Lenovo Legion Y740 review: un laptop de gaming cu puţine compromisuri

12.04.2019
Lenovo Legion Y740 review: un laptop de gaming cu puţine compromisuri

Seria de laptop-uri de gaming Legion de la Lenovo a apărut destul de târziu pe piaţă faţă de concurenţă, însă aceasta a reuşit să evolueze foarte repede şi să ofere un hardware de calitate la preţuri competitive. Cea de-a patra generaţie păstrează design-ul generaţiei precedente, care a adus schimbări semnificative de design, iar modelul Legion Y740, varianta de top produsă de Lenovo, reuşeşte să demonstreze că Lenovo ar putea atenta la titlul de lider pe piaţa de computere portabile pentru jocuri video.

Design şi construcţie

Spuneam că Legion Y740 păstrează multe dintre elementele de design ale generaţiei precedente, deci nu s-au schimbat foarte multe de anul trecut. Laptop-ul este construit predominant din metal, capacul de pe spatele display-ului şi partea din jurul tastaturii fiind metalice, cu plastic solid, de bună calitate în partea de jo şi în jurul display-ului.

Lenovo a descoperit un design interesant, care face corpul laptop-ului puţin mai mare decât display-ul, spaţiul în plus fiind folosit pentru integrarea unui sistem de răcire mai performant decât în trecut. De asemenea, majoritatea port-urilor de conectivitate sunt pe partea din spate, fiind astfel mai uşor să ataşezi accesorii fără să te incomodeze în utilizare.

În jurul display-ului, rama este destul de subţire pe trei dintre laturi, însă în partea de jos avem parte de un spaţiu ceva mai pronunţat, aici fiind amplasată şi camera web, într-o poziţie destul de ciudată. Am mai văzut acest design şi pe alte modele, iar marele dezavantaj este faptul că mânile utilizatorului sunt vizibile atunci când tastează foarte aproape de cameră.

În ciuda faptului că avem de a face cu un laptop cu un corp ceva mai mare decât altele de dimensiuni similare, design-ul este în continuare destul de compact. Acest lucru asigură şi un număr destul de mare de port-uri, cu trei USB-uri, un port Type-C Thunderbolt, HDMI, DisplayPort, Ethernet şi un jack de căşti. Portul Thunderbolt şi unul dintre USB-uri sunt poziţionate pe laterale, în timp ce restul sunt în partea din spate.

Tastatura a renunţat la partea cu numpad încă de la generaţia trecută, fiind acum mult mai bine spaţiată, însă a primit câteva taste în plus pe laterala din stânga. Avem două butoane programabile, un buton care porneşte aplicaţia Lenovo Vantage, un buton pentru înregistrarea materialelor video sau streming, care porneşte Windows Game Bar şi două butoane pentru ajustarea intensităţii iluminării tastelor. Te obişnuieşti greu cu prezenţa lor, în special dacă nu foloseşti o tastatură cu butoane laterale în mod normal, însă nu sunt foarte deranjante.

Trackpad-ul este însă dezamăgitor. Este greu de înţeles de ce producătorii de laptop-uri de gaming includ trackpad-uri mici cu butoane fizice pe cele mai scumpe şi mai performante laptop-uri ale lor. Gamerii nu le vor folosi pentru jocuri, iar suprafaţa mică şi imposibilitatea de a apăsa fizic pe el în utilizare normală este contraintuitivă, având în vedere că majoritatea laptop-urilor oferă aşa ceva. Este destul de clar că acest laptop este construit pentru a fi folosit alături de un mouse, însă ar fi fost apreciat un trackpad „utilizabil” pentru anul 2019, pentru momentele în care nu rulezi jocuri.

Galerie foto

Specificaţii

  • Ecran: 15,6”, Full HD (1.920 x 1.080 pixeli), 144Hz, G-SYNC, anti-glare
  • CPU: Intel Core i7-8750H @ 2,2 GHz (boost până la 4,1 GHz)
  • GPU: Intel UHD Graphics 630 + NVIDIA GeForce RTX 2070 Max-Q 8 GB GDDR6
  • RAM: 16 GB DRR4
  • SSD: 256 GB NVMe
  • HDD: 2 TB
  • Sunet: Stereo
  • Conectivitate: Wi-Fi 802.11ac, 1 x USB 3.1 gen 2 Type-A,  2 x USB 3.1 Gen 1 Type-A, 1 x Thunderbolt Type-C, 1 X HDMI 2.0, 1 x Mini-DisplayPort, 1 x jack 3,5 mm combo
  • Alte dotări: tastatură iluminată RGB
  • Acumulator: 57 Wh, 3 celule
  • Greutate: 2,2 kg
  • Sistem de operare: Windows 10 Pro

Experienţa de utilizare

Este greu de crezut că un laptop puternic şi scump poate oferi o experienţă de utilizare slabă în zilele noastre. În afară de trackpad-ul slăbuţ, Legion Y740 este foarte plăcut în utilizare. Vorbim despre un laptop echipat cu un display Full HD la 144 Hz, unul dintre cele mai bune pe care le-am folosit vreodată pe un laptop, care este lipsit de efecte de ghosting sau motion blur, despre o configuraţie de top, care poate să ţină pasul atât cu jocurile de ultimă generaţie, cât şi cu orice aplicaţii de creativitate pretenţioase (procesor i7, cip grafic RTX, etc.) şi despre un sistem de răcire performant.

Sistemul de răcire pare să îşi facă treaba foarte bine, menţinând procesorul şi cipul grafic la un nivel sub limitele maxime, în timp ce ventilatoarene nu pornesc niciodată la turaţie maximă. Acest lucru asigură o rulare relativ silenţioasă în timpul rulării jocurilor, zgomotul putând fi cu uşurinţă acoperit cu o pereche de căşti de gaming. Chiar dacă este recomandat să foloseşti căşti, nici difuzoarele acestui laptop nu sunt tocmai de ignorat, acestea oferind un nivel ridicat al volumului şi o redare destul de corectă a sunetului. Desigur, frecvenţele joase au de suferit, însă nu la fel de mult ca în cazul altor laptop-uri pe care le-am întâlnit în trecut.

Legion Y740 poate părea un laptop serios la prima vedere, însă acesta este plin de LED-uri colorate. Aplicaţia Corrsair iCue este folosită pentru configurarea luminiţelor, acestea fiind împărţite pe mai multe zone. Tastatura paote afişa diferite efecte, sau poate să afişeze o culoare statică. Acesta este unul dintre puţinele laptop-uri din ultima vreme care permit însă şi configurarea fiecărei taste în parte, iar sistemul iCue este destul de avansat, permiţând ataşarea de efecte pe mai multe „straturi”, putând avea multiple efecte active pe un singur profil. Zonele laterale şi logo-ul Legion de pe capac pot fi de asemenea configurate individual, iar până şi port-urile din spate au LED-uri albe care luminează emblema fiecărui port în parte, putând ataşa cu uşurinţă accesorii pe întuneric.

Fiind vorba despre un laptop de gaming, utilizarea sa pe baterie este limitată la câteva ore (maximum 3-4, în funcţie de caz), însă Lenovo ştie că majoritatea utilizatorilor vor prefera să îl folosească în priză şi a integrat câteva funcţii în aplicaţia Lenovo Vantage special pentru ei. Există modul de încărcare inteligentă, care permite păstrarea nivelului de încărcare între 50 şi 60%, pentru a menaja bateria pe termen lung, cât şi un mod de încărcare rapidă care poate fi activat la nevoie pentru momentele în care ai nevoie să încarci laptop-ul şi să pleci mai repede.

Un aspect relativ deranjant în utilizare pe care l-am observat este faptul că fantele de aerisire sunt amplasate atât în spate, cât şi pe laterale împing aerul cald în toate direcţiile. În timp ce acest lucru este bun, ţinând laptop-ul la o temperatură maximă de 75 de grade în full load, fanta din dreapta împinge aerul cald spre mâna dreaptă, care este în general pe mouse. 

Performanţă

Desigur, suntem aici pentru a testa laptop-ul din punct de vedere al performanţei. Configuraţia modelului Legion Y740 pe care l-am avut spre testare a constat într-un Intel Core i7 de ultimă generaţie, 16 GB memorie RAM şi un cip grafic GeForce RTX 2070 Max-Q. Acesta din urmă ne-a ridicat câteva semne de întrebare după ce am testat RTX 2080 Max-Q în trecut, însă pentru rezoluţia Full HD pe care o oferă monitorul (care este compatibil şi cu G-SYNC) ar trebui să îşi facă treaba cu brio în majoritatea situaţiilor. Testele au fost realizate pe cele mai înalte setări fără opţiunea antialiasing activată în jocuri.

Performanţa este în limitele pe care le aşteptam, însă este destul de clar că jocurile care oferă funcţionalitate RTX încă nu sunt optimizate foarte bine pentru laptop-uri cu cipuri Max-Q. În jocuri obişnuite, GPU-ul RTX 2070 Max-Q îşi face treaba destul de bine, cei care doresc să atingă un framerate de 144 FPS fiind nevoiţi însă să mai scadă din detalii în majoritatea titlurilor. În ciuda faptului că laptop-ul include şi HDMI şi DisplayPort, recomandăm utilizarea lui pe monitorul din dotare, acesta fiind extrem de performant, oferind culori bune, unghiuri de vizibilitate excelente şi un timp de răspuns foarte mic.

Gaming 1080p

3DMark

RTX & DLSS

Concluzii

Legion Y740 este un laptop foarte interesant, însă probabil puţin cam scump pentru performanţa pe care o oferă. Acesta este foarte bine construit, dar alegerea unui cip Max-Q într-un corp care nu este ultraportabil pare să fi fost neinspirată. Din fericire, acest model este disponibil şi în configuraţii cu cip grafic RTX 2060, care poate oferi un preţ mai mic cu o diferenţă nu foarte mare de performanţă. Chiar şi în configuraţia aceasta, însă, laptop-ul nu dezamăgeşte, putând performa foarte bine în majoritatea jocurilor recente, însă cipul grafic limitează puţin impactul monitorului excelent de 144 Hz, care ar profita din plin de un GPU mai puternic.

 

Părţi pozitive

Un design inteligent şi plăcut
Temperaturi bune în utilizare
Performanţă bună
Port-urile de conectivitate sunt în spate, unde nu pot incomoda în utilizare

Părţi negative

Trackpad-ul este greu de folosit
Autonomia nu este foarte bună
Preţul unui astfel de laptop este foarte mare

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult