Sony VAIO E 14P – colorat şi bine dotat

Sony VAIO E 14P - colorat şi bine dotat

Laptopurile colorate de la Sony vin cu un design nou. VAIO E 14P are un ecran de 14″ şi are o carcasă disponibilă în trei culori. El este construit în jurul unor procesoare Intel Core i3 şi Core i5 şi se adresează celor care apreciază atât aspectul, cât şi dotările.

Sony VAIO E 14P - cele trei modele Premium

Construcţie

Când vezi un laptop Sony din seria VAIO E, nu trebuie să te miri dacă are o carcasă colorată. Aceasta este una din caracteristicile seriei. Despre portabilul de faţă am aflat în luna aprilie, când au apărut imaginile oficiale şi o configuraţie iniţială. În comparaţie cu modelele VAIO E de anul trecut, producătorul a ales culori mai puţin ţipătoare. Se remarcă tastele cu colorate pe zonele laterale şi o bandă colorată ce se întinde pe chenarul carcasei.

Conectorii lui Sony VAIO E 14P sunt dispuşi pe laturile stângă şi dreaptă. Am apreciat faptul că producătorul nu s-a zgârcit la porturi USB. Din contră, avem două de tip 2.0 pe latura dreaptă şi două de tip 3.0 pe latura stângă. Alături de ele găsim două ieşiri video, HDMI şi VGA, şi două mufe audio de 3,5 mm. Sunt voci care militează pentru eliminarea unităţii optice. În cazul de faţă, este destul loc pentru ea. Deschiderea unităţii se face cu ajutorul unui buton de la baza ecranului.

Sony VAIO E 14P - o parte din conectori şi unitatea optică

Carcasa lui Sony VAIO E 14P este construită integral din plastic. În cazul modelului testat este vorba de plastic lucios alb, care nu arată rău deloc. Baza portabilului este construită din plastic negru mat şi oferă acces la HDD şi memoria RAM.

Tastatura

Cei de la Sony au fost foarte drăguţi şi au oferit pentru unul din cele mai accesibile portabile ale lor o tastatură iluminată. Din păcate, controlul asupra iluminării este limitat. Nu există butoane rapide pe tastatură, iar iluminarea are o singură intensitate. Din setările oferite de VAIO Control Center se poate alege comportamentul iluminării atunci când VAIO E 14P este alimentat de la priză sau de la baterie.

O altă lipsă a tastaturii este butonul rapid pentru activarea/dezactivarea plăcii de reţea. Nu există un alt comutator pe laturile laptopului, singura soluţie pentru a opri placa de reţea wireless fiind accesarea panoului de control din Windows. Din fericire, există un buton rapid pentru activarea sau oprirea touchpad-ului. Acesta are butoanele integrate la baza sa şi se poate apăsa pentru click. Am fost mulţumit de felul în care poate fi controlat cursorul, însă scroll-ul cu două degete este mai puţin precis.

Sony VAIO E 14P - o tastatură excelentă

Ecranul

Nu ne aşteptam ca ecranul lui Sony VAIO E 14P să aibe o rezoluţie mai mare de 1366×768. Ea este decentă pentru diagonala ecranului. Filtrul exterior este lucios, iar luminozitatea maximă a ecranului este peste medie. Calitatea imaginii este şi ea bună, unghiurile de vizibilitate find decente. În jocuri cu multă acţiune am fost mulţumit de timpul de răspuns al ecranului.

Specificaţii

  • Ecran: 14″, 1366×768, filtru lucios
  • CPU: Intel Core i3-2350M, 2,3 GHz, dual core, 3 MB cache, 32 nm, HT, 35 W TDP
  • Chipset: Intel HM76
  • GPU integrat: Intel HD Graphics 3000, 2 GB VRAM
  • GPU dedicat: AMD Radeon HD 7670M, 1 GB VRAM
  • RAM: 1×4 GB DDR3, 1.600 MHz, un slot disponibil
  • HDD: 500 GB, 5.400 RPM, 8 MB buffer, Hitachi
  • Unitate optică: DVD RW
  • Reţea: LAN, 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0
  • Conectori: 2 x USB 2.0, 2 x USB 3.0, HDMI, VGA, 2 x audio
  • Altele: card reader, webcam 1,3 MP
  • Sistem de operare: Windows 7 Home Premium 64 bit
  • Baterie: 5.300 mAh, 59 Wh
  • Dimensiuni: 341 x 245 x 33,5 mm
  • Greutate: 2,3 kg

Dotări

Sony VAIO E 14P se remarcă prin tastatura iluminată şi numărul mare de porturi. El este unul dintre primele portabile de pe piaţă ce integrează un controller USB 3.0 produs de Intel. Poate cea mai interesantă facilitate oferită de VAIO E 14P este suportul pentru gesturi recunoscute de camera web. Utilizatorul poate mişca mâna în faţa camerei şi o aplicaţie din fundal interpretează aceste mişcări şi le transformă în comenzi. Din păcate, aceste comenzi sunt limitate ca număr şi funcţionează doar în aplicaţiile Windows Media Player, Internet Explorer 9, PowerPoint şi PowerDVD.

Când laptopul este oprit, unul din porturile USB este activ

Performanţe

Laptopurile cu diagonala de 14″ din noua serie Sony VAIO E sunt dotate cu procesoare Intel Core i3 şi Core i5. Doar peste ocean utilizatorii pot opta şi pentru un model cu procesor Core i7. În cazul de faţă, avem de-a face cu o configuraţie interesantă. Procesorul Intel Core i3 nu este nu este foarte performant, însă placa video dedicată de la ATI este capabilă să ruleze decent jocuri de ultimă generaţie la rezoluţia nativă a ecranului.

PCMark Vantage 64 bit – 4.571 (Productivity – 4.787)
PCMark 7 Basic – 1.818
3DMark Vantage Entry – 14.702 (GPU 21.356 / CPU 7.599)
3DMark Vantage Performance – 4.959 (GPU – 4.435)
3DMark Vantage High – 3.155 (GPU – 2.858)
3DMark 11 – E 1.833 / P 1.165 / X 372
Cinebench R11.5 OpenGL / CPU – 8,59 fps / 2,12 pts

Jocuri

Timpul nu ne-a permis să rulăm cu Sony VAIO E 14P mai multe jocuri. Cele de mai jos au fost rulate la rezoluţia nativă a ecranului. Am menţionat principalele setări grafice şi numărul mediu de cadre pe secundă înregistrat.

CoD Modern Warfare 3 – Normal, AA 2x – 23 fps
DiRT 3 – Medium, 2x MSAA – 43 fps
Crysis 2 – Gamer, V-Sync – 34 fps

Sony VAIO E 14P - construit din plastic lucios

Autonomie

Ne aşteptam la performanţe mai bune din partea lui Sony VAIO E 14P la acest capitol, însă ne putem mulţumi şi cu mai puţin. În testul realizat în mediul office, realizat folosind profilul de sistem Power Saver, bateria s-a consumat în patru ore şi 20 minute. Testul a constat din redactarea unor documente, navigare pe Internet folosind placa de reţea wireless şi redare audio în fundal, folosind o pereche de căşti. Luminozitatea ecranului a fost redusă la 65%.

Pentru testul multimedia am folosit un film 720p. Folosind profilul de sistem Balanced şi o luminozitate a ecranului redusă la 85%, autonomia oferită de Sony VAIO E 14P a fost de trei ore şi 10 minute. Pentru redarea audio a fost folosită o pereche de căşti, iar placa de reţea wireless a fost oprită.

Alte aspecte

În sarcină, sistemul de răcire al lui Sony VAIO E 14P se comportă foarte bine. El reuşeşte să menţină temperatura la cote reduse. Din păcate, zgomotul produs de ventilator la turaţie maximă este greu de ignorat. Restpad-ul şi tastatura nu se încălzesc în timpul utilizării intense. Am sesizat o uşoară încălzire doar pe latura stângă a tastaturii, deasupra radiatorului.

Sony VAIO E 14P va fi disponibil în România în curând

Concluzie

Sony VAIO E 14P este un laptop atractiv, pentru persoanele care preferă o carcasă ceva mai colorată. Dotările sale sunt mai mult decât decente, iar cei care doresc un nivel mai înalt de performanţă pot achiziţiona modelul de procesor Intel Core i5. Placa video dedicată este mai mult decât suficientă pentru un utilizator obişnuit, ea rulând uşor titluri actuale. Cea integrată ajută la obţinerea unei autonomii peste medie. Dacă preţul este corect, Sony VAIO E 14P ar putea fi o alternativă foarte bună pentru un portabil de 15.6″.

Plusuri şi minusuri:

[+] construcţie de calitate
[+] tastatură iluminată
[+] placă video dedicată este performantă
[-] sistemul de răcire este zgomotos în sarcină

Urmărește Go4IT.ro pe Google News