ROG Zephyrus G14 review: gaming și productivitate thin & light „full AMD”. VIDEO

28.04.2022

„Este greu să găsești un mix bun”, spunea o reclamă de acum câțiva ani, dar ASUS pare că a găsit formula magică prin care poate combina un computer care să ofere performanță foarte bună în gaming, cu un laptop de productivitate. ROG Zephyrus G14 ia ce e mai bun din fiecare categorie și reușește, pe cât posibil, să se ferească și de majoritatea dezavantajelor. Acest mix este atins printr-un design inteligent și cele mai noi componente de top la AMD. Zephyrus G14 ar putea fi modelul perfect pentru cei care caută computer performant, arătos și foarte ușor de cărat.

Zephyrus G14 nu schimbă fundamental design-ul, dar adaugă o componentă care lipsea

ASUS oferă pe piață laptop-urile Zephyrus G14 de câțiva ani deja, iar design-ul nu s-a schimbat la nivel fundamental între timp. Vine și într-o variantă neagră, dar modelul alb este cel care iese cu siguranță în evidență. Asta și pentru că majoritatea laptop-urilor de gaming nu vin în culori deschise. Avem în continuare acel design ErgoLift, caracteristic ASUS, care înclină partea de jos a computerului atunci când ridici ecranul. Acesta oferă două avantaje: asigură acces la mai mult aer rece din partea de jos, dar oferă și o poziție mai confortabilă în utilizare. Tot pentru a ajuta răcirea componentelor, ASUS a decupat capacul din plastic pentru a atașa o placă metalică, care poate ajuta la disiparea căldurii produsă de componentele interne.

ASUS ROG Zephyrus G14 2022 front

Dimensiunile exterioare ale laptop-ului sunt dictate de ecranul de 14”, cu margini foarte subțiri. Chiar dacă în anii trecuți ASUS susținea că aceste laptop-uri nu au nevoie de o cameră web, se pare că realitatea ultimilor ani a dus la întoarcerea acestei componente. Aceasta este situată în spațiul de deasupra ecranului, alături de un senzor infraroșu pentru autentificare facială prin intermediul Windows Hello. Camera nu este tocmai una de top, dar își face treaba pentru videoconferințe.

În ciuda dimensiunilor reduse, există destul loc și pentru o baterie mare, de 76Wh, cât și un set complet de port-uri de conectivitate: două USB-A, două USB-C, un HDMI, jack de căști, cât și un slot pentru carduri microSD. Singurul port care lipsește este un Ethernet pentru internet prin cablu, dar WiFi 6E ar trebui să fie destul de bun în lipsa sa, cu viteze de peste 2 Gbps.

ASUS continuă să ofere și pe capacul noului model o matrice de LED-uri albe numită AniMe Matrix, pe care pot fi afișate diverse animații sau informații despre sistem. Aceasta este însă opțională, fiind disponibile configurații cu sau fără ea. Pentru a reduce consumul de baterie, aceasta poate fi oricum oprită. Acest artificiu de design este ceea ce în engleză s-ar numi un „gimmick”, adică ceva care să îți atragă atenția, dar care nu are obligatoriu o utilitate reală. Dacă ar fi să aleg, aș alege modelul fără AniMe Matrix, mai ales că lipsa acestui sistem scade și greutatea computerului cu vreo 70 de grame.

Când vine vorba despre tastatură și trackpad, ASUS pare că a realizat o combinație foarte bună între o tastatură cu răspuns tactil și o cursă destul de lungă a tastelor, care să asigure precizie în jocuri, dar și atunci când scrii. Poate că cei care scriu mai mult decât se joacă ar fi preferat o cursă mai mică, care să încurajeze viteza. Trackpad-ul, în schimb, este unul dintre cele mai bune de pe un laptop cu Windows, oferind o suprafață mare din sticlă, plăcută atingerii. Acesta va fi apreciat în special de către cei care vor lucra pe acest laptop în deplasare, fără un mouse.

ASUS ROG Zephyrus G14 2022 back

Singurul dezavantaj al acestui laptop mi se pare alimentatorul. Acesta este pe format clasic, cu mufă rotundă și este destul de mare și de greu. Din păcate, încă nu există alimentatoare pe USB-C care să ofere destulă putere pentru un laptop de gaming, chiar și unul ultra portabil. Poate că generația următoare va adopta un încărcător USB-C cu putere de peste 200W, așa cum permite acum acest standard.

Zephyrus G14 este configurat „full AMD”, cu procesor Ryzen 9 6900HS și GPU Radeon RX 6800S

La interior, această configurație de Zephyrus G14 integrează doar componente high-end, capabile să ruleze cele mai noi jocuri video. Sistemul are la bază cel mai performant procesor AMD pentru laptop-uri subțiri: Ryzen 9 6900HS, un model cu 8 nuclee, 16 fire de execuție. Acesta atinge frecvențe de până la 4,9 GHz în boost și integrează chiar și un GPU Radeon 680M, util pentru a conserva energie în utilizare pentru sarcini non-gaming. Seria Ryzen 6000 este și prima care folosește nuclee Zen3+, cu compatibilitate cu memorii DDR5, ceva ce nu este încă nu am văzut nici procesoarele desktop ale companiei.

ASUS ROG Zephyrus G14 2022 ergolift

O altă premieră este Radeon RX 6800S, cel mai nou GPU high-end AMD dedicat sistemelor cu un consum redus de energie. Cu un consum standard de de 80W, care poate fi extins dinamic până la 105W prin intermediul tehnologiei SmartShift, și cu 8 GB de memorie, Radeon RX 6800S este recomandat a rula jocuri în rezoluții Full HD sau QHD la detalii înalte. Desigur, fiind vorba despre un GPU AMD din seria 6000, acesta este bazat pe arhitectura RDNA2, deci este compatibil noi tehnologii AMD precum FidelityFX Super Resolution, pentru upscaling în jocuri, cât și cu DirectX Ray Tracing în titlurile care beneficiază de astfel de efecte grafice.

Iar ASUS a configurat laptop-ul în așa fel încât și restul componentelor să poată ține pasul cu procesorul și cipul grafic. avem de a face cu 32 GB memorie DDR5 la 4.800 MHz , un SSD M.2 de 1TB la viteze PCI-Express 3.0. Ecranul de 14” oferă rezoluție QHD pe format 16:10, fiind astfel potrivit și pentru productivitate datorită spațiului vertical mărit, însă vine și cu rată de împrospătare la 120 Hz, care va asigura o experiență fluidă în jocuri. Și, pe lângă toate acestea, laptop-ul integrează și un Mux Switch, care poate conecta GPU-ul dedicat la ecranul laptop-uui direct, fără a trece prin GPU-ul integrat în procesor. În consecință, în anumite jocuri, performanța poate fi semnificativ îmbunătățită.

ASUS ROG Zephyrus G14 2022 screen

ASUS a promis că din 2022, toate laptop-urile sale de gaming din gama ROG beneficiază de răcire ajutată de liquid metal pentru procesor, cât și de monitoare cu certificare ROG Nebula, ceea ce asigură că ecranele sunt bine calibrate din fabrică, cu certificare Pantone, oferă suport pentru tehnologii HDR, inclusiv Dolby Vision, și beneficiază de rată de împrospătare variabilă. Toate aceste avantaje se regăsesc și pe Zephyrus G14. Adevărul este că pentru un dispay de 14”, rezoluția QHD pare uneori să fie chiar prea mare, apropiată de conceptul de „Retina” de la Apple, unde nu mai poți distinge pixelii de la o distanță normală. Luminozitatea panelului este destul de bună, în timp ce protecția anti-reflectivă va fi cu siguranță apreciată de gameri. Asta înseamnă însă că nu include și un touchscreen, ceva ce mulți încep să își dorească în special pe laptop-uri de productivitate.

Zephyrus G14 este un computer performant și silențios

Am fost plăcut surprins de faptul că laptop-ul nu este deloc zgomotos, nici măcar atunci când este folosit pe profilul Turbo. Se pare că soluția de răcire aleasă de ASUS pentru un laptop subțire de acest gen poate face față temperaturilor acestor componente performante fără mari eforturi. Desigur, atunci când computerul rulează teste, jocuri sau sarcini mai complexe, precum randarea unui clip video, cooler-ele încep să se audă, însă niciodată la un nivel deranjant.

ASUS ROG Zephyrus G14 2022 closed

Totuși, design-ul compact își spune cuvântul atunci când vorbim despre temperaturi. Procesorul poate ajunge la 95 de grade, limita superioară impusă de AMD pentru Ryzen 9 6900HS. Frecvențele se învârt în jurul a 4 GHz chiar și la aceste temperaturi, peste cei 3,3 GHz standard, dar semnificativ mai mici decât boost-ul de câteva secunde la 4,9 GHz. Cipul grafic rămâne însă destul de stabil între 75 și 80 de grade în cele mai complexe teste, ceea ce sugerează că primim întreaga performanță a lui Radeon RX 6800S, fără throttling.

Am fost surprins plăcut și de difuzoarele acestui laptop, care oferă un sunet decent, departe de a fi un model de referință în piață, însă care oferă un sunet puternic și destul de bine definit față de alte modele de gaming din piață. De remarcat este faptul că frecvențele joase sunt foarte bine redate. Autonomia în schimb este doar bună, nu grozavă, cu 3-4 ore reale de utilizare intensă pe un profil economic, însă asta este de așteptat, având în vedere componentele performante pe care le are de alimentat acumulatorul intern. Poți obține performanță mai bună pentru sarcini mai simple, precum redare video, de exemplu.

ASUS ROG Zephyrus G14 2022 bottom

Performanța este neașteptat de bună pentru un laptop atât de ușor

Dar destul despre partea de productivitate și design. Hai să vorbim și despre performanța în gaming. Am testat Zephyrus G14 cu unele dintre cele mai pretențioase jocuri din ultimii ani, pe detalii maxime, rulând chiar și teste cu Ray Tracing, dar și cu FidelityFX Super Resolution, acolo unde aceste opțiuni sunt disponibile. Rezultatele sunt foarte îmbucurătoare pentru acest laptop, în special pentru că vorbim despre un model thin & light. Asta înseamnă că reducerea detaliilor pe High va oferi un aport semnificativ de performanță în majoritatea titlurilor, în special pentru cei care doresc să se joace în rezoluții mari cu framerate înalt, unde ecranul QHD la 120 Hz ar trebui să ofere cea mai bună experiență.

Toate testele au fost rulate atât în rezoluție QHD, cât și Full HD, întrucât pe un display de aceste dimensiuni, reducerea rezoluției nu ar avea un impact major asupra calității vizuale. Pentru testele cu FidelityFX Super Resolution, am ales opțiunea „Balanced”, care oferă un balans bun între calitatea imaginii pentru upscaling și performanță.

Gaming

 

zephyrus g14 gaming

Toate jocurile au depășit 60 de cadre pe secundă, iar unele s-au apropiat de 100 de cadre pe secundă, în timp ce altele chiar au depășit această valoare. Rainbow Six Siege, de exemplu s-a dus spre 400 FPS în rezoluție Full HD. Chiar și pe QHD, rezultatele sunt foarte bune, pentru un sistem care are un consum total de aproximativ 150W, mai puțin decât o placă video desktop de medie din prezent. Singurele dificultăți pe care le-am văzut au fost în jocuri cu Ray Tracing neoptimizat pentru AMD, precum Cyberpunk 2077 sau Watch Dogs Legion. Tiluri precum FarCry 6 și Shadow of the Tomb Raider s-au descurcat mult mai bine cu efectele ray tracing pe hardware-ul AMD.

Ray Tracing

zephyrus G14 rt

3DMark

Zephyrus g14 3DMark

PCMark 10

zephyrus g14 pcmark 10

Procesorul Ryzen 9 6900HS este însă un model de referință inclusiv pentru activități de productivitate unde procesare multi-thread este importantă, testele din Cinebench demonstrând că este unul dintre cele mai performante procesoare din piață la acest moment.  SSD-ul este însă doar unul de medie, având în vedere performanțele posibile în prezent, dar pentru gaming și chiar editare video, cei 3,5 GB/s vor fi cu siguranță de ajuns.

Benchmarks

  • Cinebench R23 – Multi-Core: 13.445 / Single-Core: 1.562
  • CrystalDiskMark SEQ1M Q8T1 – Read: 3.204 MB/s / Write: 3.459 MB/s
  • CrystalDiskMark SEQ1M Q1T1 – Read: 1.514 MB/s / Write: 3.455 MB/s

Concluzii

În concluzie, ROG Zephyrus G14 este unul dintre cele mai interesante laptop-uri pe care le-am văzut în ultima vreme. Acesta beneficiază de unul dintre cele mai inspirate design-uri pentru un laptop de gaming și vine cu o selecție foarte inspirată de componente. Am văzut destul de laptop-uri de gaming „Full AMD” în ultima perioadă, dar sper ca acest model să nu fie ultimul, întrucât am fost plăcut surprins de rezultatele oferite. Singurul dezavantaj real al acestui model ar fi prețul, care va sări cu siguranță de 10.000 lei atunci când va ajunge în magazinele de specialitate din România. O configurație similară, dar cu 16 GB RAM este disponibilă pe Amazon pentru 2.100 euro, adică 11.000 lei.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult