Nvidia Tegra 3 – era tabletelor quad-core a început

09.11.2011
Nvidia Tegra 3 – era tabletelor quad-core a început

Tegra 3 este primul chipset quad-core pentru dispozitive mobile bazate pe Android 4.0 şi fundaţie pentru o nouă generaţie de tablete şi telefoane inteligente, mai performante şi capabile să ofere mai mult decât a fost posibil cu cele din generaţia Android Honeycomb.

Nvidia Tegra 3

ASUS Eee Pad Transformer Prime este primul reprezentant al generaţiei quad-core, o tabletă cu dotări de top, menită să ofere o demonstraţie de forţă pentru potenţialul platformei Tegra 3.

Chipset quad-core +1

Nvidia Kal El, sau Tegra 3 după numele său comercial, este ceva mai mult decât un chipset quad-core, având de fapt în componenţă un total de cinci nuclee de procesare. Nucleul cu numărul cinci joacă rolul unui procesor auxiliar, mai puţin sofisticat şi cu performanţe mai mici decât cele patru nuclee principale, dar mult mai eficient din punct de vedere al consumului de energie. Acest procesor companion este utilizat pentru sarcini de bază puţin consumatoare de resurse, cum ar fi redarea colecţiei de muzică, sincronizarea clientului de email şi alte rutine ale sistemului de operare.

Designul quad-core +1 este o soluţie elegantă pentru limitarea consumului de energie, ce altfel ar creşte exponenţial odată cu nivelul de complexitate al chipset-ului. Cele patru nuclee de procesare principale sunt lăsate astfel complet inactive în cea mai mare parte a timpului, însă pot aduce un aport considerabil de performanţă atunci când într-adevăr contează, cum ar fi de exemplu la redarea unui film Full HD sau rularea jocurilor 3D.

Activarea nucleelor de procesare în ordine ierarhică, în funcţie de eficienţa energetică şi necesarul de putere cerut de aplicaţii, reduce semnificativ consumul de energie în perioadele lungi de inactivitate, în care tableta este lăsată cu ecranul stins.

Mai mult decât atât, cele cinci nuclee de calcul oferite de chipset-ul Tegra 3 pot fi pornite şi oprite chiar din interiorul aplicaţiilor, oferind dezvoltatorilor software posibilitatea de a alege exact nivelul de performanţă de care au nevoie, evitând astfel situaţiile în care aplicaţii aparent inofensive, cum ar fi clientul de mesagerie instant sau news reader, ajung să compromită autonomia bateriei consumând mai multă energie decât este necesar. Nvidia numeşte acest concept vSMP (multiprocesare variabilă) şi a înregistrat deja un patent pentru tehnologie.

Nvidia Tegra 3

Tehnologia vSMP a permis obţinerea unui consum de energie în cu până la 61% mai mic decât în cazul platformei Tegra 2, iar îmbunătăţirile se văd exact acolo unde contează – în activităţi cu durată mare de desfăşurare, cum ar fi redare video şi navigare web.

Nvidia Tegra 3

Cum era de aşteptat, un număr dublu de nuclee de procesare aduce cu sine performanţe aproximativ duble în aplicaţii, cu rezultate variabile în funcţie de optimizările software prezente.

Jocuri 3D

Avantajele desingului quad-core +1 se văd însă cu adevărat abia în jocuri, unde Tegra 3 oferă un spor masiv de performanţă, ce se traduce printr-o redare impecabilă a jocurilor actuale şi un nivel de calitate superior pentru jocurile viitoare. Adaptarea la designul quad-core deschide calea pentru efecte speciale mult mai spectaculoase, accesibile până acum doar jocurilor pentru consolă sau PC.

Nvidia pregăteşte lansarea Quad Core Tegra Zone games, o secţiune dedicată jocurilor pentru dispozitive Tegra 3, din care vom putea descărca pentru început titluri demonstrative ca Riptide GP, Bladeslinger şi Shadowgun, create pentru a pune în valoare efectele speciale permise de noua platformă.

Nvidia Tegra 3

Nvidia Tegra 3 Nvidia Tegra 3
Nvidia Tegra 3 Nvidia Tegra 3
Nvidia Tegra 3 Nvidia Tegra 3

Tabletă şi consolă de jocuri

Utilizatorii familiarizaţi cu jocurile pentru consolă vor fi cu siguranţă încântaţi să descopere că tabletele bazate pe chipset-ul Tegra 3 sunt compatibile cu gamepad-urile create pentru PS3, Xbox 360 şi consola Wii, dar şi modele thrid-party venite de la producători precum Logitech.

Nvidia Tegra 3

Cum jocurile pentru Tegra 3 rivalizează prin calitatea imaginii consolele de jocuri, iar conectarea unui gamepad nu mai este o problemă, ataşarea unui televizor LCD este singurul lucru care mai trebuie făcut pentru ca metamorfoza tabletelor în veritabile console de jocuri să fie completă. Nvidia a avut grijă să acopere foarte bine şi acest aspect, incluzând în chipset-ul Tegra 3 suport pentru conexiune HDMI 1.4, la care putem apela pentru a savura jocurile favorite la rezoluţie Full HD, redate direct pe ecranul unui televizor LCD.

Suport multimedia complet

Asus Transformer Prime şi restul tabletelor cu chipset Tegra 3 plănuite pentru anul viitor, vor fi recunoscute şi pentru abilităţile multimedia deosebite, ce fac posibilă inclusiv redarea de filme în format Blu-ray, cu rezoluţie Full HD şi rate de eşantionare de până la 40 Mbps.

Dacă optăm pentru vizionarea filmelor pe un televizor LCD, ne vom putea bucura inclusiv de sunet surround 7.1, redat prin conexiune HDMI 1.4.

Lista specificaţiilor continuă cu suport pentru memorii DDR3 şi standardul SATA II, folosit pentru obţinerea unor viteze superioare la încărcarea sistemului de operare şi aplicaţiile instalate.

Nvidia Tegra 3

Planurile NVIDIA nu se opresc aici, chipset-ul Tegra 3 urmând să primească un upgrade în decursul anului viitor, ce va aduce un nou salt de performanţă şi alte îmbunătăţiri la capitolul autonomie.

Privind specificaţiile anunţate pentru Asus Transformer Prime, obsevăm că autonomia noilor tablete cu chipset Tegra 3 este deja foarte bună, depăşind pragul de 12 ore. Împreună cu performanţe superioare şi un pachet de facilităţi convingător, sosirea chipset-ului Tegra 3 anunţă un an 2012 cu multe surprize plăcute pentru cei care plănuiesc să-şi înlocuiască tableta actuală cu un model superior, dar şi cei care nu au îndrăznit până acum să încerce un astfel de dispozitiv.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News