Samsung Seria 9 – cel mai suplu ultrabook de 15”

14.11.2012
Samsung Seria 9 - cel mai suplu ultrabook de 15”

Încă de la primele modele, ultrabook-urile Samsung au lăsat o impresie foarte bună. Designul a fost şi este un punct forte al producătorului. Sunt bucuros să vă informez că liniile plăcute ale modelelor de 13” au fost transmise şi ultrabook-urilor cu diagonală mai mare. Vă voi prezenta în cotinuare Samsung Seria 9 NX900X4D, un portabil dedicat celor care au nevoie de un ecran mai mare, dar într-un format uşor şi foarte elegant.

Samsung Seria 9 - ultrabook de 15"

Construcţie

Când faci cunoştinţă cu Samsung Seria 9, primul contact îţi confirmă că ai de-a face cu un produs premium. Carcasa din aluminiu este impecabilă şi foarte plăcută la atingere. Nu găseşti colţuri ascuţite sau neşlefuite. Diagonala ecranului este 15”, nu de 15.6”, aşa cum eram obişnuiţi. Ultrabook-ul este mai mic şi mai compact decât alte modele cu dimensiuni similare, graţie marginilor foarte înguste ale ecranului. Putem vorbi chiar de un ecran de 15” într-un format de 14”.

De la un laptop mai mare avem aşteptări pe măsură la capitolul conectivitate. Samsung Seria 9 are o ofertă bogată de porturi, însă nu aşa cum m-aş fi aşteptat. Am apreciat mult prezenţa celor trei porturi USB. Ele pot fi ocupate uşor, în mod frecvent cu un receiver pentru mouse, cablul USB al telefonului mobil şi un HDD extern. Unul din porturi este de tip USB 2.0 şi poate alimenta un gadget în timp ce laptopul este oprit. Celelalte două sunt de tip 3.0.

Samsung Seria 9 - conectori speciali

Alături de acestea, ultrabook-ul oferă încă trei conectori speciali. Este vorba despre un conector microHDMI, un conector pentru ieşirea video VGA şi unul pentru conectarea unui cablu de reţea. În pachet am găsit doar un adaptor pentru ultimul conector. Dacă vreţi să folosiţi o ieşire video, trebuie să achiziţionaţi un adaptor.

Tastatura

Samsung NX900X4D este un laptop foarte subţire şi mă aşteptam la un anumit compromis în ceea ce priveşte tastatura. Aveam experienţă de la primele ultrabook-uri testate. Am fost însă dezamăgit de ceea ce oferă modelul de faţă. Tastele sunt mari şi bine spaţiate, însă au o cursă foarte scurtă. Feedback-ul la apăsare este atât de redus încât te duci imediat cu gândul la tastarea pe ecranul unei tablete. Tot datorită feedback-ului slab am avut parte des de apăsari imprecise. Tastatul rapid a fost o problemă, fiind nevoit să reduc ritmul pentru a limita numărul de greşeli. Altfel, dacă nu intenţionaţi să folosiţi Samsung Seria 9 pentru a redacta documente şi email-uri ample, tastatura va fi suportabilă.

Samsung Seria 9 - tastatura a dezamăgit

Este păcat că tastatura nu are o ergonomie mai bună, în condiţiile în care vine cu un sistem de iluminare foarte bun. Literele de pe taste sunt iluminate în verde, iar iluminarea nu se observă aproape deloc în jurul butonului. Intensitatea iluminării poate fi reglată, însă chiar şi nivelul maxim este destul de scăzut pentru a nu deranja deloc atunci când lucrezi într-o cameră întunecată. La birou, când lumina este destul de bună, iluminare nu porneşte nici dacă o activezi manual. Oricum, nu prea ai avea cum s-o observi. Câteva taste de pe rândul superior sunt dotate cu un LED albastru, ce indică o funcţie activă. LED-ul este puţin cam puternic şi contrastează mult cu iluminarea discretă a tastelor.

Ecranul

Tendinţa actuală este de-a oferi rezoluţii cât mai mari pe ecrane cât mai mici. Aşa se face că am fost surprins de faptul că Samsung Seria 9 nu vine cu un afişaj full HD. Sunt de părere că 1600×900 este cea mai potrivită, chiar şi pentru diagonala de 15”. Totuşi, ecranul ultrabook-ului se remarcă prin altceva. Luminozitatea maximă este foarte bună. Producătorul vorbeşte de 400 cd/mp, o performanţă pentru un ecran atât de mic. Împreună cu filtrul mat, aceste facilităţi oferă o vizibilitate foarte bună a ecranului în lumină naturală puternică.

Samsung Seria 9 - senzorul de luminozitate

Luminozitatea ecranului poate fi ajustată manual sau automat, cu ajutorul senzorului menţionat în cazul tastaturii. Unghiurile de vizibilitate sunt peste medie şi sunt ajutate de luminozitatea mare a ecranului. Matricea ecranului este de tip TN, dar nu este un TN obişnuit. Culorile sunt destul de vii şi vizionarea filmelor este o plăcere, timpul de răspuns fiind bun.

