MSI Wind, sprinten şi uşor ca vântul

18.09.2008
MSI Wind, sprinten şi uşor ca vântul
Software, autonomie, concluzie

Simbionza hardware-software

Nu este doar o joacă de cuvinte, chiar există o simbioză între dotările hardware ale lui MSI Wind şi componenta software. Procesorul Intel Atom N270 (1.6 GHz frecvenţă, cu nouă nuclee virtuale) şi 1 GB memorie RAM se potrivesc foarte bine Windows-ului XP care vine preinstalat pe Wind. Este adevărat că ar merge şi mai bine cu 2 GB RAM, mai ales că acest uprgrade este posibil. XP-ul este la zi cu cele mai importante update-uri, inclusiv Service Pack 3.

MSI Wind

Sistemul de operare merge foarte bine chiar şi cu destul de multe programe pretenţioase deschise. Cu un antivirus scanând în continuu în background (avast!), Firefox cu cel puţin 4-5 tab-uri deschise, Adobe Photoshop CS3, Yahoo! Messenger, Winamp, Total Commander, Microsoft Word plus toate procesele auxiliare, XP-ul Home preinstalat este totuşi sprinten. Nici rularea filmelor în format HD (720p) nu este o sarcină prea grea pentru Wind. Redarea este fluentă, procesorul având cam 75% grad de ocupare în timpul acestora.

MSI Wind

Harddisk-ul ar fi trebuit să fie de 80 GB, conform atât specificaţiilor de pe site-ul oficial MSI, cât şi celor de pe site-ul furnizorului. Însă, când l-am deschis prima oară, am constatat cu plăcere că are 120 GB, mai exact 114.472 MB (din care 4001 MB alocaţi partiţiei de recovery).

MSI Wind

Baterie modestă

Bateria este punctul slab la acestei versiuni de MSI Wind. Cele doar 3 celule oferă o autonomie medie pentru un laptop obişnuit, dar evident modestă comparativ cu cea pe care o poate furniza o baterie de 6 celule. În funcţie de facilităţile folosite, bateria poate ţine între 90 de minute (inclusiv cu Wi-Fi activat) şi peste 2 ore (fără Wi-Fi).

Versiunea cu baterie cu 6 celule este pe drum. Aceasta însă va fi evident mai grea, dimensiunea bateriei va afecta automat şi greutatea laptopului.

MSI Wind

Verdict

Una peste alta, MSI Wind este un mini laptop suficient de bun pentru office, multimedia şi navigare pe Internet. Nu poate fi vorba de jocuri, în fond vorbim de un laptop cu ecran de 10 inch care costă în jurul a 1400 RON. Însă ceea ce face, face bine. O baterie de 6 celule ar fi totuşi recomandată, chiar dacă se mai adaugă 2-3 sute de grame.

Plusuri:

[+] mic şi uşor
[+] construcţie
[+] ecran şi tastatură
[+] dotări hardware (pentru un netbook)
[+] Windows XP preinstalat
[+] wireless, bluetooth, card reader, 3 USB-uri

 

Minusuri:

[-] autonomie redusă din cauza bateriei cu 3 celule

Portabilitate, dotări

Cine spunea că mini laptopurile (sau netbook-urile cum se numesc mai nou) sunt pentru săraci? Chiar nu e adevărat. Poţi fi doar econom sau să te intereseze portabilitatea pentru a lua în considerare un astfel de laptop. Categoria netbook-urilor a luat naştere odată cu Eee PC. MSI Wind este unul din cei care i-au urmat exemplul. Dar este, deocamdată, principalul rival.

MSI Wind nu este chiar o noutate pe piaţa din România. A trecut ceva timp de când este listat pe site-urile magazinelor online. Că, de multe ori, se întâmplă să nu fie pe stoc, e altă poveste. Dar dacă ai totuşi noroc, îl găseşti. Aşa se face că am ajuns să scriu acest articol ca proaspăt proprietar al unui MSI Wind U100, nu doar ca redactor care îl primeşte la test. Însă e mai bine aşa. Uneori descoperi mai uşor un produs, când îl foloseşti în mod normal, la activităţi pe care le întreprinzi în mod curent, decât atunci când îl priveşti cu detaşarea unuia care trebuie să dea un calificativ rece. Şi după mai bine de o săptămână de când am intrat în posesia lui si-l folosesc zilnic, sunt în măsură să dau un verdict solid.

MSI Wind

Uşor ca vântul

Greutatea redusă a fost unul din principalele criterii care m-au atras la MSI Wind. Un laptop care măsoară în jurul a 30 cm lungime şi cântăreşte aproximativ 1 Kg este o adevărată plăcere să-l cari după tine. Ştiu ce înseamnă că cari un laptop cu ecran de 15.4 inch. Adevărata portabilitate o aduc aceste laptopuri, gen MSI Wind, nu cele cu ecran mare.

Ecran, tastatură, touchpad

Atât tastatura, cât şi ecranul sunt influenţate de dimensiunea unui laptop. Dacă vrei un laptop mic, trebuie să iei în calcul că dimensiunea lui va fi reflectată şi în caracteristicile ecranului respectiv tastaturii. Din fericire, ambele elemente sunt peste aşteptări.

MSI Wind

Ecranul (luminat cu LED-uri) este mai bun decât cel al multor laptopuri scumpe şi cu pretenţii mai mari. Ca dimensiune, cei 10 inch (1024 x 600 pixeli rezoluţie) sunt suficienţi pentru a încărca pe toată lăţimea ecranului majoritatea site-urilor Web. Înălţimea este cam mică, cu cei doar 600 de pixeli ai ei. Când treci de la un monitor wide cu 1050 de pixeli pe înălţime, te adaptezi mai greu. Trecerea în mod full screen a browser-ului este o foarte bună idee pentru rezoluţia lui MSI Wind.

Tastatura lui MSI Wind nu este cu nimic mai prejos ca "usability" decât alte laptopuri, mai mari. Tastele sunt, evident, puţin mai mici. Însă viteza de scriere este comparabilă cu tastatura oricărui alt laptop. Nu lipsesc nici funcţiile apelabile prin intermediul tastei Fn care permit reglarea luminozităţii, a volumului, activarea sau dezactivarea wireless-ului ori bluetooth-ului etc.

MSI Wind

Touchpad-ul este destul de low-end. Este micuţ şi lipsit de funcţii precum gestures ori scroll. Pe partea de conectivitate este dotat cu 3 porturi USB, wireless, bluetooth, LAN şi card reader (SD/MMC/MS/MSpro).

Urmărește Go4IT.ro pe Google News