MSI Wind, noul rege al laptopurilor ieftine

05.06.2008
MSI Wind, noul rege al laptopurilor ieftine

Totul a început cu proiectul OLPC. Un laptop ieftin, dedicat copiilor din lumea a treia. Nobil. Apoi au apărut marii producători care şi-au dat seama că unde e nobleţe sunt şi bani. Aşa au apărut laptopurile ieftine. Iar primul a fost Eee PC al celor de la Asus. Asta l-a ajutat să atragă atenţia presei şi a potenţialilor clienţi. După Eee PC au fost anunţate şi alte laptopuri ieftine. Iar dintre acestea, de departe cel mai interesant este MSI Wind, prezent şi la Computex 2008. Raportul preţ – performanţă îl face la ora actuală cel mai atractiv laptop ieftin.

Portabil şi simplist

MSI Wind are un design mai degrabă minimalist, doar e un laptop ieftin, nu un MacBook Air. Marginile laptopului sunt rotunjite, lăsând o impresia de gadget modest dar îngrijit. Are aproximativ 10 inch lungime, 7 lăţime şi cântăreşte numai 1.3 Kg.

Pe partea dreaptă au fost plasate un port USB, un card reader 4-in-1, microfon, intrare pentru căşti, portul VGA şi intrarea pentru Ethernet. În stânga are alimentarea şi încă două porturi USB.

MSI Wind

Ecran, tastatură

Unul din principalele atuuri ale lui MSI Wind este ecranul. Acesta are 10 inch şi este luminat cu LED-uri. Rezoluţia standard este de 1024 x 600 pixeli, suficient pentru ca majoritatea site-urilor să încapă fără să faci uz de scroll-ul orizontal. Calitatea imaginii este bună, dar unghiurile de vizibilitate pe orizontală au de suferit.

Tastatura se apropie de dimensiunile uneia de laptop obişnuit. Este confortabilă la scris, iar tastele importante, precum Enter sau Shift, sunt mai mari.

MSI Wind

Sub capotă

MSI Wind este unul din primele laptopuri ieftine dotate cu procesor Intel Atom (45 nanometri). Are o frecvenţă de 1.6 GHz (fără overclocking) iar consumul mic de energie are un cuvânt greu de spus în durata bună de viaţă a bateriei.

Este dotat cu 1 GB memorie RAM dar îi mai poate fi adăugat încă 1 GB. Are un harddisk SATA de 80 GB, la 5400 rotaţii pe minut şi reuşeşte să booteze în Windows XP în doar 34 de secunde. În testele sintetice a scos un punctaj bun: 72 de puncte în MobileMark 2007, aproape cât Asus U2E (laptop cu procesor Core 2 Duo la 1.06 GHz) care a scos 98 de puncte.

Frecvenţa procesorului poate fi crescută cu ajutorul unui buton de la 1.6 GHz, la 1.9 GHz. Asta îmi aminteşte de butonul Turbo de la primul meu 486 care creştea frecvenţa procesorului de la 20MHz la 40 MHz.

MSI Wind

Baterie de cursă lungă

MSI Wind are o baterie cu 6 celule care profită din plin de eficienţa procesorului Intel Atom. Reuşeşte să reziste 5 ore şi jumătate fără Wi-Fi şi 4 ore cu reţeaua wireless activată.

Mulţi văd în MSI Wind cea mai bună opţiune, la ora actuală, dintre laptopurile ieftine. Ecranul de 10 inch, procesorul Intel Atom şi durata de viaţă a bateriei sunt principalele sale atuuri. Toate acestea, în lumina celor 500 de dolari, cât va costa.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News