Specificaţii

  • Ecran: 15”, 1600×900, 400 cd/mp, filtru mat
  • CPU: Intel Core i5-3317U
  • Chipset: Intel HM75
  • GPU integrat: Intel HD Graphics 4000
  • GPU dedicat:
  • RAM: 4 GB DDR3
  • HDD: 128 GB, SSD, SanDisk U100
  • Unitate optică:
  • Reţea: LAN, 802.11
  • Conectori: 2 x USB 3.0, USB 2.0 activ, microHDMI, miniVGA, 1 x audio,
  • Altele: WiDi, adaptor ethernet, cameră web HD, card reader SD
  • Sistem de operare: Windows 7 Home Premium SP1 64 bit
  • Baterie: 62 Wh, 8 celule, Li-polimer
  • Dimensiuni: 355 x 236 x 14,7 mm
  • Greutate: 1,64 kg

Samsung Seria 9 - o carcasă foarte bine construită

Dotări şi performanţe

Samsung Seria 9 NX900X4D vine cu o platformă Ivy Bridge, aşa cum am văzut de curând la ultrabook-ul concept de la Intel. Asta înseamnă că ne aşteptăm la performanţe bune şi o autonomie excelentă. Când mai intră şi un SSD în ecuaţie, avem un sistem util în aproape orice situaţie. Doar jocurile rămân mai greu accesibile. În ciuda plăcii video integrate care oferă performanţe acceptabile, nu vă aşteptaţi să rulaţi cu brio titluri de ultimă generaţie.

Sistemul de răcire al ultrabook-ului Samsung Seria 9 se comportă bine, în ciuda carcasei foarte subţiri. El dispune de două fante de admisie pe faţa inferioară şi două fante de ventilaţie pe latura din spate. Nu recomand amplasarea laptopului pe suprafeţe textile în timpul funcţionării. Carcasa se încălzeşte destul de bine pe faţa inferioară, însă căldura nu ajunge în zona restpad-ului sau a tastaturii.

Am de făcut câteva menţiuni în legătură cu SSD-ul din dotarea laptopului. Acesta este un SanDisk U100, dotat cu o interfaţă SATA 3. Nu pot să confirm formatul în care fost întegrat în ultrabook-ul de faţă, însă producătorul specifică performanţe de până la 450 MB/s la citire şi 350 MB/s la scriere. Nu am avut posibilitatea să rulez mai multe teste, însă în PCMark Vantage, la testul HDD, scorul a fost de doar 13.402. Majoritatea ultrabook-urilor testate până acum obţineau mai mult de 20.000 puncte. Asta nu înseamnă că diferenţa de performanţă va fi vizibilă. Din contră, sistemul de operare se încarcă în mai puţin de 25 s şi nu s-a mişcat greu în nicio ocazie.

Samsung Seria 9 - card reader-ul este ascuns sub acest capac

PCMark Vantage 64 bit – 8.923 (Productivity – 10.994)
PCMark 7 Basic – 3.741
3DMark11 – E 1.057 / P 563

Autonomie

Cel mai suplu ultrabook de 15” este campion şi la capitolul autonomie. Prezenţa unui procesor Intel Core i5 Ivy Bridge şi a unei baterii cu capacitate mare promitea mult de la început. Aşa se face că în mediu office am obţinut o autonomie de şapte ore. Testul a inclus editare de documente office, navigare pe Internet folosind placa de reţea wireless şi redare audio în fundal, folosind o pereche de căşti. Am folosit profilul de sistem Power Saver şi am redus luminozitatea ecranului la 25%. Ţinând cont de luminozitatea maximă a ecranului, acest nivel a fost suficient pentru a lucra fără a stresa ochii.

La testul de autonomie multimedia am obţinut o performanţă de cinci ore şi 40 minute. Testul a constat din redarea unui film 720p folosind profilul de sistem Samsung Optimized. Luminozitatea ecranului a fost redusă la 40%, placa de reţea wireless a fost dezactivată, iar pentru redarea audio s-a folosit o pereche de căşti. Pentru un laptop de 15” foarte subţire, autonomia este excelentă. Producătorul specifică 10 ore, însă cu asteriscul de rigoare.

Samsung Seria 9 are o diagonală de 15", însă în format de 14"

Alte aspecte

Difuzoarele lui Samsung NX900X4D sunt amplasate lateral, pe faţa inferioară, sunetul fiind reflectat de suprafaţa pe care se află. Este clar faptul că audiţia optimă este obţinută atunci când laptopul se află pe birou. Calitatea audio a difuzoarelor integrate nu este rea, însă volumul nu impresionează.

Preţ şi disponibilitate

Ultrabook-ul Samsung Seria 9 costă 5.500 lei în configuraţia de mai sus.

Samsung Seria 9 are foarte multe atuuri

Concluzie

Puţin a lipsit ca portabilul Seria 9 NP900X4D de la Samsung să fie declarat cel mai bun ultrabook de 15”. Am fost foarte plăcut impresionat de design, de carcasa excelentă, de ecranul luminos şi de autonomia foarte bună. Perspectiva a fost afectată de tastatura prea puţin ergonomică şi de conectorii atipici. SSD-ul mai puţin performant nu este neapărat o problemă, fiind oricum mult mai rapid decât un HDD obişnuit. Preţul de mai sus nu este mic, însă se încadrează bine în segmentul ultrabook-urilor. În final, Samsung Seria 9 este un ultrabook frumos şi performant. Sunt sigur că mulţi utilizatori vor putea trăi cu cele câteva aspecte uşor negative.

Părţi pozitive

foarte subţire pentru dimensiunile sale
construcţie impecabilă
configuraţie performantă
autonomie foarte bună
ecran foarte luminos

Părţi negative

tastatura cu ergonomie slabă
conectori atipici

Urmărește Go4IT.ro pe Google News