Noul MacBook Pro cu procesor M2 are SSD mai lent decât modelul anterior cu M1

28.06.2022
Noul MacBook Pro cu procesor M2 are SSD mai lent decât modelul anterior cu M1

Apple a lansat de curând primul laptop echipat cu procesorul M2, modelul MacBook Pro cu ecran de 13”. Acest ar trebui să fie cel mai performant model din linia sa de până acum, dar se pare că anumite aspecte ale noului laptop sunt mai degrabă „downgrade-uri”. Cei care au intrat în posesia noilor laptop-uri au observat că SSD-ul intern de pe modelul de bază nu este la fel de rapid precum cel de pe modelul anterior, echipat cu procesor M1.

Criza cipurilor ar putea fi motivul pentru „downgrade-ul” MacBook Pro

Se pare că Apple a apelat la o soluție diferită de stocare pentru modelul de bază MacBook Pro cu procesor M2, față de generația anterioară. Modelul de bază, cu 256 GB stocare, oferă viteze de transfer la jumătate față de modelul de 256 GB cu M1, cu citire în jurul a 1.440 MB/s față de 2.900 MB/s. Motivul pare să fie unul de ordin hardware, Apple folosind cipuri în moduri diferite, probabil din lipsa de cipuri de pe piață.

Canalul de YouTube MaxTech a publicat un clip în care noul MacBook Pro cu M2 a fost dezasamblat, putând fi observate mai puține cipuri NAND flash pe placa de bază a computerului. Anterior, modelul de 256 GB folosea două cipuri de 128 GB, în timp ce noul model folosește unul singur de 256 GB. Această soluție este mai ieftină, însă pentru că nu sunt folosite două cipuri în paralel, SSD-ul este limitat la jumătate din viteza oferită anterior.

Modelele superioare, cu 512 sau 1 TB nu suferă de pe urma acestei probleme, oferind rezultate similare cu modelele anterioare în teste. De asemenea, se pare că Apple a trimis intenționat la review doar modele cu stocare mai mare, nu și modelul de bază, cel mai accesibil și cel pe care probabil îl vor cumpăra cei mai mulți clienți.

sursa: Engadget, MaxTech

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult