Lenovo Legion Y920: gaming fără limite cu preţ pe măsură [REVIEW]

26.06.2017
Lenovo Legion Y920: gaming fără limite cu preţ pe măsură [REVIEW]
Construcţie, design, ergonomie şi specificaţii tehnice

Noua serie de laptop-uri Legion de la Lenovo pare să ofere câte ceva pentru fiecare categorie de gamer. Am văzut în trecut extrema de jos, Y520, un laptop de gaming entry-level cu hardware echilibrat şi linii de design plăcute, în ton cu alte produse concurente de pe piaţă. De curând a ajuns pe bancul de teste Y920, modelul de top din gama Legion, care în timp ce oferă performanţă de top (la un preţ pe măsură), nu rezolvă prea multe dintre problemele „fratelui” său mai mic, ci mai degrabă vine cu altele noi. Cu toate acestea, performanţa a rămas la un nivel foarte înalt.

Construcţie, design, ergonomie

Lenovo Legion Y920 este o adevărată bestie când vine vorba despre gaming pe un laptop, fiind realizat pentru a se lupta de la egal la egal cu produsele high end de la alţi producători precum ASUS, Acer sau Dell. Vorbim aşadar despre un laptop mare şi greu, cu display de 17,3”, realizat din materiale de cea mai înaltă calitate. Avem de a face cu două plăci metalice, care servesc drept capace în partea de jos şi de sus a dispozitivului, alături de plastic mat foarte dur şi chiar o suprafaţă cauciucată.

Liniile de design ale seriei Legion par a fi folosite pe întreaga gamă de produse, logo-ul Y de culoare roşie pe partea din spate fiind ne lipsit. Spre diferenţă de alte laptop-uri de gaming de pe piaţă, acest logo nu este luminat cu LED-uri, însă acest lucru nu înseamnă că nu avem de a face cu lumini RGB. Tastatura, trackpad-ul şi suprafaţa de sub display, pot fi personalizate după bunul plac în toate culorile posibile.

Tastatura este realizată pe acelaşi format ciudat pe care l-am întâlnit şi în cazul lui Legion Y520, cu un numpad poziţionat deasupra săgeţilor, taste puţin cam mari pentru confort şi ca o noutate pe modelul Y920, avem de a face cu butoane mecanice. Acestea beneficiază de un actuator care face click, care necesită mai multă forţă pentru apăsare. Pentru unii, asemenea taste pot reprezenta un avantaj, iar pentru alţii un dezavantaj, în funcţie de preferinţe. Sub tastatură întâlnim o suprafaţă cauciucată foarte plăcută atingerii, care va proteja încheieturile de marginile laptop-ului şi va asigura confort sporit în sesiunile lungi de utilizare, cât şi trackpad-ul de tip „modern”, cu o suprafaţă relativ mare, şi fără butoane fizice. Pentru click, utilizatorul poate să apese fizic oriunde pe suprafaţa sa, asemeni laptop-urilor „non-gaming”.

La capitolul conectivitate avem de a face cu patru port-uri USB 3.0, un port Thunderbolt cu mufă Type-C, un DisplayPort de dimensiuni normale, un HDMI 2.0, card reader SD, jack-uri pentru căşti şi microfon şi un port Ethernet. Cu greu te poţi plânge de lipsa de port-uri moderne pe Legion Y920, iar cei care folosesc tehnologii wireless des, se vor bucura să afle că nu s-a renunţat nici la Bluetooth 4.1 sau WiFi 802.11ac.

Galerie foto

Specificaţii tehnice

 • Nume: Lenovo Legion Y920
 • Ecran: 17.3”, IPS, Full HD, glossy
 • CPU: Intel Core i7-7820HK (4-core, 2,9-3,9 GHz boost/4,1 GHz OC, 8MB cache)
 • GPU: NVIDIA GeForce GTX 1070, 8 GB GDDR5
 • RAM: 48 GB DDR4, 2400 MHz (max 64 GB)
 • SSD: 2 x Samsung 512 GB NVMe M.2 (RAID0)
 • HDD: Seagate 1TB HDD @ 5400rpm
 • Sunet: JBL 2.1
 • Conectivitate: LAN 10/100/1000 Mbps, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.1, 4 x USB 3.0, 1 x Thunderbolt Type-C, DisplayPort, HDMI, card reader, 2 x 3.5 mm jack (căşti şi microfon)
 • Alte dotări: tastatură cu iluminare RGB şi butoane mecanice
 • Acumulator:  6 celule
 • Greutate: 4,6 kg
 • Dimensiuni: 425 x 315 x 36 mm (L x l x Î)
 • Sistem de operare: Windows 10 Home (64 bit)
Experienţa de utilizare

Experienţa de utilizare

Încă din primele momente în care deschizi noul Lenovo Legion Y920 te loveşti de câteva aspecte nu tocmai fericite. În ciuda faptului că avem de a face cu unul dintre cele mai puternice laptop-uri de pe piaţă, construit cu mare atenţie şi care nu face rabat la calitate, echipa de designeri a considerat că un ecran protejat cu o suprafaţă lucioasă (glossy) este o idee bună. Astfel, imediat ce apeşi pe butonul power, toată lumina multicoloră din tastatură începe să se reflecte în partea de jos a display-ului. Desigur, cu ecranul împins puţin mai pe spate, această problemă dispare, însă apar altele: reflexia altor lumini din jur (în special din tavan). Există un caz pentru display-urile glossy, în special faptul că pot fi mai luminoase, întrucât lumina trece mai uşor printr-o suprafaţă lucioasă. În acelaşi timp, toată lumina din jur se reflectă din toate direcţiile, iar lumina de la tastatură este deranjantă în sepecial pe întuneric. Din fericire, LED-urile RGB pot fi oprite cu uşurinţă.

Un alt aspect negativ ar fi formatul tastaturii, pe care l-am criticat şi prima dată când l-am întâlnit pe Y520. Parcă acum nu mai pare atât de deranjant formatul în sine, timpul de acomodare cu două laptop-uri oferind un oarecare confort, însă acum intervin alte două probleme legate de această tastatură. Prima este legată de butoanele extra din partea stângă (Y1-Y4 şi butonul Turbo). Acestea sunt butoane de gaming pe care pot fi programate scurtături, însă care pot fi cu uşurinţă confundate cu tastele din partea stângă a tastaturii precum Tab, Caps Lock, Shift şi CTRL. Butonul Turbo este mai greu de confundat cu ESC deoarece este de tip slider, iar poziţia lui implicită este în jos.

În cele din urmă, butoanele sunt foarte zgomotoase pentru un laptop, oferind un click care ar putea fi satisfăcător pentru unii şi enervant pentru alţii. Senzaţia seamănă foarte mult cu tastaturile dome-mechanical hybrid, care folosesc switch-uri dome şi butoane care fac click, însă pentru un laptop, tastele necesită cam mult efort pentru apăsare. Cu siguranţă avem de a face cu o tastatură pentru gaming, unde apăsările precise sunt foarte importante, însă nu una recomandată pentru redactarea de texte, întrucât poate deveni obositoare foarte repede. Cei care vor Legion Y920 pentru altceva în afară de gaming probabil că vor trebui să ia şi acest aspect în calcul atunci când compară modele de laptop-uri din această categorie de preţ.

Acum că am terminat cu negativele, hai să vorbim despre aspectele pozitive ale acestui laptop, întrucât avem o listă lungă. În primul rând, suprafaţa de cauciuc de sub tastatură este una dintre cele mai bune idei pe care le-am văzut în ultimii câţiva ani. Nu numai că oferă confort sporit în utilizare, însă lasă încheieturile să respire, datorită texturii, reducând cazurile în care sesiunile lungi de utilizare ar putea duce la transpiraţie. Nu este clar ce se întâmplă cu cauciucul pe perioade lungi de utilizare (2-3 ani), însă sper ca acesta să reziste în timp şi să nu se dilate sau să se desprindă. Voribm totuşi de un laptop care costă peste 10.000 lei în magazinele autohtone.

Trackpad-ul este o altă briză de aer proaspăt pentru mine. În trecut, majoritatea laptop-urilor de gaming au venit echipate cu trackpad-uri pe „stil vechi”, cu două butoane fizice sub suprafaţa tactilă. Acestea veneau cu suprafeţe mai mici pentru atingere, care ofereau o experienţă inferioară de utilizare. Legion Y920 nu are un trackpad foarte mare, însă este clar mai mare decât pe alte modele de laptop-uri de gaming high-end şi funcţionează la fel ca pe un laptop obişnuit. Desigur, probabil că 99% dintre utilizatori vor alătura şi un mouse lângă această bestie.

În ciuda faptului că display-ul este ascuns în spatele unei suprafeţe lucioase, acesta este un IPS de calitate înaltă, oferind rezoluţie Full HD (mai mult decât de ajuns pentru un display de 17”) şi frecvenţă de 75 Hz. De altfel, acest model este compatibil şi cu tehnologia G-Sync, deci variaţiile de framerate nu vor afecta experienţa de joc. Desigur, cu o configuraţie atât de puternică precum cea de faţă, variaţiile de framerate, în special în rezoluţia Full HD, sunt rare sau chiar absente. Cei care au nevoie de mai multă putere, pot apela la overclocking, atât placa video, cât şi procesorul oferind profile de utilizare cu frecvenţe superioare pentru performanţă extra.

Activarea modului „Turbo” se face fie prin apăsarea butonului Turbo de pe tastatură, fie prin aplicaţia implicită Lenovo Nerve Center. În mod implicit, procesorul poate atinge 3,7 GHz în modul boost, de la 2,9 GHz, însă cu profilul Turbo pornit, acesta atinge 4,1 GHz lejer. Partea cea mai bună este că sistemul de răcire face faţă cu brio, evitând situaţii în care puterea ar putea fi limitată de throttling din cauza temperaturii ridicate. În cazul plăcii video, overclocking-ul este puţin mai modest, de la 1,91 GHz pentru GPU şi 4.0 GHz pentru memorii la 1,96 GHz şi 4,1 GHz.

Tot aplicaţia Nerve Center oferă acces la personalizarea tastaturii RGB, fiecare tastă în parte putând fi personalizată cu diverse culori şi efecte, iar cei care vor să se asigure că sistemul este foarte bine răcit pot apela ala funcţia Extreme Cooling, care porneşte ventilatoarele la putere maximă. Acest lucru asigură un zgomot infernal, dar temperaturi de funcţionare scăzute. În testele făcute, ventilatoarele nu au ajuns niciodată la maximum, tot timpul zgomotul fiind mai scăzut decât pe profilul Extreme cooling.

Deşi Nerve Center este o aplicaţie simplistă, aceasta poate fi uneori greoaie. Anumite funcţii sunt ascunse în spatele meniului „More”, iar configurarea culorilor butoanelor este greoaie în cazul în care nu selectezi din prima toate tastele care să beneficieze de o anumită nuanţă. 

Performanţă şi concluzii

Performanţă

Legion Y920 pare a fi un laptop robust şi performant la o primă citire a listei de specificaţii tehnice, însă în practică, acesta a reuşit chiar să depăşească aşteptările Avantajul său este modul Turbo, pe care l-am folosit în toate testele de performanţă de mai jos, care reuşeşte să ofere performanţă apropiată de alte modele concurente echipate cu cip grafic mult mai puternic (GTX 1080). Desigur, avem de a face cu un GTX 1070, deci anumite titluri, în special cele care depind de puterea de procesare grafică, nu vor primi atât de multe din partea modului Turbo, însă titlurile CPU-bound beneficiază clar de performanţa în plus.

Am folosit clasica selecţie de jocuri din testele Go4it, pe setări very-high/ultra (în funcţie de cum numeşte fiecare joc cel mai înalt profil), fără antialiasing în două rezoluţii: Full HD şi 4K (2160p), cea din urmă fiind accesibilă folosind funcţia DSR (Dynamic Super Resolution) din NVIDIA Control Panel. Rezultatele vorbesc de la sine, Full HD fiind o rezoluţie mult prea mică pentru performanţa hardware-ului din Legion Y920. 4K însă este puţin cam mult, fiind necesar un 1080 pentru a putea atinge performanţă de top în această rezoluţie. Cu toate acestea, cu mici compromisuri pe ici pe colo, chiar şi un laptop precum Y920 cu GTX 1070 ar putea oferi 60 de cadre pe secundă în 4K în majoritatea titlurilor testate.

Joc 1080p 2160p
Ashes of the Singularity 53,90 FPS 37,50 FPS
BioShock: Infinite 142,22 FPS 53,12 FPS
Deus Ex: Mankind Divided 61,90 FPS 21,70 FPS
Dirt: Rally 108,57 FPS 73,85 FPS
Dragon Age: Inquisition 104,70 FPS 34,00 FPS
FarCry: Primal 91,00 FPS 35,00FPS
Gear of War 4 115,00 FPS 34,80 FPS
Grand Theft Auto V 116,90 FPS 45,96 FPS
Hitman 106,91 FPS 47,66 FPS
Middle-Earth: Shadow of Mordor 130,62 FPS 50,90 FPS
Rainbow Six: Siege 172,60 FPS 55,30FPS
Rise of the Tomb Raider 110,96 FPS 36,92 FPS
The Division 82,90 FPS 31,10 FPS
Thief 105,00 FPS 40,90 FPS
Total War: Warhammer 87,20 FPS 39,00 FPS

Când vine vorba despre testele sintetice, avem de a face cu aceeaşi performanţă de top, reflectată de testele de gaming. Ce atrage atenţia este RAID-ul de SSD-uri Samsung, care oferă viteze ameţitoate de scriere şi citire. Acest sistem poate fi astfel cu uşurinţă  folosit de profesionişti din mediul creativ, în special pentru cei care lucrează cu fişiere video imense, de zeci sau sute de GB, care sunt apoi prelucrate în software de editare. Viteza de acces a SSD-urilor va asigura cu siguranţă o experienţă de lucru foarte confortabilă, chiar şi când vine vorba despre editarea de fişiere la rezoluţie 4K sau mai mari.

Test Scor
3DMark Fire Strike 13.792 puncte
3DMark Fire Strike Ultra 4.087 puncte
3DMark Time Spy 5.452 puncte
3DMark Sky Diver 32.385 puncte
PCMark Creative

7.396 puncte

Cinebench R15 OpenGL: 114,14 FPS, CPU: 817cb
WinRar 10.069 KB/s
HDTune SSD (Read) 2542,8 MB/s
HDTune HDD (Read) 105,6 MB/s
CrystalDiskMark SSD Seq Q32TI Read: 3.369 MB/s Write: 2.980 MB/s
CrystalDiskMark SSD 4K Q32TI Read: 570,2 MB/s Write: 501,5 MB/s

Concluzii

Legion Y920 de la Lenovo este un laptop impresionant, însă departe de a fi perfect. Există loc pentru îmbunătăţire, o variantă cu GTX 1080 putând oferi performanţă chiar mai bună în jocuri, în timp ce tasatatura cu butoane greu de apăsat şi protecţia lucioasă de pe display pot sta în calea unei experienţe de utilizare excelente. Cu toate acestea, cauciucul de sub tastatură este o idee foarte bună, pe care sper să o mai întâlnesc în viitor şi pe alte modele (produse de Lenovo sau de concurenţă), iar trackpad-ul modern este un pas într-o direcţie bună.

Cu atât de multe alternative pe piaţă în acest segment de preţ, producătorii de laptop-uri de gaming trebuie să iasă în faţă cu elemente care să le deosebească, iar Lenovo pare să aibă câteva avantaje faţă de concurenţă. Rămâne să vedem răspunsul celorlalţi jucători la Legion Y920, probabil în a doua jumătate a anului, sau la începutul anului viitor când vor fi lansate modele actualizate de la toţi producătorii de laptop-uri ultra-performante.

Părţi pozitive

Performanţă peste aşteptări
Construcţie solidă
Sunet de calitate
Trackpad modern
Suprafaţa cauciucată sub tastatură

Părţi negative

Tastele sunt prea rigide
Formatul tastaturii nu este standard
Ecranul glossy reflectă toată lumina din jur, inclusiv pe cea de la tastatură