MateBook 14 cu procesor Intel® Core™ review: productivitate mobilă într-un pachet premium

31.03.2022
MateBook 14 cu procesor Intel® Core™  review: productivitate mobilă într-un pachet premium

Huawei s-a remarcat în ultimii câțiva ani pe piața de laptop-uri cu seria MateBook, oferind sub acest brand laptop-uri pentru productivitate din toate categoriile. În timp ce modelele MateBook D sunt realizate pentru productivitate de birou de bază, iar modelele MateBook X sunt cele mai avansate din punct de vedere tehnologic, dar și al performanței oferite, variantele MateBook 14 cu procesor Intel® Core™  se încadrează undeva în gama de mijloc. Acestea promit construcție premium, componente performante, design atrăgător și cam toate capabilitățile necesare atunci când ai nevoie de un laptop de lucru, fără să simți că ai făcut vreun compromis.

Huawei a ales o construcție premium pentru MateBook 14

Laptop-urile Huawei au avut dintotdeauna un design foarte bine pus la punct. MateBook 14 cu procesor Intel® Core™  păstrează liniile și materialele din trecut, fiind un laptop realizat din aluminiu și sticlă, rece la atingere și cu o greutate de 1,5 kg. Acesta are și avantajul că nu „scârțâie” din nicio încheietură, totul fiind extrem de bine închegat, de la balamaua display-ului, la zona din jurul tastaturii care nu flexează atunci când este apăsată, dar și la capacul din partea de jos. Practic, MateBook 14 este un laptop „dens”, Huawei folosind tot spațiul din interiorul carcasei, fără să irosească niciun milimetru.

Huawei MateBook 14 keyboard

Avem de a face cu o tastatură iluminată de dimensiuni mari, cu butoane bine spațiate și cu o cursă medie, plăcută în utilizare, un trackpad de dimensiuni medii, cât și cu un buton de power care integrează un senzor de amprentă în zona „principală” a laptop-ului.

În partea de jos, pot fi observate câteva fante de aerisire și o grilă pentru difuzoarele stereo. Față de alte computere „de birou”, Huawei a ales să folosească două ventilatoare pentru răcirea acestui laptop, amplasate de-o parte și de alta a plăcii de bază.

Huawei MateBook 14

 

Pe laterale, laptop-ul include toate port-urile de conectivitate. Două USB-A pe partea din dreapta, pentru atașarea rapidă a unui dongle wireless pentru mouse, sau a unei unități de stocare externe, și un USB-C, un jack audio și un HDMI pe partea din stânga. Dacă ar fi fost după mine, aș mai fi pus un port USB-C pe stânga pentru că singurul disponibil este folosit și pentru încărcare, deci dacă mai vii cu un accesoriu cu cablu USB-C trebuie să alegi fie la conectarea lui, fie alimentarea de la priză. Totuși, majoritatea accesoriilor sunt însă pe USB-A în continuare, iar laptop-ul de față are cam tot ce ai nevoie deja la interior, inclusiv un webcam, deși nu este evident imediat acest lucru.

Rama din jurul ecranului este extrem de subțire datorită faptului că webcam-ul este pozitionat în altă parte. Cei care analizează mai atent tastatura vor vedea un buton în plus între butoanele F6 și F7. Acesta are o pictogramă cu o cameră și este locul unde se află de fapt camera web. Apeși pe buton, iar acesta se transformă în obiectivul camerei. Un avantaj al acestui design este că are „capac” fizic inclus, camera fiind retrasă în carcasa laptop-ului atunci când nu este în utilizare. Așa te poți asigura și că nu te „spionează” nimeni.

Huawei MateBook 14 webcam side

În pachetul laptop-ului este livrat și încărcătorul care are o putere de 65W și vine cu un cablu USB-C detașabil, deci dacă pățește ceva, acesta poate fi înlocuit fără a schimba întregul adaptor de priză.

Configuratie

  • Ecran: 14″, 2.160 x 1.440 pixeli, IPS, 60 Hz
  • Procesor: Intel Core i5-1135G7 (2,4 GHz, boost 4,2 GHz)
  • GPU: Intel Iris Xe
  • RAM: 16 GB DDR4
  • Stocare: SSD 512GB NVMe PCI-Express 3.0
  • Port-uri: 1 x USB-C, HDMI 2.0, 2 x USB 3.2 Gen 1×2 (USB-A), jack 3,5mm combo
  • Wireless: WiFi 6, Bluetooth 5.1
  • Baterie: 56 Wh, alimentator 65 W
  • Sunet: stereo
  • Altele: tastatură iluminată, senzor de amprentă în butonul power, webcam HD ascuns în tastatură
  • Greutate: 1,5 kg

Ecranul pe format înalt este foarte bun în special pentru productivitate de tip office

Ecranul lui MateBook 14 este unul potrivit în special pentru productivitate, fiind realizat pe format 3:2, dar și cu o rezoluție înaltă: 2.160 x 1.440. Practic, avem de a face cu un model QHD foarte înalt, care oferă o imagine foarte clară, în special pentru diagonala de 14”. Acesta este construit pe tehnologia IPS, deci oferă unghiuri de vizibilitate foarte bune, fiind potrivit și pentru vizionarea de filme. Desigur, având în vedere formatul înalt, acestea vor fi afișate cu bare negre sus și jos.

Huawei MateBook 14 display

Ecranul este protejat cu sticlă, asta pentru că este și un touchscreen. Chiar dacă nu avem de a face cu un laptop convertibil, care să poată întoarce ecranul la 180 de grade pentru a-l transforma într-o tabletă cu Windows, sunt momente în care suportul pentru touchscreen poate să ajute la realizarea unor activități de bază mai ușor. Pentru că nu se rabatează complet, utilizarea lui pentru a desena nu are foarte mult sens.

Cu o luminozitate de 300 de nits, acest ecran nu este obligatoriu cel mai luminos de pe piață, dar oferă luminozitate destul de înaltă cât să nu fie necesară utilizarea lui pe setarea maximă la interior.

MateBook 14 este un laptop care îți permite să fii productiv oriunde

În utilizare, Huawei MateBook 14 este foarte plăcut, fiind genul de computer care te încurajează să îl iei după tine peste tot. Greutatea de 1,5 kg este încă în zona ultrabook, iar bateria de dimensiuni mari pentru un laptop compact asigură peste 5-6 ore de productivitate „reală” atunci când laptop-ul este deconectat de la priză. Asta înseamnă că atât timp cât setezi profilul de consum pe cel mai eficient, ții ecranul la o luminozitate pe la jumătate și tot ce faci este să lucrezi cu documente și în browser, vei putea folosi laptop-ul pe întreaga zi de muncă, doar pe baterie.

Huawei MateBook 14 power

Tastatura este plăcută pentru sesiuni lungi de scris, fiind destul de mare cât să nu pună presiune pe încheieturi. Iluminarea acesteia are două trepte diferite de luminozitate. Probabil că veți folosi doar seara această funcție, pe setarea minimă, care este de ajuns, mai ales pentru că pe timpul zilei, atunci când este lumină în spațiul de lucru, iluminarea tastelor nu se observă aproape deloc, întrucât este de culoare albă. Astfel veți economisi și mai multă baterie. Trackpad-ul este destul de mare, dar nu cel mai mare pe care l-am văzut pe un ultrabook, însă este bine pus la punct, cu o suprafață care alunecă ușor și un click mecanic satisfăcător pe întreaga sa suprafață. În timp ce unii producători preferă să includă aici și senzorul de amprentă, Huawei a ales soluția mai elegantă, similară cu ce găsim pe unele smartphone-uri: integrarea în butonul Power și compatibilitate cu Windows Hello.

Nu am înțeles de ce Huawei configurează sistemul cu două partiții pe un SSD de numai 512 GB. Sistemul vine cu o partiție de sistem de 120 GB și cu o partiție pentru date cu restul de aproape 400 GB rămași. Pare o practică din vremuri mai vechi, care ar putea rapid să cauzeze probleme celor care obișnuiesc să instaleze multe aplicații și să salveze multe lucruri pe desktop, în folderul de downloads sau în cel de documente. Din fericire, poți modifica partițiile ușor chiar și din Windows.

Huawei MateBook 14 back side left

Fiind un computer de productivitate și nu unul pentru creare de conținut, nu mă așteptam ca acesta să fie unul zgomotos, și s-a dovedit că nu este. Ventilatoarele sale pornesc atunci când apar cazuri de utilizare mai complexe, însă nu se ridică niciodată la un nivel la care să scoată sunete deranjante. De altfel, nici nu integrează componente care consumă multă energie sau care se încălzesc foarte mult. Cu un procesor Intel® Core™  i5 din generația a 11-a și un SSD NVMe, alături de un sistem de răcire cu două ventilatoare nu prea are cum să se încălzească foarte mult.

HUAWEI MateBook 14 oferă un procesor Intel® Core™ i5 de a 11-a generație pentru a asigura performanțe puternice într-o carcasă ușoară. Construite pe procesul avansat de 10 nm SuperFin, noile procesoare sunt asociate cu memoria DDR4 dual-channel de până la 16 GB și unitatea SSD PCIe de mare viteză de 512 GB pentru a susține performanțe rapide și stabile astfel încât utilizatorii să își exprime pe deplin creativitatea, indiferent că este vorba despre multitasking sau gestionează sarcini grele de calcul. Sistemul de răcire puternic, cu două ventilatoare cu pale de ventilator în formă de S dens și două conducte de căldură, mențin HUAWEI MateBook 14 rece și silențios, chiar și în timpul sarcinilor solicitante.

Nu am testat acum funcționalitatea „Multi Device” de la Huawei, dar am testat-o anterior alături de telefoane și tablete ale companiei, iar aceasta poate fi un factor important în alegerea unui nou laptop. Dacă ai deja un smartphone sau o tabletă Huawei, le poți folosi pe toate împreună prin intermediul Huawei Share. Poți trimite rapid fișiere de pe unul pe celălalt, poți controla celelalte dispozitive de pe ecranul laptop-ului și poți chiar prelua apeluri de voce sau video prin intermediul microfoanelor și camerei web.

Huawei MateBook 14 charger

Și că tot a venit vorba despre camera web, în timp ce vine cu avantajul de a fi foarte discret ascunsă în tastatură, vine și cu un inconvenient pentru cei care fac multi-tasking în timpul apelurilor video. Din cauză că este poziționată în partea de jos, atunci când tastezi, degetele vor fi tot timpul în cadru. Măcar calitatea camerei este peste medie, deci pe partea cealaltă, imaginile ajung la o fidelitate foarte bună.

Huawei MateBook 14 este livrat din fabrică cu sistemul de operare Windows 10, însă acesta poate fi actualizat la Windows 11 de către cei care își doresc noul sistem de operare.

Huawei a construit MateBook 14 pentru un nivel scăzut de zgomot și temperaturi scăzute în utilizare

La capitolul performanță, Huawei MateBook 14 se încadrează în limitele unui computer „office”. Nu sparge recorduri de performanță nici cu procesorul său din gama medie, nici cu SSD-ul integrat. Aș putea spune însă că sunt exact în limitele în care să ofere performanță bună pentru cazurile de utilizare pentru care computerul a fost gândit.

Huawei MateBook 14 front side

De altfel, curba de răcire și limitele de temperatură sunt gândite special pentru muncă de tip office. Astfel, atunci când pornești o aplicație care necesită putere mare de procesare, procesorul urcă până la 95 de grade în temperatură atât cât ține boost-ul inițial, după care scade pe la 72-73 de grade pentru a păstra ventilatoarele la o turație mică. În consecință, procesorul se stabilizează pe la 3,0-3,1 GHz pentru sarcini susținute, deci oricum mai sus decât frecvența de bază.

MateBook 14 are un procesor Intel® Core™  i5 destul de rapid pentru a nu te pune să aștepți atunci când deschizi o nouă aplicație și un SSD de pe care se încarcă rapid sistemul de operare la pornire și care poate asigura acces rapid la fișiere. Cei 16 GB memorie RAM sunt suficienți chiar și pentru majoritatea sistemelor de gaming, deci pentru browsing și office, vor fi cu siguranță de ajuns, chiar și cu foarte multe tab-uri deschise în Chrome.

Huawei MateBook 14 bottom

Am făcut și câteva teste de performanță cu MateBook 14, care arată că nu vorbim despre configurații high-end. Cel mai probabil, Huawei păstrează acel nivel de performanță pentru modelele superioare, MateBook X.

Benchmarks

  • Cinebench R23: Multi-Core: 4.588
  • CrystalDiskMark SEQ1M Q8T1 Read:3.353 MB/s / Write: 1.025 MB/s
  • CrystalDiskMark SEQ1M Q1T1 Read: 1.814 MB/s / Write: 1.035 MB/s

PCMark 10

  • Essentials: 8.975
  • Productivity: 6.185
  • Digital Conent Creation: 4.882
  • Total Score: 4.636

Concluzii

Huawei MateBook 14 este un laptop care își atinge obiectivele. Este în primul rând potrivit din punct de vedere al nivelului de performanță pentru productivitate de birou, arată bine, este foarte bine construit și beneficiază de un ecran foarte bun pentru editare de documente, browsing sau tabeluri în Excel, datorită formatului său înalt.

MateBook 14, în configurația testată, este disponibil pe Huawei Store la prețul de 4.249 lei și vine la promoție alături de un ghiozdan și un mouse cadou.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult