Mic sau mare? Ghidul tău pentru alegerea unui MacBook Pro

04.09.2020
Mic sau mare? Ghidul tău pentru alegerea unui MacBook Pro

MacBook Pro este disponibil în două variante: cu diagonala ecranului de 13” sau 16”. În următoarele rânduri vom încerca să îți arătăm ce le diferențiază. Până la finalul acestuia ar trebui să fii un pic mai lămurit în ceea ce privește modelul care ți se potrivește.

Pe scurt, un model este mai Pro decât celălalt. Versiunea de 16” este mai puternică, mai capabilă în editarea video și, cel mai probabil, își va reține mai bine valoarea la revânzare. De cealaltă parte, MacBook Pro 13” este mai portabil și deține suficientă putere pentru a-ți edita clipurile video și fotografiile.

Am putea încheia articolul aici, însă merită să analizăm toate aspectele celor două modele. Pentru început, eliminăm modelele MacBook Pro ieftine. Asta pentru că Apple a ales să le doteze în continuare cu procesoarele Intel de a 8-a generație. Pentru a trece la generația a 10-a, ai nevoie să plătești minimum $1800 fără taxe. Varianta de 16” este echipată cu procesoarele de a 9-a generație, însă diferențele sunt infime. Iar dacă pui la calcul faptul că îl poți echipa cu variante hexa-core, faptul că MacBook Pro 16” se află cu o generație în urmă contează foarte puțin spre deloc.

MacBook Pro de 16 inchi este primul Mac cu noua tastatură Magic Keyboard, cea care a pus capăt problemelor de fiabilitate în timpul scrierii. Deasupra acesteia se află controversatul Touch Bar, alături de Touch ID și de tasta fizică Escape. De fapt, ambele modele de laptop sunt disponibile în silver și space grey și ambele au Touch Bar și Touch ID pentru amprentă.

Magic Keyboard-ul de pe MacBook pro de 16 inchi este creat pentru a fi mult mai durabil și mult mai confortabil la tastare. Tasta fizică Escape s-a întors, la rândul său. Din fericire, Magic Keyboard este disponibil acum pe toate laptopurile Apple, inclusiv pe MacBook Pro 13”.

Modelul de 13 inchi are dimensiunile de 304.1 x 212.4 x 14.9 mm și cântărește 1,37 kilograme, în timp ce MacBook Pro de 16 inchi are dimensiunile 358 x 246 x 16,2 mm și cântărește 2 kilograme. În ciuda ecranului mai mare, modelul de 16 inchi este doar marginal mai mare decât modelul de 15 inchi pe care îl înlocuiește. Este și doar puțin mai greu decât precedentul model.

Dacă vrei totuși cel mai ieftin MacBook Pro, va trebui să te mulțumești doar cu două porturi USB-C. Modelul de $1800 fără taxe și cel de 16” vin cu câte 4 porturi USB-C. Toate modelele de MacBook Pro au în continuare mufă jack pentru căști, de 3.5 mm, și există, totodată, și Force Touch trackpad.

Modelul de 16 inchi de MacBook Pro are o rezoluție de 3072 x 1920 pixeli (226 ppi), cu aproape 6 milioane de pixeli. Modelul de 13 inchi are o rezoluție de 2.560 x 1.600 pixeli (227 ppi).

Toate modelele MacBook Pro dețin True Tone, cu 500 niți luminozitate. True Tone a fost introdus pentru prima dată pe iPad Pro. Respectiva opțiune sporește acuratețea culorilor afișate și se raportează în timp real la lumina din mediul înconjurător.

MacBook Pro de 16 inchi folosește plăci grafice AMD Radeon, 5300M, 5500M sau 5600m, cu până la 8 GB de memorie GDDR6. Modelul de 16 inchi poate avea până la 64 GB de memorie, în timp ce modelul de 13 inchi are maximum 16 GBB. 8 GB de memorie 2133 MHz LPDDR3 este standard pe MacBook de 13 inchi, în timp ce 16 GB de memorie 2666MHz DDR4 e standard pe 16 inchi.

Capacitatea de stocare ajunge până la 8TB pe modelul de 16 inchi și 2TB pe modelul de 13 inchi, dar pornesc de la 512 GB, respectiv 256 GB. Cu cât mai mult spațiu de stocare, însă, modelul devine tot mai scump.

Stilul activ de viață al multor profesioniști a fost grav afectat de pandemie. Un MacBook Pro 13” era atractiv pentru că nu ocupa mult loc în bagaj și nici nu trăgea la cântar foarte mult. Pentru cei care lucrau mai mult de la birou sau dintr-un singur loc, varianta de 16” a devenit mult mai indicată. Așadar, alegerea pe care trebuie să o faci trebuie să țină cont atât de prezent, cât și de viitor.

Diminuarea cazurilor COVID-19 întârzie, iar vocile cu autoritate indică finalul următorului an, ba chiar anul 2022 ca perioada în care ne putem referi la pandemie la trecut. Drept urmare, problema transportului laptopului tău putem spune că dispare pe termen scurt și mediu.

Totodată, ar trebui să ții cont și de apariția MacBook-urilor cu procesoare proprii Apple. Compania a anunțat că va oferi mai multe detalii chiar în acest an, când vom vedea primele Mac-uri fără procesoare Intel.

Însă dacă ai nevoie chiar acum de un nou laptop, alegerea este între un laptop de $1800 cu placă video integrată și unul de $2400 cu placă video dedicată. Merită această componentă o diferență de $600 fără taxe?

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult