Microsoft speră ca noile laptop-uri cu cipuri Qualcomm să depășească MacBook Air cu M3 de la Apple

09.04.2024
Microsoft speră ca noile laptop-uri cu cipuri Qualcomm să depășească MacBook Air cu M3 de la Apple
Foto: Apple

În timp ce Apple a lansat cea de-a treia generație de laptop-uri bazate pe cipurile de fabricație proprie (ajunse la modelele M3), cei de la Microsoft sunt de părere că viitoarea gamă de laptop-uri cu Windows, bazate pe procesoare cu arhitectura ARM, va oferi performanță mai bună decât MacBook-urile de la Apple.

Conform unui raport obținut de colegii de la The Verge, cei de la Microsoft sunt încrezători că aceste noi laptop-uri bazate pe cipuri ARM vor depăși modelele MacBook Air cu procesoare M3 de la Apple, atât în ceea ce privește performanța CPU, cât și în sarcinile accelerate de AI.

Noile laptop-uri de la Microsoft vor utiliza noile cipuri Snapdragon X Elite de la Qualcomm, construite pe arhitectura ARM. După ani de zile de încercări în acest domeniu, cei de la Microsoft sunt în sfârșit încrezători că această nouă soluție de la Qualcoom va fi mai performantă decât cipurile de fabricație Apple.

Aceste noi computere ar urma să fie dezvăluite într-un eveniment programat pe 20 mai 2024, iar The Verge anunță că Microsoft va prezenta o serie de tech demo-uri pentru a demonstra superioritatea modelelor sale în fața laptop-urilor MacBook Air cu procesor M3. Acestea vor include sarcini pentru CPU, accelerare cu ajutorul inteligenței artificiale (AI), chiar și emularea de aplicații.

Acesta din urmă este un aspect deosebit de important, majoritatea aplicațiilor pentru Windows fiind scrise pentru procesoarele cu arhitectura x86 (Intel, AMD) care se regăsesc, de obicei, în computerele cu sistem de operare Windows. Astfel, emularea acestor aplicații pentru a rula cât mai rapid, eficient și corect pe un procesor ARM este vitală pentru a asigura compatibilitatea cu toate aplicațiile de Windows.

Microsoft ar pretinde, în documentele consultate de The Verge, că aceste noi PC-uri cu procesoare Snapdragon X Elite vor oferi emulare mai rapidă decât Rosetta 2, soluția folosită de Apple pentru a oferi emularea pe M1, M2 și M3 a aplicațiilor scrise pentru vechile procesoare Intel.

Rămâne de văzut cât de veridice sunt aceste presupuse afirmații de la Microsoft: încă din 2020, prin procesoarele de proprie fabricație, Apple oferă soluții performante, stabile și deosebit de eficiente energetic. În tot acest timp, adopția arhitecturii ARM pe sistemele echipate cu Windows stagnează, lovindu-se de obstacole precum performanța inferioară procesoarelor x86, eficiența energetică inferioară soluțiilor Apple sau compatibilitatea redusă cu majoritatea aplicațiilor uzuale de Windows.

Sursa: 9to5mac.com

Urmărește Go4IT.ro pe Google News