ROG Strix SCAR 16 și 18, lansate în România. Vin cu specificații de top și prețuri de peste 3.000 de euro

24.02.2023
ROG Strix SCAR 16 și 18, lansate în România. Vin cu specificații de top și prețuri de peste 3.000 de euro

ASUS a lansat în România noile sale laptop-uri de gaming din gama ROG Strix SCAR, în variante cu ecrane mari, de 16, respectiv 18”. Acestea sunt cele mai performante modele din gama companiei, oferind configurații cu cele mai performante componente disponibile în acest moment în piață, alături de alte avantaje, precum sisteme de răcire avansate, ecrane de top și opțiuni avansate de personalizare pentru utilizatori.

Diferențele între cele două dimensiuni ROG Strix SCAR sunt doar la nivel de display

Noile modele ROG Strix SCAR 16 și 18 sunt în mare parte identice din punct de vedere al configurațiilor interne. Singurele diferențe notabile sunt la nivelul ecranului, unde diferă atât diagonala, cât și opțiunile de configurare. Doar modelul de 16” este livrat cu un ecran QHD miniLED cu 1024 de zone de iluminare și luminozitate de până la 1.100 nits și certificare DisplayHDR 1000 la 240 Hz. Există și o variantă IPS mai ieftină, cu luminozitate mai mică, dar aceleași specificații în rest. Modelul de 18” folosește doar panel-uri IPS Full HD (165 Hz) sau QHD (240 Hz). Toate ecranele sunt pe format 16:10.

Astfel, dacă vreți cel mai bun ecran de pe această gamă, va trebui să apelați la modelul mai mic.

ASUS ROG Strix SCAR front side front

ASUS a ales cele mai performante componente pentru aceste modele

Așa cum era de așteptat, noile modele ROG Strix SCAR vin cu opțiuni de procesoare Intel Core din generația a 13-a, putând fi configurate cu până la i9-13980HX cu TDP de 65W, cel mai performant procesor al seriei. De asemenea, ambele modele de laptop vin cu GeForce RTX 4080 sau 4090 de la NVIDIA, cele mai performante cipuri grafice din piață, cu TGP de până la 175W (dynamic boost) și 16 GB GDDR6X memorie video.

Laptop-urile pot fi configurate cu până la 64 GB memorie RAM și includ două slot-uri M.2 PCI-Express 4.0, care pot găzdui din fabrică până la două SSD-uri de 2 TB. Desigur, nu te oprește nimeni să adaugi SSD-uri de capacități mai mari, sau să înlocuiești RAM-ul din fabrică. Asta pentru că aceste slot-uri sunt accesibile utilizatorilor care nu se sperie de o mică dezasamblare a capacului de jos.

ASUS ROG Strix SCAR back

Cel mai important upgrade față de generația anterioară pare să fie însă sistemul de răcire complet nou, cu suprafață mai mare cu 90%. De asemenea, un nou cooler trage aer rece și îl suflă spre camera de vapori, în timp ce două cooler-e mai mari elimină aerul cald afară prin spate. Acest sistem este numit Tri-Fan și promite temperaturi mici în utilizare și un nivel scăzut al zgomotului produs. Desigur, ASUS continuă parteneriatul cu Thermal Grizzly, aplicând din fabrică peste procesor și GPU liquid metal în loc de pastă termoconductoare tradițională, pentru îmbunătățirea transferului de căldură între cipuri și sistemul de răcire și scăderea temperaturilor cu până la 15 grade Celsius.

Prețul configurațiilor de top ROG Strix SCAR depășește 4.000 euro

Modelele ROG Strix SCAR 16 și 18 pornesc de la prețuri de 16.499 lei, însă configurațiile superioare, cu i9 și RTX 4090 ajung la 20.000 lei sau chiar depășesc acest prag. Cu siguranță, acestea nu sunt modele de volum, fiind de trei sau patru ori mai scumpe decât prețul mediu al unui laptop de gaming vândut în România. Noile modele se găsesc deja în ofertele magazinelor de specialitate.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult