Lenovo Legion Y720 – un laptop mid-range de gaming aproape perfect [REVIEW]

20.07.2017
Lenovo Legion Y720 - un laptop mid-range de gaming aproape perfect [REVIEW]
Construcţie, design, ergonomie şi specificaţii tehnice

Noua gamă de laptop-uri Lenovo Legion s-a dovedit a fi foarte interesantă în peisajul actual al pieţei, integrând componente puternice în carcase bine construite. Până în prezent am testat modelul de bază, Y520, destinat celor cu bugete mai mici, dar şi modelul Y920, pentru cei care vor întotdeauna performanţă de top. Acum a venit vremea să vedem şi oferta de medie a companiei, care beneficiază de hardware puternic, o construcţie relativ compactă şi un preţ proporţional cu performanţa.

Construcţie, design şi ergonomie

Noul Legion Y720 este un laptop la limita între mid-range şi high-end, păstrând proporţiile compacte ale lui Y520, însă construit cu materiale de calitate înaltă, asemeni Y920. Acesta este construit în mare parte din metal, capacul display-ului şi partea de jos fiind realizate din aluminiu, lucru care conferă rezistenţă în timp şi asigură senzaţia de produs premium, care este plăcut atingerii şi care nu scârţâie în timpul utilizării.

Părţile metalice sunt decorate cu o textură în carouri, care aminteşte puţin de fibra de carbon, un element de design plăcut, chiar dacă nu serveşte niciun scop. Capacul display-ului este decorat cu logo-ul „Y” de culoare roşie, caracteristic produselor de gaming de la Lenovo, însă finisajul semi-mat al capacului se dovedeşte a fi un magnet pentru amprente, destul de greu de curăţat.

Suprafaţa principală, pe care sunt amplasate tastatura şi trackpad-ul alături de difuzoarele stereo JBL, este realizată dintr-un plastic mat şi solid, foarte plăcut atingerii, care este uşor rotunjit la margini pentru a asigura un confort sporit în utilizare. Din păcate, suprafaţa din cauciuc pe care am întâlnit-o sub tastatura lui Y920 nu este prezentă şi pe acest model. Formatul tastelor este identic cu cel al modelelor testate anterior, cu aceleaşi dezavantaje.

Acestea sunt de dimensiuni mari şi sunt plăcute în utilizare, însă numpad-ul non-standard va încurca mulţi dintre utilizatorii obişnuiti cu un numpad clasic, care beneficiază de o tastă „enter” în partea dreaptă. Din fericire, tastele nu sunt mecanice, ca în cazul lui Y920, lucru care recomandă acest laptop şi pentru alte activităţi care implică scrisul, pe lângă gaming.

Trackpad-ul este destul de mic, însă deloc nereuşit. Acesta beneficiază de o suprafaţă semi-mată, şi de apăsare mecanică pe toată suprafaţa, ca în cazul laptop-urilor „normale”, fără butoane separate, ca în cazul multor dispozitive „de gaming”.

La capitolul conectivitate, Lenovo nu dezamăgeşte, oferind trei port-uri USB 3.0, un port ethernet, un jack audio combo, un HDMI, un mini DisplayPort şi chiar un port Thunderbolt 3 pe format USB Type-C, singurul reproş la acest capitol fiind lipsa unui cititor pentru card-uri. Având în vedere hardware-ul din Y720, acesta ar fi putut fi cu uşurinţă fi folosit de fotografi sau videografi, însă lipsa unui card reader îl face mai greu de recomandat către această categorie de utilizatori.

De asemenea, un lucru important de luat în calcul este faptul că pe partea de jos nu există niciun compartiment pentru cei interesaţi de upgrade-uri de stocare sau RAM, deci adăugarea de module sau de unităţi de stocare în plus necesită dezasamblarea completă. Un mare plus al lui Y720 faţă de „fratele” său mai mare, Y920, este însă display-ul cu protecţie mată, care împiedică reflexiile nedorite în timpul utilizării.

În cutia laptop-ului am gasit şi o unitate optică pe USB, un accesoriu foarte ciudat pentru anul 2017. Nu numai că tot conţinutul de care am avea nevoie este disponibil în format digital, însă am ajuns în punctul în care descărcarea unui joc de pe internet este mai rapidă decât instalarea de pe disc. Sistemul de operare vine oricum pre-instalat sau poate fi instalat de pe un stick USB, iar muzica şi filmele sunt acum consumate în principal folosind servicii de streaming. În momentul realizării fotografiilor am şi uitat de acest accesoriu, el rămânând în cutie, neatins. L-am gasit abia când am ambalat laptopul în cutia lui originală pentru a-l pregăti de returnare.

