Tips & Tricks – la ce să te uiţi când cumperi un laptop

04.04.2008
Tips & Tricks - la ce să te uiţi când cumperi un laptop
HDD. Bateria.

HDD

Cei mai mulţi spun că harddisk-ul este cea mai lentă componentă activă a unui sistem, iar în cazul laptopurilor ea este chiar mai lentă. Motivul este acela că majoritatea unităţilor de stocare de 2.5” folosite au platane care se rotesc cu 5400 RPM, faţă de 7200 RPM în cazul celor de 3.5” pentru desktop-uri. În ultimul timp însă au început să apară şi HDD-uri de 2.5” cu 7200 RPM, însă trebuie să ţineţi cont că pentru un spor de performanţă trebuie să suportaţi vibraţii mai puternice, un consum de curent ceva mai mare şi chiar un zgomot sesizabil în unele cazuri.

HDD Fujitsu de 2.5

Un alt parametru care influenţează viteza de lucru a HDD-ului este cantitatea de memorie buffer. Aceasta este de 2 MB, 8 MB sau 16 MB. Evident, ultimele două valori sunt recomandate, dar nu toţi vânzătorii specifică şi acest parametru. Majoritatea portabilelor actuale includ harddisk-uri cu interfaţă de conectare SATA sau SATA II. Evitaţi modelele cu interfaţă IDE, mai veche şi mai lentă.

Trebuie să amintim, măcar în treacăt, de harddisk-ul SSD. Datele sunt stocate pe memorii flash, iar dispozitivul nu conţine părţi în mişcare, ceea ce îl face rezistent la şocuri. De asemenea, aşa cum spuneam mai sus, viteza de acces mai mare a memoriei flash permite în unele cazuri o viteză de lucru mai mare în unele aplicaţii. Din păcate, tehnologia este încă la început şi îşi are dezavantajele ei. Primul ar fi preţul prohibitiv. Un SSD de 64 GB costă mai mult de 500 $. Un altul este cantitatea mică de memorie. Cele mai frecvente capacităţi la ora actuală sunt de 64 GB şi 128 GB. SSD-urile mai mari pot depăşi ca şi cost laptopul în sine. Putem menţiona şi viteza mică de scriere a unui număr mare de fişiere mici, problemă specifică memoriilor flash. Prin prisma acestor lucruri putem afirma că harddisk-ul SSD nu este la ora actuală o opţiune bună pentru utilizatorul de rând.

SSD de 416 GB de la BiTMICRO - doar pentru aplicaţii militare

Bateria

Unul din cele mai importante avantaje ale unui laptop este portabilitatea. Acelaşi calculator de la birou poate fi folosit în delegaţie, pe drum sau în oricare alt loc. Pentru a putea fi utilizat astfel cât mai mult timp are nevoie de o baterie eficientă. În principiu, autonomia unui portabil este direct proporţională cu capacitatea bateriei, măsurată în mAh, şi numărul de celule de care dispune. Un alt principiu este acela că autonomia este într-o oarecare măsură invers proporţională cu performanţa sistemului şi am menţionat acest lucru la discuţia despre procesoare şi plăci video.

MSI PR200 - un ultraportabil cu autonomie bună

Există, evident, excepţii de la regulă. Două configuraţii identice, cu baterii identice, dar de la producători diferiţi pot avea autonomii destul de diferite. Cei care vor să achiziţioneze un portabil ieftin nu trebuie să-şi facă mari speraţe în legătură cu autonomia. Bateriile incluse original în pachet au de obicei 6 celule şi o capacitate modestă. Achiziţionarea unei baterii mai puternice se poate dovedi o soluţie bună în majoritatea cazurilor.

O problemă mult discutată este cea legată de regimul de utilizare al bateriei. Unii susţin că atunci când utilizatorul lucrează la birou şi alimentează laptopul de la priză, ar trebui să scoată bateria din el pentru a o menaja. Noi recomandăm păstrarea bateriei chiar şi în cazul utilizării laptopului alimentat tot timpul. De asemenea, recomandăm descărcarea completă a bateriei de 2-3 ori pe lună. Mai multe teste au arătat că bateriile care nu au fost folosite perioade mai lungi de timp şi-au pierdut mai repede din capacitate decât cele ţinute conectate indiferent de regimul de lucru al calculatorului. În concluzie, alimentaţi laptopul de la priză de câte ori aveţi posibilitatea şi limitaţi numărul descărcărilor intenţionate la cel specificat mai sus.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News