MSI PR200YA: ultraportabil dotat, dar greu de cărat

22.01.2008
MSI PR200YA: ultraportabil dotat, dar greu de cărat

Zilele trecute a sosit la redacţia go4it! o cutie de laptop, o cutie nu foarte mare, dar grea. Prin urmare, instinctele îmi sugerau că urmează să testez un notebook banal de 15 inci. N-a fost să fie ce credeam ci un model MSI de 12,1 inci, simpatic – zic eu – şi destul de bine dotat.

Voi încerca să evidenţiez ceea ce mi-a plăcut ori nu la acest model, finalizând cu un verdict în care, evident, şi-a vârât coada… „ochiul dracului”, banul.

MSI PR200 neotebook

Aşadar, plăcerile… M-am bucurat să testez un notebook construit de MSI. N-am pus mâna pe aşa ceva până acum. Plus că, din punct de vedere al design-ului, l-am perceput foarte ok; ce-i drept mulţi dintre colegi s-au strâmbat la vederea capacului verde (alte opţiuni ar fi roz şi bleu) ori a tastelor albe, predispuse la murdărire.

Tastatura este de tip full size (butoane la fel de mari ca ale unei tastaturi de desktop) şi foarte ergonomică, asta în ciuda dimensiunilor mai mici, caracteristice laptop-urilor cu ecran de 12,1 inci. Ai webcam de rezoluţie (1,3 MP) montat pe display şi este de apreciat faptul că există şi un cititor de amprente – securitate sporită şi autentificare instant prin cititorul de amprente, fără bătăi de cap.

MSI PR200 neotebook Ecranul este bine iluminat, dar nu sunt sigur că face faţă vara în bătaia soarelui. Pe lângă bătrânul port VGA pentru cuplarea portabilului la un monitor mai mare îl avem şi pe tânărul port HDMI pentru transferul imaginilor către ecrane ori monitoare de înaltă definiţie. În plus, sunt integrate: un inscriptor DVD, un card reader şi… o garanţie de 2 ani. Apropo de garanţie, trebuie să ştiţi că de obicei, la un notebook cu garanţie pe 1 an, prelungirea acesteia, cu încă unul se taxează cam cu 100 de euro.

În cutie găseşti un mouse cu fir şi o husă protectoare, ambele de culoarea capacului (verde în cazul nostru). Wow: are TV tuner integrat! Ah nu, doar mufa de antenă vizibilă pe una dintre muchii; în fapt, modelul primit spre testare şi vândut în România chiar nu dispune de tuner.

Şi dezamăgirile. În primul rând, greutatea. De pe site-ul producătorului aflu că are doar 1,8 kg cu tot cu baterie. Eu aş zice, fără. Nu l-am pus pe cântar, dar colegii au fost de acord cu mine. Apoi, încărcătorul e dublu ca dimensiuni decât al altor laptopuri de 12,1 inci; cine ştie, o fi mai fiabil.

Bateria, la rândul ei destul de mare, seamănă cu un baston din dotarea jandarmilor (o poţi utiliza ca atare) şi totuşi, autonomia de funcţionare nu depăşeşte 4 ore în condiţiile în care nu forţezi resursele cu aplicaţii greoaie. Totuşi este o valoare peste media notebook-urilor actuale. Odată ataşată la portabil, bateria este vinovată şi de plusarea lăţimii notebook-ului cu vreo 3 centimetri.

MSI PR200 neotebook

MSI PR200 nu dispune de taste de acces rapid pentru funcţii multimedia, ci doar de două butoane pe care utilizatorul le poate programa dintr-un soft să lanseze aplicaţiile sale preferate. Monitorul nu se poate roti la 180 de grade ci doar la maximum 135 grade – deci, dacă din greşeală loveşti capacul, în loc ca acesta să se lipească de birou s-ar putea deteriora.

MSI PR200 neotebookModelul disponibil în România vine fără TV tuner încorporat şi fără sistem de operare; personal am instalat ultima versiune a Ubuntu Linux: mai toate componentele hardware au fost recunoscute nefiind necesară instalarea altor drivere (inclusiv modulul wireless integrat), iar sistemul se mişcă impecabil pe MSI PR200.

Verdict: preţul nu este prea exagerat pentru un model de mici dimensiuni ca MSI PR200 YA, dotat cu webcam de 1,3MP, cititor de amprente, HDMI şi hardware serios (vezi procesor, RAM, hard disk). Dar personal nu am înţeles exact cui i se adresează. Doamnelor, respectiv liceenilor, pasionaţi de culori ca roz, verde sau bleu? Oamenilor de afaceri? Da, are cititor de amprente, dar îi lipseşte sobrietatea în design ori lipsesc informaţii legate de protecţia la şocuri a harddiskului. Şi revenind, preţul nu este exagerat, dar devine dacă ne gândim cât ne costă o licenţă de Windows Vista.

Specificaţii tehnice:

MSI MEGABOOK PR200 YA
Pocesor: Intel Core 2 Duo T5250 (1.5GHz)
Memorie: 2 GB RAM, 160 GB HDD (5400 rpm)
Video: Intel GMA X3100
Ecran: 12,1 inci TFT, 1.280×800 pixeli
Unitate optică: Super Multi DVD-RW
Card reader: SD/MMC/MS/MS-Pro
Conectivităţi: LAN, Wi+Fi (802.11 a/g/n), HDMI, Bluetooth, 3 x USB2.0, VGA, modem
Altele: cititor amprente integrat, webcam 1,3MP, TV Tuner opţional, geantă, mouse
Preţ: 3.490 RON, www.pccenter.ro

Urmărește Go4IT.ro pe Google News