Specificaţii tehnice

 • Nume: Lenovo Legion Y720 (Y720-15IKB)
 • Ecran: 15.6”, IPS, 4K, anti-glare
 • CPU: Intel Core i7-7700HQ (4-core, 2.80-3.80 GHz, 6MB cache)
 • GPU: NVIDIA GeForce GTX 1060, 6 GB GDDR5
 • RAM: 8 GB (1 x 8 GB) – DDR4
 • SSD: Samsung 256 GB NVMe M.2
 • HDD: Western Digital 1TB HDD @ 5400rpm
 • Sunet: 2.1, JBL Premium Audio 2 X 2W + 3 W subwoofer
 • Conectivitate: LAN 10/100/1000 Mbps, Wi-Fi 802.11ac (2×2), Bluetooth 4.0, 3x USB 3.0, Thunderbolt 3 Type-C, HDMI, mini DisplayPort, 3.5 mm jack (combo)
 • Alte dotări: tastatura cu iluminare (roşu), unitate optică pe USB
 • Acumulator:  4 celule (60 Wh)
 • Greutate: 3,2 kg
 • Sistem de operare: Windows 10 Home (64 bit)
Experienţa de utilizare

Experienţa de utilizare

Lenovo a realizat şi de această dată un laptop bine pus la punct din punct de vedere al construcţiei, care poate face faţă unor scenarii de utilizare complexe. Fie că vorbim despre redare de conţinut multimedia, jocuri video pe cele mai înalte detalii sau productivitate şi creare de conţinut, Y720 ar trebui să îşi facă treaba cu brio. Cei care se pot adapta la formatul ciudat al tastaturii realizată de Lenovo se vor bucura de laptop puţin mai mult decât cei care nu vor sau nu se pot adapta uşor la un format proprietar.

Spre diferenţă de modelul Y520 şi chiar de varianta mult mai scumpă a seriei Legion, Y920, noul Y720 testat a venit echipat cu un ecran 4K. Având în vedere că vorbim despre un laptop cu ecran care măsoară 15” în diagonală, această rezoluţie pare puţin exagerată, în special dacă luăm în calcul faptul că cipul grafic, un NVIDIA GTX 1060, nu este recomandat pentru utilizarea în jocuri în această rezoluţie.

Astfel, rularea de conţinut 3D pe ecranul lui Legion Y720 necesită scăderea rezoluţiei la o valoare mai „normală”, adică la clasicul Full HD. Scăderea rezoluţiei aduce de la sine o calitate inferioară imaginii de pe un panou nativ. Grafica jocurilor nu este afectată foarte mult de acest scenariu de utilizare, însă textul meniurilor pare să fie înceţoşat.

În utilizare normală, în aplicaţii native de Windows, rezoluţia 4K şi utilizarea opţiunii de scaling la valori de 200 sau 225% ar trebui să ofere o calitate a imaginii foarte bună. Textul şi fotografiile de rezoluţie înaltă vor fi afişate la cea mai înaltă calitate, în timp ce clipurile video în rezoluţie 4K se văd excelent pe acest laptop. Problema este din nou dimensiunea display-ului. De la o distanţă de utilizare normală la un birou, trebuie să te apropii puţin mai mult pentru a vedea definiţia în plus adusă de rezoluţia 4K.

În general, în cazul laptop-urilor de gaming încercăm să nu dăm foarte mare importanţă sistemului audio, întrucât cele de gaming sunt folosite de obicei alături de o pereche de căşti. În cazul lui Y720 însă, probabil că ar trebui ca utilizatorii să îi dea o şansă şi fără căşti, întrucât sistemul audio JBL Premium Audio alături de software-ul Dobly Atmos oferă o experienţă auditivă de excepţie. Aplicaţia Dolby beneficiază de mai multe profile de utilizare pentru diverse activităţi precum gaming, muzică sau filme, în timp ce un egalizator manual le oferă audiofililor setările mult dorite pentru a  îmbunătăţi minuţios calitatea sunetului.

Aplicaţia Nerve Sense, preinstalată pe toate modelele Legion de la Lenovo se întoarce şi pe Y720, fiind însă echipată cu mai puţine opţiuni decât în cazul modelului de top. Avem posibilitatea de a porni ventilatoarele la maximum, lucru care se întâmplă foarte rar, chiar şi în jocuri, opţiune care vine la pachet cu un zgomot pe măsură. De asemenea, Nerve Sense oferă opţiunea Network Priority, care asigură viteze mari în aplicaţiile preferate (de obicei această opţiune este utilă în jocuri online), oferă acces rapid la aplicaţia Dolby Atmos (Sound Enhancement) şi poate dezactiva cu o singură apăsare de buton trackpad-ul şi tasta Windows, pentru a nu afecta experienţa de joc.

Nu în ultimul rând, Nerve Sense beneficiază de posibilitatea de a înregistra conţinutul ecranului în orice moment, Laptopul oferind un buton dedicat pentru înregistrare. Această opţiune este disponibilă atât în jocuri, cât şi în desktop. Din păcate, opţiunile de înregistrare sunt limitate, framerate-ul maxim posibil fiind 50 FPS, iar rezoluţia maximă este Full HD. Cel mai indicat este să folosiţi în continuare funcţia Shadow Play inclusă în driverele NVIDIA din aplicaţia NVIDIA Experience, care este compatibilă cu acest laptop.

 

Performanţă şi concluzii

Performanţă

Laptop-urile Legion de la Lenovo s-au dovedit a fi performante în testele noastre în trecut, iar Y720 nu se abate de la această regulă. Poate că nu va fi cel mai performant model de pe piaţă cu configuraţia dată (Intel Core i7 + NVIDIA GTX 1060), însă avantajele sale la capitolul construcţie, componentă audio şi software ar putea să încline balanţa spre el pentru un utilizator indecis între mai multe modele similare.

Testele de gaming au fost rulate în parametri deja cunoscuţi pentru testele noastre. Avem clasica selecţie de jocuri video puţin mai vechi şi unele mai noi, toate setate în rezoluţie Full HD pe detalii maxime şi fără antialiasing. În cazul lui Ashes of the Singularity, am întâmpinat probleme pe profilul Crazy, pe care îl folosim de obicei, jocul refuzând să pornească cu aceste setări. Mutarea pe profilul Extreme a rezolvat problema. Am mai întâlnit acest comportament şi în cazul unor laptop-uri echipate cu GTX 1050 de la NVIDIA, însă niciodată cu GTX 1060 până acum. Este posibil să fie vorba fie de un bug al jocului pentru configuraţia de faţă (memoria RAM de doar 8 GB putând fi un factor care a dus la probleme), fie o problemă a unităţii de test pe care am primit-o, putând fi vorba despre un prototip de test.

Am considerat că testele în rezoluţie 4K, rezoluţia nativă a monitorului de pe Lenovo Legion Y720 nu au sens, întrucât cipul grafic GTX 1060 este recomandat pentru jocuri în Full HD şi realitate virtuală, însă nu pentru rezoluţii mai înalte. Cu siguranţă, cu anumite compromisuri, în jocuri mai vechi, pot fi atinse valori ale framerate-ului între 30 şi 60 de cadre pe secundă în 4K, în special în jocuri mai vechi, însă nu pentru asta a fost contruit acest computer.

 

Joc 1080p
Ashes of the Singularity (Extreme) 42,80 FPS
BioShock: Infinite 101,12 FPS
Deus Ex: Mankind Divided 33,80 FPS
Dirt: Rally 78,75 FPS
Dragon Age: Inquisition 70,50 FPS
FarCry: Primal 59,00 FPS
Gear of War 4 58,40 FPS
Grand Theft Auto V 81,84 FPS
Hitman 70,16 FPS
Middle-Earth: Shadow of Mordor 76,05 FPS
Rainbow Six: Siege 116,40 FPS
Rise of the Tomb Raider 67,17 FPS
The Division 41,00 FPS
Thief 57,11 FPS
Total War: Warhammer 69,90 FPS

 

Diferenţele de performanţă în comparaţie cu alte laptop-uri similare sunt minime, de ordinul câtorva cadre pe secundă în fiecare joc în parte şi/sau câteva zeci de puncte în testele sintetice. Vestea bună este că avem de a face cu un SSD foarte rapid de la Samsung, care reuşeşte să atingă viteze de peste 500 MB/s atât la capitolul citire, cât şi la scriere.

 

Test Scor
3DMark Fire Strike 9.493 puncte
3DMark Fire Strike Ultra 2.616 puncte
3DMark Time Spy 3.535 puncte
3DMark Sky Diver 23.832 puncte
PCMark Creative

4.922 puncte

Cinebench R15 OpenGL: 81,95 FPS, CPU: 744 cb
WinRar 8.243 KB/s
HDTune SSD (Read) 1.515,5 MB/s
HDTune HDD (Read) 69,4 MB/s
CrystalDiskMark SSD Seq Q32TI Read: 3,032 MB/s Write: 1.128MB/s
CrystalDiskMark SSD 4K Q32TI Read: 577,9 MB/s Write: 511,9 MB/s

 

Concluzii

Y720 de la Lenovo completează astfel familia Legion, cu un laptop de gaming mid-range robust, puţin cam greu la 3,2 kg, dar foarte plăcut în utilizare. Lipsa unui card reader este un minus pentru cei care lucrează cu aparate foto sau camere video, însă laptop-ul compensează prin port-uri de viteză mare pe care pot fi ataşate orice tip de accesorii. Multitudinea de port-uri de ieşire video (HDMI, DisplayPort şi Thunderbolt 3) asigură conectarea mai multor monitoare, în timp ce port-urile USB 3.0 facilitează conectarea unui headset de realitate virtuală precum Oculus Rift sau HTC Vive.

În categoria sa de preţ, Legion Y720 este o opţiune atrăgătoare, în special pentru cei care nu au bugete foarte mari, însă îşi doresc un laptop performant şi bine construit. 

Galerie foto

Părţi pozitive

Construcţie solidă şi design plăcut
Destule port-uri de conectivitate
Vine cu unitate optică în pachet
Beneficiază de un sistem audio de calitate
Competitiv din punct de vedere al performanţei

Părţi negative

Formatul tastaturi nu este standard
Ecranul 4K este util doar în redarea de conţinut multimedia
Nu poate fi upgradat uşor
Nu are card reader

Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult