Mac sau Windows: cum rezolvi dilema și alegi dintre cele două sisteme de operare

12.12.2022
Mac sau Windows: cum rezolvi dilema și alegi dintre cele două sisteme de operare

Unii ar putea spune că există două tipuri de oameni în lumea digitală: cei care folosesc Windows și cei care folosesc Mac. Și, într-un fel, este adevărat. În urmă cu câțiva ani, Linux era și el un sistem de operare mai mult sau mai puțin (mai degrabă mai puțin) utilizat pe scară largă, dar în prezent Windows și Mac OS sunt sistemele de operare prin excelență.

Așadar, atunci când vine vorba de cumpărarea unui calculator sau chiar a unui laptop, fie el MacBook Pro, Lenovo Ideapad sau Lenovo Legion, apare dilema ce sistem de operare să alegi și nu este întotdeauna ușor de rezolvat, după cum vom vedea. Cel mai important lucru este să ne stabilim clar care sunt prioritățile noastre și care este bugetul nostru.

Prima diferență dintre Windows și Mac OS, care nu este chiar mică, constă în relația dintre Microsoft și Apple cu producătorii de calculatoare. În timp ce Microsoft „permite” altor producători de hardware să folosească Windows ca sistem de operare pentru computerele lor, pe lângă faptul că îl utilizează pe propriile echipamente, Apple rezervă Mac OS X pentru Macbook Pro, MacBook Air, iMac sau Mac Pro.

Această exclusivitate a companiei Apple înseamnă că prețul calculatoarelor Mac OS sau a unui laptop MacBook Pro este ridicat, astfel încât nu ne vom putea permite întotdeauna un calculator Mac OS dacă bugetul nostru nu este la fel de mare ca prețul acestuia.

Pe de altă parte, computerele cu Windows pot fi găsite uneori la prețuri foarte ieftine, cum ar fi Lenovo Ideapad și Lenovo Legion, și putem chiar să ne gândim să ne construim singuri computerele din componente hardware și să ne instalăm noi înșine Windows ulterior. Windows are un cost, în timp ce Mac OS X este gratuit pentru utilizatorii Apple. Cu toate acestea, pentru cei care cumpără un computer cu Windows, sistemul de operare va fi, în practică, gratuit, deoarece este inclus în prețul computerului, precum și în actualizările ulterioare.

Totuși, în ultima vreme, și revenind la subiectul prețurilor calculatoarelor, prețurile unor producători precum Microsoft, atât pentru laptopuri, cât și pentru All In Ones de tip Surface Studio, sunt la egalitate cu cele ale calculatoarelor Mac. În orice caz, există o mai mare diversitate de prețuri în universul Windows decât în cel Mac.

DACĂ VREI UN MAC, VA TREBUI SĂ FIE CU MAC OS, MAI MULT SAU MAI PUȚIN

Această exclusivitate hardware înseamnă că, dacă vă doriți un laptop MacBook Pro, acesta va trebui să fie echipat cu Mac OS. Dar, în practică, Apple „permite” instalarea Windows folosind tehnologia Bootcamp prin care putem crea o partiție Windows pe Mac, pentru a porni de pe ea.

Alte opțiuni includ utilizarea unui instrument de virtualizare Mac OS, cum ar fi Parallels, pentru a rula Windows, deși cu performanțe limitate din cauza resurselor alocate mașinii virtuale.

O altă opțiune este să porniți de pe un hard disk extern pe care ați instalat o versiune de Windows To Go, deși nu este evident să creați acest tip de configurație. În orice caz, există opțiuni pentru a rula Windows pe un Mac, ceea ce nu este cazul în sens invers.

DILEMA INTERFEȚEI CU UTILIZATORUL

Lăsând la o parte partea hardware și concentrându-ne asupra diferențelor din sistemul de operare în sine, diferențele dintre un MacBook Pro și un Lenovo Ideapad sau Lenovo Legion, de exemplu, în ceea ce privește interfața cu utilizatorul sunt, de asemenea, relevante.

Mac OS X își are originile într-o distribuție Linux numită BSD și a fost o schimbare față de Mac OS 9 începând cu 2002. Sistemul de ferestre, gestionarea permisiunilor de acces, permisiunile de acces la fișiere și, practic, toate „elementele de bază” ale sistemului sunt cunoscute de utilizatorii care cunosc Linux, inclusiv consola de comenzi, care este incredibil de ușor de utilizat pe Mac pentru a efectua sarcini avansate.

Există opțiuni „alternative” pentru a rula Mac OS X pe computere Windows, dar acestea necesită cunoștințe avansate pentru a „adapta” Mac OS la hardware-ul computerelor Windows native.

Cu toate acestea, în cele mai recente versiuni, Apple se îndepărtează de originile sale Linux, eliminând caracteristicile de „nivel scăzut” și optând mai degrabă pentru un sistem de operare „ușor de utilizat”. De fapt, Mac OS a fost întotdeauna mai ușor de utilizat decât Windows în general, în special înainte de Windows.

De la sosirea Windows 10, Microsoft a încercat să simplifice interfața de utilizator, imitând Apple în aspecte precum casetele de dialog pentru configurarea sistemului. Și chiar oferind posibilitatea de a instala o consolă de comandă Linux pentru utilizatorii mai „profesioniști”, dar fără a complica partea de desktop. Poți vedea acest lucru pe un Lenovo Ideapad sau un Lenovo Legion.

În ambele sisteme de operare există combinații interesante de comenzi rapide de la tastatură pentru a accelera anumite acțiuni, instrumente avansate de căutare, manager de fișiere, imagini, precum și integrarea cu asistenții personali, cum ar fi Cortana în Windows și Siri în Apple.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult