MSI GT76 Titan review: un laptop care rivalizează performanţa PC-urilor high-end

17.12.2019
MSI GT76 Titan review: un laptop care rivalizează performanţa PC-urilor high-end

Termenul de „desktop replacement” este folosit de multă vreme pentru a descrie laptop-uri mari, grele şi puternice, capabile (cel puţin în teorie) să înlocuiască un computer de tip „turn”. Acestea sunt de obicei echipate cu cele mai puternice componente disponibile pe piaţă, însă de multe ori performanţa lor nu se ridică la nivelul aşteptărilor, întrucât Intel şi NVIDIA ofereau de obicei cipuri „mobile” chiar şi pe aceste variante. De câţiva ani însă, anumite companii aleg să folosească chiar componente desktop pentru construirea acestor „mamuţi”, iar MSI fix asta a făcut cu GT76 Titan. Acesta este oficial cel mai puternic laptop care a ajuns în redacţia Go4it

Prezentare

M-am obişnuit în ultima perioadă să primim laptop-uri spre testare în cutii din ce în ce mai mici şi mai subţiri, aşa că atunci când am primit cutia lui MSI GT76 am rămas puţin… surprins. Da, acesta este un „desktop replacement”, dar nu este atât de mare încât să necesite o cutie de două ori mai groasă decât a altor laptop-uri similare. Nu?

Ei bine, există un motiv destul de bun pentru care MSI a realizat o cutie atât de mare. Pentru că a integrat un procesor foarte performant în acest sistem, compania a trebuit să găsească o soluţie pentru a putea alimenta hardware-ul, şi nu la frecvenţe stock, ci la frecvenţe de overclocking, atât pentru procesor, cât şi pentru GPU. Astfel, în cutia lui GT76 se găseşte laptop-ul protejat bine de bucăţi din spumă, cât şi o altă cutie în care sunt găzduite cele DOUĂ adaptoare de priză.

Acesta nu este nicidecum primul laptop care vine echipat cu două „cărămizi” în cutie, însă de obicei vorbim despre una de „performanţă înaltă”, care este folosită pentru gaming şi aplicaţii pretenţioase şi despre una „low power” pentru momentele în care iei laptop-ul după tine şi nu ai nevoie de GPU. În cazul „monstrului” de la MSI, cele două alimentatoare nu sugerează în niciun caz portabilitate. Fiecare dintre acestea oferă 230W de putere, iar ambele funcţionează tot timpul în paralel. Nu ai opţiunea de a folosi un singur alimentator, întrucât cablurile lor sunt îmbinate la capăt cu o mufă dublă. Practic, avem un laptop cu alimentatoare „siameze”.

Pentru a se asigura că utilizatorii nu vor încerca să le conecteze independent, MSI a creat şi un adaptor pentru acestea. Este vorba despre un „dongle” care face conversia de la cele două mufe de alimentare cu câte patru pini la o mufă proprietară de alimentare, similară în design cu un DisplayPort, dar ceva mai subţire. Acesta este primul laptop pe care l-am avut spre testare care se încarcă EXCLUSIV prin intermediul unui „dongle”.

Având în vedere cele două adaptoare de priză şi dimensiunile mari ale lui MSI GT76, este greu de crezut că cineva îl va purta într-un ghiozdan. Ai mai degrabă nevoie de o valiză Pelican, care să aibă un mâner ţeapăn, care să nu cedeze de la greutate. Este vorba despre un laptop de 4,2 kg, gros de 4 cm şi care trebuie cărat alături de două adaptoare de priză care în total încă 2 kilograme cu tot cu cablurile de priză. Slabe şanse ca cineva să meargă prin oraş cu aproape 6,5 kg de laptop cu ecran de 17” în fiecare zi.

Totuşi, acesta are cam tot ce îi trebuie pentru a înlocui un desktop destul de puternic. Avantajul? Spaţiu mai mic ocupat pe birou, acesta fiind deja echipat cu tastatură, ecran şi toate componentele necesare, dar şi posibilitatea de a-l muta mai uşor şi mai rapid, la nevoie. Dezavantajul? Preţul, desigur. Deşi, dacă doreşti să echipezi un computer desktop cu componente similare, este posibil să nu faci economii foarte mari la final când pui la socoteală un monitor de 240 Hz, două SSD-uri de viteză mare de 1 TB fiecare în RAID0 şi licenţa de Windows.

Construcţia este solidă, cum ne-am aştepta de la un laptop de peste 20.000 de lei. Da, acest model, în configuraţia testată este listat în România la preţul de 23.999 lei şi nu, nu este realizat din aur masiv. Carcasa este în mare parte realizată din plastic, în timp ce capacul ecranului şi partea din spate sunt decorate cu aluminiu.

MSI pare să fi gândit acest computer special pentru a putea fi răcit cât mai eficient, aşa că partea de jos este protejată doar de o plasă metalică, fiind evidente componentele de la interior fără prea mare efort, în timp ce există fante de aerisire atât pe spate, cât şi pe laterale, dar şi în partea de sus, în zona de sub display.

Acest laptop nu include însă doar tehnologie de la MSI. Pentru sistemul de sunet, compania a colaborat cu Dynaudio, fiind prezente difuzoare stereo de 2W şi un woofer de 3W cu sunet acordat de celebrul producător de echipamente audio, în timp ce tastatura şi sistemul de iluminare din partea de jos sunt dezvoltate folosind tehnologii Steelseries.

Am fost chiar uimit în cazul acesta că nu este livrat şi cu un mouse Steelseries, sau măcar unul MSI, sau o colaborare între cele două branduri pentru a face un astfel de mouse. Ar fi completat un pachet care are cam de toate în schimb.

Specificaţii

  • Model: MSI GT76 Titan DT 9SG
  • Ecran: 17,3”, Full HD (1.920 x 1.080 pixeli), 240 Hz
  • CPU: Intel Core i9-9900K @ 3,6 GHz (boost până la 5 GHz, 8C/16T)
  • GPU: Intel UHD Graphics 630 + NVIDIA GeForce RTX 2080 8 GB GDDR6
  • RAM: 32 GB DDR4-2666 (2 x 16 GB, 2 slot-uri libere)
  • SSD: 2 TB NVMe RAID0 (un M.2 liber)
  • Sunet: 2.1 (Dynaudio)
  • Conectivitate: Wi-Fi 802.11ax, Bluetooth 5, 4 x USB 3.2 Gen2 Type-A, , 1 x USB 3.2 Gen2 Type-C, 1 x Thunderbolt/DP/USB 3.2 Gen2 Type-C, 1 x HDMI 2.0, 2 x jack 3,5 mm, 1 x Ethernet Killer 2.5 Gbps (RJ-45)
  • Alte dotări: tastatură iluminată RGB SteelSeries, sistem de răcire cu două radiatoare, subwoofer
  • Alimentare: 460 W
  • Greutate: 4,2 kg
  • Sistem de operare: Windows 10 Home

Galerie foto

Impresii

Sunt doar câteva aspecte ale lui MSI G76 despre care este important să vorbim, în afară de performanţa propriu-zisă, despre care vom discuta spre final.

În primul rând, display-ul de pe acest model este probabil unul dintre cele mai performante de pe piaţă. Acesta foloseşte un panou de 17,6” cu rezoluţie Full HD şi refresh rate de 240 Hz. Compania listează acest panou drept unul „IPS-level”, deci care se apropie foarte mult de caracteristicile unui IPS, în timp ce foloseşte o altă tehnologie.

Am încercat să caut modelul panoului online şi nu l-am găsit, însă cel mai probabil este un model InnoLux (N173HRE-G31). Acesta este dezvoltat pe tehnologia LTPS, mai ieftină decât cea IPS standard, dar foarte apropiată ca performanţă. Acestea pierd foarte puţin din culoare la un unghi, iar nuanţele sunt redate în general foarte bine. În schimb, luminozitatea este peste medie, acesta fiind unul dintre cele mai luminoase monitoare de laptop pe care le-am văzut până acum.

Conform specificaţiilor, acesta ar trebui să ofere un timp de răspuns de 3 ms, care este acum standardul pentru laptop-uri de gaming de top, în special între cele cu ecrane de 144 sau 240 Hz. Probabil că nu ar trebui să încercaţi să rulaţi pe el aplicaţii creative unde culorile sunt importante fără o calibrare în prealabil, însă având în vedere cât de performante au devenit ecranele de laptop din ultima vreme, ar fi greu de crezut că cel de pe acest laptop nu poate fi folosit în acest scop. De altfel, aplicaţia MSI oferă şi câteva profiluri deja configurate precum „Gaming”, „Designer”, „sRGB”, „Movie” şi „Office”. sRGB pare să ofere ce trebuie pentru productivitate, acesta fiind profilul de bază care oferă în general culori cât mai naturale.

Apoi avem tastatura. Tastaturile de laptop-uri nu au evoluat atât de mult în ultima perioadă, iar modelul GT76 nu face excepţie de la regulă. Avem de a face cu o tastatură obişnuită pentru un laptop de gaming: taste bine proporţionate şi spaţiate, cursă nici prea mare, nici prea mică, iluminare RGB completă şi chiar şi un numpad. Vorbim totuşi despre un laptop de 17.3”. Dacă nu integra un numpad rămânea cam mult spaţiu gol. Din păcate, MSI continuă tradiţia laptop-urilor de gaming mari cu trackpad-uri slabe.

Probabil că mulţi producători se gândesc că utilizatorii oricum nu le vor folosi, însă nu prea are logică includerea butoanelor fizice pentru click stânga şi dreapta pe un laptop în 2019, după ce toate laptop-urile de productivitate au renunţat de mult la ele. Gamerii nu le vor folosi pentru jocuri, iar cei care au folosit alte laptop-uri în ultimii 10 ani s-au obişnuit cu o suprafaţă mare, care permite apăsarea fizică oriunde. Va mai dura probabil până când vom primi pe laptop-uri de 4.000 euro trackpad-uri la fel de bune precum pe cele de 500 euro. Ciudată componentă la care să faci economie.

Despre autonomie nu are rost să vorbim. Laptop-ul nu se va opri instant dacă îl scoţi din priză, însă nici nu va funcţiona foarte mult dacă face ceva prea complex. De fapt, nu va funcţiona prea mult nici dacă nu face. Bateria este o componentă foarte mică raportată la corpul laptop-ului, iar portabilitatea nu este punctul lui forte. Mai mult de o oră în aplicaţii de bază nu vei putea scoate din MSI GT76 pe baterie. Dar nu are rost să îl taxăm pentru asta. Vorbim despre un computer cu Intel Core i9-9900K şi GeForce RTX 2080 de desktop aici.

Cât despre zgomot, era de aşteptat să avem parte de un computer zgomotos. Până la urmă, interiorul carcasei este decorat în mare parte cu ţevi de cupru, care fac transferul de căldură de la CPU şi GPU până la cele două ventilatoare de pe laterale. MSI oferă mai multe profiluri de utilizare precum ECO, Confort, Sport şi Turbo. Desigur, utilizatorii care cumpără aşa ceva vor dori modul Turbo, care atunci când este activat, ridică frecvenţele semnificativ peste cele de bază şi oferă o răcire puternică, foarte zgomotoasă. Dar asta nu este tot.

Aplicaţia MSI permite overclocking pe acest model, cât şi un mod de turaţie extra pentru ventilatoare. Poţi urca toate cele opt nuclee ale procesorului la 5GHz, o performanţă pe care am văzut-o până acum doar pe desktop-uri high-end, în timp ce cipul grafic, poate fi overclock-at asemeni unei plăci video „custom”, la aceleaşi frecvenţe. Rezultatul este… impresionant. Cel puţin dacă ai căşti pe urechi. Zgomotul este puternic, dar este şi direct proporţional cu nivelul de performanţă pe care îl primeşti. Iar temperaturile, deşi ridicate, nu sunt deloc ieşite din comun.

Frecvenţe şi temperaturi

Atunci când urci toate cele 8 nuclee ale procesorului la 5 GHz şi overclock-ezi cipul grafic cât duce, poţi rămâne cu adevărat impresionat de ce poţi face acum cu un… computer desktop care are formă de laptop. Într-adevăr, procesorul rulează la 5 GHz şi rămâne acolo pe toată durata utilizării în gaming şi este probabil aproape imposibil să îl faci să coboare sub această valoare în acest caz de utilizare.

Folosind Prime 95 şi CineBench am reuşit să îl fac să intre în throttling, însă doar până la 4,6 GHz şi continuă să fluctueze între 4,6 şi 4,7 GHz pe termen nedefinit cu temperaturi între 91 şi 95 de grade. Este un efort admirabil, având în vedere că are un sistem de răcire care intră într-o cutie groasă de 4 cm şi răcită de două ventilatoare relativ mici. Desigur, Prime 95 şi CineBench sunt cazuri de utilizare extreme, care solicită la maximum procesorul, peste limitele obişnuite.

Folosind Unigine Heaven (un benchmark mai vechi dar foarte stabil, care poate oferi rezultate foarte relevante şi repetabile), şi adăugând 140 MHz la nucleul cipului grafic şi 220 MHz la memorii pentru a asigura stabilitate am reuşit să ating o frecvenţă de 2010 MHz în boost susţinut pe paca video cu o temperatură de aproximativ 85 de grade, o temperatură care nu este deloc rea pentru un computer „portabil” în full load.

Motivul pentru care MSI a reuşit să atingă aceste performanţe pe GT76 Titan este un sistem de răcire bine pus la punct, diferit faţă de cel al altor laptop-uri. Practic, avem de a face cu două sisteme de răcire separate, fiecare cu propriile ţevi de cupru şi fiecare cu cooler-ul propriu. Astfel, temperatura cipului grafic este complet separată de temperatura procesorului, putând astfel să ofere temperaturi mai bune decât în cazul unui sistem care le răceşte pe amândouă simultan.

Şi un mic detaliu pe care probabil că unii l-au prins dar… MSI GT76 Titan este echipat cu un Core i9-9900K desktop, ceea ce înseamnă că are un slot LGA 1151 pe placa de bază. În cazul în care Intel nu renunţă la această platformă în viitor şi nu scoate un nou chipset, incompatibil cu cel din prezent, ai putea să îţi upgradezi acasă laptop-ul la un procesor mai nou, mai puternic şi mai eficient din punct de vedere al consumului… cel puţin în teorie. În practică, probabil că va fi nevoie de suport pentru BIOS-ul laptop-ului din partea MSI şi câteva modificări în firmware pentru a fi recunoscut de aplicaţia MSI Dragon Center, care controlează overclocking-ul.

Performanţă

Şi aşa a venit momentul graficelor de performanţă. MSI GT76 Titan este laptop-ul care livrează în sfârşit vechea promisiune de performanţă de desktop într-un format… oarecum portabil. De altfel, acest computer este echipat şi cu cele mai noi tehnologii grafice de la NVIDIA precum efectele de Ray-Tracing în jocurile compatibile sau noua versiune a encoderului NVENC pentru cei care doresc să facă streaming pe Twitch sau YouTube.

Având în vedere procesorul şi cipul grafic, dar şi monitorul de 240 Hz, acesta pare să fie printre cele mai bune laptop-uri pentru rulat jocuri video şi merită o menţiune specială în special pentru eSports. Counter-Strike: Global Offensive este cunoscut pentru pretenţiile legate de performanţa procesorului şi pentru preferinţele sale pentru procesoarele Intel. Astfel, cu un i9-9900K la 5 GHz, este greu să dai greş dacă vrei să joci Counter-Strike la un nivel competitiv „în deplasare”. Cei care participă la turnee de eSport probabil că îşi vor dori ceva de genul acesta.

Testele au fost realizate folosind unele dintre cele mai recente jocuri care dispun de benchmark-uri, pe cele mai înalte profiluri de setări, cu anti-aliasing dezactivat. Pentru că sunt prea puţine jocuri cu RTX, nu am mai rulat şi teste separate pentru aceste funcţii, însă acestea ar trebui să fie la un nivel apropiat de cele de pe PC-uri configurate similar. Testele au fost rulate în 1080p, rezoluţia nativă a monitorului, întrucât acesta este deja destul de performant şi probabil că mulţi utilizatori nu îl vor ignora în favoarea unuia mai mare, dar mai puţin performant. Desigur, laptop-ul permite conectarea mai multor ecrane simultan, oferind port-uri Thunderbolt şi HDMI 2.0.

Am rămas plăcut surprins de performanţa pe care acest laptop o oferă în Red Dead Redemption 2, un joc notoriu pentru cerinţe de sistem ridicate. Acesta a fost rulat cu totul pe calitatea cea mai înaltă conform profilului din joc.

3DMark

Gaming

Singurele teste pe care le-am mai considerat relevante pentru o posibilă comparaţie cu alte computere portabile sau nu au fost Cinebench R20 şi CrystalDiskMark pentru a testa performanţa SSD-urilor în RAID0. Rezultatele nu sunt deloc dezamăgitoare, însă parcă este cumva „păcat” că acest laptop a fost lansat acum şi nu anul viitor, când Intel ar trebui să lanseze generaţia a zecea de procesoare Core i, pe 10nm, cu suport pentru PCI-express 4.0. Astfel, ar fi putut fi folosite SSD-uri noi, chiar şi mai performante, deşi deja de la nivelul acesta vorbim despre performanţă de care un utilizator obişnuit nu prea ar avea nevoie în viaţa de zi cu zi.

Benchmark

  • Cinebench R20 – 4.739 puncte
  • CrystalDiskMark 7 SEQ1M Q8T1– Read: 3.247 MB/s / Write: 2.954 MB/s
  • CrystalDiskMark 7 SEQ1M Q1T1 – Read: 2.509 MB/s / Write: 2.346 MB/s

Concluzii

Având în vedere de câte ori am auzit în ultimii ani termenul de „desktop replacement”, nu aveam mari aşteptări de la MSI GT76 Titan atunci când l-am luat la teste. Acesta a reuşit însă să mă surprindă plăcut şi chiar să mă transforme într-un „fan” al acestui concept. Probabil că nu voi fugi să îmi cumpăr aşa ceva prea curând, însă pentru anumite cazuri de utilizare, un computer foarte performant, upgradabil şi relativ portabil ar putea fi o soluţie foarte bună.

Desigur, placa video va rămâne pentru totdeauna RTX 2080, însă aceasta are destulă putere pentru a rămâne relevantă câţiva ani buni de acum înainte. Totuşi, alţi producători oferă deja posibilitatea de upgrade a plăcii video pe laptop-urile sale, iar acest model permite schimbarea procesorului cu altul de pe aceeaşi platformă. Probabil că acesta este viitorul spre care ne întreptăm: laptop-uri cu adevărat puternice, modulare şi bine răcite.

Până atunci însă, va trebui să ne mulţumim cu performanţa cu adevărat „de desktop” a lui MSI GT76 Titan.

Părţi pozitive

Cel mai performant laptop pe care l-am testat până în prezent
Oferă hardware de desktop într-un format „oarecum” portabil
Oferă posibilitatea de overclocking avansat, nu profiluri prestabilite
Permite un posibil upgrade de procesor cândva în viitor
Are slot-uri M.2 şi DIMM libere pentru alte upgrade-uri
Sistem audio de calitate

Părţi negative

Are un trackpad mic şi „învechit”
Bateria poartă rol de UPS
Foarte zgomotos în full load
Are două adaptoare de priză „siameze” şi necesită „dongle” pentru conectare
Nu are card reader

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult