Lenovo Legion 7 Pro 2023 review: un nou vârf al performanței pe laptop-uri

20.05.2023
Lenovo Legion 7 Pro 2023 review: un nou vârf al performanței pe laptop-uri

Anul 2023 a dat startul unei noi generații de laptop-uri de gaming, echipate cu hardware nou la toate capitolele. Nu doar că am primit noi procesoare foarte performante de la Intel (și urmează să le vedem foarte curând și pe cele de la AMD), dar și NVIDIA a lansat o nouă gamă de plăci grafice RTX 40 care aduce performanța, dar și eficiența energetică la un nou nivel. Lenovo Legion 7 Pro intră în concurență cu cele mai performante (și mai scumpe) computere de gaming portabile din piață și reușește să intre, cel puțin din experiența noastră, direct pe locul întâi la capitolul performanță.

Legion 7 Pro nu schimbă semnificativ design-ul laptop-urilor de gaming de la Lenovo

În termeni de design, laptop-urile Lenovo Legion păstrează cam aceleași linii de câteva generații. Producătorul chinez nu încearcă să creeze impresia unui design „unibody” așa cum vedem pe la alte branduri, ci separă clar ecranul de corpul computerului. De altfel, computerul se prelungește și în spatele ecranului, întrucât acolo vedem cea mai mare diferență față de o mare parte dintre concurenți.

Lenovo Legion 7 Pro 2023 back ports

În loc să limiteze port-urile de conectivitate la cele două laterale, Lenovo împarte port-urile USB pe toate părțile posibile, acolo unde s-ar putea să ai nevoie de ele. Astfel, pe stânga avem un port USB-A și un USB-C (Thunderbolt), pe dreapta avem un alt USB-A și un jack de căști, alături de un comutator on/off hardware pentru webcam, iar pe spate avem port-ul proprietar de încărcare, cu mufă reversibilă, alte două port-uri USB-A, un HDMI 2.1, încă un USB-C cu Power Delivery și un port Ethernet. Aceste mufe de pe spate au legenda tipărită pe partea de sus a laptop-ului, fiind ușor de identificat unde poți conecta accesorii fără să îl întorci cu spatele.

Construcția este predominant din plastic, dar unul de calitate, metalul fiind prezent doar pe capacul ecranului, la exterior. Laptop-ul nu flexează aproape deloc atunci când este aplicată presiune în jurul tastaturii, sugerând că are o structură solidă și componente dens asamblate la interior. Lateralele și partea din spate sunt în principal ocupate de fante de aerisire, iar jumătate din capacul din partea de jos este folosit pentru a trage aer rece prin cooler-ele de la interior.

Lenovo Legion 7 Pro 2023 internals

Chiar dacă avem de a face cu un laptop de gaming, acesta, atunci când are luminițele RGB oprite are un design destul de serios, fără accente de culoare care să iasă în evidență. Cu siguranță, ar putea fi un laptop pe care să îl folosești și într-un mediu profesional fără să atragi atenția foarte mult. Desigur, atunci când pornești luminițele RGB acesta se transformă într-un veritabil curcubeu. Întreaga tastatură și o bandă orizontală pe partea din față oferă milioane de nuanțe de culoare și jocuri de lumini, iar toate sunt complet configurabile.

Legion 7 Pro este un computer de dimensiuni nu foarte mari, ecranul de 16” fiind integrat într-un corp care tradițional găzduia un ecran de 15,6”. Astfel, faptul că integrează o tastatură „completă”, cu tot cu numpad, nu poate decât să îi bucure pe cei care lucrează des cu cifre. De asemenea, este mai ușor să introduci un PIN sau un cod two-factor cu numpad-ul. Trackpad-ul este cam mic pentru gustul meu, dar este unul modern, fără butoane dedicate. Fiind un laptop de gaming, acest lucru nu este foarte important.

 

Lenovo Legion 7 Pro 2023 screen

Marginea din jurul ecranului este foarte subțire, iar în partea de sus, webcam-ul alături de un senzor IR pentru Windows Hello sunt integrați într-o zonă care iese puțin în relief. Avantajul este că această zonă devine și „mânerul” de care tragi atunci când rabatezi ecranul. Iar asta se face cu un singur deget, întrucât greutatea părții de jos este mai mare decât a părții de sus.

Pentru că vorbim despre un laptop cu cele mai puternice componente din piață, acesta nu este tocmai ușor, având 2,8 kg fără încărcător. Alături de „cărămida” de 330W, acesta devine un computer pe care nu îl vei lua „la pachet” în ghiozdan foarte des, ci doar atunci când este necesar.

Modelul testat are cele mai înalte specificații din piață

Unitatea Legion 7 Pro de la Lenovo este demnă de un vârf de gamă, fiind echipată cu (aproape) tot ce poate fi echipat. RAM-ul mai avea loc de îmbunătățiri și probabil SSD-urile, care vin configurate din fabrică individual, nu în RAID0 așa cum am mai văzut în alte situații. SSD-urile sunt însă identice, deci poți să le configurezi în RAID dacă vrei neapărat asta.

Comparat cu ROG SCAR Strix 18, cu o configurație similară, modelul Lenovo este puțin mai ușor, are baterie mai mare, și procesorul de pe treapta imediat inferioară. Totuși, Lenovo reușește să întreacă performanța modelului ASUS, folosind ceva ce nu include niciun alt laptop: un procesor AI care controlează inteligent, în timp real puterea care ajunge în CPU și GPU, în funcție de necesități. Aceasta, alături de un sistem de răcire foarte bine pus la punct asigură păstrarea unei temperaturi de operare optimă și putere maximă în special către GPU, care are, în general mai multă prioritate decât CPU în gaming.

Lenovo Legion 7 Pro 2023 side

  • Ecran: 16″, 2.560 x 1.600 pixeli (16:10), IPS, 240 Hz, G-SYNC, HDR
  • GPU: NVIDIA GeForce RTX 4090 16 GB GDDR6 (TDP 175W)
  • Procesor: Intel Core i9-13900H (8+16 cores/32 threads, boost 5,4 GHz)
  • RAM: 32 GB DDR5-5600 MHz (2 x 16 GB), upgradabil
  • Stocare: 2 X SSD 1 TB NVMe PCI-Express 4.0 (Samsung)
  • Port-uri: 1 x Thunderbolt 4 (USB-C), HDMI 2.1, 1 x USB 3.2 Gen 2 (USB-C), 4 x USB 3.2 Gen 1 (Type-A), jack 3,5mm combo, Ethernet
  • Wireless: WiFi 6E, Bluetooth 5.1
  • Baterie: 99.99 Wh, alimentator 330W
  • Sunet: 2 difuzoare stereo, Smart Amplifier, Harman
  • Altele: tastatură iluminată RGB, webcam HD
  • Dimensiuni: 21,95-25,9mm x 363,4mm x 262,15mm
  • Greutate: 2,8 kg

Legion 7 Pro este un computer silențios și bine răcit, cu software bine pus la punct

Atunci când evaluez experiența de utilizare pe un laptop de gaming, sunt importante câteva aspecte. În primul rând, ca totul să funcționeze exact așa cum mă aștept de la un computer premium. Vorbim despre un laptop care costă spre 4.000 de euro în această configurație, nu despre un computer care costă cât un smartphone. Astfel, experiența trebuie să fie una stabilă, rapidă și să respecte performanța așteptată de la o configurație de acest gen.

Întrucât toate laptop-urile de gaming sunt echipate în mare parte cu aceleași componente, diferența stă în felul în care acestea sunt asamblate și răcite, dar și software-ul care le controlează.

Lenovo Legion 7 Pro 2023 keyboard

Lenovo Legion 7 Pro vine echipat cu Windows 11 Home, nu cu versiunea „Pro” a sistemului de operare. Totuși, pentru un sistem de gaming, nici nu sunt necesare toate funcționalitățile extra, deci asta nu este o problemă. Lenovo oferă și aplicația Vantage, care controlează profilurile de performanță și opțiunile de overclocking, alături de setările pentru LED-urile RGB și alte câteva aspecte.

Există un profil silențios, un profil standard, unul turbo și cel Performance, care are aplicat overclocking implicit, dar care permite și adăugarea a încă 100 MHz la GPU și 200 MHz la VRAM pentru un total de 200, respectiv 400 Mhz în plus față de profilul Turbo. Desigur, există și un mod „custom”, care permite setarea unor parametri mai avansați, precum puterea maximă pe care să o poți aloca către CPU sau GPU și curba de răcire.

În timp ce astfel de opțiuni sunt foarte utile celor cărora le place să experimenteze, personal cred că un computer atât de scump cu componente atât de performante ar trebui să poată funcționa optim din fabrică. Iar aici intră în ecuație procesorul Lenovo AI, care își face treaba destul de bine pentru a nu fi necesară intervenția manuală. Practic, fie că stai să „bibilești” setările manual, fie că lași sistemul să își facă treaba singur, probabil că nu vei sesiza diferențe imense de performanță.

Lenovo Legion 7 Pro 2023 front

Aplicația Lenovo Vantage pare că a evoluat destul de mult în ultimii ani, oferind o interfață simplă, aerisită și lipsită de erori sau întârzieri. Se vede că este o aplicație modernă de tip UWP, care se descarcă și actualizează din Windows Update. Aceasta asigură că PC-ul este la zi cu cele mai noi drivere și BIOS, dar o parte dintre aceste actualizări sunt livrate direct prin intermediul Windows Update.

Trebuie să recunosc că nu sunt un mare fan al luminițelor RGB, dar pot aprecia faptul că Lenovo a integrat un sistem de iluminare de calitate foarte înaltă, cu culori foarte saturate, care pot fi configurate per tastă pe acest model. Desigur, poți crea profiluri personalizate și poți opri luminile, sau le poți configura într-o singură nuanță neutră, precum albul. Personal, aș lăsa tastatura iluminată și aș opri banda orizontală în timpul utilizării pe cablu, și aș opri complet luminițele pentru a economisi energie pe baterie.

Lenovo Legion 7 Pro 2023 back side

Cât despre baterie, Lenovo promite 12 ore de utilizare în regim de redare video, dar, realist, nu vei putea folosi laptop-ul pe baterie pentru mai mult de 5-6 ore, chiar și cu un profil de utilizare economic. Cu un procesor i9 și un ecran mare, de rezoluție înaltă și refresh rate ridicat, acest computer va consuma multă energie. Aplicația Vantage permite configurarea computerului în modul „dGPU”, adică cel care folosește exclusiv placa video de la NVIDIA. În acest mod, autonomia scade pe la jumătate, deci între 2 și 3 ore. Dacă vedeți că PC-ul consumă prea mult pe baterie, verificați dacă acesta este sau nu configurat pe modul Auto-Hybrid. Totuși, atunci când vreți să rulați jocuri, și computerul este conectat la priză ar fi indicat să fie configurat pe modul dGPU.

Din punct de vedere al temperaturilor, Lenovo Legion 7 Pro, în ciuda faptului că are un corp destul de compact, reușește să păstreze un nivel ridicat al performanței fără să limiteze prea mult performanța. De altfel, atunci când vine vorba despre CPU, acesta intră în limitele termice sub un test de stres, precum Cinebench, dar păstrează frecvența la 4,14 GHz constant, cu temperatura medie pe la 88 de grade in medie. Temperatura maximă acceptată de Intel este de 100 de grade.

Lenovo Legion 7 Pro 2023 keys rgb

La capitolul GPU, Lenovo Legion 7 Pro stă bine, ba chiar foarte bine, mult mai bine decât la CPU. Întrucât limita termică pentru acest cip este de 87 de grade, stabilită de NVIDIA, chiar și cu overclocking, aceasta sta pe la 73-56 de grade, în timp ce memoriile ajung pe la 100 de grade. Pentru memorii, temperaturi de peste 100 de grade nu sunt atât de neobișnuite, întrucât limitele termice ale acestor cipuri sunt mai înalte.

Nici nivelul de zgomot al ventilatoarelor nu este foarte mare. M-aș fi așteptat ca un laptop relativ subțire cu hardware atât de performant să producă un zgomot infernal, dar nu este cazul. Sigur, ventilatoarele se aud și nu sunt tocmai silențioase la turație înaltă, însă nici nu sunt foarte deranjante. Au un profil sonor mai puțin deranjant, pe frecvențe mai degrabă joase și medii, decât înalte. Cu siguranță, o pereche de căști este necesară pentru a elimina complet sunetul lor în timpul unui joc. Totuși, cu volumul la maxim în difuzoare, ventilatoarele sunt acoperite aproape complet. Dacă selectezi un profil de performanță mai modest, și ventilatoarele vor coborî în viteză, iar atât timp cât nu te joci Cyberpunk 2077 cu Ray Tracing sau nu ai pretenția să rulezi jocurile la framerate-uri de peste 120, probabil că nu ai nevoie de profilul de overclocking, oricum.

Performanța este peste așteptări

Și așa ajungem la performanță, unde Lenovo Legion 7 Pro este, așa cum am stabilit încă din introducere, cel mai puternic laptop de gaming pe care l-am testat până acum. Chiar și cu un CPU care nu atinge performanța în testele sintetice la fel de mare precum cea a lui i9-13980HX de pe ROG SCAR Strix 18 (modelul care deținea anterior recordul), și un corp mai mic, acest laptop reușește să impresioneze și să depășească acea configurație.

Gaming

Gaming

R6siege

3DMark

3DMark

PCMark

PCmark

Benchmarks

  • Cinebench R23 – Multi-Core: 29.175 / Single-Core: 1.990

SSD1

  • CrystalDiskMark SEQ1M Q8T1 – Read: 6.582 MB/s / Write: 4.918 MB/s
  • CrystalDiskMark SEQ1M Q1T1 – Read: 3.660 MB/s / Write: 3.587 MB/s

SSD2

  • CrystalDiskMark SEQ1M Q8T1 – Read: 6.671 MB/s / Write: 4.927 MB/s
  • CrystalDiskMark SEQ1M Q1T1 – Read: 3.639 MB/s / Write: 3.470 MB/s

Testele au fost realizate pe selecția obișnuită de jocuri pe care le-am folosit și pe modelul de la ASUS, cu aceleași setări: cel mai înalt profil de performanță preconfigurat (Very High/Ultra/etc.), cu și fără ray tracing activat (tot pe Ultra) și cu DLSS sau FSR, acolo unde este cazul pe profilul balansat. Rezoluțiile au fost 1080p, 1440p și 2160p (4K), dar pe format 16:9, nu 16:10 așa cum permite monitorul acestui laptop. Testez întotdeauna în rezoluții 16:9, întrucât acestea sunt standard și pot fi astfel mai ușor de comparat rezultatele între sisteme, indiferent de ecranul ales de producător.

Așa cum am menționat anterior, cele două SSD-uri nu sunt configurate în RAID0 din fabrică, dar ambele performează la fel, fiind modele identice, Samsung 980 Pro de 1 TB. Procesorul i9-13900HX obține un scor puțin mai mic, dar nu foarte mic în comparație cu 13980HX, iar în testul PCMark, performanța CPU aduce scoruri mai mici. Totuși, în 3DMark, toate scorurile sunt mai mari, demonstrând astfel că acel procesor AI își face treaba, iar sistemul de răcire ține bine în frâu aceste cipuri extrem de performante.

Concluzii

Este impresionant să vedem cât de mult au avansat laptop-urile de gaming în ultimii câțiva ani, de la computere de 4-5 kg cu grosime de câțiva cm, la computere destul de compacte, dar cu performanță apropiată de cea a desktop-urilor momentului. Sigur, RTX 4090 de laptop nu este tocmai la fel de performant precum un RTX 4090 de desktop, fiind mai degrabă undeva în zona dintre 4070 Ti și 4080.

Lenovo Legion 7 Pro 2023 logo

Totuși, acelea sunt plăci video high-end cu prețuri de peste 1.000 de euro, cu consum ceva mai mare. Această placă grafică reușește aceste performanțe cu un buget de energie de doar 175W, ceea ce demonstrează eficiența arhitecturii Ada Lovelace de pe seria RTX 40. De altfel, acesta este cel mai mare upgrade al acestei generații de cipuri grafice, și cel care permite realizarea de laptop-uri compacte și performate.

Lenovo Legion 7 Pro este un computer impresionant, dar cel mai probabil, inaccesibil pentru mulți dintre gameri. Din fericire, tehnologiile care stau la baza acestui computer sunt folosite și pentru dezvoltarea modelelor mai ieftine de la Lenovo, precum cele din gama Legion 5 Pro sau variantele Slim. Cel mai probabil însă, acest model va fi ales în special de cei care vor să facă și încă ceva pe lângă gaming, precum editare video la nivel profesional sau proiecte de modelare 3D, unde un GPU de top și un procesor foarte rapid sunt absolut necesare. Altfel, este greu de justificat prețul înalt al unui astfel de computer. Acesta rămâne însă, fără îndoială, o demonstrație tehnologică impresionantă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult