Noile MacBook Pro vor include card reader SD, HDMI și încărcare MagSafe

15.05.2021
Noile MacBook Pro vor include card reader SD, HDMI și încărcare MagSafe

Odată la câțiva ani, Apple lansează pe piață o nouă serie de computere portabile cu design complet nou. De obicei, acestea sunt echipate cu capabilități noi, care pot sau nu să fie apreciate de către fani. Totuși, odată ce schimbările sunt făcute, compania nu revine de obicei asupra lor. Seria de computere portabile MacBook a fost controversată încă de la început, cu renunțarea la toate port-urile de conectivitate în favoarea USB-C și eliminarea butoanelor fizice de pe rândul de sus al tastaturii, pe care le-au înlocuit cu un ecran OLED. Se pare însă că următoarea generație va fi cea care va corecta toate aceste probleme.

Apple își recunoaște greșelile de design de pe MacBook Pro-urile din prezent

De fapt, corectarea a început deja, încă din 2019. După mulți ani în care utilizatorii s-au plâns de tastatura cu butoane în stil „Butterfly”, care erau foarte subțiri și se puteau bloca chiar și de la un simplu fir de praf, compania a revenit la butoanele „clasice” pe care le folosea înainte de generația MacBook 2015. Totuși, acum că Apple a confirmat trecerea de la arhitectura x86 la ARM pe toate computerele sale, compania a găsit oportunitatea de a schimba complet linia sa de laptop-uri.

Modelele MacBook Air M1 și MacBook Pro M1 sunt doar variante de tranziție, însă adevăratul upgrade este așteptat în următoarele câteva luni. Ming-Chi Kuo, analistul TF Securities specializat în afacerile companiei Apple, alături de Mark Gurman de la Bloomberg și alte câteva surse de încredere, confirmă independent cam aceleași informații: Apple va lansa două noi modele MacBook Pro care vor integra din nou port-uri (aproape) complete de conectivitate.

Noile MacBook Pro vor integra card reader SD, HDMI și MagSafe și renunță la TouchBar

Întrucât utilizatorii de MacBook Pro sunt în general utilizatori din mediul creativ, care folosesc computerele pentru editare foto, video sau audio, se pare că Apple a decis să revină la card reader-ul integrat. Astfel, vei putea scoate fotografiile sau filmările de pe o cameră video fără a folosi un card reader extern sau un adaptor pe Thunderbolt.

Apoi, tastatura va fi restaurată la una fără TouchBar. De altfel, seria MacBook Air nu a fost niciodată livrată cu TouchBar, iar anumite modele de bază MacBook Pro au folosit tot timpul tastaturi fără ecran în partea de sus. Pe gama MacBook Pro 2021, Apple ar putea renunța complet la această componentă care ar putea mai mult să încurce decât să ajute.

Un port HDMI va fi de asemenea prezent pe partea din dreapta a laptop-urilor. În timp ce există deja ecrane pe Thunderbolt, precum modelul Apple Pro Display XDR, cât și cabluri USB-C to HDMI, majoritatea monitoarelor și televizoarelor folosesc acest port, iar prezența lui pe un laptop este încă necesară. De altfel, cablurile HDMI sunt foarte populare și ieftine, în timp ce adaptoarele la USB-C nu.

Nu în ultimul rând, Apple va reveni la port-ul de încărcare MagSafe. Acest branding reprezenta din 2005 până în 2016 port-ul de încărcare pentru computerele MacBook, cablul fiind atașat magnetic. Avantajul era că puteai să conectezi cablul în orice orientare, în timp ce în cazul unui accident, cablul ar fi fost detașat, fără să tragă laptop-ul pe jos. Noile MacBook-uri ar putea să se întoarcă la acest standard. Cel mai recent, Apple a lansat un accesoriu MagSafe de încărcare pentru iPhone 12.

Procesorul ARM va fi unul mai puternic decât modelul M1 din prezent

Astfel, noile modele MacBook Pro, așteptate cu ecrane de 14 și 16”, vor primi toate aceste îmbunătățiri, dar nu vor renunța la port-urile Thunderbolt pe USB-C. De altfel, port-urile USB-A standard nu se vor întoarce, deci utilizatorii vor trebui în continuare să folosească un adaptor sau un cablu diferit pentru acestea.

În concluzie, informațiile din prezent sugerează că noile modele MacBook Pro vor fi complet diferite față de cele din prezent. Acestea vor avea un design nou, ecrane mai luminoase, procesoare ARM Apple Silicon din a doua generație (M2), câte trei port-uri Thunderbolt, un HDMI, card reader SD, jack pentru căști și un conector MagSafe. Totodată, tastaturile vor fi complet lipsite de ecranul secundar TouchBar.

Zvonurile plasau lansarea MacBook Pro cândva în vară, însă, tradițional, Apple lansează astfel de produse în toamnă, după iPhone-uri.

sursa: MacRumors

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult