, precum ray-tracing.

Panelul IPS este compatibil cu standardul VESA HDR400 și chiar Dolby Vision, dar luminozitatea este cam scăzută pentru HDR, iar lipsa unui sistem de local dimming face efectul HDR prea slab pentru a merita folosit. Totuși, cei 400 nits pe care ecranul îi poate afișa sunt destul de buni pentru muncă și gaming în cam toate cazurile de iluminare dintr-un apartament sau birou. Ecranul este și mat, deci reflexiile nu sunt o problemă prea mare.

Lenovo Legion 5 Pro screen

Există și ecrane la 360 Hz sau mai mult pe laptop-uri, însă 165 Hz pare să ofere un balans bun între fluiditate și posibilitatea hardware-ului de a duce jocuri în framerate-uri apropiate. Degeaba ai ecran la 300 Hz, dacă hardware-ul nu este capabil să și ruleze jocurile la framerate ridicat. Iar aici vorbim în special de jocuri video AAA, cu grafică avansată și cerințe înalte. Pentru jocuri eSports, nu ai nevoie de hardware atât de puternic.

Lenovo a creat un computer plăcut în utilizare, nu doar în gaming

Așa cum ziceam inițial, tastatura necesită puțin timp de acomodare, dacă vii de la un laptop care avea tastele și trackpad-ul mai degrabă centrate pe corpul laptop-ului. Totuși, acomodarea durează puțin, iar numpad-ul este cu adevărat util. De exemplu, în timpul benchmark-urilor, am apreciat prezența lui pentru a introduce rezultatele testelor de pe numpad în Excel. Oricine lucrează cu tabele și face calcule des va aprecia numpad-ul. Strict pentru gaming, nu cred că are o utilitate foarte mare.

Tastatura este și retroiluminată, însă nu are iluminare per-tastă, ci doar pe patru zone. Acestea pot fi configurate cu diverse efecte, sau culori statice. Având în vedere această limitare, recomand o singură culoare pe toată suprafața. Mă bucur însă că inginerii Lenovo a fost mai rezervați cu iluminarea și nu au „împopoțonat” acest computer cu alte luminițe în zone în care oricum n-ar avea sens, așa cum am tot văzut în ultimii ani.  Cu cât vedem mai puțin RGB pe computere, cu atât mai bine, zic eu.

Lenovo Legion 5 Pro side right front

Lenovo include o aplicație numită Vantage, care a evoluat destul de mult față de anii precedenți în care era destul de limitată. Nici acum nu oferă foarte multe opțiuni, dar are măcar o interfață mai prietenoasă, și ajungi ușor la orice opțiune ai nevoie. De aici poți configura nivelul de performanță dorit dintre cele trei profiluri prestabilite: Quitet, cu cel mai mic nivel de performanță, dar și cu un nivel scăzut de zgomot de la cooler-e, Balance Mode, care folosește AI pentru a calibra nivelul de performanță și Performance Mode, care include și posibilitatea de overclocking pentru GPU și VRAM. Desigur, am făcut toate testele în Performance Mode cu overclock la maximum.

Tot din Vantage se configurează și iluminarea tastaturii și poate fi activat modul overdrive pentru monitor, pentru un timp de răspuns cât mai mic. Lenovo oferă și un mux-switch care permite funcționarea laptop-ului în mod exclusiv cu GPU-ul NVIDIA, pentru un aport de performanță. Există și opțiunea de schimbare dinamică prin Optimus, dar uneori schimbarea între iGPU și dGPU poate să afecteze performanța. Și update-urile de driveri și BIOS tot din Vantage se fac și chiar am aplicat un update de BIOS la prima rulare a aplicației pentru a fi la zi cu optimizările de performanță. Totul a funcționat foarte bine.

Lenovo Legion 5 Pro camera switch

Am apreciat însă că nici pe modul cel mai înalt de performanță, cooler-ele nu o iau razna, așa cum am mai văzut pe alte modele. Acestea funcționează tot în mod dinamic, dar au o curbă ceva mai agresivă de accelerare. Astfel, în Windows și atunci când nu faci mare lucru cu CPU sau GPU, acestea nu funcționează constant la turație mare. De altfel, nici la turație maximă, acestea nu fac zgomot atât de puternic încât să deranjeze foarte tare. Sigur, le auzi, chiar și cu sunet din difuzoare, dar este un sunet suportabil. Este impresionant cât de mult a avansat răcirea pe laptop-uri și faptul că aceste componente pot rula acum cu performanță destul de ridicată și la temperaturi mari.

În full load, CPU sare de 90 de grade, iar GPU ajunge pe la 86 de grade, dar nu am simțit asta și în performanța jocurilor, ceea ce sugerează că Lenovo a configurat temperatura de throttling destul de sus. Dacă nu aș fi simțit căldură în partea de sus a tastaturii, nici nu m-aș fi uitat la temperaturile cipurilor. Rămâne de văzut cât de „sănătos” este să rulezi la aceste temperaturi pe termen lung, însă dacă vrei să prelungești viața componentelor, poți oricând să renunți la overclocking-ul GPU-ului și să scazi profilul de performanță. Chiar și pe profilul balansat, acest computer va fi mai mult decât capabil să ruleze toate jocurile și aplicațiile creative pretențioase la un nivel de performanță foarte bun.

Lenovo Legion 5 Pro back side

Când vine vorba despre autonomie, nu ar trebui să ne așteptăm la miracole. Vorbim totuși despre un laptop de gaming cu ecran mare. Poți să „storci” 4-5 ore de productivitate light cu browsing și documente cu ecranul pe la jumătate din luminozitate și un profil economic de consum. Dar cam atât. Nici nu se pune problema de gaming pe baterie, întrucât ai putea să termini bateria in mai puțin de o oră, iar performanța ar fi oricum limitată de lipsa încărcătorului.

Performanța este la aproape cel mai înalt nivel de pe un laptop din prezent

Toate celelalte lucruri precum construcția de calitate și un ecran performant sunt „nice to have” pe un laptop de gaming, dar acestea nici nu mai contează dacă performanța este la un nivel scăzut. Din fericire, Lenovo 5 Pro reușește să se ridice la nivelul așteptărilor și chiar să le depășească pe alocuri.

Testele de gaming au fost realizate atât în rezoluție Full HD, dar și în rezoluția nativă a laptop-ului, QHD. Am folosit rezoluții 16:9 pentru că sunt mai ușor de comparat, pentru rezoluții 16:10, performanța ar putea scădea cu câteva procente, dar nu ar trebui să apară diferențe mari. Toate jocurile au fost rulate pe cele mai înalte profiluri de performanță prestabilite (Very High/Ultra).

Gaming

 

3DMark

Singurele excepții sunt Watch Dogs Legion și Metro Exodus. Watch Dogs Legion pe Ultra necesită mai mult de 8 GB memorie video, cât oferă RTX 3070 Ti, iar profilul Extreme al lui Metro este exagerat, modificând mai multe setări pe niveluri cu adevărat „extreme”. Toate testele cu DLSS sau FSR sunt realizate pe setarea „balanced”, întrucât oferă un raport bun între calitate bună a imaginii și performanță crescută. Rainbow Six Siege a fost pus într-un tabel separat pentru că are framerate-uri extraordinar de mare și făcea restul barelor prea mici în comparație.

PCMark

Benchmarks

Cinebench R23

  • Single-Core: 1.810
  • Multi-Core: 17.885

CrystalDiskMark SEQ1M Q8T1

  • Read: 6.643 MB/s
  • Write: 4.936 MB/s

CrystalDiskMark SEQ1M Q1T1

  • Read: 4.541 MB/s
  • Write: 4.347 MB/s

Testele sintetice arată că procesorul și SSD-ul sunt de asemenea la un nivel de performanță superior, cu viteze de transfer de peste 6 GB și posibilitatea de a realiza sarcini foarte complexe, în special în domenii în care performanța multi-core este importantă, precum editare video.

Pentru momentul actual, dar și pentru viitorul apropiat și chiar mediu, acest sistem ar trebui să ruleze orice joc sau orice aplicație complexă din zona creativă fără probleme.

Concluzii

Legion 5 Pro este un laptop de gaming performant, care se remarcă atât prin simplitate în design, fără prea multe luminițe RGB, dar și printr-un mix de componente foarte performante într-un corp bine asamblat. Totuși, nu pot să ignor faptul că aceste componente vor deveni în curând „generația trecută”. Iar acest lucru ar putea fi un avantaj.

Lenovo Legion 5 Pro intel rtx

Ne aflăm în punctul în care urmează să fie lansat nou hardware pe piața de laptop-uri, întrucât cam toate componentele de PC au trecut la o nouă generație în această toamnă. Am primit noile procesoare Intel Raptor Lake (generația 13), procesoarele AMD Ryzen 7000, plăcile grafice NVIDIA RTX 40 și, în curând vom vedea și noile plăci grafice AMD Radeon 7000. Acest lucru înseamnă că foarte curând vom vedea și variantele de laptop ale acestor componente, iar piața va fi din nou inundată de noi laptop-uri care le vor înlocui pe cele din prezent în oferta magazinelor.

Întrucât ne aflăm și în perioada reducerilor, cu Black Friday în urmă, și cu reducerile tradiționale de sărbători în față, computerele din generația curentă vor fi cu siguranță la reducere pentru a face loc modelelor noi care vor fi anunțate în viitorul apropiat. Și chiar dacă nu sunt reduse semnificativ acum, vor fi cu siguranță ieftinite în doar câteva luni, după anunțul variantelor noi. Întrucât nivelul de performanță este unul înalt, un Legion 5 Pro la o ofertă de reducere substanțială ar putea fi o „captură” foarte bună.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult