Lenovo X1 Carbon – Ultrabook pentru clasa de lux

02.11.2012
Lenovo X1 Carbon - Ultrabook pentru clasa de lux

Acum un an, Lenovo a lansat modelul X1, un ultraportabil destinat mediului business care oferea putere, rezistenţă şi eleganţă într-o carcasă subţire şi uşoară. Mai binele este însă duşmanul binelui, iar X1 s-a reîncarnat de curând în modelul X1 Carbon, un Ultrabook care aduce actualizări hardware, îmbunătăţiri structurale un ecran mai mare şi reduceri consistente de dimensiuni şi greutate.

Prezentare, construcţie, ergonomie, certificări

După cum îi spune şi numele, X1 Carbon foloseşte ca material principal fibra de carbon, aceasta fiind folosită pentru construcţia cuştii de rezistenţă a carcasei şi capacului ecranului, restul zonelor fiind fabricate din răşină polimerică cu aceeaşi culoare şi textură. Rezultatul este un laptop de 14″ cu o greutate de numai 1,36 kilograme, această pierdere datorată eliminării aluminiului neafectând însă şi rezistenţa, X1 Carbon având aceleaşi certificări pentru protecţia la şocuri, tensiune, presiune şi umiditate ca modelul anterior X1.

Din punct de vedere constructiv, X1 Carbon este un produs de care este imposibil să nu te îndrăgosteşti. Păstrând elementele caracteristice liniei ThinkPad, cum ar fi culoarea neagră profundă care l-ar face gelos şi pe Darth Vader, butoanele şi trackpoint-ul roşii sau sigla oblică, X1 Carbon oferă însă o siluetă mult mai elegantă decât cea a celebrelor modele pătrăţoase din linia business T. Având un profil tăiat puţin oblic şi colturi rotunde, carcasa are o grosime de numai 18,9 milimetri în cel mai gros punct, mult sub specificaţiile Intel pentru Ultrabook-urile cu ecran de 14″. Mai mult, Lenovo a reuşit să înghesuie într-un volum tipic pentru modelele de 13,3″ un ecran de 14″, ceea ce accentuează şi mai mult la impresia de portabil compact.

Discret şi complet întunecat: X1 Carbon

Calitatea materialelor este excelentă, textura fină a fibrei de carbon şi policarbonatului oferind o senzaţie de material cauciucat, iar calitatea asamblării este impecabilă. Carcasa nu are zone care să flexeze neplăcut, capacul ecranului are o torsiune longitudinală neglijabilă iar balamaua acestuia permite deschiderea la 180° şi ţine bine fixat ecranul atunci când acesta este închis, deşi nu există un sistem de blocare.

Lenovo X1 Carbon oferă şi alte detalii mici dar plăcute, cum ar fi LED-urile de alimentare şi Sleep amplasate foarte discret pe capacul ecranului, ultimul pulsând lent în ritmul respiraţiei umane, sau LED-urile pentru HDD sau wireless, şi ele mascate perfect în rama tastaturii.

Un Ultrabook cu ecran de 14" şi 18,9 milimetri grosime

Nu doar aspectul exterior este impresionant, ci şi designul interior. Sub capacul posterior, care trebuie desfăcut pentru a avea acces la oricare din componentele interne, se găseşte un sistem de răcire extrem de eficient, care devine sesizabil doar în momentele în care portabilul este stresat cu aplicaţii 3D, dar care chiar şi atunci are o tonalitate joasă, uşor de ignorat.

Dotări şi specificaţii

Ca in cazul oricărui Ultrabook, producătorul a fost nevoit sa facă o serie de compromisuri la capitolul conectivitate. Astfel, rama laterală stângă oferă un port USB 3.0, o ieşire Mini Display Port, conectorul audio jack de 3,5mm pentru intrare şi ieşire şi un card reader, în timp ce partea stângă oferă doar un port USB 2.0 si comutatorul Wi-Fi. Tot aici se găseşte şi noul conector dreptunghiular pentru alimentare, acesta fiind incompatibil cu alte modele Lenovo. Ascuns sub balamaua ecranului se află slotul Mini SIM al modemului 3G încorporat.

Conector USB 2.0, comutatorul wireless şi fanta de evacuare a aaerului

USB 3.0, cititor de carduri şi conectorul audio standard

După cum se observă, unitatea optică sau portul Ethernet nu au mai avut loc, iar bateria a devenit neinterşanjabilă, dar aceste aspecte nu ar trebui să uimească în cazul unui Ultraportabil. Modulul 3G folosit este un Ericsson H5321gw, care oferă suport 2G în benzile de 850/900/1800/1900 MHz şi 3G în benzile de 850/900/1900/2100 MHz , iar modulul wireless este compatibil cu standardele 802.11 a/b/g/n, oferă suport dual-band, are o arhitectură 2×2 care oferă o rată maximă de transfer de 300Mbps şi este, bineînţeles, compatibil cu standardul de streaming audio/video Intel WiDi.

  • Ecran: 14″, 1600 x 900 pixeli, filtru mat
  • CPU: Intel Core i7-3667U, 2GHz, dual-core, HyperThreading
  • Chipset: Intel QS77
  • GPU integrat: Intel HD Graphics 4000
  • GPU dedicat: n/a
  • RAM: 2x4GB DDR3
  • SSD: SanDisk SDSSDP 256GB
  • Unitate optică: n/a
  • Reţea: Centrino Advanced-N 62055 802.11 a/b/g/n (2×2), Bluetooth 3.0, modem 2G/3G
  • Conectori: 1 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, Mini Display Port, audio jack 3,5mm, Mini SIM
  • Sistem de operare: Windows 7 Professional 64bit
  • Baterie: 45,8Wh
  • Dimensiuni: 331.0mm x 226.0mm x 18.9mm
  • Greutate: 1,36 kg
  • Altele: Webcam 720p, cititor amprente, criptare TPM şi BIOS, GPS

Ecran şi sunet

Ca în cazul multor laptopuri business, Lenovo nu a pus un accent prea mare pe calitatea ecranului şi, chiar dacă acesta nu este un ecran rău, nu este în mod sigur ceea ce am fi aşteptat de la un laptop atât de scump. Din fericire, ecranul este mat, X1 Carbon renunţând la lucioasa sticlă protectoare Gorilla Glass a modelului X1.

Cu o diagonală de 14″, ecranul oferă o rezoluţie optimă pentru această dimensiune: 1600 x 900 pixeli. Panoul este însă de tip TN, acesta oferind culori cam şterse, unghiuri verticale de vizualizare slabe şi o luminozitate maximă modestă. Aceasta din urmă va afecta autonomia, în cursul testelor fiind nevoiţi să alegem un nivel de 80% pentru a simula nişte condiţii realiste de utilizare.

Laptopurile business nu prea excelează la capitolul audio, însă Lenovo a preferat să nu facă prea multe compromisuri. Difuzoarele stereo au un nivel audio foarte ridicat, iar sunetul este neaşteptat de clar pentru nişte incinte atât de mici. Nivelul de bas este modest, cum era de aşteptat, însă compania a încercat să folosească carcasa ca spaţiu de rezonanţă, rezultatul fiind mulţumitor – nu va excela la redarea muzicii, dar va fi foarte bun pentru orice altceva.

Tastatură şi touchpad

Unul dintre punctele forte ale liniei ThinkPad, încă din vremurile când pe carcasă scria IBM, a fost tastatura, şi este plăcut să observăm că bunele obiceiuri nu s-au pierdut. Ştiam deja acest lucru, chiar şi un Ultrabook accesibil precum U310 având o tastatură bună, însă X1 Carbon este excelent din acest punct de vedere.

Cu o cursă amplă, în ciuda carcasei subţiri, zgomot redus şi răspuns elastic, tastatura chiclet oferită de X1 Carbon va fi pe placul oricărui utilizator care tastează mii de cuvinte zilnic. În plus, faţă de modelul original X1, Lenovo a modificat micul bloc al tastelor direcţionale, acestea având acum dimensiuni mai bune.

Tastatură spill-proof iluminată, touchpad generos şi celebrul trackpoint

Tastatura oferă o iluminare plăcută dar discretă, iar tastele sunt capsulate, însă sistemul spill proof nu mai are canal deversor. Singurul neajuns este tasta Fn, amplasată în locul tastei control din stânga, dar după o vreme vă veţi obişnui şi aşa.

Taste cu cursă amplă şi iluminare

Controlul direcţional este oferit în două versiuni, X1 Carbon fiind singurul Ultrabook care oferă un trackpoint. Acesta are o suprafaţă rugoasă şi precizie bună, iar butoanele aferente sunt mari, acestea fiind însoţite şi o tastă centrală care poate fi programată pentru derulare sau mărire.

Cu o suprafaţă mare, touchpad-ul este sensibil şi precis, sticla acoperită cu o peliculă fină neagră având un coeficient de frecare foarte mic. Butoanele au însă un comportament nesigur, unele apăsări în zona butonului drept declanşând uneori, fără nici un motiv aparent, un click stânga sau, dacă sunteţi în ziua nenorocoasă, chiar două. Singurul vinovat de acest lucru pare a fi software-ul pentru control, care oferă o cantitate imensă de setări, însă am fi preferat un comportament corespunzător de la bun început, nu un spectacol inutil pentru toate opţiunile multitouch disponibile acolo.

Performanţe şi autonomie

Bazat pe o platformă hardware din cea de-a treia generaţie Intel Core, X1 Carbon oferă un procesor i7-3667U tactat la 2GHz, care oferă o viteză maximă de 3,2Ghz pentru aplicaţiile single-core, un nucleu dual-core şi suport HyperThreading, fiind astfel un produs solid cu performanţe excelente pentru clasa din care face parte.

  • PCMark 7 basic: 5625
  • PCMark Vantage 64 bit: 13888
  • 3DMark Vantage (performance): 2840
  • 3D Mark 11 (performance): 617
  • Cinebench R11.5 OpenGL: 15.25 fps
  • Cinebench R11.5 CPU: 2,92 fps
  • Pornire Windows: 19 secunde
  • Pornire din stand-by: 2 secunde

Stocarea internă a fost, în cazul nostru, un SSD cu o capacitate de 256GB produs de SanDisk, acesta având performanţe bune, chiar dacă nu mereu la nivelul vârfurilor de gamă, în special la scrierea fişierelor de mici dimensiuni. După cum se observă, timpul de încărcare a sistemului de operare este foarte bune, însă acesta va fi obţinut doar după ce veţi dezinstala jumătate din inutilităţile software cu care Lenovo a încărcat sistemul de operare.

Performanţele unităţii de stocare

Autonomia este o problemă pentru laptopurile subţiri cu configuraţii bune, însă trebuie să admit că m-aş fi aşteptat la ceva în plus de la X1 Carbon. Bateria cu patru celule şi capacitate de 45,8Wh a oferit o autonomie pentru redarea video (H.264, 720o, DXVA) de numai 3 ore şi 40 de minute, în timp ce autonomia office a fost mult mai apropiată de aşteptări: 5 ore şi 5 minute. Însă trebuie să vă consolaţi cu ideea că, dacă doriţi un portabil care să fie şi foarte subţire, şi uşor şi puternic, trebuie să sacrificaţi autonomie.

Concluzii

Subţire, uşor, puternic şi cu o carcasă senzaţională, X1 Carbon este un Ultrabook impresionant care aduce la rang de artă platforma Intel. Fabricat din materiale compozite solide, X1 este un produs făcut să dureze, un portabil cu opţiuni bune de conectivitate destinat celor care lucrează şi călătoresc mult şi nu au întotdeauna grijă de instrumentul de lucru.

Mai puţin impresionante sunt, mai ales când ţinem cont de preţ, ecranul modest şi autonomia ceva cam mică. Configuraţia testată, dar cu numai 4GB de memorie RAM, poate fi găsită în România la un preţ de aproximativ 9300 de lei. Cei care doresc toate avantajele, dar nu sunt dispuşi să plătească atât de mult, pot opta pentru versiunea cu procesor Core i53427U tactat la 1,8GHz şi SSD de 180G, care poate fi găsită la un preţ de aproximativ 8000 de lei.

Părţi pozitive

Carcasă solidă din fibră de carbon şi policarbonat
Platformă hardware bună
Tastatură şi trackpoint excelente
Răcire eficientă şi tăcută
Redare audio

Părţi negative

Ecran cu panou TN şi luminozitate cam mică
Autonomia putea fi mai bună
Touchpad subminat de software prea complex

Urmărește Go4IT.ro pe Google News