Microsoft a anunţat primul său laptop premium: Surfacebook

07.10.2015

Surpriza evenimentului Microsoft de ieri seară a fost cu siguranţă noul laptop Surfacebook, răspunsul companiei la seria Macbook Pro de la Apple. Acesta nu numai că vine cu o listă de specificaţii impresionante, ci şi cu un design inovator, care probabil că va influenţa direcţia în care piaţa de PC-uri portabile se va îndrepta în viitor. Desigur, preţul său este pe măsură, însă probabil că nu va fi considerat un minus de către cei care sunt în publicul ţintă vizat: profesioniştii.

Microsoft Surfacebook pare să fie o evoluţie naturală a seriei de tablete Surface Pro, împrumutând dela acestea multe elemente de design şi construcţie. Atracţia principală este display-ul cu PixelSense cu raport de aspect 3:2 şi diagonală de 13,5” cu rezoluţie 3000×2000. Acesta păstrează densitatea pixelilor de pe Surface Pro de 267 ppi (pixels-per-inch), afişând nu mai puţin de 6.000.000 de pixeli pe întreaga suprafaţă. Acesta este protejat de o suprafaţă de sticlă Gorilla de 0,4 mm şi integrează un senzor tactil pe toată suprafaţa, care poate fi de asemenea utilizat alături de un stylus (inclus în pachet). Panoul este calibrat la standardele sRGB, fiind potrivit pentru cei care prelucrează fotografii şi clipuri video.

Noul laptop Microsoft va veni în trei configuraţii identice la exterior şi puţin diferite la exterior. Vor exista opţiuni de procesor din gama Intel Core i5 şi i7 din generaţia a şasea (Skylake), opţiuni de 8 sau 16 GB memorie RAM, GPU NVIDIA dedicat opţional şi unităţi de stocare SSD de la 128 la 1 TB. Întrucât display-ul poate fi deconectat de baza care integrează tastatura şi cipul grafic, cât şi o parte dintre conectori, acesta este cel mai puternic laptop 2 în 1 de până acum.  Ambele componente ale lui Surfacebook integrează acumulatori, însumând în total 12 ore de utilizare, conform testelor interne Microsoft.

Microsoft Surfacebook: noul model de urmat în dezvoltarea de computere portabile

Unitatea principală, tableta, cântăreşte 726 grame în toate variantele şi integrează trei senzori foto/video. Pe partea din spate a fost plasată o cameră de 8 megapixeli, iar pe partea din faţă există o cameră de 5 megapixeli, alăturată unui senzor Windows Hello, dedicat autentificării biometrice. Atunci când tastatura este conectată, întregul laptop câtăreşte doar 1,5 kg. Baza integrează şi două port-uri USB 3.0, un cititor de card-uri SD şi un trackpad Microsoft Precision acoperit cu sticlă. Tastatura este retro-iluminată, iar butoanele au o cursă de 1,4 mm.

Balamaua tastaturii, intitulată „Dynamic Fulcrum Hinge”, foloseşte o tehnologie proprietară, care se poate îndoi în ambele direcţii. Aceasta include cabluri care îşi pot schimba forma şi dimensiunea, acestea revenind la forma iniţială atunci când tableta este deconectată. Acest lucru implică un mecanism puternic şi rezistent, care este acţionat de un buton dedicat. Atunci când laptopul este închis, în jurul balamalei se crează un spaţiu care conferă un design aparte acestui computer, diferit faţă de ceea ce se găseşte în acest moment pe piaţă.

Microsoft Surfacebook: balamaua proprietară „Dynamic Fulcrum Hinge”

Desigur, toate acestea vin cu un preţ ridicat, probabil mai mare decât ne-am aştepta de la Microsoft. Varianta de bază, cu procesor i5, 8GB RAM şi fără GPU dedicat intră pe piaţă începând cu preţul de 1500 de dolari, cea cu i5 şi placă video NVIDIA de la 1900 de dolari, iar modelul de top, echipat cu procesor i7 de la 2100 de dolari. Livrarea de laptop-uri Surfacebook va începe pe 26 octombrie în Statele Unite ale Americii.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult