Sistemele Netbook sunt cu un picior în groapă şi vor dispărea în curând

01.05.2013
Sistemele Netbook sunt cu un picior în groapă şi vor dispărea în curând

În timp ce piaţa PC-urilor desktop se află în cădere liberă, nici viitorul sistemelor Netbook nu arată prea bine, vânzările fiind aşteptate să se prăbuşească în scurt timp, pe măsură ce piaţa este inundată cu laptopuri ieftine şi tablete.

Sistemele Netbook sunt cu un picior în groapă şi vor dispărea în curând

Potrivit unui studiu de piaţă furnizat de IHS iSuppli Compute Electronics, vânzările de sisteme Netbook sunt aşteptate să scadă cu 72% între anii 2012 – 2013, urmând ca în perioada anului 2015 livrările să se aproprie de 0, obligând marii producători hardware să renunţe definitiv la această categorie de produse.

Comparat cu anul 2012, când au fost vândute 14.13 milioane sisteme Netbook, vânzările pentru anul acesta nu sunt aşteptate să depăşească 3.97 milioane bucăţi, urmând ca în anul 2014 să mai fie livrate doar 264000 portabile din categoria Netbook.

Apărute începând cu anul 2007, sistemele Netbook au fost apreciate pentru greutatea redusă şi portabilitatea superioară unui laptop de mărime normală, obţinute păstrând costurile în limite uşor accesibile pentru publicul larg. Odată cu intrarea în peisaj a tabletelor şi portabile din categoria Ultrabook, singurul avantaj rămas pentru gama sistemelor Netbook a fost poziţionarea într-un domeniu de preţuri foarte atractiv, ce au făcut ca noile portabile ultra-subţiri să pară accesorii de lux. Odată cu evaporarea acestei ultime bariere, cariera sistemelor Netbook pare să fi ajuns cu adevărat la final.

Potrivit analiştilor de la IHS iSuppli, vânzările de Netbook-uri au atins apogeul în anul 2010, când au fost livrate 32.14 milioane exemplare. Declinul a urmat însă la scurt timp, după ce Apple a lansat prima versiune a tabletei iPad, în luna martie a aceluiaşi an. Aceasta a fost urmată de numeroase modele de tablete ieftine, bazate pe Android sau alte sisteme de operare, adresate exact acelei categorii de utilizatori care până de curând achiziţionau sisteme Netbook.

Anticipând deznodământul final, mai mulţi producători OEM au anunţat deja oficial că nu vor mai lansa noi modele Netbook.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult