Sfaturi utile pentru a prelungi durata de viață a laptopului tău

24.11.2022
Sfaturi utile pentru a prelungi durata de viață a laptopului tău

Din ce în ce mai mulți oameni optează pentru un laptop în locul unui desktop din mai multe motive, în special pentru confortul, flexibilitatea și versatilitatea pe care le oferă. Dar, uneori, o luăm ca pe o adevărată extensie a noastră și nu avem grijă de ea atât de mult pe cât ar trebui. Credem că nu se vor rupe niciodată sau că sunt mult mai durabile decât sunt în realitate.

Vom analiza sfaturile pe care trebuie să le urmați pentru a prelungi durata de viață unui laptop, fie el Asus Vivobook sau Asus Zenbook: cum ar trebui să-l încărcați, ce lucruri ar trebui să evitați să faceți, ce îngrijiri ar trebui să aplicați periodic, tot ceea ce aveți nevoie pentru ca laptopul dumneavoastră să arate ca nou.

Ventilația adecvată este esențială

După cum ați văzut, laptopul tinde să se încălzească destul de mult atunci când îl folosim timp de mai multe ore. Din acest motiv, este important să îl mențineți bine ventilat și să îl opriți noaptea sau atunci când nu îl veți folosi timp de câteva ore. Bineînțeles, nu așezați un laptop Asus Vivobook sau Asus Zenbook pe genunchi sau pe alte suprafețe, cum ar fi o pernă, care va bloca orificiul de ventilație.

De asemenea, trebuie să evitați cu orice preț expunerea laptopului la temperaturi ridicate: nu lucrați cu el pe plajă, pe o terasă etc. Cu alte cuvinte, căldura nu este deloc un bun prieten al laptopului dumneavoastră.

Cum să vă încărcați corect bateria laptopului

Ar trebui să îl lași să se descarce și este rău să îl lași să se oprească atunci când se termină bateria? Deși există o mulțime de dezbateri cu privire la modul de încărcare a bateriei unui laptop, fie el Asus Vivobook sau Asus Zenbook, există câteva lucruri care ne sunt clare.

Principalul lucru este că trebuie să deconectăm computerul odată ce bateria a ajuns la 100%. Cu alte cuvinte, nu este deloc recomandabil să îl lăsați conectat la priză tot timpul atunci când a fost încărcat pentru o perioadă lungă de timp. Acest lucru duce la supraîncărcarea dăunătoare despre care am vorbit mai devreme.

Desigur, așa cum am spus, în ceea ce privește modul și momentul în care trebuie încărcată bateria laptopului, există o mie de păreri: unii spun că cel mai bine este să o lăsăm să se descarce complet și să o încărcăm, în timp ce alții cred că este mai bine să o lăsăm la 10 sau 20% de încărcare și apoi să o lăsăm să ajungă la 80% sau 90%.

Puneți laptopul în stand by în loc să îl opriți dacă urmează să îl folosiți în curând

Bineînțeles, este extrem de important să vă închideți frecvent laptopul, dacă este posibil în fiecare zi, cel puțin o noapte. Bineînțeles, există momente în care ar fi mai potrivit să nu îl opriți, ci să îl puneți în stand by, să îl lăsați să hiberneze sau cum vreți să îi spuneți.

Metoda de stand by sau de hibernare a unui laptop, de exemplu Asus Vivobook sau Asus Zenbook, consumă mult mai puțină energie decât oprirea și pornirea frecventă sau la intervale foarte scurte de timp, așa că optați pentru această metodă dacă aveți de gând să îl utilizați din nou în mai puțin de trei sau patru ore.

Întreținerea interioară: Faceți curățenie periodică și urmăriți actualizările

Este esențială întreținerea computerului, atât la nivel intern, cât și extern. Să începem cu ceea ce credem că este cel mai important: interiorul. Prin întreținere înțelegem curățarea spațiului de stocare, formatarea discului dacă este necesar, ștergerea fișierelor vechi sau inutile, realizarea de copii de rezervă regulate și, mai presus de toate, actualizarea actualizărilor. De asemenea, un laptop trebuie curățat periodic și în interior și protejat de praf.

Un computer actualizat va dura mult mai mult și în condiții mai bune decât unul care nu este actualizat, așa că încercați să vă țineți la curent și să vă păstrați cel mai important coleg de muncă în stare perfectă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult